29 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ABERATIE JURIDICA LA DISPERARE – Procurorul General nu stie ce sa mai inventeze ca sa nu trimita “Sufrageria lui Oprea” la Parlament. Ultima duma a lui Augustin Lazar le intrece pe toate: Vrea sa dea dosarul membrilor Comisiei peste 8 ani, cand vor fi prescrise faptele: “Solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta are in vedere o cauza in care s-a pronuntat o solutie de clasare ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

8 August 2017 11:18
Vizualizari: 5017

Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) nu stie ce sa mai invoce pentru a justifica refuzul de a transmite Comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 dosarul cunoscut ca “Sufrageria lui Oprea”, cauza instrumentata de PICCJ si clasata dupa ce mai multe persoane care s-au aflat in casa lui Gabriel Oprea in noapte alegerilor au fost audiate. Intr-o pozitie publicata pe Facebook si pe site-ul institutiei, la scurt timp dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a respins invitatia Procurorului General de a-si da cu parerea pe legi, mai ceva ca CCR, Ministerul Public a anuntat ca solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta “are in vedere o cauza in care s-a pronuntat o solutie de clasare ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale”.


Practic, Augustin Lazar sustine ca nu poate da curs solicitarii Parlamentului de a comunica o copie dupa dosarul clasat “Sufrageria lui Oprea” intrucat pentru infractiunile vizate de ancheta nu a intervenit termenul prescriptiei raspunderii penale.

Or, dat fiind ca pentru infractiunile care au facut obiectul verificarilor efectuate de procurorii PICCJ (respectiv infractiunea de falsificare a documentelor si evidentelor electorale prevazuta la art. 391 Cod penal si infractiunea de abuz in serviciu prevazuta de art. 297 NCP) este stabilita o pedeapsa cuprinsa intre 2 si 7 ani, ar reprezenta ca Augustin Lazar ia in calcul sa tina dosarul clasat la secret timp de 8 ani.

Caci, daca ar fi sa tinem cont de termenele prescriptiei raspunderii penale prevazute in Noul Cod penal, pentru infractiunile care prevad pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani (potrivit art. 154 alin. (1) lit. c) NCP) ar insemna ca membrii Comisiei parlamentare de ancheta sa nu aiba acces la dosarul “Sufrageria lui Oprea” in urmatorii 8 ani.

Iar aceasta situatie ar fi valabila doar daca PICCJ nu se gandeste sa redeschida dosarul intre timp, caci, prin redeschiderea dosarului va curge un nou termen al prescriptiei. Tare, nu?

Fata de aceasta situatie, este interesant de amintit ca la momentul clasarii dosarului “Sufrageria lui Oprea”, procurorii PICCJ au retinut ca “din coroborarea probelor administrate s-a stabilit ca nu s-a decelat niciun element/indiciu de natura sa conduca la presupunerea rezonabila ca s-ar fi incercat/initiat de catre persoanele nominalizate, acte/actiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal”.

Iata pozitia Ministerului Public:

"Conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casație și Justiție a luat act de concluzia Consiliului Superior al Magistraturii privind lipsa cerintelor legale pentru declansarea unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea legiuitoare si autoritatea judecatoreasca in ceea ce priveste sesizarea facuta de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in contextul analizei cererii Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009.

Totodata, conducerea Ministerului Public a luat act de faptul ca, in calitate de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu a pus in discutie excluderea aplicarii dispozitiilor procesual penale invocate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind circuitul dosarelor penale si cadrul legal in care se realizeaza controlul judiciar asupra solutiilor procurorului.. Dispozitiile invocate sunt restrictiv prevazute de Codul de procedura penala (art. 2. - Procesul penal se desfasoara potrivit dispozitiilor prevazute de lege), procurorii desfasurandu-si activitatea potrivit principiului legalitatii (art. 132 alin 1 din Constitutia Romaniei).

In context, reamintim ca solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 - aflata in faza de analiza si de clarificare a unor probleme de drept - are in vedere o cauza in care s-a pronuntat o solutie de clasare ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale."

Comentarii

# mitica date 8 August 2017 12:11 +16

Sluga asta comunista a lulutzei nu mai este sanatos la cap! Dati-i un sut in partea dorsala sa scapat odate de aberatiile lui!

# DODI date 8 August 2017 13:35 +5

Dedesubtul afacerii este altul: dosarul făcut de zdreanță a fost doar praf în ochii fraierilor, o incercare timidă și nereușită de a pune pumnul în gura Parlamentului. Din tot dosarul esențiale sunt doar coperțile. Din această cauză este și mersul de rață beată făcut de zdreanță pentru a nu pune la dispoziția Parlamentului făcătura lui. Altfel se va devoala dosarul cusut cu ață albă făcut la dispoziția sistemului care, crezând că are de a face cu vechiul Parlament, a încercat acest subterfugiu. Să vedem cine are măselele mai tari: Parlamentul sau zdreanță.

# IO date 8 August 2017 20:17 0

De când ești mitică anagramat?Iți cam iei veleități de doftoroi fără nici o împuternicire :lol:Afirmi că nu sunt sănătoși la cap X sau Y sau Z (și de edelweiss la fel). Eu cred că ești foarte invidios! :D :D :D

# poison date 8 August 2017 12:39 +4

Rușine națională.  Lazăr asta numai când deschide gura zici ca e un analfabet țăran cioban fără școală.  Tudorel draga, dă-l odată afara pe asta în frunte cu toată sleahta de hoți din justiție.  Tudorele, problema nu se pune doar legat de condițiile din penitenciare. Problema se pune CATE DIN CONDAMNĂRILE DATE DE CATRE ACESTI HOȚI din justiție sunt corecte? Sunt condamnări date pe legi interpretabile-adică o persoana poate sa ia achitare iar alta 7 ani executare pe aceeași fapta- nu ne mai du tu cu zăhărelul . Stim ca avantajul celor din "justitie" e sa fie cat mai multe penitenciare și cat mai multi pârnaiasi ca să-și umple ei buzunarele din banii alocați pe cap de deținut.  Nesimtitilor. De asta nu pomeniți.  Romania cea mai prost văzută tara de pe planeta. Ma mir ca nu va e rușine sa mai deschideți gura și sa mai aveți și pretenții!!!

# J.J. date 8 August 2017 12:40 0

În numele crimei foarte bine organizate, Descreieratul General decide: „Un infractor îl spală pe altul și amândoi crima organizată!”

# gelu date 8 August 2017 12:50 +5

Lui Lazarica ii e frica de marturiile depuse de Kovesi, Coldea, Iordanescu, Oprea si Ontaru deoarece aceste marturi trebuiau sa atraga continuare investigatiilor si nu inchiderea dosarului cu NUP. Lazarica fiind astfel pasibil de participarea la un grup de crima organizata constituit in darea unei lovituri de stat.

# parlament somnolent date 8 August 2017 13:18 +1

Să fim realiști! AG se teme doar de 1/4dokta Kovesi care l-a făcut, chipurile, OM. De cere parlamentul o anchetă cum de-a fost propus din penal PROCUROR GENERAL, doar atunci or cădea ambii!

# un alt om din lumea larga. date 8 August 2017 14:53 +3

Revin cu cererea expres de publicare in extenso Curriculul Vitea ( bunici si parinti ) ale actualilor Grofi ai Justitiei: CSM, DNA, Procuratura Generala, Parlamentari si Presedintele tarii. Astfel putem sa ne explicam de ce se comporta acesti Tradatori de Neam si de Tara asa. La puscarie cu ei sau in cel mai bun caz la munca silnica. Cum au facut fostii Comunisti cu Elita Romaniei, ca astfel sa le ia locul dar constituind un Grup Mafiot Infractional Organizat. Exact copie fidela a Mafiei Italo-Siciliene sau cea Americana. Acest grup nu se poate eradica decat daca vom aplica aceleasi metode pe care le-au aplicat ei Bunicilor si Parintilor Nostrii. Metode foarte drastice pentru eradicare altfel, tot comentand si asteptand, nimic nu se va schimba. Iesiti in strada luand inca vreo 10 prieteni cu voi care fiecare sa mai ia 10 si veti fi puternici.

# avocat traditional date 8 August 2017 16:27 +4

Voi ati inteles ceva din acest comunicat?(in special al 2).Dar ma intreb si va intreb(pe Lazar nu are sens) ce treaba are clasarea cu prescriptia?.Pai daca s-a dat clasare pentru inexistenta infractiunii,ne mai intereseaza prescriptia?

# Pif date 8 August 2017 17:32 +1

Nu stiu daca trebuie sa ne batem capul cu alin.2 din comunicat. Pur si simplu nu vrea sa dea dosarul, considerand ca nimeni n-are dreptul sa-si bage nasul in bucataria interna a Ministerului Public, indeosebi cand se dau clasari de dosare. Totusi, aliniatul 3 al comunicatului este interesant din perspectiva art.335 NCPP. O astfel de trimitere in prescriptie ar putea avea iz de favorizarea infractorului

# strain date 8 August 2017 18:32 0

Luati o trupa de jandarmi de elita inarmati pana-n dinti si dati navala in sediul lor . poporul va imputerniceste sa dati acest ordin . Luati ce aveti nevoie , inclusiv borfasii lui Gusti cu el cu tot.

# avocat date 9 August 2017 09:33 0

SIMPLU SA CEARA UN JURNALIST PE l INF PB SAU CEL CARE A FACUT SESIZAREA PENALA

# dumitru gheorghe date 9 August 2017 17:19 +1

lazarica, dragul meu, tu te degradezi mereu, nu te duce draga capu, sau te crezi mai rau ca dracu. pai cu mutra de marlan, tu esti blestemat de neam. ori esti mare dobitoc, avem ac pentru cojoc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2023 – Judecatorul Goagal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva