24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII ACUZA INCALCAREA DREPTULUI LA UN PROCES ECHITABIL – UNBR cere CSM sa regandeasca normarea muncii in instante: “Termenele de judecata ajung sa fie mai mari de 6 luni, iar la unele instante se procedeaza chiar la preschimbarea din oficiu a termenelor deja acordate… Actuala implementare a normarii activitatii judecatorilor are un impact sever asupra drepturilor justitiabililor”

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 September 2023 21:37
Vizualizari: 4522

Normarea muncii in instante dispusa de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraurii, masura care prevede o limita de dosare pe sedinta de judecata (40 dosare pe luna), duce la incalcari grave ale drepturilor justitiabililor. Avertismentul este lansat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), evident in urma semnalelor de alarma trase da avocati in legatura cu prelungirea procedurilor judiciare (click aici pentru a citi).


 

Presedintele UNBR Traian Briciu (foto) i-a transmis marti, 19 septembrie 2023, o adresa sefului CSM Daniel Gradinaru, in care ii solicita sa reevalueze masura constand in normarea muncii in instante, avand in vedere ca aceasta are un impact negativ asupra solutionarii cu celeritate a cauzelor, deci implicit asupra dreptului la un proces echitabil. Concret, Briciu atrage atentia ca s-a ajuns ca termenele de judecata sa fie mai mari de sase luni, iar in unele instante se procedeaza chiar si la preschimbarea din oficiu a termenelor de judecata deja acordate.

De cealalta parte, amintim ca reprezentantii magistratilor au precizat ca normarea muncii era o masura asteptata de sistem, fiind singura care poate evita un colaps al instantelor (click aici pentru a citi).

 

Iata un fragment din adresa sefului UNBR Traian Briciu catre presedintele CSM Daniel Gradinaru (vezi facsimil):

 

Termenele de judecata stabilite de instante ca urmare a aplicarii Hotararii CSM nr. 240/202 ajung sa fie mai mari de 6 luni, iar la unele instante se procedeaza chiar la preschimbarea din oficiu a termenelor deja acordate, ceea ce reprezinta o incalcare flagranta a prevederilor legale sus citate.

In lipsa unei analize judiciare realiste si la zi a situatiei cauzelor, in functie de specificul si complexitatea acestora, consideram ca actuala implementare a normarii activitatii judecatorilor are un impact sever asupra drepturilor justitiabililor, mai ales dupa evenimentele recente, sanitare si economice, din ultimii trei ani, care au adancit si mai mult problemele care tin de managementul efficient al timpului in cadrul procedurilor judiciare”.

 


Comentarii

# Cum se va omori normarea in fașă . Interesul poarta fesul. date 20 September 2023 00:13 +7

Normarea CSM este provizorie și rudimentara. Nu de la numar de dosare se începe normarea, cu asta inchei. Brusc v-ati dat seama ca in acele 20, 40 de dosare se numara si pere si portocale și ca trebuie sa vedem cum e cu complexitatile! Spuneți -ne și noua care sunt acele exemple de celeritate in Europa , cu acelasi numar de procese si judecatori, ca sa ne inspiram de la alții! Judecatorii vor un numar rezonabil de dosare la nivelul tarii iar avocații nu au niciun interes ca numărul sa fie mic. Problema e ca le vreți pe toate în instante, ca medierea nu e buna. In Parlament cam cati avocați avem? Cate procese au oamenii din cauza modului defectuos de legiferare? Ce cauzeaza inflația de cauze? Sunt romanii mai conflictuali ca alții? Ce înseamnă normare provizorie? Se rezolva peste noapte deficitul de personal? Cum? Ca în anii 90, 91?Cu ce nota se intra acum în magistratura sau la INM? Romanii in general si judecatorii romani in special, merita tot ceea ce este mai bun!"

# Mya date 20 September 2023 10:18 -1

Domnilor stiti cum functioneaza justitia in Romania? Pe avarie va spun eu. Instantele sunt cocosate de dosare,conditiile sunt inumane la unele instante, salile de judecata sunt vai mama lor, birouri nu sunt stau judecatorii inghesuiti ca sardelele in birouri cu lumina de la neon, dar stiti sa blamati judecatorii . Daca in Germania un judecator are de redactat 100 dosare pe an la noi are 1000 stiti?stiyi ca unui judecator ii trebuie 2-3 zile sa studieze sedinta? Justitia nu inseamna dosare penale decat aprox 20% restul sunt civile, comerciale etc.vorbiti unii sa va aflati in treaba dar habar nu aveti .

# Maya date 20 September 2023 10:25 -2

Avocatii vor multe , mai ales bani multi ca ei au clienti grasi , afaceri banoase dar judecatorii sa fie tinuti la coada societatii ni? Asa ceva nu se poate si domnul Gradinari de la CSM sa ia taurul de coarne, sa apere acessta breasla in fata hienelor de pliticieni analfabeti si gorupti care au vandut si distrul aceasta tara in interesul lor. Parchetul poate salva acest popor de acesti analfabeti corupti

# Vio Neagoe date 20 September 2023 10:28 -22

V-am mai scris (sub pseudonim) solutia de mai multe ori. Orice sef de multinationala stie sa managerieze munca si situatiile. La acelasi buget, dublati si triplati numarul de judecatori ! Oricum, este si va fi coada, la nemunca si trandaveala (basca neplata CASS, medicamente, ... etc. si, ceva imprumuturi cu dobanzi -vezi colegul de partid Ghita !) . Si punkt. Interesul si dreptul cetateanului producator de venituri, taxe si impozite. In slujba lui . Dna. Gorghiu, daca nu sunteti in stare,nu vreti sau nu stiti, lasati-i pe alti mai competenti sa faca ce pot si ce stiu !

# Maya date 20 September 2023 11:51 -2

Nu tot ce a spus Ghita este real. Si mahistratii platesc CAS,CASS, somaj, impozit etc si nu multi magistrati au averea lui Gjira masini scumpe ca ale lui , el lucreaza in parlament 2 zile cel mukt pe saptamana , bani forferari , transport geatuit, etc lasati minciunile ca nu tine decat la prosti si cei spalati pe creer.

# Mai multi jud. Salarii mai mici!! date 20 September 2023 11:54 -42

De ce trebuie sa platesc un jud.cu un venit mare sa presteze un serviciu juridic , cand vrea, cand poate inaltimea SA? Cand pot angaja patru jud. impart suma la patru si am de patru ori mai multe hot.?decizii....intr un timp mai scurt!! Acum sa nu mi vb. de calitate ca va .....! Acum vb de Mediere ? Eu va scriu aici din 2017..Avocatii si jud. au distrus medierea in RO. pana cand UNBR a modificat si rasmodificat

# cârcotaș date 20 September 2023 13:39 +10

Nu este adevărat. Medierea este o instituție care nu convine românilor. Ei vor să-și facă terci adversarul în sala tribunalului. Medierea este pentru un popor civilizat.

# cârcotaș date 20 September 2023 13:42 +11

Microbii necinstei, imoralității, lenei, căpătuielii sunt la voi, în breaslă. Ia vedeți, din totalul magistraților, câți fac efectiv munca în birouri si în sălile de judecată și câti sunt înșurubați prin organisme care de care mai primitoare, călduroase, furnizoare de relații și parale adaos la leafă.

# @ carcotas date 20 September 2023 14:45 +4

Medierea nu convine avocatilor ! O spun din proprie experienta,, am si dovezi dar nu o sa va convina !!!! Nu convine nici juzilor ca EI ce mai fac iau act de ,,raportul de mediere"?? si Dzeiii !!! cum nu pot ELE sa i dea partii cai necajita si asuprita, si a mancat tineretea cu fraierul...

# Pe bune, Maya ? date 20 September 2023 18:33 0

`Dispozitiile art. 79 alin. 5 din Legea 303/2004 republicata, prevad plata acestei contributii: `Judecatorii si procurorii in activitate sau pensionari, precum si sotul sau sotia si copiii aflati in intretinerea acestora beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei la asigurarile sociale``, se arata intr-un comunicat de presa.

# carrrcotasule, date 20 September 2023 20:45 -11

daca am avea mediatorii civilizati, din tarile civilizate, as mai zice ca ai dreptate, dar cand stiu de dosare penale cu inregistrari de mediatori care (in plina epoca de aur - 2013-2014) zbiera ca oricum, va fi ca el, sauu,cum media dl. ... mostenitorii defuctei, asa incat ANAF si bancile mai executau cam 50 % din 0,01 % cat ii revenea sotului supravietuitor... crede-ma ca minti. cu nerusinare si in mod constient.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva