13 aprilie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ADEVARUL DESPRE TRAGEDIA DE LA PIATRA NEAMT – Culpabilizarea autoritatilor locale pentru incendiul de la Spitalul Piatra Neamt este o crunta manipulare electorala. Iata realitatea: “Desi medicii din prima linie protestau impotriva deciziilor MS si ordinelor semnate de Raed Arafat, pentru ca acestea erau in masura sa forteze peste limite atat capacitatile tehnice, dar mai ales resursa umana, 'specialistii' din Ministerul Sanatatii au girat aceste decizii care s-au dovedit gresite”

Scris de: G.T. | pdf | print

19 noiembrie 2020 16:41
Vizualizari: 6357

Incercarile de a arunca vina pe autoritatile locale pentru tragedia de la Spitalul Judetean Piatra Neamt, unde 10 oameni au murit intr-un cumplit incendiu, ocolindu-se in schimb factorii decidenti de la Bucuresti, nu reprezinta altceva in opinia noastra decat manipulari electorale, folosite in lupta politica pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Asta in conditiile in care, asa cum se stie, presedintele Klaus Iohannis si anumiti lideri PNL s-au lansat intr-o serie de atacuri la adresa PSD, fortand acreditarea ideii ca sefii judetului, in frunte cu presedintele Consiliului Judetean Ionel Arsene, ar purta responsabilitatile pentru incendiul de la spital.


 

Lumea Justitiei a explicat deja cum aceasta drama putea fi evitata daca Guvernul Orban si regimul Iohannis nu sabotau constant Spitalul Mobil de la Letcani (unde puteau fi dusi pacientii cu Covid si astfel se putea evita supraaglomerarea Spitalului Judetean Neamt) pentru simplul fapt ca investitia a fost facuta de administratiile PSD din Iasi si Neamt, conduse de Maricel Popa si Ionel Arsene (click aici pentru a citi). Iata ca noi detalii despre cauzele incendiului de la Spitalul Judetean Neamt ies la iveala. Ele sunt oferite de Florin Hozoc, fondatorul si directorul executiv al grupului de firme Life Solutions (format din Besmax Pharma Distribution SRL - distributie de medicamente, Besmax Life Solutions - banca de celule stem si Besmax Hospital Solutions SRL), donator al a 18 aparate de plasmafereza in toata tara, aparate folosite pentru recoltarea de plasma necesara bolnavilor de Covid aflati in stare grava. Asadar, putem spune un specialist in domeniul medical.

Astfel, intr-o analiza pe pagina sa de Facebook, Florin Hozoc dezvaluie existenta unui cumul de decizii eronate care au condus la fortarea peste limite a capacitatii tehnice a Spitalului Judetean Neamt si a resursei umane. Decizii luate de Ministerul Sanatatii si seful Deparatamentului pentru Situatii de Urgenta Raed Arafat, asupra carora medicii au atras atentia, insa au fost ignorati.


Prezentam analiza lui Florin Hozoc:


“Cauzele ascunse ale incendiului de la Piatra Neamt


Dincolo de ancheta procurorilor, dar mai ales dincolo de campania electorala, care ii face pe politicieni sa isi ascunda incompetenta in spatele unor vinovati de serviciu, ar trebui sa cautam cauzele reale, care au condus la acest accident cu urmari foarte grave.

1.De ce a fost nevoie de modificari la saloanele de terapie intensiva?

Raspuns: Pentru ca pe 2 noiembrie 2020, Raed Arafat a ordonat tuturor unitatilor de primiri urgente sa preia toate cazurile aduse de ambulante, astfel incat in cel mult o ora, echipajul ambulantei sa fie eliberat de pacient (Ordinul Comandantului Actiunii nr. 4649281/02.11.2020). Efectele acestui ordin se coroboreaza cu mentinerea deciziei de a directiona pacientii COVID-19 doar la spitalele COVID si cele suport COVID, care deja aveau grad de ocupare de peste 80%.

In aceste conditii, ca sa poti executa ordinul lui Raed Arafat, desi cele mai multe spitale aveau deja toate paturile ATI ocupate, era nevoie sa mai faci niste modificari. si nici macar nu aveai timp sa faci licitatie, pantru a angaja o firma specializata, pentru ca ordinul intra in vigoare la data publicarii lui.

Practic, desi toti medicii din prima linie cereau de luni bune si au sperat ca, odata cu cresterea numarului de cazuri severe, se va decide ca toate spitalele sa preia pacienti COVID-19 in sectiile ATI, Ministerul Sanatatii si Raed Arafat au decis sa forteze spitalele COVID si Suport COVID, deja supra-aglomerate, sa preia in maxim o ora, toate cazurile prezentate la UPU. Imposibil!

2.Cine trebuia sa avizeze deciziile MS si respectiv ordinele lui Raed Arafat si, eventual, cine trebuia sa protesteze impotriva unor decizii gresite?

Raspuns: Medicii ATI din Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii sunt cei care ar trebui sa fi avizat toate aceste decizii ale MS, privind preluarea in maxim o ora a tuturor pacientilor prezentati la UPU, respectiv privind mentinerea clasificarii spitalelor in COVID, suport COVID si spitale 'non-COVID'.

Desi medicii din prima linie protestau impotriva deciziilor MS si impotriva ordinelor semnate de Raed Arafat, tocmai pentru ca acestea erau in masura sa forteze peste limite atat capacitatile tehnice, dar mai ales resursa umana din spitalele COVID si Suport COVID, 'specialistii' din Ministerul Sanatatii au girat aceste decizii care s-au dovedit gresite.

Mai grav, in timp ce se cauta vinovatii pentru incendiul de la Piatra Neamt, se mentin aceste decizii in vigoare: in continuare spitalele COVID si Suport COVID, desi pline ochi, sunt obligate sa preia in maxim o ora orice pacient COVID adus la UPU de echipajele de ambulanta sau SMURD. De asemenea, pacientii diagnosticati cu SARS-COV-2 in alte spitale, considerate 'non-COVID', sunt transferati cu ambulantele tot la cele COVID sau Suport COVID, desi acestea nu au locuri disponibile, dar sunt obligate sa ii primeasca si sa elibereze ambulantele in maxim o ora.

3.Cine trebuia sa elaboreze recomandarile si normativele pentru lucrarile de extindere a capacitatii saloanelor ATI si sa urmareasca respectarea stricta a acestora?

Raspuns: Era stricta nevoie ca specialistii din Comisia ATI a Ministerului Sanatatii sa elaboreze un Ghid de reguli si normative, precum si recomandari tehnice, care sa fie respectate de toate spitalele nevoite sa-si extinda capacitatea de terapie intensiva. Acest Ghid trebuia facut inca de acum cativa ani; dar macar sa fi fost facut si transmis spitalelor cel tarziu in iunie-iulie.

Doar ca acesti specialisti ATI nu au facut nimic din toate acestea. Si nici nu au organizat activitati specifice de indrumare si control privind extinderea capacitatii ATI pentru acele spitale, obligate sa preia tot mai multi pacienti, peste capacitatea lor.

4.Cine trebuia sa elaboreze normative si recomandari privind necesarul de resurse umane, astfel incat sa nu se depaseasca limitele de la care, din cauza unei incarcari excesive a personalului, apar erori majore in deciziile privind diagnosticul si tratamentul pacientilor critici din sectiile ATI?

Raspuns: Din nou, aceiasi specialisti ATI din Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii ar fi trebuit sa realizeze aceste normative si recomandari, respectiv, ar fi trebuit sa impuna, prin avizele lor sau prin refuzul lor de a da astfel de avize, respectarea unor reguli europene stricte cu privire la incarcarea resursei umane. Dincolo de aceste limite, cadrele medicale din terapie intensiva nu mai sunt in stare sa ia deciziile corecte si, astfel, mor sute de pacienti.

Semnalez astfel doar patru dintre cauzele reale ale tragediei de la Piatra Neamt.

Daca aceste cauze sunt ascunse in spatele unor vinovati de serviciu, care doar servesc interesele electorale ale unor politicieni aflati in campanie electorala, atunci sa fiti siguri ca in fiecare minut, poate lua foc in Romania cate un alt salon de ATI.

Tocmai de aceea, sunt scarbit de declaratiile politice din ultimele zile, ale celor care ne arata niste vinovati desi ancheta nici macar nu a inceput cu adevarat.

Ar trebui sa cautam cauzele reale, ca sa putem stabili cat mai repede masurile pe termen scurt si mediu, astfel incat sa nu se intample si maine acelasi lucru, intr-un alt spital”.

Comentarii

# Gigi date 19 noiembrie 2020 17:11 +1

TE-OR CITI ȘI PROCURORII ĂIA CARE SUNT LA PIATRA NEMȚ ACUM ,LUJU-le ?!

# Ioana M. date 19 noiembrie 2020 17:23 +9

Un incendiu intr o organizare/ locatie privata la Colectiv s a soldat cu iesirea dnului prezident in strada si daramarea Guvernului. un incendiu intr o locatie publica unde Ministerul Sanatatii a insistat in "circuite separate" ale bolnavilor nu se soldeaza cu demisia Guvernului.... Rusinos...

# Narcis date 19 noiembrie 2020 19:49 -5

Dar cei care nu au respectat măsurile simple si au instigat la nepurtarea măștii, n-or avea nici o vina? Din cauza cui a ajuns sistemul medical la incapacitate si mor sute de oameni zilnic de COVID? Ca doctorii au strigat si despre asta..

# Gilu date 20 noiembrie 2020 11:57 0

Orice spital mare trebuie să aibă un compartiment tehnic încadrat cu specialisti; după nenorocirea de la Giulești, nu s- a gandit nimeni sa monteze in spitale prize ceramice sigure,camere de supraveghere la ATI,unde bolnavii nu se pot apăra de indiferenta românească cea de toate zilele ? Ori se adevereste vorba: spitalele sunt locuri de murit ...Au murit SINGURI si INFIORATOR de încet...Iarta- le,Doamne gresala de a se fi crezut ca odata internați,sunt pe mâini bune si odihneste- le sufletele !

# mihai MIRON date 20 noiembrie 2020 13:49 +2

CINE IA INCUIAT SI DE CE NU AU FOST SUPRAVEGHEATI ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2021 – Tic-tac la CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva