24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANII DE AVOCATURA NU SE MAI PUN LA SOCOTEALA – CCR a declarat neconstitutionala prevederea din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care stabilea ca la concursurile de promovare in functii de conducere la instante sau parchete se tine cont si de vechimea dobandita in profesia de avocat. Decizia CCR practic obliga ca pozitiile de conducere sa fie ocupate de magistrati cu vechime de minimum 5 ani ca judecator sau procuror

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

26 March 2014 16:20
Vizualizari: 7544

Veste proasta pentru judecatorii si procurorii care vizeaza functii de conducere la instante sau parchete. Magistratii care si-au pus baza in vechimea lor dobandita in perioada in care au fost avocati vor trebui sa faca noi calcule daca vor sa ocupe functii de conducere in instante sau parchete. Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, in data de 26 martie 2014, exceptia de neconstitutionalitate ridicata in cazul Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care stabileste conditiile minime pe care un magistat trebuie sa le indeplineasca, in ce priveste vechimea in profesie, stabilind ca o parte din dispozitiile art.50 sunt neconstitutionale. Mai exact, judecatorii CCR au constatat ca luarea in considerare a perioadei in care magistratul a fost avocat la calcularea vechimii pentru a putea candida la o functie de conducere intr-o instanta sau parchet contravine dispozitiilor art.16 din Constitutie privind egalitatea in drepturi.


Decizia CCR este definitiva, la  urmatoarele concursuri organizate pentru promovarea in functii de conducere in instante sau parchete fiind obligatoriu sa se tina cont doar de perioada in care un judecator sau procuror a profesat ca magistrat.

Potrivit unor surse, hotararea dispusa de judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei a fost luata ca urmare a sesizarii depuse de doi magistrati care doareau sa fie promovati in functii de conducere.

Prezentam in continuare decizia CCR din data de 26 martie 2014:

"In ziua de 26 martie 2014, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.50 alin.(2) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.50 alin.(2) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor sunt neconstitutionale in raport cu dispozitiile art.16 din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Decizia CCR elimina aliniatul 2 al art.50 din Legea 303/2004

In ce priveste art. 50 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la alin. 1 sunt prevazute conditiile minime de vechime pe care un magistrat trebuie sa le aiba in momentul pentru numirea in functii de conducere. Iata ce prevedeau acestea:

a)pentru functia de presedinte si vicepresedinte de judecatorie, prim-procuror al parchetului de pe langa judecatorie si adjunct al acestuia, o vechime de 5 ani in functia de judecator sau procuror;

b)pentru functia de presedinte si vicepresedinte de tribunal sau tribunal specializat, precum si presedinte de sectie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal sau al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie, adjunct al acestuia si procuror sef sectie al parchetului de pe langa tribunal sau al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie, o vechime de 6 ani in functia de judecator sau procuror;

c)pentru functia de presedinte, vicepresedinte, presedinte de sectie la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel si adjunct al acestuia, procuror sef sectie al parchetului de pe langa curtea de apel, o vechime de 8 ani in functia de judecator sau procuror.

In ce priveste alin.2 al art.50, unde era prevazut ca la calcularea vechimii prevazute la alin. (1) se ia in considerare si perioada in care judecatorul sau procurorul a fost avocat, odata cu decizia CCR, acesta a fost practic anulat.

Comentarii

# GRADINITA? date 26 March 2014 17:40 -2

Sa se puna in loc gradinita daca scot anii de facultate Unde s-a mai auzit ca anii de studiu sa fie vechime la promovare S-a trezit cineva la realitate? cred ca e ceva pe acolo prin acea institutie alooo SANITAS NU E CEVA AER STRICAT PE ACOLO? CA S-AU TREZIT LA NORMAL EI?????????????????//

# ADEVARUL date 26 March 2014 17:42 +4

SE SCOALĂ ȘI BEȘINOȘII DIN CCR,DUPĂ CE BĂNCILE,INDUSTRIA ȘI SOCIETATEA AU FOST FĂCUTE UNA CU PĂMÂNTUL BĂSIȘTILOR,ESTE TÂRZIU ȘI NU VĂ MAI CREDE NIMENI-POATE CEI CARE SUNT ÎNCĂ LIPIȚI DE BUGETUL ROMÂNIEI :-)

# cucu bau date 26 March 2014 18:34 0

Mda, interpretare a la luju.ro  Se vor lua în calcul și perioadele de muncă în alte funcții juridice, nu doar ca avocat

# nume si prenume date 26 March 2014 22:32 -2

Cum adica, vrei sa zici ca un avocat nu e la fel de calificat sa fie judecator precum un procuror? Prucuror nu este decat un avocat in slujba statului si ca atare avocatul acuzator ne trebuie sa fie considerat cu nimic mi presus decat avocatul apararii. Daca lege spune ca trebuie X ani in functie de procuror sau judecator pentru a fi promovat in positii de conducere RESPECTIVE la judecatorie sau procuratura, era cu totul altceva. Dar dat find ca un procuror poate ajunge direct la inalta curte fara a fi judecat un caz anterior... Numai de acum, cu inerpretare asta aberanta, se incalca art 16 din constitutie!

# Valeriu Mangu date 26 March 2014 19:55 0

Articolul \"O discriminare consacrata chiar de Constitutie\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# awa date 26 March 2014 20:05 -1

avocatura la traditionali? Sau la boti? Ca sa stiu unde ma duc. Banuiesc ca botii sun niste perfecti .

# PT agrama ticus awa date 26 March 2014 20:49 +3

awa, pentru tine avocatura joi, pe programul 2! vezi de gramatica: ,,sun,, = soare, dar in engleza! du-te la clasa primara!

# pol date 27 March 2014 08:56 -2

Pe principiul simetriei a fost stabilit dreptul procurorilor si judecatorilor sa intre in avocatura fara examen, daca au vechimea necesara, astfel ca ar trebui sa fie reciproc valabil ca un avocat cu vechimea necesara sa poata accede in profesia de judecator sau procuror. Insa, in Romania zeii sunt inamovibili si pot dispune ce vor ei prin CCR , chiar daca se incalca orice pricipiu.Vorba aia \"in asta consta maretia dreptului...\"

# basicuta date 27 March 2014 14:21 +1

cel mai simplu: fara vechime ! cu examen ! peste tot, inclusiv barou, sa vedem cui mai da mana....

# Cacator cave malus date 28 March 2014 14:16 +1

Dar ce ziceţi de luarea în calcul a vechimii ca avocat ,deci cu sistem propriu de asigurări sociale,la vechimea în magistratură.Aşa se face că  o persoană cu 20 de ani de avocat , trece rapid ca procuror la Parchetul ICCJ , stă 5 sau 6 ani , iar la  50 de ani iese bine merci la pensie de serviciu ca magistrat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva