4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEDO in cauzele Mihaies si Sentes vs. Romania – Statul roman nu a incalcat drepturile salariatilor cu Legea 118/2010 prin care s-au redus salariile bugetarilor cu 25%

Scris de: L.J. | pdf | print

5 martie 2012 19:19
Vizualizari: 11639

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a pronuntat in data de 02.03.2012 doua hotarari in cauzele „Mihaies vs. Romania” si „Sentes vs. Romania”, in care s-a statuat ca statul roman, prin Legea 118/2010 (lege prin care s-au redus salariile bugetarilor cu 25%) nu a incalcat niciun drept fundamental al omului. In motivarea solutiei date, CEDO a aratat ca reglementarile din Conventia Europeana nu confera salariatilor din sistemul bugetar dreptul de a primi un salariu la un anumit cuantum si ca este dreptul statului sa stabileasca ce salarii poate plati angajatilor.


Statul poate aprecia mai bine ca oricine realitatile economico-sociale

Judecatorii europeni au aratat ca statul are dreptul de a suspenda sau suprima anumite retributii salariale, prin schimbari legislative. Curtea a constatat ca ingerinta statului, a fost prevazuta de lege, si a urmarit atingerea unui scop de utilitate publica, acela de a salvgarda echilibrul bugetar, pe fondul crizei economice din Romania. Curtea a subliniat faptul ca datorita cunoasterii directe a nevoilor societatii, autoritatile nationale se afla mai bine situate decat judecatorii pentru a aprecia ce este cu adevarat de „utilitate publica”. In mecanismul de protectie instituit prin ratificarea Conventiei, este prevzut dreptul autoritatilor nationale sa se pronunte cu precadere asupra existentei problemelor de interes general. De asemenea, Curtea a mai recunoscut statului roman si dreptul de a opera cu o marja mai larga de apreciere a in ceea ce priveste modalitatile de punere in practica a politicilor economice si sociale, tinand cont de interesul general si de nevoia de atingere a scopului legii amintite.

In concluzie, CEDO de la Strasbourg a apreciat ca statul roman nu a comis niciun exces de putere si a respins cererile reclamantilor Mihaies si Sentes.

* Cititi aici comunicatul CEDO in cauzele Mihaies si Sentes, versiunea in limba franceza

Comentarii

# CEDO - minti luminate date 6 martie 2012 09:57 +1

interesanta solutia

# popa date 6 martie 2012 17:29 +1

Din pacate CEDO nu mai este ce a fost. s-au corupt si ei. PACAT!!! Cine mai crede in CEDO este ca fiu'miu in mos carciun

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva