28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BASESCU PARAT LA PROTECTORUL BARROSO – In opt ani, Presedintele a schimbat 4200 de magistrati (cate 50 pe luna). Traian Basescu a fost reclamat la Comisia Europeana pentru ingerinte in Justitie. FACIAS ii cere lui Barroso sa analizeze miile de decrete emise de seful statului

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 octombrie 2012 16:40
Vizualizari: 8204

 

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) ii cere presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa analizeze posibilele ingerinte ale lui Traian Basescu in Justitie. Mai exact, este vorba despre 4.200 de decrete privind schimbarea din functie a unor procurori si judecatori, semnate de Traian Basescu din 2004, anul in care a devenit presedinte, si pana in prezent. FACIAS arata ca, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Multimedia pe baza datelor existente in Monitorul Oficial, referitor la activitatea institutionala a celor trei presedinti ai Romaniei, Traian Basescu a emis in medie cate 50 de asemenea decrete pe luna. In comparatie, fostul presedinte Ion Iliescu emitea in medie cate trei astfel de decrete pe luna, iar Emil Constantinescu patru.


Incalcarea principiului separatiei puterilor in stat si limitarea independentei Justitiei

In scrisoarea adresata oficialului CE, FACIAS ii cere acestuia sa clarifice cu obiectivitate si competenta, daca ritmul modificarilor operate de presedintele Basescu in randul magistratilor romani poate fi considerat un exces institutional ce limiteaza de facto independenta Justitiei din Romania.

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului atrage atentia lui Manuel Barroso ca aceste schimbari facute de Traian Basescu in randul procurorilor si judecatorilor, in ciuda inamovibilitatii de care beneficiaza acestia, creeaza o suspiciune legitima privind aparitia unei vulnerabilitati a magistratilor in raport cu presedintele Romaniei. De asemenea, FACIAS sublineaza ca Traian Basescu a schimbat mii de procurori si judecatori din functie, in ciuda faptului ca legislatia romaneasca nu a suferit modificari importante in acest sens. Astfel, potrivit FACIAS, acesta ar putea fi simptomul unei incalcari a separatiei puterilor in stat, o limitare a independentei puterii judecatoresti care ar excede rigorilor statului de drept.

* Cititi aici scrisoarea trimisa de FACIAS lui Barroso

Comentarii

# ANA POP date 11 octombrie 2012 17:06 +12

Nu inteleg ce vreti sa spuneti. Din cate stiu eu presedintele Romaniei semneaza decretele de eliberare din functie a judecatorilor si procurorilor, prin pensionare, demisie, excludere din magistratura sau condamnarea definitiva pentru savarsirea unei infractiuni. Trebuie mentionat faptul ca atat eliberarea din functie, prin pensionare, cat si prin demisie se realizeaza la cererea magistratului.

# adina date 11 octombrie 2012 17:13 +10

presedintele semneaza decretele de eliberare din functie pentru diverse motive, numai dupa ce solicitarile magistratilor in cauza au trecut prin CSM , dar doar la cererea expresă si temeinica a magistratului in cauza.Altfel, presedintele nu are nicio prerogativa sa schimbe magistratii. Este exact ca atunci cand ii numeste in functie, el doar semneaza decretul de numire, insa pana acolo magistratul trece printr-o serie de examene si este validat intai in CSM

# Mai, ati luat-o un pic pe aratura date 11 octombrie 2012 17:27 +14

Magistratul da sapte mii de examene dure pentru a obtine acest post care a devenit bataia de joc a societatii romanesti iar presedintele tarii nu face dact sa semneze un decret la final, dupa ce s-au terminat toate procedurile de examinare de catre specialiti. Deci e un act FORMAL, MAI FRATE!

# Intrebare retorica date 11 octombrie 2012 19:21 +2

Cunosc cazul unui magistrat care s-a retras deoarece nu mai suporta coruptia din sistem si presiunile care se faceau asupra sa pentru rezolvarea in favoarea unora a unor litigii pe spete imobiliare. Cu alte cuvinte i-a bagat undeva pe colegii judecatori corupti si a plecat din magistratura, dupa ce CSM-ul nu a intreprins absolut nimic. Petitiile depuse de catre magistrat la CSM au luat calea Parchetului si de acolo s-au dat NUP-uri in serie. Nu este un caz singular, au plecat multi din Justitie sau ceea ce a mai ramas din ea, dupa subordonarea totala a institutiei de catre serviciile secrete ale lui Basescu.

# gabriel date 11 octombrie 2012 19:33 +3

cam cit de prosti trebuie sa fie si autorul scrisorii si cel al articolului ??

# Catalin date 12 octombrie 2012 07:51 0

Luju, luati droguri?

# Catalin date 12 octombrie 2012 07:55 -2

Explicatia in ce priveste numarul mare de decrete este simpla: S-a facut curatenie in justitie; judecatorii au fost momiti sa iasa la pensie cu venituri mari (nu mai intru in detalii cu privire la modul de calcul dar aceasta - pensia - este mai mare decat salariul - ce nu stiati :))))? Beleaua este ca prin instante a ramas .......... ce-a mai ramas.

# capatu` satului date 12 octombrie 2012 13:54 -3

avem o tara foarte bogata, pacat ca este locuita; dl. Catalin, daca esti asa de sigur ca au ramas in justie doarloazele, de ce nu intri in magistratura sa le areti tuturor cat esti tu de intelighent, sau cumva nu te simti in stare sa treci de un examen si ar fi mai bine sa taci... presedintele emite decrete pt. validarea mai multor acte juridice - in opinia luju, aceasta este ingerinta in puterile altei autoritati (puteri) constituite in stat; nu s`a invocat de catre autori care sunt temeiurile pt. care actele presedintelui republicii (decrete) ar constitui un abuz; autoru` articolului si facias ar trebui sa isi faca un control urgent la spitalu` 9; pacat ca prostia nu doare.

# Eu date 12 octombrie 2012 21:56 0

Ce aberatie mai este si asta? Cei care scriu sunt pe dinafara total.De fapt ,ce sesizare a facut FACIAS,sper ca nu aberatia aceea despre care vorbesc ziaristii ca ne facem naibii de cacao.

# fortatisaplece date 13 octombrie 2012 22:36 0

mai draci basisti, pardon dragi, dar de ce nu se explica si cazurile in care sunt fortati :sad: sa plece, sa-si dea demisia, sa se pensioneze, ce mai, sa vina altul/altii care sunt de partea lor i. domnilor/doamnelor , ceea ce se petrece in ultimul timp (adica cca. 6-7 ani) in magistratura prin implicarea lui basinescu, macovei, si sustinerea a doi insi obedienti este strigator la cer. Treziti-va , roata se invarte

# opinie date 27 octombrie 2012 13:45 +1

Nu este firesc sa criticam unele greseli care vin din necunoastere. In apinia mea a-r trebui sa facem tot ce n-e sta in putinta sa intarim sectorul ONG discreditat,terfelit si trintit l-a pamint de toate guvernarile.Ma refer aici l-a ONG-urile care critica anumite derapaje majore de l-a actul de justitie si/sau din societate si institutii publice.Totul in favoarea cetateanului!

# veritas date 18 ianuarie 2014 22:44 +1

sa mai zica cineva ca base nu a facut ingerinte in justitie

# veritas date 18 ianuarie 2014 22:47 +1

sa mai zica cineva ca base nu a facut ingerinte in justitie

# veritas date 18 ianuarie 2014 22:48 +1

sa mai zica cineva ca base nu a facut ingerinte in justitie

# veritas date 18 ianuarie 2014 22:49 +1

sa mai zica cineva ca base nu a facut ingerinte in justitie

# veritas date 18 ianuarie 2014 22:51 +1

sa mai zica cineva ca base nu a facut ingerinte in justitie

# veritas date 18 ianuarie 2014 22:53 +1

sa mai zica cineva ca base nu a facut ingerinte in justitie

# aparator al inexistentei justitii date 19 ianuarie 2014 03:12 0

toti procurorii care l-au albit pe guvernator au ajuns in functii inalte si cei care l-au anchetat au ajuns vai de p... lor 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.06.2022 – S-a decis soarta lui Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva