13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

APEL LA RESPONSABILITATE SI RESPECT FATA DE JUSTITIABILI – Reprezentatii societatii civile din CSM Victor Alistar si Romeu Chelariu iau pozitie fata de magistratii care isi suspenda activitatea din cauza OUG 7/2019: "Actiuni care sunt prejudiciabile pentru cetateni... Modificarile legislative nu limiteaza standardele de realizare a unui proces echitabil... Cerem sa fie inlaturate masurile adoptate si sa fie reluate activitatile judiciare... Justitia este un serviciu aflat in slujba cetatenilor"

Scris de: E.D. | pdf | print

28 February 2019 16:06
Vizualizari: 3294

Excelenta luare de pozitie a reprezentantilor societatii civile din Consiliul Superior al Magistraturii fata de manifestatiile judecatorilor si procurorilor care au ales sa isi suspende activitatea in semn de protest fata de adoptarea OUG 7/2019. Victor Alistar (foto stanga) si Romeu Chelariu (foto dreapta) din CSM le solicita tututror magistratilor, in numele justitiabililor, sa nu se lase angrenati in actiuni care sunt prejudiciabile cetatenilor, aratand ca accesul la justitie trebuie sa fie neingradit! Or, semnaleaza reprezentatii societatii civile Victor Alistar si Romeu Chelariu, prin actiunile magistratilor de suspendare ori amanare a activitatii de judecata (cu mentiunea ca vor fi tratat doar cauzele urgente), precum si a lucrului cu publicul in instanta, justitiabilii sunt tratati cu lipsa de respect, fiindu-le restrictionat accesul la justitie si, in acelasi timp, fiind supusi unor criterii subiective privind urgenta cauze. Aceasta in conditiile in care se prezuma ca toate cauzele sunt urgente!


Semnaland forma de presiune la care apeleaza magistratii care sustin ca vor continua actiunile de protest pana cand se va modifica legislatia in sensul propus de acestia prin Hotararile adunarilor generale ale instantelor si parchetelor, reprezentatii societatii civile din CSM fac un apel extrem de important catre magistrati. Concret, Victor Alistar si Romeu Chelariu le solicita judecatorilor si procurorilor sa stopeze de indata manifestatiile si sa constientizeze faptul ca justitia este un serviciu aflat in slujba cetatenilor!

Reprezentatii societatii civile din CSM evidentiaza in acest context ca actiunile de blocare a activitatii instantelor de catre magistrati in numele efectelor pe care le-ar avea OUG 7/2019, sunt nepotrivite, in conditiile in care "nu au fost modificate coduri de procedura care sa altereze procesul echitabil, norme care sa afecteze inamovibilitatea judecatorilor, stabilitatea procurorilor sau independenta in stabilirea verdictului judiciar de catre acestia".

Publicam in continuare apelul reprezentantilor societatii civile din CSM adresat tuturor magistratilor:

"Apel la responsabilitate si respect fata de justiabili

Art. 21 - Accesul liber la justitie si art. 51 – Dreptul de petitionare, din Constitutia României,

republicata;

Art. 1 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanti ai societatii civile au luat act cu profunda ingrijorare de informatiile din presa conform carora, in semn de solidaritate cu actiunile magistratilor impotriva adoptarii O.U.G. nr. 7/2019, instante de judecata si unitati de parchet suspenda activitatea de relatii cu publicul. Suspendarea activitatii va aveal loc zilnic, in intervalul orar stabilit, urmând sa fie preluate doar cererile urgente.

In numele justitiabililor, care au cauze de natura civila sau penala in solutionare, solicitam tuturor magistratilor sa nu se lase angrenati in actiuni care sunt prejudiciabile pentru cetateni privind dreptul de acces neintrerupt la justitie si un drept de petitionare nealterat, indiferent de natura si etapa procedurala a cauzelor lor.

Abordarea conform careia se vor trata cauzele urgente reprezinta o restrictionare a accesului la justitie selectata in raport de criterii subiective privind urgenta. Orice solicitare a unui justitiabil este urgenta si are importanta pentru acesta si trebuie tratata cu respectul cuvenit pentru drepturile sale si pentru faptul ca este contribuabil la bugetul de stat din care se finanteaza si costurile cu personalul din justitie.

Relatia de incredere intre justitie si societate se construieste exclusiv pe respect reciproc. Din aceasta perspectiva, orice lipsa de respect pentru interesele legitime ale cetatenilor, pentru promovarea in schimb a unor drepturi de cenzura sau codecizie privind procesul de legiferare este o injusta si imorala balanta intre drepturile acestora.

Este de mentionat ca prin modificarile legislative supuse criticii nu se regasesc elemente care sa limiteze standardele de realizare a unui proces echitabil, care sa incalce drepturile si libertatile cetatenesti sau care sa limiteze dreptul cetatenilor de a se infatisa in fata unui magistrat independent. In concret nu au fost modificate coduri de procedura care sa altereze procesul echitabil, norme care sa afecteze inamovibilitatea judecatorilor, stabilitatea procurorilor sau independenta in stabilirea verdictului judiciar de catre acestia.

Statul de drept reprezinta domnia legii, iar in acest caz primii care trebuie sa respecte legea si dreptul cetatenilor la acces la justitie sunt magistratii, in caz contrar subminarea cea mai profunda a statului de drept ar fi venita chiar de la magistrati.

Cerem sa fie inlaturate masurile adoptate si, de indata, sa fie reluate activitatile judiciare si cele de relatii cu publicul, stiind ca justitia este un serviciu aflat in slujba cetatenilor, infaptuindu-se in numele legii, fiind unica, impartiala si egala pentru toti, in care nimeni nu este mai presus de lege.

Multumim majoritatii magistratilor care nu au adoptat asemenea conduite si facem apel la cei care militeaza pentru intrerupearea accesului la justitie sa isi respecte statutul si sa ii aprecieze pe oameni!

Victor ALISTAR si Romeu CHELARIU

Membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii,

reprezentanti ai societatii civile"

Comentarii

# Parchetele Rominiei proprietatea vasalilor lui Soros date 28 February 2019 16:34 +5

Păi nu , că Parchetele au devenit de mai mulți ani proprietatea fomiștilor Soros gen Cristi danileț și cei ca el

# Marin TULUS Olt date 28 February 2019 23:12 +1

Pentru mine numai este o noutate ci o certitudine:faptul că magistratii, multi f.multi,își bat joc de poporul român, ii trateaza pe oameni ca pe niste animale pronuntând hotarari nelegale și, așa cum spunea si Băsescu, ei au făcut rău Romaniei si romanilor sau ,,dă casa celui care dă spagă".Protestele sunt greve autentice care anihilează intru totul activitatea acestor institutii si mai mult demonstreaza că nu le pasă de lege-asa cum reclamăm noi forurilor in drept că dau hotarari nelegale, lipsite de ratiune jurifdica in cauză- și că nu au frică de lege si de nimeni, de nicio autoritate a statului,pt. că ei sunt statul!Grevele lor sunt dovada că multe dintre institutiile autoritatii in cauză sunt clanuri de tip SRL. Destepată-te romane că a trecut și Centenarul!!!!

# anemona date 2 March 2019 10:26 0

As dori opiniile membrilor societatii civile din CSM cu privire la presiunile constante ale celor din politica(varianta leglislativa si cea executiva,adica Parlament ,respectiv Guvern) efectuate prin supranormativitate,haos legislativ,anomie legislativa,lipsa alocarii catre instante si parchete de resurse materiale si umane pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii,supraincarcarea instantelor instantelor de judecata cu un volum urias de activitate,raspunderea uriasa a celor din justitie pentru activitatea lor in haosul deja aratat,esalonarea drepturilor salariale restante(cuvenite in baza legii si nu a unor hotarari judecatoresti-OUG3/2019,),spectrul ,conturat periodic, al eliminarii pensiilor de serviciu ale magistratilor(aflat din nou pe ordinea de proiecte ale Senatului care a si cerut avizul CSM),lipsa de predictibilitate a statutului magistratilor.Independenta judecatorilor inseamna si legislatie stabila si coerenta,volum de activitat rezonabli si un statut predicitbil

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva