4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CA PLOIESTI TRIMITE GREFIERII LA ICCJ – Reactie la protestul grefierilor nemultumiti ca nu si-au mai luat integral salariile 6 luni: „Solicitarile sunt in afara cadrului legal. Curtile de apel si tribunalele au calitatea de ordonatori secundari, respectiv tertiari de credite. Nu dispun de buget propriu, ci in limita alocarii de catre ordonatorul principal de credite... Presedintele ICCJ are calitatea de ordonator principal... Bugetele nu cuprind prevederi pentru drepturile salariale restante”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 November 2023 15:39
Vizualizari: 5642

Curtea de Apel Ploiesti – condusa de judecatorul Paul Mihail Fratilescu (foto) – a reactionat vineri, 3 noiembrie 2023, la protestul celor 250 de grefieri de la instantele din circumscriptia CA Ploiesti, revoltati de faptul ca nu si-au mai primit integral salariile de sase luni incoace (click aici pentru a citi).Instanta atrage atentia ca banii trebuie cautati nu la CA Ploiesti (care este doar ordonator secundar de credite) si cu atat mai putin la tribunalele din circumscriptia ei (ordonatori tertiari), ci la ordonatorul principal – respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie. Motivul este acela ca bugetele alocate in anul 2023 Curtii de Apel Ploiesti si tribunalelor din circumscriptia ei (Prahova, Dambovita si Buzau) nu cuprind prevederi legate de plata drepturilor salariale restante.


Prezentam intreaga pozitie a CA Ploiesti:


Comunicat de presa cuprinzand punctul de vedere al Curtii de Apel Ploiesti cu privire la solicitarile membrilor Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial, in cadrul protestului organizat la data de 03 noiembrie 2023

Revendicarile nu privesc plata salariului, ci restante rezultate, incepand cu luna aprilie 2023, din aplicarea unor hotarari judecatoresti in baza carora au fost emise acte administrative de natura salariala, situatie in care se afla, pe langa grefieri, si alte categorii de personal din raza Curtii de Apel Ploiesti (judecatori, functionari publici).

Solicitarile protestatarilor sunt in afara cadrului legal, intrucat curtile de apel si tribunalele au calitatea de ordonatori secundari, respectiv ordonatori tertiari de credite si nu dispun de buget propriu, ci doar in limita alocarii de catre ordonatorul principal de credite.

Aceasta deoarece, potrivit prevederilor Legii nr.304/2022 privind organizarea judiciara, incepand cu data intrarii in vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2023, bugetul curtilor de apel si al tribunalelor aprobat pentru cheltuielile de personal ale acestor instante a fost cuprins in bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fiind gestionat de aceasta, iar presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite pentru instantele judecatoresti cu privire la aceste categorii de cheltuieli.

Prin urmare, curtile de apel si tribunalele deruleaza activitatea economico-financiara strict in conformitate cu prevederile legale in materia executiei bugetare, intre care si dispozitiile art.14 alin.3 din Legea nr.500/2002 privind finantele publice potrivit carora 'nicio cheltuiala din fonduri publice nu poate fi angajata, ordonantata si platita daca nu este aprobata potrivit legii si nu are prevedere bugetara'.

Bugetele alocate in anul 2023 Curtii de Apel Ploiesti si tribunalelor Prahova, Dambovita si Buzau, aflate in circumscriptia Curtii de Apel Ploiesti, nu cuprind prevederi bugetare pentru plata drepturilor salariale restante, rezultate din actele administrative de stabilire a drepturilor salariale in anul 2023.

In consecinta, in lipsa prevederilor bugetare cu aceasta destinatie nu pot fi angajate, ordonantate si platite diferentele de drepturi salariale pentru perioada aprilie 2023 – octombrie 2023.

Pe cale de consecinta, nu este legala revendicarea privind rectificarea datelor inscrise in sistemul national de raportare FOREXEBUG pentru perioada aprilie – octombrie 2023, inclusiv”.

Comentarii

# de cand a plecat Negulescu - Oranges date 3 November 2023 15:24 +13

Se intampla muuulee lucruri traznite la CAP PLoiesti . Cum scriam odata, de CAP Craiova si CAP Ploiesti, negresit vom mai citi si vom mai auzi ... Eheee ! Nu e usor lucru cu CAPurile astea

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva