25 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACHITAREA LUI MIRCEA SANDU – DNA a inventat o mita ca sa-l infunde pe fostul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal. Lucratura s-a desirat la Tribunalul Bucuresti: “Rationamentul logico-juridic expus de procuror prin rechizitoriu are la baza simple presupuneri, nefiind prezentata nicio proba directa... Interpretarile procurorului din actul de sesizare nu sunt suficiente pentru a dovedi existenta faptelor de care sunt acuzati cei doi inculpati” (Sentinta)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

17 ianuarie 2021 10:28
Vizualizari: 8682

DNA a incercat sa-l infunde pe fostul sef al Federatiei Romane de Fotbal Mircea Sandu (foto) si pe sotia acestuia, Elisabeta Sandu, cu o mita inventata. Dosarul s-a finalizat la fond insa cu achitari pe linie.Lumea Justitiei prezinta Sentinta 1168 din dosarul 17005/3/2019 prin care judecatoarea Andreea Georgiana Baltag de la Sectia I penala a Tribunalului Bucuresti l-a achitat pe Mircea Sandu si pe sotia acestuia in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”.

DNA l-a acuzat pe Mircea Sandu ca, in calitate de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, beneficiind de ajutorul sotiei sale, Elisabeta, ar fi primit cu titlu de mita suma de 724.000 lei, de la doua persoane fizice, una fiind reprezentanta unei societati de avocatura: “Banii respectivi au fost primiti de inculpat pentru ca Federatia Romana de Fotbal sa incheie cu societatea de avocatura doua contracte de asistenta juridica, aspect materializat prin semnarea celor doua documente la data de 20 octombrie 2009. In baza acestor contracte, in cursul anului 2011, societatea de avocatura a obtinut de la Federatia Romana de Fotbal suma de 11.705.626 lei”.

 

Vrabia malai viseaza


Judecatoarea Andreea Georgiana Baltag arata in motivarea sentintei de achitare ca procurorul si-a fundamentat solutia de trimitere in judecata a celor doi inculpati pe baza unei interpretari proprii a inscrisurilor de la dosar, respectiv prin interpretarea conduitei partilor in legatura cu incheierea unor inscrisuri, care nu servesc insa la constatarea existentei presupuselor infractiuni invocate de DNA. In acest sens, instanta precizeaza ca rationamentul logico-juridic expus de procuror prin rechizitoriu are la baza simple presupuneri, nefiind prezentata nicio proba directa din care sa reiasa existenta infractiunii. De asemenea, judecatoarea Andreea Georgiana Baltag precizeaza in sentinta de achitare a lui Mircea Sandu si a sotiei acestuia ca interpretarile procurorului din actul de sesizare nu sunt suficiente pentru a dovedi existenta faptelor de care sunt acuzati cei doi inculpati.

Decizia definitiva urmeaza sa fie pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.

 

Iata pasaje din sentinta Tribunalului Bucuresti, pe care o atasam integral la finalul articolului:


Procurorul isi fundamenteaza solutia de trimitere in judecata a celor doi inculpati pe baza unei interpretari proprii a inscrisurilor atasate dosarului de urmarire penala, respectiv prin interpretarea conduitei partilor in legatura cu incheierea acestor inscrisuri, care nu servesc insa la constatarea existentei infractiunilor de Iuare de mita/complicitate la luare de mita.

Procurorul a sustinut ca inculpatul a primit cu sprijinul..., cu titlu de mita, suma de..., mita fiind deghizata sub forma unui antecontract de vanzare-cumparare. In legatura cu acest act juridic, se retine ca in data de... intre promitentii-vanzatori si promitent-cumparator s-a incheiat tranzactie autentificata sub nr... de... privitoare la nerespectarea obligatiei prevazuta intr-un antecontract de vanzare-cumparare vizand obtinerea autorizatiei de construire in termenul stipulat in antecontract, tranzactie in baza careia suspectii .... si .... au achitat .... cu titlu de daune, suma de... lei. A afirmat procurorul ca, suma de lei primita in realitate, cu titlu de mita de inculpatul prin intermediul...., de la....,  a fost disimulata in cadrul antecontractului de vanzare-cumparare datat de parti, avand ca obiect apartamentul..., sub forma unei clauze penale care prevedea ca promitentii- vanzatori, suspectii .... si... , in cazul nerespectarii termenului de obtinere a autorizatiei de construire, urmeaza sa plateasca in favoarea promitentului-cumparator, inculpat ... , penalitati reprezentand echivalentuI pretului apartamentului de .... euro.

Insa, Tribunalul retine ca nu exista nicio dovada din care sa reiasa ca inscrisurile intocmite in legatura cu aceasta tranzactie reprezinta inscrisuri contrafacute.

Rationamentul logico-juridic expus de procuror prin rechizitoriu are la baza simple presupuneri, nefiind prezentata nicio proba directa din care sa reiasa existenta infractiunii.

Asa cum s-a ararat anterior, probatoriul administrat pana la acest moment are la baza, in opinia judecatorului, exclusiv interpretarea data de procuror continutului unor inscrisuri despre care se afirma ca sunt plasmuite. Insa, aceasta interpretare nu se sprijina pe alte probe din care sa rezulte realitatea acestei interpretari.

Imprejurarea ca partile din contractul de asistenta juridica au stabilit un onorariu de succes in cuantum de 10% pentru litigiul pe care .... l-a deschis impotriva... aferent cotei de 20% pentru anii .... , (procent considerat mult
prea mare de catre acuzare, in conditiile in care se prefigura o solutie favorabila federatiei avand in vedere precedentul judiciar), nu face dovada existentei infractiunii de luare de mita retinuta in sarcina inculpatului.


In conditiile in care ambii inculpati au negat constant savarsirea faptelor, in conditiile in care nu exista un flagrant si nici declaratiile martorilor nu-i incrimineaza si in conditiile in care inscrisurile analizate in rechizitoriu se bucura de aparenta de validitate, interpretarile procurorului din actul de sesizare nu sunt suficiente pentru a dovedi existenta faptelor de care sunt acuzati cei doi inculpati.

Toate inscrisurile analizate de procuror contureaza cel mult o suspiciune privind savarsirea unor infractiuni, apte de a sta la baza emiterii unor masuri speciale de supraveghere, dar insuficiente pentru a fundamenta o solutie de condamnare”.


*Cititi aici integral sentinta Tribunalului Bucuresti

foto:gsp.ro

 

Comentarii

# DODI date 17 ianuarie 2021 12:35 +9

Făcătura acestui dosar s-a întâmplat pe vremea bețivului național pentru a planta la conducerea FRF un pupncurist PDL care, prin mașinațiunile cunoscute, este în continuare în acest post și care, prin incompetența sa, a dus fotbalul românesc la cea mai joasă poziție din istorie!

# Marian Sarbu date 17 ianuarie 2021 16:43 +2

Si care este problema. Procurorul, in caz ca i se respinge cuza, sufera ceva. Poate de frig acum si de durere in basca sau caciula. Nu are nicio greata de a incasa salariul gras plus sporurile si mai grase.

# NM date 17 ianuarie 2021 17:31 0

cazul lui Mircea Sandu este cunoscut, eu unu am urmarit toata aceasta perioada in care au fost cercetati si judecati domnul Mircea Sandu cat si sotia lui. insa in cazul acesta deosebit de grav acest om cu un mare nume in lume a facut plangere impotriva celor care lau rastignit?, intreb, ia dat in judecata atat pe procuror cat si pe turnatori?, atunci cum sa ii mai terminam pe acesti ticalosi cand tu esti clasat definitiv si totusi taci, totusi nu le faci plangere penala la acesti ticalosi. astept domnule Sandu sa ii dati in judecata sa mearga la puscarie, daca nu faceti asta inseamna ca sunteti (scuzati)lasi. cu respect pentru presedintele federatiei ROMANE DE FOTBAL

# santinela date 18 ianuarie 2021 08:05 +1

Faceti public numele acestor procurori care-si bat joc de meseria pe care o practica,culmea luind si un purcoi de bani pentru asta. Stimata redactie va rog publicati "rezultatele" sectiei DNA pe anii 2018-2020 sa vada toata tara rata de achitari a acestor procurori slugi,urmasi ai lui Kovessi . Se va explica astfel de ce este atit de mare dorinta pupincuristilor procurori si politicieni de a desfiinta Sectia Speciala !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.06.2022 – Se pensioneaza judecatorul care l-a albit pe Ciuca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva