19 octombrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CORBU PUNE GHEARA PE PRESA – Scandalos: sefa ICCJ Corina Corbu comite un grav atac la libertatea presei. Jurnalistii vor putea asista la procesele de la ICCJ doar daca le vor da voie Corina Corbu sau vicepresedintele instantei supreme: “Reprezentantii presei au acces in ICCJ cu aprobarea prealabila a presedintelui ICCJ sau a vicepresedintelui”. Corbu a abrogat stupida conditionare a accesului persoanelor fara calitate in dosare la procesele ICCJ de prezentarea unui certificat medical (Ordinul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 septembrie 2020 14:18
Vizualizari: 3434

Un pas inainte, doi inapoi. Cam asta face presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie Corina Corbu (foto dreapta). Despre care continuam sa ne intrebam ce se intampla cu ea. Scandalos, Corina Corbu isi impune controlul asupra jurnalistilor. Mai exact, niciun ziarist nu va mai putea intra la instanta suprema fara acordul Corinei Corbu. Fapt ce reprezinta in opinia noastra un grav atentat la libertatea presei. Fapt pentru care CSM ar trebui sa se sesizeze si sa incerce sa indrepte lucrurile la instanta suprema.


 

Iata despre ce este vorba. La sfarsitul lunii mai 2020, Lumea Justitiei a prezentat “Ordinul nr. 138 privind masurile de protectie a persoanelor implicate in proceduri judiciare, precum si a personalului propriu, in contextul pandemiei de Covid-19” emis de Corina Corbu, care stabilea printre altele si modalitatile in care se va face accesul la Inalta Curte (click aici pentru a citi). In urma cu o zi, in 29 septembrie 2020, aceeasi Corina Corbu a emis un nou Ordin, nr. 204, de modificare a Ordinului nr. 138 din 13 mai 2020. Este vorba despre “Ordinul privind modificarea si completarea Ordinului nr.138/2020 al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu modificarile si completarile ulterioare” (atasat integral la finalul articolului). Iar acest nou Ordin contine o prevedere revoltatoare.

Concret, Corina Corbu conditioneaza accesul jurnalistilor in instanta suprema de propriul sau acord. Caci orice ziarist care va dori sa asiste la un proces sau sa intre in ICCJ pentru a scrie despre activitatea instantei va trebui sa ii ceara voie Corinei Corbu sau unuia dintre vicepresedintii Inaltei Curti.

Astfel, prin Ordinul nr. 204 din 29 septembrie 2020, Corina Corbu a completat Ordinul 138 din 13 mai 2020, introducand un nou articol – art. 8/1 – prin care s-a stabilit modul in care jurnalistii vor putea asista la procesele de la ICCJ. In acest sens, Corina Corbu a decis ca niciun ziarist nu va intra in Inalta Curte daca nu va avea acceptul ei prealabil sau al unuia dintre vicepresedinti.

 

Iata prevederile art. 8/1 din Ordinul 204 al Corinei Corbu (vezi facsimil 1):


“(1) Reprezentantii presei, care doresc sa participe la o sedinta de judecata cu caracter public sau sa realizeze un material de presa cu privire la activitatea instantei, au acces in sediile ICCJ cu aprobarea prealabila a presedintelui ICCJ sau a vicepresedintelui care coordoneaza masurile de prevenire a raspandirii COVID-19.

(2) In acest scop, reprezentantii presei transmit prin e-mail biroului de presa al ICCJ/cabinetului presedintelui ICCJ o cerere scrisa, recomandabil cu cel putin 24 de ore inainte de data pentru care se solicita accesul, la care se ataseaza acreditarea sau legitimatia de presa, in forma scanata”.

 


 

Jurnalistii au ajuns la cheremul lui Corbu

 

Conditionarea accesului presei la ICCJ de acordul sefilor ICCJ reprezinta in opinia noastra un abuz evident si un grav atac la libertatea presei, libertate garantata de Constitutia Romaniei si CEDO. Practic, jurnalistii ajung la cheremul Corinei Corbu sau al unuia dintre vicepresedintii ICCJ, existand riscul de a nu fi lasati sa isi faca meseria si sa informeze romanii despre ce se intampla la cea mai importanta instanta a tarii. Oricand accesul unui jurnalist la Inalta Curte poate fi respins fara nicio explicatie, in conditiile in care, asa cum se poate vedea, ordinul Corinei Corbu nu impune oferirea unor justificari. De asemenea, oricand un jurnalist incomod, care spre exemplu a criticat-o pe Corina Corbu sau pe un alt sef al instantei supreme, poata fi interzis la Inalta Curte. Ca sa nu mai spunem de situatii in care un jurnalist afla o informatie de ultima ora despre aspecte care se petrec intr-un proces in derulare la ICCJ, dar trebuie sa astepte ca sefa Inaltei Curti sau vicepresedintele sa il lase sa intre in sediu, timp in care poate pierde informatii esentiale. Si ce te faci daca atunci cand ceri acordul de a intra la ICCJ Corina Corbu sau vicepresedintele instantei supreme responsabil cu aceasta problema sunt la randul lor in sedinta?

 

Lumea Justitiei sesizeaza pe aceasta cale Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a interveni de urgenta in sensul restabilirii legii la Inalta Curte si inlaturarii cenzurii impuse de catre presedinta Inaltei Curti Corina Corbu.


Amintim ca sefa ICCJ Corina Corbu a comis deja o sfidare la adresa presei in 13 august 2020, atunci cand accesul jurnalistilor a fost interzis la procesul dintre comuna Gornet si Departamentul pentru Situatii de Urgenta, dosar pe care insasi Corbu l-a solutionat (click aici pentru a citi).

 

Corbu si-a retras aberatia


Pe de alta parte, prin acelasi Ordin nr. 204 Corina Corbu a rectificat o masura stupida pe care tot ea o introdusese in Ordinul nr. 138. Astfel, Corina Corbu a renuntat la aberanta prevedere prin care persoanele care doreau sa asisiste la procesele de la ICCJ, fara sa aiba calitate in dosare, erau obligate sa trimita cu 48 de ore inainte un certificat medical. De acum inainte nu va fi nevoie decat de o cerere scrisa si de bineinteles completarea unei declaratii in care sa se ofere informatii necesare pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu Covid.

 

Iata forma art. 9 din Ordinul nr. 138 din 13 mai 2020 (vezi facsimil 2):


“Art.9.- (1) Persoanele care doresc sa asiste la o sedinta de judecata cu caracter public, fara a avea vreo calitate procesuala in cauza, pot transmite o cerere scrisa, recomandabil prin posta electronica, cu cel putin 48 de ore inainte de sedinta in cauza. La cerere se ataseaza in mod obligatoriu un certificat medical actual din care sa rezulte ca starea de sanatate apersoanei in cauza nu prezinta o situatie de risc pentru participantii la respectiva procedura judiciara ori personalul instantei.

(2) Cererile prevazute la alin.(1) se solutioneaza, in functie de sectia sau formatiunea de judecata, de catre magistratul-asistent sef al sectiei sau de catre prim-magistratul asistent al ICCJ. Cererea nu poate fi respinsa pentru alte considerente decat imposibilitatea respectarii distantei de protectie sau o alta situatie de risc medical”.

 


 

Iata forma art. 9 din Ordinul nr. 204 din 29 septembrie 2020 (vezi facsimil 3):


“Art.9 alin.(1)-(2) se modifica si va avea urmatorul continut: '(1) Persoanele care doresc sa asiste la o sedinta de judecata cu caracter public, fara a avea vreo calitate procesuala in cauza, pot transmite o cerere scrisa, recomandabil prin posta electronica, cu cel putin 48 de ore inainte de sedinta in cauza. Odata cu cererea se transmite si o declaratie privind factorii de risc privind raspandirea COVID-19, folosindu-se formularul prevazut de Anexa nr.1 la prezentul ordin.

(2) Cererile prevazute la alin.(1) se solutioneaza de catre prim-magistratul asistent al iCCJ, cu avizul cabinetului medical al ICCJ. Cererea nu poate fi respinsa pentru alte considerente decat imposibilitatea respectarii distantei de protectie sau o alta situatie de risc medical. Reprezentantii presei au prioritate in ceea ce priveste asigurarea accesului in salile de sedinta”.

 


 

* Cititi aici integral Ordinul nr. 204 din 29 septembrie 2020 al sefei ICCJ Corina Corbu


* Cititi aici integral Ordinul nr. 138 din 13 mai 2020 al sefei ICCJ Corina Corbu

Comentarii

# M date 30 septembrie 2020 16:10 +3

Penalul tot penal ramane, este foarte clar după voturile ei în CSM ca este omul SRI-ului. Trebuia ca toată presa sa facă plângere penala

# Cetateanul date 30 septembrie 2020 21:59 0

În scurta fereastră ce oportunitate unii au crezut în independență în timp de marea masă a rămas în dependență. Dacă (dez)onorații nu se trezesc mai repede vor constata, proprii sensibus, că galbenul nu este roz.

# Sebi date 1 octombrie 2020 22:03 0

Daca ,,media’’ ar fi fost cu poporul macar in ceasul al XII – lea sigur ca s-ar fi gasit cativa ,,compatrioti’’ care sa sara-n ajutorul ,,presei’’. Dar, asa, vazand cum au evoluat lucrurile, ,,poporul’’ a inteles ca fiecare-i ,,pe cont propriu’’, pe principiul ,,scapa cine poate’’. ,,Analfabetii funcitonal’’ (din ce in ce mai multi) sigur se vor bucura, avand in vedere ca vor ramane mai multe locuri libere-n sali. Nu uitati totusi ,,dosarul sina’’ ca sigur c-o sa ajute si el la ceva prin instante.

# Negrila date 1 octombrie 2020 22:14 0

,,Ordinele'' pot fi atacate in contenctios administrativ. Daca (luju) l-ati ,,atacat'' sa ne informati si pe noi in ce stadiu este demersul. Ca in legatura cu ,,amenzile'' pentru refuzul purtarii mastii ati facut un demers sa aflati pe ce baza legala se dau si neprimind raspunsul ,,ati lasat-o jos ca macane''. N-a facut nimeni nici un demers si de 5 luni poporului i s-a pus masca sub umbrela ,,pandemiei'' cand deja tot ,,analfabetul functional'' a inteles ca prin ,,carpe'' trece orice virus (sigur ca flegmele nu). ,,Media'' e-n cardasie. Spre exemplu ultima manipulare grosolana, ,,demonstratia'' indragitei sonia (antenista), caruia i se da voie sa verifice ,,nivelul de oxigen'' al mascatului. Neducandu-i capul au avut ,,scapari'' la filmari. Astfel, pe aparate se poate vedea si pulsul: cu masca in repaus 122 in timp ce asistenta cu conectorul in mana si masca ,,profesionala'' are puls 130. Dupa 8-10 ore de purtat ,,legal'' 5-6 luni sistemul respirator al unui ,,astmatic'' e pe butuci.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 149
    • VERDICTUL ZILEI - Va reusi regimul Iohannis sa desfiinteze SIIJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.10.2020 – Arafat a ramas nerezolvat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva