1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII SUB ASEDIU – Senatorul Serban Nicolae ii avertizeaza pe seful UNBR, Gheorghe Florea, si pe decanii din tara: "Observ un adevarat asalt al autoritatilor publice asupra profesiei de avocat... S-au inmultit actele de intimidare a avocatilor, in special a celor care lucreaza in materie penala... Reactia profesiei, la nivel de reprezentare oficiala, a fost inexistenta ori, in cel mai bun caz, nesemnificativa... Va rog sa reactionati! Va cer sa reactionati!" (Scrisoarea deschisa)

Scris de: G.T. | pdf | print

8 June 2015 19:05
Vizualizari: 8353

Senatorul PSD Serban Nicolae (foto), avocat de meserie, i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui UNBR, Gheorghe Florea, in care avertiezeaza cu privire la pericolul in care se afla avocatii. Serban Nicolae atrage atentia ca exista un adevarat asalt al autoritatilor publice asupra profesiei de avocat si critica lipsa de reactie a celor care ar trebui sa ii reprezinte pe avocati.

Senatorul Serban Nicolae precizeaza ca s-au inmultit actele de intimidare a avocatilor, in special a celor care lucreaza in materie penala, iar acest lucru se intampla pe fondul ignorarii, din ce in ce mai dese, a dispozitiilor legale privind confidentialitatea comunicarii dintre client si avocat. De asemenea, Serban Nicolae atrage atentia si asupra mentinerii unui statut de inferioritate a avocatului fata de procuror in cauzele penale.


Prezentam scrisoarea deschisa a senatorului PSD Serban Nicolae:

"Domnului Gheorghe FLOREA – Presedintele UNBR

Domnului Ion DRAGNE – Decanul Baroului Bucuresti

Spre stiinta – Doamnelor si Domnilor avocati din intreaga tara

Stimati Domni,

De mai multi ani, dar cu insistenta in cei din urma, observ un adevarat asalt al autoritatilor publice asupra profesiei de avocat, fara vreo reactie notabila din partea celor alesi sa ne reprezinte.

Am sa subliniez doar cateva dintre cele mai flagrante aspecte:

1. De cativa ani, organele de control fiscal au instituit regula, potrivit careia, daca la contractele de asistenta juridica generala nu exista rapoarte de activitate, consultatii in forma scrisa si alte inscrisuri justificative, specifice functionarilor, dar atat de nespecifice avocaturii, atunci sunt suspecte de evaziune fiscala;

2. In aceeasi logica cu cea a organelor de control fiscal, organele de ancheta penala au acreditat ideea ca multe contracte de asistenta juridica constituie instrumente pentru spalare de bani;

S-au inmultit actele de intimidare a avocatilor, in special a celor care lucreaza in materie penala, pe fondul ignorarii, din ce in ce mai frecvente, a dispozitiilor legale privind confidentialitatea comunicarii dintre client si avocat;

Se insista pe modificarea legislatiei, pentru a restrange profesia libera a avocatului, a statutului acestuia si a sistemului propriu de pensii si asigurari sociale.

Pe acest fond, nu m-a surprins faptul ca, in proiectul noului Cod Fiscal, cheltuielile cu serviciile de consultanta juridica nu mai erau deductibile daca nu erau necesare activitatii contribuabilului si nu sunt insotite de inscrisuri doveditoare, aceasta necesitate urmand a fi stabilita, bineinteles, de organele fiscale. Am eliminat acest text, printr-un amendament acceptat unanim in Senat si sper ca lucrurile vor ramane neschimbate la Camera Deputatilor.
Dar, aspectul cel mai grav este, in opinia mea, acreditarea ideii ca avocatii, atunci cand nu comit falsuri, evaziune fiscala si spalare de bani cu ajutorul contractelor de asistenta juridica, sunt un fel de complici ai clientilor, mai ales in cauzele de coruptie si de fraudare a statului. Aceasta, pe fondul mentinerii unui statut de inferioritate a avocatului fata de procuror in cauzele penale, in fata instantei de judecata, daca nu chiar o inrautatire a acestui statut.

Reactia profesiei, la nivel de reprezentare oficiala a fost inexistenta ori, in cel mai bun caz, nesemnificativa. Daca in organele de conducere ale profesiei noastre, aceste lucruri au fost deja dezbatute si s-a concluzionat ca nu este necesara o reactie, pentru mine e trist, dar am sa respect regulile. Voi fi doar mai atent si mai retinut in a ma baza pe asemenea reprezentanti. Dar daca o atare dezbatere nici macar nu a avut loc, atunci aceasta atitudine mi se pare inacceptabila.

Suntem cu totii constienti de faptul ca profesia de avocat este consacrata de Constitutia Romaniei, ca ne cunoastem menirea si utilitatea sociala. Evolutia ultimilor ani arata ca nu doar prestigiul, ci insusi statutul profesiei noastre are din ce in ce mai mult si mai grav de suferit.

Va rog sa reactionati! Va cer sa reactionati! Daca sunt necesare modificari legislative, aveti in mine si in ceilalti avocati din Parlamentul Romaniei, tot sprijinul de care este nevoie. Dar punctul de vedere al avocatilor trebuie cunoscut public si asta se face doar prin reprezentanti autorizati, legitim alesi.
Avocat Serban NICOLAE

Comentarii

# Scrisoare deschisa date 8 June 2015 19:30 +3

Mai bine intreaba-i daca au acte de infiintare :P. O sa raspunda toata cloaca asta cat de curand.

# REMEMBER date 8 June 2015 22:59 +1

http://www.petitieonline.com/demisia_presedintelui_diasporei

# Viorel Ghionea date 8 June 2015 19:51 -12

Adica cu bataie mai lunga, nu mai controlati contractele pentru ca ele l-au infundat pe cel mai cinstit si competent Prim Ministru. E putin prea tirziu..

# Prietenie, nu nazism! date 8 June 2015 19:56 +14

Singura soluție, ADEVĂRATA REVOLUȚIE! Este imperativ să împiedicăm instaurarea, sub ocârmuirea lui KWJ, a național-socialismului, în varianta sa „postmodernă”. Să nu uităm, urmările/rănile crimelor naziste din deceniile patru și cinci ale secolului trecut nu s-au stins, nu s-au vindecat. Or, Antiromânul perfect, pe numele lui interbelic KWJ, asta vrea-național-socialism în straie postmoderne.

# Leu date 8 June 2015 21:44 -6

Avocatilor, ca sa va dati seama ce inseamna putere judecatoreasca excesiva in Romania si mintea d-nei Baltag, reprezentanta Asociatiei Magistratilor, trebuie sa mai studiati Dreptul, interucat a spus-o public la televizor Antena 3 ca "NU STU CE INSEAMNA NOTIUNEA DE SEF" ceea ce inseamna ca este foarte grav cum vad ei lucrurile din magistratura numai in interesul lor propriu. A nu se confunda cu hotararea ce o dau judecatori in orice cauza, insa seful institutiei instantei tribunalului ce reprezinta persoana juridica in teritoriu, daca nu este sef, ce este? Nu inseamna ca dictreaza cum sa se judece dupa protocoale incheiate cu reprezentantul avocaturii traditionale, dar seful trebuie sa aiba aceasta calitate in oruice institutie de stat. Iohannis este sef de stat in Romania si in CSAT sau CSM?.....

# Hanila date 8 June 2015 21:54 -4

Serban Nicolae, PSD, lasa gluma ca nu iese fum fara foc. Acum a venit si cesul vostru!... Kovesi a invatat meserie? Ce este incompatibilitatea si cum poate fi anulata o cauza judecatoreasca definitiva pe motive aberante?.. Stiti voi!.... Cum,... Nu stii tu de spalare de bani in avocatura traditionala?... Exista ma, chiar nu stii!.....

# VICHI date 8 June 2015 22:28 +5

Vorba lui BOLCAS -,, MARLANIEEE" La toate nivelurile 

# aceeasi marie date 8 June 2015 23:02 0

Gorghiu, ponta , predoiu ,sova, fenechiu etc. niste mincinosi al caror scop este sa parvina. Nu urmati aceste exemple , nu fac cinste nimanui. Numai ei stiu cum au terminat scoala si cum au pacalit sistemul sa devina avocati. De fapt stim toti cata carte stiu si cum au ajuns avocati pe usa din dos.

# Vlad Tzepesh date 9 June 2015 09:02 0

D.le senator, mai atrageti-i atentia lui florea monopolescu ca organizatia cutumiara proprietate personala NU are acte de infiintare asa cum prevede LEGEA. Nu va ganditi la L 51/1995, pentru ca aceea este o lege de organizare a profesiei. Cati ani le mai trebuie acestor ramasite de trista sorginte, ca sa constientizeze adevarul juridic. Purul adevar juridic! Traim intr-o tara frumoasa, condusa de oameni bolnavi psihic, mincinosi, razgandaci, incapabili si 'orientati' doar spre furat. Unde, Doamne, am ajuns?

# constantin date 9 June 2015 11:11 0

d-le serban te dai mare avocat spunand ca esti de 18 ani in avocatura.din start faci o mare confuzie' a fi parlamentar nu este totuna cu munca de avocat.daca vreti sa va cred ia publicati dvs'in ce an va-ti apucat de drept;cu cine ati facut stagiatura si cati ani aveti efectiv la bara.fiindca sova,chelaru si multi altii au contracte cu primariile si intreprinderile de stat si se substitue in contracte consilierilor juridici.am vazut ce initiativa legislativa privind car-urile ati avut de nu v-au aprobat nici apropiatii dvs.din continutul proiectului de lege se poate constata ce subtire sunteti cu pregatirea juridica.tupeu au toti fraierii dar mai trebuie si carte.soferia-i una juridica e alta.

# uo date 9 June 2015 13:49 +4

Nu pot uita pe gorghiu ce mare avocata se da. Inafara de contractele dubioase cu statul nu are alti clienti. Cine e prost sa se dea pe mina asteia? Astia care-s avicati tv si politicianisti sint niste rusini ale dreptului, niste manelisti. Astia stiu sa orsgateasca un dosar? Cred ca pic pe nos de ris sa-i vad in fata instantei. Era fashionista cu gaina, nevasta papucarului, toti pacalicii astia sunt de aceeasi teapa, facultati low intelect, spagi la florea si dupa aia aere de mari avocati. Daca ii intrebi notiuni teoretice se vor uita la tine ca la un ciudat. Hai dispareti sfertodoctilor cu facultatile voastre de doua parale, care ocupati locurile prin pile si relatii. Sictir papagalilor!

# Faur date 9 June 2015 20:26 -1

Omul este avocat la ei, traditionalii, cum sa-i atraga atentia ca va fi exclus din avocatura.

# STAN VIOREL date 10 June 2015 13:50 0

intre soferi si avocati prefer soferii care fac soferie si avocatii care fac avocatura. dl. SN ar fi bine sa ne spuna ce examene a dat pentru primirea in profesie, ce facultati si doctorate (prietenii stiu de ce - vezi VVP) au absolvit, ce contributii anuale au varsat la barou si la Casa de pensii, ce onortarii ar fi incasat de la institutiile statului / privati si apoi sa  creada ca ne reprezinta pe noi avocatii palmasi, care nu suntemi nici politruci, nici soferi de penali si nici beneficiari de Turceni et c. A bientot ...

# alex date 2 July 2015 10:02 0

http://bota.ro/wp-content/uploads/2015/07/RIL-UL-SE-CLATINA.pdf

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.01.2023 – DNA pregateste artileria grea: cumpara Biblii si asteapta trei politicieni grei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva