14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII IN RAZBOI CU GUVERNUL – UNBR denunta intentia Executivului privind supraimpozitarea profesiilor liberale prin introducerea platiii cotei CASS la o baza neplafonata, calculata la venitul realizat: “Este profund inechitabila si lipsita de fundament tendinta de a corecta dificultatile financiare ale sistemului de sanatate prin discriminarea fiscala a unor categorii profesionale a caror unica 'vina' este reprezentata de faptul ca in timp au fost buni contribuabili”

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 August 2023 15:26
Vizualizari: 4769

Avocatii se revolta impotriva Guvernului Ciolacu. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), condusa de avocatul Traian Briciu (foto), critica una dintre masurile fiscale pe care Executivul intentioneaza sa le introduca si care este prevazuta in proiectul de Ordonanta al Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale (click aici pentru a citi draftul de proiect de OUG).


 

Mai exact, este vorba despre supraimpozitarea profesiilor liberale, prin introducerea platii cotei CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) la o baza neplafonata, calculata la venitul neplafonat. Precizand ca in prezent avocatii platesc contributia de sanatate de 10%, plafonat la maxim 7200 lei, UNBR atrage atentia ca masura pregatita de Guvern reprezinta o inechitate si este de natura sa conduca la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar la o multiplicare si mai accentuata. Uniunea subliniaza ca este inadmisibil sa se incerce corectarea dificultatilor financiare ale sistemului de sanatate prin discriminarea fiscala a unor categorii profesionale a caror unica „vina” este reprezentata de faptul ca in timp au fost buni contribuabil.


Prezentam comunicatul UNBR referitor la proiectul de Ordonanta al Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale:


UNBR se opune ferm tendintelor de supraimpozitare a profesiilor liberale si denunta discriminarea nejustificata a acestor profesii fata de alte domenii.

Comisia Permanenta a UNBR, intrunita in sedinta de urgenta in data de 1 august 2023, a analizat proiectul de Ordonanta al Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale.

In urma acestei analize, UNBR denunta tendintele de supraimpozitare a avocatilor si a celorlalte profesii liberale, ceea ce reprezinta o inechitate sociala, o discriminare nejustificata in raport cu alte categorii de contribuabili.

Conform proiectului de ordonanta, veniturile din activitati independente ar urma sa fie supuse platii cotei CASS la o baza neplafonata, calculata la venitul realizat, ceea ce ar fi de natura sa conduca la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar sa conduca la o multiplicare si mai accentuata. Actualmente, avocatii platesc contributia de sanatate de 10%, plafonat la maxim 7200 lei.

Este profund inechitabila si lipsita de fundament tendinta de a corecta dificultatile financiare ale sistemului de sanatate prin discriminarea fiscala a unor categorii profesionale a caror unica „vina” este reprezentata de faptul ca in timp au fost buni contribuabili. Aceasta obligatie fiscala nu este un impozit ci o contributie pentru care statul datoreaza contribuabilului o contraprestatie, care este aceeasi pentru toti, indiferent de cuantumul contributiei achitate. Prin urmare, spolierea unor categorii de contribuabili incalca principiul asezarii juste a sarcinilor fiscale.

In aceeasi sedinta a Comisiei Permanente s-au stabilit si masurile necesare pentru a contracara prin toate mijloacele legale adoptarea unor astfel de modificari ale codului fiscal, de natura sa aduca perturbari grave in activitatea profesiilor liberale. S-au initiat demersuri pentru analizarea de catre experti a impactului real al dispozitiilor din proiectul de ordonanta care vizeaza avocatii, pentru o argumentare detaliata a pozitiei UNBR impotriva acestor modificari fiscale, precum si demersuri pentru conlucrarea cu celelalte profesii liberale in vederea adoptarii unei pozitii comune in sensul respingerii acestei posibile agresiuni fiscale asupra acestor profesii”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva