4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEDO CERE EXPLICATII – Guvernul Romaniei a fost somant sa raspunda in cauza Boldea vs. Romania de ce il tine pe fostul deputat Mihail Boldea in penitenciar in conditiile inumane de detentie. Boldea a denuntat ca a fost inchis intr-o celula de fumatori, fara ventilatie, fara lumina naturala si printre sobolani (Incheierea)

Scris de: E.D. | pdf | print

11 septembrie 2013 15:07
Vizualizari: 10983

 

Fostul deputat Mihail Boldea (foto), trimis in judecata, in 2012, de DIICOT Galati pentru fraude imobiliare de aproape circa un milion de euro, a reclamat la CEDO ca se afla incarcerat in conditii de detentie inumane. Fostul politician sustine ca in cadrul Centrului de Detentie al Politiei Galati, unde a fost plasat in arest preventiv dupa intoarcerea in tara, a fost expus in mod constant fumului de tigara provocat de colegii de celula, el nefiind fumator si a fost nevoit sa stea intr-o celula supra-aglomerata, care nu era corespunzator ventilata si prost luminata, iar din cauza conditiilor igienice precare, celula a fost infestata de sobolani.


Ulterior, dupa ce a fost transferat la Penitenciarul Galati fostul deputat dezvaluie ca nu a avut parte de conditii mai bune. Boldea a acuzat ca la Penitenciarul Galati nu a beneficiat de apa calda la dusurile comune si ca i-a fost interzis accesul la biblioteca. In aceste conditii, fostul deputat Mihail Boldea a reclamat la CEDO, in data de 20 noiembrie 2012, incalarea art. 3 din Conventia EDO, care prevede interzicerea torturii, a pedespelor si a tratamentelor inumane ori degradante, in privinta conditiilor de detentie din cadrul Centrului de Detentie al Politiei Galati. Ca urmare a reclamatiei lui Mihail Boldea, CEDO a solicitat Guvernului Romaniei mai multe explicatii si lamuriri cu privire la conditiile de detentie in care a fost incarcerat Mihail Boldea.

Mai exact, CEDO cerut a "informatii si documente justificative cu privire la conditiile materiale de detentie a reclamantului in Centrul de Detentie a Politiei Galati si in Penitenciarul Galati, in special cu privire la dimensiunea celulelor, numarul de celule, numarul de detinuti in celule de la data la care reclamatul a fost detinut, facilitatile disponibile si detalii despre separarea sau lipsa celulelor de fumatori si nefumatori".

Redam pasaje din inchierea CEDO:

"Reclamantul, dl. Mihail Boldea.

Pe 27 martie 2012, reclamantul a fost plasat in arest preventiv, in cadrul Centrul de Detentie al Politiei Galati. In prezent, a fost transferat la Penitenciarul Galati. Reclamantul se plange de conditiile materiale de detentie din Centru. Nefumator fiind, acesta pretinde ca a fost expus, in mod constant, fumului de tigara provocat de catre colegii sai de celula. Reclamantul se mai plange de ventilatia proasta, de lumina naturala si de cea artficiala slabe. El sustine ca, din cauza igienei precare, celula a fost infestata de sobolani.

Reclamantul se declara nemultumit in privinta supra-aglomerarii si a lipsei conditiilor sanitare din celelalte celule in care a fost mutat.

Transferat la Penitenciarul Galati, reclamantul pretinde ca a stat 21 de zile intr-o celula in care se fuma. Acesta sustine ca nu a beneficiat de apa calda la dusurile comune si ca i-a fost interzis accesul la biblioteca.

Reclamantul se plange de incalcarea art. 3 din Conventie, in privinta conditiilor de detentie din cadrul Centrului de Detentie al Politiei Galati, referindu-se in special la supra-aglomerarea, igiena precara, ventilatia proasta, lumina slaba si expunerea la fumul de tigara din celule.

Statului roman i s-a pus in vedere sa trimita precizari cu privire la existenta sau non-existenta unor delimitari de spatiu intre fumatori si nefumatori. (aplicatia nr. 75692/12, sectia a III a CEDO)".

Pe numele fostului deputat Mihail Boldea a fost emis un mandat de arestare in lipsa, in data de 22 martie 2012, dupa ce acesta fugise in Kenya, in data de 17 martie 2012. Dupa ce a revenit in tara, in data de 27 martie 2012, fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis in judecata intr-un dosar de frauda imobiliara cu un prejudiciu de circa un milion de euro.

*Cititi aici incheierea CEDO

Comentarii

# mucles date 11 septembrie 2013 18:10 +3

e foarte simplu, va raspund eu: din cauza ca reclamantul nostru, impreuna cu stimabilii lui colegi demnitari, au cam furat toti banii statului. Si asa nu a ramas mare lucru pentru anp. Suficient de limpede?

# Eros date 11 septembrie 2013 21:39 +12

Indiferent de natura infractiunii, de persoana in cauza, asigurarea unor conditii cel putin decente de detentie este obligatorie. As sfatui moralistii si cei care trimit cu usurinta oamenii in detentie sa-si imagineze doar o zi in afara confortului cotidian si inconjurati de sobolani, fara apa si intr-o mizerie inimaginabila.  Domnilor magistrati, un moment de meditatie nu strica....

# gogu date 14 septembrie 2013 22:56 0

Propun ca de maine stimatul puscarias sa fie mutat la Mariott, nu este posibil asa ceva ! Auzi sa se fumeze in puscarie, este de inteles sa se fumeze in scoli, spitale dar chiar si la puscarie....... Rusine dinu Patriciu

# RAMAZOTTI date 11 septembrie 2013 22:11 +7

Oare cate astfel de plangeri a inaintat Boldea la CEDO pe vremea cand era avocat, pentru motive similare, in sprijinul clientilor lui detinuti/arestati?

# Mihaela Mazilu-Babel date 11 septembrie 2013 23:16 +5

Bună seara,  Dumneavoastră nu ați citat din cuprins \"incheiere\" CEDO ci dintr-o traducere realizată pentru juridice.ro cu o zi în urmă. Prin urmare, vă rugăm să precizați sursa, respectiv http://www.juridice.ro/281900/romania-la-cedo-cauza-pendinte-boldea-vs-romania-necesitatea-unor-spatii-de-detentie-pentru-nefumatori.html  Altfel, autorii traducerii și ai articolului informativ apărut pe juridice.ro își rezervă dreptul de a apela la mijloacele legale puse la dispoziție prin lege având în vedere că nu respectați drepturile de autor și citarea corespunzătoare. 

# UN NOU TIP DE PRESIUNE PE JUSTITIE date 12 septembrie 2013 03:59 -11

UN NOU TIP DE PRESIUNE PE JUSTITIE Toti vorbetii si latraii de la televiziuni ,de la hasnaua 3 de la lu’ju au primit indicatii de la usssl sa faca un nou tip de santaj-amenintare asupra justitiei : II AMENINTA PE MAGISTRATI CA BASESCU VA PLECA DE LA PUTERE PESTE 68 DE SAPTAMANI ….SI EI RAMAN “SINGURI IN FATA USSSL-ULUI “ ….! Dar dupa cum bate vantul …banditii vor fi scuipati de la putere mai repede decat cred …ESTE INEVITABIL ca BASESCU SA AJUNGA PREMIER pentru ca E VALOROS ! …SI ATUNCI ?...Magistrati DACA VA FACETI CORECT MESERIA …NU AVETI DE CE VA TEME ! Nu condamnati fara rost …DAR NICI NU IERTATI PE NIMENI !

# Un plictisit date 12 septembrie 2013 05:59 +6

Dacă Băsescu este valoros  și tu nu ești cretin sau răspândac, poate ne dai un exemplu de realizare a lui, în interesul României. Căci despre flotă, îndatorarea României și saga despre casele \"fameliei\" știm deja.

# VALI date 12 septembrie 2013 08:28 -4

ACESTE JAVRE ORDINARE, AR TREBUI INCARCERATE IN PADOCURI PENTRU CAINI MAIDANEZI SI CONDAMNATI LA MUNCA SILNICA . INSA EI AU PRETENTII SA FACA CONDAMNAREA LA PUSCARIE LA HOTEL DE CINCI STELE , ASA CUM AU FRECAT MENTA SI SI-AU DESAVARSIT OPERA DE MANGLEALA IN PUF , DORMIND IN SALILE SPARLAMENTULUI PLIN DE HOTI SI ESCROCI.

# Alex date 12 septembrie 2013 08:35 +5

Tu esti bun de internat la ospiciu. Mai tine post si mai mergi la biserica, nazistule!

# parerea mea date 12 septembrie 2013 10:01 -1

Si uite asa se naste necesitatea varsarii de bani multi in asigurarea unor conditii de detentie decente (spatii pt nefumatori, menu special pt vegetarieni, raw-vegani etc, sali de sport pt atleti, spatii separate pt gay). A naibii Boldea asta, pana sa nu ajunga in puscarie nu l-au interesat decat conditiile de cazare din propria vila.

# alexandra date 12 septembrie 2013 14:59 +9

Privarea de libertate nu implica lipsa conditiilor minimale de igiena si trai. Sobolani, plosnite, gandaci ,lipsa aerului , a apei calde, a hranei!!! Catre ce dorim sa ne indreptam ? Situatia din penitenciarele noastre poate genera mii de procese la CEDO .

# liviu date 12 septembrie 2013 17:59 -3

Cand a furat,nu s-a plans de conditii?Acesti excroci fac tot posibilul ca sa scape de puscarie.Maine va cere cazare la hotel

# Ana date 12 septembrie 2013 18:46 +3

Mai Highlander, arunci cu piatra si apoi fugi. Barbat de caracter! Ai auzit de prezumtia de nevinovatie, ti- ar placea sa ti se aplice si tie, nu-i asa?

# roxana date 14 septembrie 2013 23:27 +3

Ma dar voi chiar suferiti de boala vacii nebune? pai nu e de ajuns ca este privat de libertate, familie, prieteni, nevasta, ca nu are conditii decente de trai, lipsa de intimitate, lipsa de dragoste-sex, de mancat nu se mananca, de spalat se spala cu apa rece, doarme in camera cu minim 20 de necunoscuti, care unu sforaie, altul tuseste, altul baseste, nici macar sa respire nu are dreptul? v-ati gasit voi perfectii p..ii sa va dati cu parerea.  :o

# Cristina date 18 octombrie 2013 20:45 -2

Roxana, privarea de libertate inseamna exact privarea de ... privilegii! familie, hrana buna, confort etc. Ar fi trebuit sa se gandeasca inainte asupra consecintelor. Presupun ca le stia deoarece, din cate am inteles, era avocat! Deci, unde-i incompatibilitatea dintre conditiile mizere si starea de detentie? Sunt termeni sinonimi. Nu zice nimeni ca-i perfect. Fiecare plateste cand greseste. Plata infractorilor inseamna asumarea si suportarea pentru o perioada limitata (3-5-15-25 ani) a costului numit disconfort si privare de drepturi.

# Cristina date 18 octombrie 2013 20:51 -2

Roxana, privarea de libertate inseamna exact privarea de ... privilegii! familie, hrana buna, confort etc. Ar fi trebuit sa se gandeasca inainte asupra consecintelor. Presupun ca le stia deoarece, din cate am inteles, era avocat! Deci, unde-i incompatibilitatea dintre conditiile mizere si starea de detentie? Sunt termeni sinonimi. Nu zice nimeni ca-i perfect. Fiecare plateste cand greseste. Plata infractorilor inseamna asumarea si suportarea pentru o perioada limitata (3-5-15-25 ani) a costului numit disconfort si privare de drepturi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva