23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ATENTAT LA VIATA COMIS DE JUDECATOARE – Georgiana Stefan de la Tribunalul Iasi l-a amendat cu 5.000 lei pe avocatul Gheorghe Potomeanu in varsta de 70 de ani, dupa ce acesta i-a cerut sa il lase sa paraseasca sala de judecata pe motiv ca se simte rau. Judecatoarea l-a tinut in sala pana cand avocatul a lesinat: “Stai jos, iti dau amenda”. UNBR acuza abuzul judecatoarei: “Tratamente inumane, de natura sa afecteze dreptul la viata al avocatului”

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 March 2020 13:03
Vizualizari: 12214

Incredibil ce s-a putut intampla la Tribunalul Iasi. Judecatoarea Georgiana Stefan a tinut un avocat in sala de judecata pana cand acesta a lesinat, ignorandu-i rugamintile de a-l lasa sa paraseasca instanta intrucat se simte rau. Si nu doar atat, insa aceeasi judecatoare Georgiana Stefan l-a amendat pe avocat cu 5.000 de lei.


 

Incidentul a avut loc in 25 februarie 2020, in timpul procesului omului de afaceri Gruia Stoica, si a fost prezentat de publicatia dezvaluirea.ro. Concret, la aproximativ doua ore si jumatate de la inceperea sedintei de judecata, avocatul Gheorghe Potomeanu (foto) din Baroul Iasi, avocat din oficiu al unuia dintre inculpati, i-a cerut judecatoarei Georgiana Stefan sa ii permita sa paraseasca sala intrucat se simte rau, mai ales ca aparatorul ales al clientului sau era prezent. Avocatul Potomeanu, in varsta de 70 de ani, care sufera de diabet, nu doar ca nu a avut parte de intelegere, ci a fost amendat cu amenda maxima judiciara de 5.000 de lei de catre judecatoarea Georgiana Stefan de la Tribunalul Iasi. Ulterior, a mai facut o incercare de a o indupleca pe judecatoarea Stefan, dar si aceasta fara succes, astfel incat in jurul orei 18.30 avocatul Gheorghe Potomeanu a lesinat. Inainte de a-si pierde cunostinta avocatul a fost sunat de fiul sau, doctor de profesie, caruia i-a relatat ce s-a intamplat, acesta venind de urgenta si luandu-l din sala de judecata.

 

Plangerea avocatului


Avocatul Gheorghe Potomeanu a sesizat deja Baroul Iasi, prezentand cu aceasta ocazie ce s-a intamplat la Tribunalul Iasi (vezi facsimil):


Consider ca mi s-a pus in pericol viata de o maniera brutala, lipsita de omenie si de respect fata de fiinta umana, fara a vorbi de calitatea de avocat, fiind pus intr-o situatie in care eram foarte aproape sa-mi pierd viata, datorita suferintei cronice – diabet – si a unei caderi mari de glicemie.

Am rugat pe doamna judecator Stefan Georgiana, in jurul orei 16.30, sa-mi permita sa parasesc sala din motive de sanatate, aratandu-i ca imi este foarte rau, in conditiile in care asistenta juridica a tuturor inculpatilor era asigurata de avocati alesi si eu eram din oficiu.

Pentru inculpatul meu, asigura asistenta juridica dl av. Striblea Marius, in calitate de avocat ales.

Desi am facut aceasta solicitare in mod cu totul politicos, doamna judecator Stefan Georgiana a raspuns de genul 'Stai jos, iti dau amenda', si chiar mi-a aplicat o amenda judiciara in suma de 5.000 lei”.

 


 

Afara din magistratura


O reactie ferma in legatura cu acest incident a venit si din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Traian Briciu. Intr-un comunicat de presa dat publicitatii marti, 3 martie 2020, UNBR acuza abuzul judecatoarei Georgiana Stefan de la Tribunalul Iasi, precizand ca avem de-a face cu tratamente inumane care au pus in pericol dreptul la viata si la sanatate al avocatului Potomeanu. De asemenea, UNBR solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa ia masuri fata de asemenea comportamente.


Iata comunicatul UNBR:

 

UNBR condamna cu fermitate abuzurile fata de avocati prin nerespectarea drepturilor la viata si sanatate in timpul procesului

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a luat act cu ingrijorare si indignare de tratamentul inuman la care a fost supus domnul avocat Potomeanu Gheorghe in sala de judecata, la Tribunalul Iasi. in timpul sedintei, domnului avocat i s-a facut rau si, desi a anuntat instanta cu privire la acest aspect, doamna judecator a refuzat sa-i permita sa paraseasca sala de judecata si l-a mai tinut cateva ore pana cand a lesinat. In plus, l-a sanctionat cu amenda maxima de 5000 de lei.

UNBR condamna cu fermitate asemenea comportament al instantei de judecata si il sustine pe domnul avocat Potomeanu Gheorghe in toate demersurile sale catre autoritati pentru a sesiza acest abuz.

UNBR pune in vedere Consiliului Superior al Magistraturii sa ia masuri ferme fata de astfel de tratamente inumane in cadrul procesului, de natura sa afecteze dreptul la viata si sanatate al avocatului. In astfel de situatii nu pot fi indeplinite nici conditiile unui proces echitabil, in special cele privind egalitatea de arme si dreptul la aparare.

Amintim ca in prezent UNBR deruleaza campania 'Viata in instanta', al carei scop este de a sensibiliza autoritatile si opinia publica in legatura cu frecventa cazurilor de suprasolicitare a avocatilor in timpul procesului, soldate uneori chiar cu deces, asa cum s-a intamplat in cazul colegului avocat din Baroul Dambovita nu mai tarziu de finalul anului trecut.

In acest context a inceput campania UNBR #ViataInInstanta. Schimbul de adrese dintre UNBR si Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei a vizat identificarea de solutii privind masuri administrativ judiciare care sa ofere un management eficient al timpului in instante si parchete. In cadrul demersului, UNBR a propus si completarea art. 106 din Codul de procedura penala 'Protectia sanatatii persoanelor ascultate', in sensul ca aceleasi masuri de protectie sa se aplice si avocatilor alaturi de toti ceilalti participanti la proces.

Rugam avocatii sa semnaleze UNBR in cazul in care apar asemenea abuzuri in cadrul proceselor pentru a le acorda sustinerea necesara”.

 

Foto: 7est.ro

Comentarii

# fost judecator date 3 March 2020 13:55 +2

Eu am o contestatie la UNBR de 1 an , desi legea spune ca se solutioneaza in 10 zile, isi bat joc de mine pentru ca am fost judecator si vreau sa fiu avocat si imi spun rautacios CE A DEVENIT ATRACTIVA PROFESIA DE AVOCAT ? PANA ACUM NU V/A PASAT...Deci este un adevarat razboi intre avocati si judecatori, ambele tabere gresind deopotriva..in defavoarea oamenilor...

# basicuta date 3 March 2020 14:05 -1

Atât a făcut UNBR? a pus in vedere CSM ca se atenteaza la viata avocatilor si....

# Pintea date 3 March 2020 14:55 +4

Cucoana asta se crede împărăteasă? Dar de ce nu i-a tăiat si capul? Si ce maniera de a se adresa, la per tu! Judecătorii ăstia au luat-o razna de tot crezandu-se zei! Ei sant mai presus de lege, mai presus de morală, de deontologie, de absolut tot! Amenda sa o plateasca ea din banii multi pe care ii da statul ca sa indeplineasca un act public pentru cetatean, pe care ea il oprimă pana la suprimare! Sper ca CCR pe 18 martie sa nu solutioneze favorabil jalba privind taierea pensiilor nesimtite! Se pare ca nesimtirea merge cu mult mai departe! Scrie undeva ca un avocat trebuie sa fie smerit, umil, umilit, sa nu dea replică in fata unui judecator? Aici este ceva inechitabil: avocatul poate fi amendat de un magistrat, dar pe magistrat, cine il amendeaza? Ce poate face un avocat intr-un asemenea caz? Sa se duca la CSM? De cate ori? E vax!

# Pintea date 3 March 2020 14:58 0

Individei trebuie sa i se faca si dosar penal! Daca omul murea in fata ei, ce facea? Suspenda sedinta?

# fost judecator date 3 March 2020 16:03 +1

Trebuie introdus un curs de etica judiciara, despre atitudinea si mintea avocatilor si judecatorilor, nici avocatii nu trebuie sa fie bolnavi cronic in timpul profesiei si la 70 ani la bara, dar nici judecatorul nu da amenda 5.000 lei, uneori nu ai curajul sa -i spui judecatorului ceva, daca el nu a vazut argumentul, proactivitatea judecatorului in timpul procesului fiind spinoasa, judecatorul trebuie sa fie ca un arbitru relativ pasiv, dar nu arbitru sportiv influentat de jucatori sau de public, judecatorul rezolva doar cazurile de procedura si evalueza probele si decide cine castiga pe baza evaluarii probelor, cum se face ca la judecatorie in complet de 1, cinci judecatori dau 5 sentinte diferite, iar in apel si in recurs, cate 2 sau cate 3 judecatori decid la fel?

# juda este penala date 3 March 2020 18:01 0

daca nu se formuleaza plangeri data viitoare se vor da 10000 lei amenda iar sedintele se vor putea termina cu morti la propriu.

# Pintea date 3 March 2020 20:42 +4

pt fost judecator// dar nici judecatorul sa nu se mai poate pensiona la varste fragede de 45 -50-55 ani si apoi sa intre in avocatura fara examen. Acum cativa ani, parca se modificase legea astfel incat avocatii cu vechime mai mare sa intre in magistratura fara examen, dar magistratii, inclusiv asistentii, au sarit ca arsi, au facut petitii, ca nu vor ei! Asa ca, acum de ce va plangeti? Eu cred ca avocatii se poarta nejustificat de dragut cu magistratii! Daca un judecator vrea sa faca ****** (sa se duca la ******) suspendă sedinta de judecata, dar unui avocat daca i se face rau, trebuie sa ramana in sala. Ce este cu abuzurile astea? Ele izvorăsc din răutatea acestei categorii profesionale care sant magistrații!

# lege-faradelege date 4 March 2020 10:01 +2

Asistam la o dezumanizare a magistratilor, care culmea majoritatea sunt femei. Intr-o societate normala si nu anormala ca a noastra, femeile ar trebui sa dea dovada de mai multa intelegere, fata de orice comportament uman,unele fiind mame,avand parinti,bunici, frati si surori, dar constatam cu ingrijorare maxima avand in vedere mici exceptii, femeile magistrat au ajuns sa nu aibe nici mama, nici tata si nici Dumnezeu si au devenit dictatori cu fuste, iar hotararile pe care le dau sunt la fel de nocive ca si cele din anii 1950. Sunt situatii in care infractorii sunt aparati de aceste doamne magistrati iar victimele sunt condamnate.Aceste doamne magistrat nu au avut nicio reticenta de a retroceda o mare parte din teritoriul ROMANIEI, pe acte false, acoperind cu stiinta infractorii, aducand prejudicii STATULUI ROMAN, de miliarde de euro, dar in continuare stau linistie pe scaunele de magistrati, astfel justitia a devenit injustitie.

# Tovarase fost judecator date 4 March 2020 22:09 +1

Cum adica tovarase fost judecator? Nu trebuie sa fii bolnav cronic si nici sa fii la 70 de ani la bara? Rusinos mod de gandire! Boala vine cand vrei tu si pleaca tot asa cand vrei tu? Ce mod de gandire este asta? La 70 de ani nu mai esti om, trebuie sa dispari din lume? Cine mai gandea asa? In istorie a mai fost cineva care gandea ca batranii, bolnavii, cei cu dizabilitati, evreii, tiganii, cei de culoare trebuiau sa dispara pentru ca nu erau arieni. Pe vremea lui Basescu si a lui Funeriu au fost eliminati din invatamant cei care implinisera 70 de ani. Asta ce criteriu este? Spuneti d-voastra cititori! Doamne fereste!

# Globalizarea NU acord global date 5 March 2020 04:41 +1

Pentru cine se numește " Tovarașe fost judecator":.Art. 12 alin. (1), lit. d) din Legea 51/ 1995 dispune că "Poate fi membru al unui barou din România cel care îndeplinește următoarele condiții: apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei".Mai știu eu un procuror comunist care aproape toată viața a fost procuror sef, era bolnav de diabet și de șefie, făcea insulină în birou.Acum in democrație toata lumea face ce vrea, stai in izmene la 70 ani, te ia somnu' la bară, dar tu aperi, pe cine aperi și ce aperi nu mai știi, ca ți se usucă gura,puți, nu ți-ai luat medicamentele, trebuie să te duci la colț să iei bomboane de supt și împrăștii si pe dreapta si pe stânga spre client vorbe de genul " câștigăm , draguță,câștigăm, nu mai vorbi, ca nu e voie (câștigă el banu)!" Și uite așa, din toate bolile aia de cap e mai grea când îi apuca discriminarea, că ești comunist, dacă îi spui sa stea la pensie, dar banu' clientului e mai tentant.Licurici sub acoperire aici, contre !

# Ionita simona date 6 March 2020 19:38 +2

Profesia de avocat se practica sub juramant deasemeni profesia de magistrat se practica sub juramant ,dar eu nu inteleg cum te poti jura de doua ori ,fiindca atunci cand te- ai jurat in profesia de magistrat nu mai poti fi nuciodata un avocat fiindca nu mai poti apara omul ,clientul tau si nici nu exista procedura stergerii juramantului - asa ca nu pot sa inteleg migratia profesionala ; pe de alta parte uita domnii judecatori ,ca avocatul nu este o persoana inferioara lor ca si pregatire ,este un altfel de profesionist ,este cel care le pune lor in fata cauze si care ajuta la progresul societatii prin lupta continua,uneori nebuneasca impotriva tuturor ,sunt cei care usi asuma esecul si succesul ,sunt cei care sustin,ajuta si protejeaza aflarea adevarului sau ingroparea lui mereu in slujba omului ,care platesc impozite la stat fara sa primeasca nimic de la stat... avocatii sunt acei oameni in fata caruia un judecator destept ar trebui sa se plece cu mult respect

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva