27 februarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

49 DE ACHITARI IN 3 ZILE – DNA a fost facut KO in dosarul fostului manager al Spitalului Judetean Constanta, Danut Capatina. Acuzat de abuz in serviciu, Capatina a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Constanta, care a mentinut sentinta de la fond. In doar trei zile, parchetul anticoruptie a incasat zeci de achitari, toate dispuse in dosare fabricate de DNA in mandatele inculpatei Laura Kovesi (Minuta)

Scris de: B.G. | pdf | print

17 ianuarie 2020 14:23
Vizualizari: 9519

Vin achitarile in dosarele DNA din toate colturile tarii. Doar in trei zile parchetul anticoruptie a incasat aproape 50 de achitari. Mai exact, 49. Toate in dosare fabricate de DNA in perioada in care aceasta structura a fost condusa de inculpata Laura Kovesi (foto).


 

Dupa cei 34 de vamesi si politisti de frontiera achitati in prima instanta de Tribunalul Suceava in 13 ianuarie 2020 (click aici pentru a citi), si dupa cei 13 politisti de frontiera achitati alaturi de un inspector antifrauda de Tribunalul Arad tot in prima instanta in 14 ianuarie 2020 (click aici pentru a citi), o solutie similara avem si de la Curtea de Apel Constanta.

De data aceasta nu mai este vorba despre un lot de inculpati, ci de o singura persoana fata de care s-a dispus achitarea, dar diferenta este ca hotararea e definitiva. Astfel, Curtea de Apel Constanta a mentinut joi, 16 ianuarie 2020, sentinta Tribunalului Constanta din 2018, prin care se dispusese achitarea fostului manager al Spitalului Judetean Constanta Danut Capatina. Solutia de achitare a fost pronuntata in baza art. 16 alin.1 lit.b teza a II-a din Codul de procedura penala care prevede ca “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”, deci nu are nicio legatura cu decizia CCR din 2018 privind abuzul in serviciu, asa cum poate multi propagandisti DNA se vor grabi sa manipuleze. De altfel, dosarul lui Capatina a fost trimis in instanta dupa decizia CCR, in mai 2017, data la care trebuie sa amintim ca DNA era condusa de inculpata Laura Kovesi, in prezent unsa la sefia Parchetului European.

 

Iata minuta Curtii de Apel Constanta din 16 ianuarie 2020 (dosar 3464/118/2017):


“In baza art.421 alin.l pct.l lit.b Cod procedura penala, Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanta impotriva sentintei penale nr. 308/13.06.2018 pronuntata de Tribunalul Constanta in dosarul nr. 3464/118/2017. In baza art.275 alin.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat in apelul Parchetului raman in sarcina statului. Definitiva”.

 

Iata minuta Tribunalului Constanta din 13 iunie 2018:


In baza art. 16 alin.1 lit.b teza a II-a c.p.p. rap la art. 396 alin.5 c.p.p., Dispune achitarea inculpatului CAPATINA DANUT, la data faptei manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, fapta prevazuta si pedepsita de art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 5 alin. (1) C.pen, deoarece fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege. Constata ca inculpatul este arestat in alta cauza. Ia act ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta nu s-a constituit parte civila in aceasta cauza. In baza art. 273 c.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu apel”.

 

Prezentam comunicatul DNA din 24 mai 2017 privind trimiterea in judecata a lui Danut Capatina:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

CAPATINA DANUT, la data faptei manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (S.C.J.U.) 'Sf. Apostol Andrei' Constanta cu privire la savarsirea infractiunii de
abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 11 iunie 2013, intre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta, reprezentat de inculpatul Capatina Danut, la acea data manager al unitatii medicale, si o societate comerciala, a fost incheiat un contract – neprevazut in planul anual al achizitiilor publice – avand ca obiect prestarea unor servicii de consultanta pentru conventiile incheiate de spital cu casele de asigurari de sanatate, publice si private (pe o durata de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept).
In exercitarea atributiilor sale de manager si ordonator tertiar de credite, inculpatul Capatina Danut a incheiat contractul fara a urma vreo procedura dintre cele prevazute de legislatia aplicabila contractelor de achizitie publica si a dispus cheltuieli din fonduri publice fara existenta unei baze legale, desi serviciile de consultanta ale prestatorului nu au fost executate in totalitate si reprezentau, in fapt, si atributii proprii ale inculpatului.
Astfel, in perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, cand inculpatul nu si-a mai exercitat atributiile care decurgeau din calitatea detinuta, S.C.J.U. 'Sf. Apostol Andrei' Constanta a achitat catre societatea respectiva suma de totala 307.900 lei, reprezentand onorariu si prime de succes, pentru niste servicii neexecutate in realitate.
Aceasta suma de bani reprezinta un prejudiciu cauzat unitatii medicale si un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor.
Pana in acest moment, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta.

Anterior, inculpatul Capatina Danut a mai fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru infractiuni similare (comunicatele nr. 1570, 1144 si 1290 din datele de 4 noiembrie 2014, 31 august 2016 si 19 octombrie 2016).
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# YES date 17 ianuarie 2020 22:26 +6

Aparatul de stat este la pamant, din punct de vedere administrativ, impanzit cu cei care au facut FACULTATI la privat (pe BANI). O mlastina a mediocritatii!. Cei care au facut Politehnica, A.S.E..acum sunt la COMPANII private de ELITA. Absortia de fonduri europene pentru anul 2020 este azi de 27%. Cu ASTIA DEFILAM.

# Antisistem date 18 ianuarie 2020 08:40 +3

Aşa, şi? Câinii latră, ursul trece...

# Simion Aurelia date 18 ianuarie 2020 09:05 +4

Oameni plătiți ff bine pt un teatru mizerabil . Vai de capul acestui popor

# mitica date 19 ianuarie 2020 13:44 0

DNA-ul nu a fost desfintat nici acum?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Se va reface campul tactic al SRI din Justitie prin numirea Gabrielei Scutea la PICCJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2020 – Planul de saracire a populatiei. Panica la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva