2 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATILOR LE-A AJUNS CUTITUL LA OS – Protest la Curtea de Apel Bucuresti din cauza situatiei disperate a avocatilor din oficiu. Avocatii ameninta cu suspendarea activitatii, revoltati ca restantele la plata onorariilor din oficiu au ajuns de ordinul sutelor de mii de lei: „Noua lege sa reglementeze sa prevada ca onorariile sa fie majorate raportat la rata inflatiei, precum si penalitati de intarziere. Onorariile prevazute de Protocolul UNBR-MJ-Ministerul Public sunt cele mai mici din UE”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

7 December 2022 13:57
Vizualizari: 3243

Avocatii din oficiu acuza batjocura la care sunt supusi in materie de onorarii, restantele platilor atingand deja suma totala de sute de mii de lei, in ciuda faptului ca un protocol in acest sens a fost semnat chiar acest an, in luna iunie, intrte Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Ministerul Justitiei si Ministerul Public.In jur de 20 de avocati au protestat miercuri, 7 decembrie 2022, la Curtea de Apel Bucuresti, amenintand cu suspendarea activitatii in cazul in care nici Ministerul Justitiei, nici UNBR, nici Ministerul Public nu le asculta doleantele. Concret, avocatii solicita adoptarea unei noi legi, care sa oblige judecatorii si procurorii sa semneze chiar in sedinta publica de judecata, respectiv la inceputul urmaririi penale referatele care urmeaza sa fie decontate de catre avocatii din oficiu, astfel incat se se evite restantele la plata. In acelasi timp, noua lege trebuie sa prevada penalitati de intarziere in legatura cu plata onorariilor din oficiu.

Nu in ultimul rand, avocatii-protestatari cer ca Ministerul Justitiei sa vireze banii cuveniti pentru plata oficiilor direct in conturille UNBR, iar nu in conturile instantelor sau ale parchetelor.

La manifestatia organizata de catre avocatele Casandra Radu (foto dreapta) si Gabriela Bejan (foto centru-dreapta) au participat avocatii Mihnea Stoica (foto centru-stanga) – prodecan al Baroului Bucuresti – si Elena Slavuica (foto stanga).


Curtea de Apel Bucuresti s-a mobilizat


Inainte de a va lasa sa cititi comunicatul avocatelor Casandra Radu si Gabriela Bejan, mentionam ca tot miercuri, 7 decembrie 2022, Baroul Bucuresti a informat ca avocatii din Capitala care fac oficii isi vor primi onorariile intre 15 si 20 decembrie, dupa ce CAB a facut demersuri in acest sens:

Decanul Baroului Bucuresti aduce la cunostinta avocatilor interesati ca, din informatiile transmise de conducerea Curtii de Apel Bucuresti, au fost efectuate demersurile necesare pentru plata onorariilor pentru asistenta judiciara datorate pentru luna octombrie 2022, preconizandu se ca sumele respective sa fie virate in intervalul 15-20 al lunii decembrie. 

 Avocatii vor fi informati cu privire la eventualele plati efectuate de instantele si unitatile de parchet la care avocatii din Baroul Bucuresti efectueaza asistenta juridica obligatorie, potrivit legii”.


Petitie catre UNBR, BB si MJ


Nu in ultimul rand, mentionam ca avocatii-protestatari au initiat inclusiv o petitie catre Ministerul Justitiei al lui Catalin Predoiu, catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, precum si catre Baroul Bucuresti. Petitia are acelasi text cu comunicatul de mai jos si o puteti semna dand click aici.

 Iata comunicatul:


Urmare a faptului ca sunt inregistrate restante la plata onorariilor pentru prestatiile avocatilor din oficiu atat in ceea ce priveste activitatea de asistenta / reprezentare publica judiciara in fata instantelor de judecata, cat si in fata parchetelor in ceea ce priveste activitatea de urmarire penala, noi, avocatii care facem parte din Serviciul de Asistenta Publica Judiciara din cadrul Baroului Bucuresti, va aducem la cunostinta urmatoarele:

1. Avand in vedere restantele la plata onorariilor din oficiu, consideram ca nu ne mai putem desfasura activitatea fara a fi remunerati, fiind astfel incalcate dispozitiile art. 81 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

2. In zilele urmatoare, vom decide asupra modalitatii in care activitatea noastra va fi restransa, putand ajunge pana la suspendarea acesteia pentru o perioada de timp pana la efectuarea platilor restante de catre autoritatile care au aceasta obligatie legala.

3. Consideram absolut necesara reformarea sistemului privind plata onorariilor avocatiale din oficiu prin adoptarea unei legi, astfel incat referatele care sunt depuse spre decontare pentru incasarea onorariilor sa fie semnate in sedinta publica de catre judecatori, respectiv la inceputul fazei de urmarire penala in cazul activitatii prestate la parchete, astfel incat sa se evite situatiile de genul celei in care ne aflam.

4. Noua lege care sa reglementeze in mod clar activitatea prestata de avocatii din oficiu sa prevada ca onorariile sa fie majorate raportat la rata inflatiei, onorariile prevazute de actualul Protocol Tripartit incheiat intre U.N.B.R., Ministerul Justitiei si Ministerul Public la data de 17.06.2022 fiind cele mai mici din Uniunea Europeana, desi suntem membri ai Comunitatii Barourilor Europene.

5. Solicitam ca legea sa prevada in mod expres plata penalitatilor de intarziere si a dobanzilor in cazul neplatii la timp a onorariilor din oficiu.

6. Solicitam ca sumele care ni se cuvin cu titlu de onorariu sa fie virate direct catre U.N.B.R., iar ulterior U.N.B.R. sa vireze aceste sume catre Barouri.

7. Noi, avocatii care desfasuram activitatea de asistenta publica judiciara, solicitam sa ni se acorde respectul cuvenit de catre autoritatile Statului Roman, in calitate de partener indispensabil la realizarea actului de justitie. Fara avocati, actul de justitie nu poate fi adus la indeplinire, creandu-se astfel un dezechilibru la nivelul societatii romanesti.

8. Aceasta situatie are consecinte grave, intrucat ne aflam la final de an, apropiindu-se sarbatorile de iarna, iar cheltuielile pe care le avem cu totii sunt foarte mari, in conditiile unei economii aflate in plina recesiune.

Comentarii

# Cetateanul date 7 December 2022 15:30 -1

Deh, nasol când nu te mai alegi no 2 și nici nu te mai preaocupi de oficii. Prietenii știu de ce

# danndeac date 7 December 2022 17:40 -2

foarte bine ,Baroul Bota acum va reinvia,la ei nutrebuie taxa si smecheri de astea

# DODI date 7 December 2022 17:46 +104

Făcându-mă avocatul diavolului pot spune că nu este categoria cea m ai îndreptățită din România care să se plângă. Dar știind faptul că Ministerul Finanțelor aplică zeciuiala când este vorba de restanțelor fraierilor de români dar ignoră cu bună știință să aplice același tratament când cel rău platnic este chiar ”cinstitul stat”. Ca să nu mai vorbim de lentoarea cu care se apleacă (dacă o face!) pentru recuperarea prejudiciilor în cazul unor sentințe difinitive. Și cel mai binecunoscut exemplu este datornicul nr. 1 (cleptomanul imobiliar ciolaniSS-6case), cel care nu binevoiește să restituie chiria încasată ilegal pentru imobilul furat, dar care se bate cu cărămida în piept ca fiind cel mai de... preț român al țării.

# Judas date 7 December 2022 18:23 -54

OK! Sa apara al 2-lea barou concurent, si atunci vor intra pe 1/2, cu plata la 6 luni. Nu ati inteles ce li se intampla juzilor, nu ?

# maxtor date 8 December 2022 02:44 0

("avocat din oficiul=victima"),asta spune si maxtor(victima Systemului,a clientului,nu ne mai conteaza).

# maxtor date 8 December 2022 02:46 0

aviz amatorilor: in loc de "nu" sa spuneti "refuz".

# Monte Cristo date 11 December 2022 19:50 -1

pentru danndeac: Putintica rabdare, rabdarea e de aur. Sa vezi numa la anul prin februarie, ce li se pregateste.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.02.2023 – CSM schimba regulamentul pentru numirea sefilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva