15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCAT INCATUSAT DE DNA – Parchetul anticoruptie a retinut un avocat din Baroul Bucuresti pentru complicitate la abuz in serviciu si fals. Avocatul ar face parte dintr-o retea care s-a folosit de documente falsificate pentru a pune mana pe imobile apartinand unor persoane decedate: “Profitul obtinut ar depasi suma de 1.365.223 lei”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 March 2024 16:43
Vizualizari: 4085

Un avocat din Baroul Bucuresti a fost retinut joi, 14 martie 2024, de DNA. Avocatul este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals.


 

Masura a fost dispusa intr-un dosar instrumentat de Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie (Sectia a II-a DNA), condusa de procurorul Ionut Ardeleanu (foto), dosar inceput insa de Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Cauza vizeaza o retea care se ocupa cu obtinerea de imobile care au apartinut unor persoane decedate si vanzarea lor ulterioara. Totul s-ar fi facut cu documente falsificate pe baza carora notari si executori judecatoresti, actionand fara vreo vinovatie, emiteau certificate de mostenitori sau procedau la realizarea unor executari silite, demersuri ce prejudiciau mostenitorii legali ai persoanelor decedate, indreptatite sa intre in posesia imobilelor.

Conform DNA, prejudiciul obtinut de aceasta grupare de pe urma vaznarii caselor ar fi de 1,3 milioane lei.


Prezentam comunicatul DNA:


“In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 218/VIII/3 din 13 martie 2024, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 13 si 14 martie 2024, a inculpatilor:

E.P., avocat in Baroul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:

-complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte),

-fals intelectual

-uz de fals,

S.N.F. pentru savarsirea infractiunilor de:

-instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

-uz de fals,

-complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

-marturie mincinoasa,

R.C.P., pentru savarsirea infractiunilor de:

-instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

-uz de fals,

V.D.M.A., pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala fata de alte opt persoane.
Precizam ca, initial, cercetarile in aceasta cauza au fost desfasurate de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti care a efectuat activitati sustinute si a facut posibila instrumentarea dosarului.

In ordonantele procurorilor anticoruptie se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Prezenta cauza vizeaza modalitatea nelegala in care, in perioada 2018-2022, mai multe persoane, ar fi intrat in posesia unor imobile situate pe raza municipiului Bucuresti, ce au apartinut unor persoane decedate. Mecanismul infractional folosit de persoanele cercetate ar fi fost unul complex si ar fi constat, printre altele, in: identificarea imobilelor care prezentau interes, procurarea sau realizarea documentelor false (contracte de imprumut, testamente etc.), identificarea persoanelor de interes (ex. avocati), care sa-i ajute la redactarea documentelor si care sa le confere o anumita credibilitate in fata notarilor, executorilor judecatoresti, si, ulterior, vanzarea imobilelor respective.

In contextul mentionat mai sus, persoanele cercetate, printre care si inculpatii S.N.F., R.C.P. si V.D.M.A., in unele cazuri beneficiind si de ajutorul avocatului E.P., ar fi determinat notari si executori judecatoresti, care, actionand fara vinovatia prevazuta de lege, ar fi emis certificate de mostenitori sau ar fi procedat la realizarea unor executari silite, aceste demersuri avand ca finalitate prejudicierea mostenitorilor legali ai persoanelor decedate, indreptatite sa intre in posesia imobilelor.

Profitul obtinut de persoanele cercetate din tranzactionarea ulterioara a acelor imobile, obtinute in maniera de mai sus, ar depasi suma de 1.365.223 lei.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 14 martie 2024, inculpatii E.P. si S.N.F. urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Investigatii Criminale, care au fost delegati sa desfasoare mai multe activitati procedurale.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# maxtor date 14 March 2024 23:05 0

"apartinand unor persoane decedate"- vi-ii cu vi-ii-le,raposatii le au pe ale lor! (pur si simplu,pur si dur) (ne interesseaza numa' "contra persoanei", o presuppunem vie si nevatamata)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva