16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CCR A BINECUVANTAT ORDONANTA BIG BROTHER – Curtea Constitutionala a respins sesizarea Inaltei Curti impotriva legii de aprobare a OUG 89/2022 privind infiintarea, administrarea si dezvoltarea infrastructurilor si serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritatile si institutiile publice. ICCJ a reclamat ca Ordonanta cloudului guvernamental da prea multa putere pentru SRI si STS, facand cele doua servicii secrete stapane peste sistemele informatice ale institutiilor centrale

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 June 2023 15:38
Vizualizari: 3894

Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat miercuri, 14 iunie 2023, o noua hotarare controversata. Dupa ce a binecuvantat revenirea SRI in dosarele penale prin modificarea Codului de procedura penala, acum CCR – condusa de judecatorul Marian Enache (foto) – si-a dat acordul ca si sistemele informatice ale institutiilor publice sa fie stapanite de catre serviciile secrete. Și nu doar de Serviciul Roman de Informatii, ci si de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.Astfel, CCR a respins miercuri obiectia de neconstitutionalitate depusa la inceputul lunii aprilie de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la Legea de aprobare a OUG nr. 89/2022 privind infiintarea, administrarea si dezvoltarea infrastructurilor si serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritatile si institutiile publice (pe scurt: Ordonanta Cloudului guvernamental). La pachet cu legea de aprobare, obiectia de neconstitutionalitate viza si ordonanta in sine.

Amintim ca prin acea sesizare, ICCJ reclama ca ordonanta este lipsita de claritate si previzibilitate, si nu respecta principiul proportionalitatii in materie de ingerinta a statului in exercitarea unor drepturi fundamentale protejate constitutional – in speta, dreptul fundamental la viata intima familiala si privata. Totodata, ordonanta si, implicit, legea ei de aprobare nu ofera garantii de confidentialitate a datelor cu caracter personal, cata vreme stocarea, prelucrarea si accesul la asemenea date vor fi reglementate prin hotarare a Guvernului – deci prin act infralegal, iar nu prin lege, asa cum impune Constitutia Romaniei. In plus, posibilitatea de reglementare prin HG-uri a prelucrarii datelor cu caracter personal incalca principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, din moment ce domeniul trebuie reglementat prin legi, iar nu prin altfel de acte (fie ele ordonante sau hotarari de Guvern). Or, singura autoritate care poate emite legi este Parlamentul Romaniei, sublinia instanta suprema (click aici pentru a citi).

La randul ei, Curtea Constitutionala nu a vazut nimic in neregula la instapanirea SRI si a STS peste calculatoarele institutiilor publice, dupa cum veti citi mai jos.


Redam comunicatul instantei de contencios constitutional:


„In sedinta din data de 14 iunie 2023, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a priori, a decis:

Cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si a constatat ca dispozitiile articolului unic din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.89/2022 privind infiintarea, administrarea si dezvoltarea infrastructurilor si serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritatile si institutiile publice, coroborate cu cele ale art.3 alin.(2)-(4) si (8), art.4 alin.(4) si art.10 alin.(8) din ordonanta de urgenta, sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

In esenta, Curtea a statuat ca prelucrarea datelor cu caracter personal face obiectul unor acte de reglementare primara (nationale), precum si al Regulamentului general privind protectia datelor, adoptat la nivelul Uniunii Europene. Art.9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.89/2022, care a fost aprobata prin legea criticata, trimite in mod direct la aceste acte normative. Ca atare, aspectele referitoare la stocarea, prelucrarea sau accesul la datele cu caracter personal beneficiaza de reglementare la nivel primar si respecta standardele si exigentele cadrului normativ primar existent.

Modul concret de functionare a Platformei si de asigurare a confidentialitatii datelor cu caracter personal cu care aceasta Platforma opereaza se regasesc in actul de punere in executare a legii, care detaliaza, specifica si particularizeaza din punct de vedere tehnic si procedural aceste aspecte. Astfel de reglementari constituie chestiuni de detaliu tehnic si pot fi reglementate prin hotarare de Guvern.

Prin urmare, Curtea a constatat ca sunt respectate garantiile constitutionale privind viata intima, familiala si privata, precum si rolul Parlamentului de unica autoritate legiuitoare a tarii.

Comentarii

# DODI date 14 June 2023 16:46 +14

Se știe că unii nu știu să trăiască frumos (vezi ciolANUSS) iar alții nu îmbătrânesc frumos. Enache și haita lui de pupincuriști ne arată că unii știu să trăiască și îmbătrânească scârbos, respectiv de a se face neplăcuți de o întreagă nație.

# Romanistan date 14 June 2023 17:22 0

Asea patezti sub umbrela unora de se joaca de-a internationaliii prin Afganistan apoi la pauza lasa loc unii la alti, fac rocada si se trezesc prin blokul sovietic, sanchi "fostul" blok sovietic. LoL.

# Marius date 14 June 2023 17:40 +1

CCR ne ajuti cu urmatoarele "chestii" minore !? 1. Actul de constituire al CCR care sa contina in clar : 2. Daca CCR este de jure sau de facto; 3. Daca CCR este Persoana Juridica de drept public sau privat; 4. Dovada denumirii (STATUTUL) si sediul, patrimoniul precum si alte atribute de identificare ale CCR 5 Cine sunt fondatorii Persoanei Juridice CCR? 6. Domeniul de activitate al CCR 7. Durata de infiintare a persoanei juridice CCR 8.Daca Persoana Juridica CCR este inregistrata; 9.Daca CCR are personalitate juridica ; 10.La ce data a dobandit CCR capacitate de folosinta si care este continutul capacitatii de folosinta? 11.Care sunt activitatile autorizate pe care le desfasurati in cadrul CCR ?

# maxtor date 15 June 2023 01:47 0

nu,nu: CCR a respins DOAR IN RAPORT CU OBIECTIA de n.c.; le uram succes celor care vor incerca o Critica!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva