18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

COSTINIU DEMONTEAZA ATACUL LA PENSIILE MAGISTRATILOR – Mesajul presedintei de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, dupa anuntul privind cresterea varstei de pensionare a magistratilor la 65 de ani si recalcularea pensiilor in plata: “Politicul romanesc crede ca joaca ruleta ruseasca. Ori e habarnist ori e de rea credinta... Halucinatii legislative... Orice masura dintr-o lege viitoare nu isi poate produce vreun efect, decat daca este in favoarea pensionarilor”

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 May 2023 14:29
Vizualizari: 6678

Judecatoarea Viorica Costiniu (foto), presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, demonteaza planul coalitiei de guvernamant privind asa-zisa reforma in domeniul pensiilor de serviciu ale magistratilor. Costiniu i-a transmis un mesaj ministrului Justitiei Catalin Predoiu, membrilor Guvernului si membrilor CSM in contextul anuntului facut de ministrul Muncii, Marius Budai, despre cresterea treptata a varstei de pensionare pentru judecatori si procurori la 65 de ani, si despre recalcularea pensiilor magistratilor aflate deja in plata, astfel incat nimeni sa nu mai incaseze o pensie mai mare decat salariul din activitate.


 

In mesajul remis si publicatiei Lumea Justitiei, Costiniu (aflata in prezent la pensie) acuza politicul ca fie este “habarnist”, fie de “rea-credinta” si “crede ca joaca ruleta ruseasca”. Facand un scurt inventar al masurilor luate de-a lungul timpului in ceea ce ii priveste pe magistrati, presedinta de onoare a AMR atrage atentia ca pensiile aflate in plata sunt legale, in baza legilor adoptate chiar de partidele care astazi vor sa le diminueze, iar orice masura adoptata printr-o noua lege in cazul pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor aflate in plata nu se poate aplica decat daca este in favoarea pensionarilor.

Judecatoarea Viorica Costiniu ii cere in final ministrului Justitiei Catalin Predoiu sa nu fie partas la acest demers si la “astfel de halucinatii legislative”.


Prezentam mesajul judecatoarei Viorica Costiniu, presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania:

 

Politicul romanesc crede ca joaca ruleta ruseasca.

Ori e habarnist ori e de rea credinta.

1. Mazilirea magistraturii a inceput dupa 1992 pe motiv ca muschii noului politic vroiau sa zica: 'sa scape de comunistii din magistratura'.

2. A venit modificarea legii in 1997, pe timpul liberalilor cand s-a initiat 'epurarea eleganta'.

3. Tot in timpul liberalilor s-a constatat ca justitia a ramas fara juzi si procurori, ca stufarisul de legi facut ad-hoc a generat mii, sute de mii de procese, ca sedintele aveau fiecare pe rol cate 100 si peste suta de dosare intr-o zi si ca tara fierbea de proprietarii care isi revendicau proprietatile nationalizate si cei care se vroiau patroni, nu slugi la altii.

4. In speranta ca vor reveni in magistratura, Liberalii in acord cu cei care acum isi zic PSD au modificat legea 92/1992, a nu stiu cata oara (?!) si au prevazut ca anii petrecuti in avocatura, notariat de catre magistratii trimisi politic la pensie, sa se considere vechime asimilata in magistratura.

5. Datoriile politice fata de sustinatorii PNListilor si nu numai, in acord politico-juridic si cu ceilalti politicieni au extins asimilarea la avocati, notari, juristi care nu fusesera vreodata magistrati precum si ptr alte aprox 50 de profesii, ca era o imprejurare de speculat (multi vad, putini cunosc) si s-a socotit un bonus pentru alegerile electorale care se apropiau.

6. Numai ca 'acesti privilegiati speciali' dupa 11 luni si-au luat talpasita cu pensie de magistrati (!).

7. Si vii tu acum, Politic liberalo-psd-ist si reevaluezi cum s-au facut asimilarile si cu ce scapari legislative sa sanctionezi pe cei care au respectat legea, facuta special pentru ei de politic ca recompensa, si la morti si inca vii pensionari te gandesti sa le aplici o noua lege, care constitutional isi poate produce efecte doar pentru viitor, pentru ca ori esti jurist cu scoala ce a uitat pisica, ori doar legea facuta de tine acum are valoare de lege, sau esti un democrat pe hartie si tiran in fapt.

8. Nici socialistii dezvoltati nu au avut tupeul sa-si batjocoreasca prin linsaj magistratura dupa cum se procedeaza in aceste vremuri 'revolutionare' pe carari reformiste insotite cu masuri de regres care desfiinteaza principii fundamentale ce dainuie de la romani incoace si care compromit cu blagoslovenia bruxelleza ideea de stat de drept, a drepturilor omului, a respectului pentru ordine si drept, pentru lege.

Sper ca nu veti marsa la a accepta, dle ministru, astfel de halucinatii legislative.

Pensiile in plata sunt legale, sub imperiul legilor date tot de PNListi si PSDisti si orice masura dintr-o lege viitoare nu isi poate produce vreun efect, decat daca este in favoarea pensionarilor beneficiari dupa ani de munca, cum a zis legiuitorul ca numar de ani, cu respectarea legilor statuate ca fiind constitutionale la vremea lor.

Fiat Lux!

Comentarii

# Prometheus date 24 May 2023 14:40 +38

Cum iti așterni, așa dormi. Zeci de ani de zile judecătorii și-au bătut joc de oameni, cinic numiți "justițiabili", adică un fel de creaturi neumane cu care sunt obligati sa își bata ei calatele lor încoronate. Dar ulciorul nu merge niciodată de prea multe ori la apa. Mai devreme sau mai târziu mămăliga da pe dinafară. Unde erați stimați judecători când securiștii își băteau joc de oameni in "campul tactic"? Va zic eu: de partea securiștilor, nu de partea dreptății. Si nu o zic eu, o zic protocoalele pe care voi le-ați semnat. Va place sa va dați rotunzi ca sunteți putere egala in stat, dar va compotsti ca pitbulii securiștilor. Acum securiștii au reusit sa încalece totul, inclusiv CCR-ul. Ultimele 3 numiri au fost lovitura de gratie data justitiei in tara asta. CCR-ul actual crede ca se joaca de-a DEX-ul si răstălmăcește cuvinte ca sa facă negrul alb si albul negru. Chiar va rog pe toți sa va cărați la pensie si sa nu mai rămână nici măcar unul in activitate. Ne descurcam noi.

# Ultimul Charlot date 24 May 2023 14:46 +14

Așa vă trebuie. 100% din magistrați sunteți trompetele politicienilor, în loc să aveți grijă să cercetați și să judecați corect. V-ați angrenat toți în slugărnicii și lingușeli polico-securiste. Ați trimis în CSM (cotețul vostru) doar securiști. Ați pus la Inspecția judiciară doar slugi care au albit toate portocalele, bujorenii si nemernicii sistemului. Ați fost TOȚI complici și părtași prin neimplicare activă ( cand ați vrut ați știut să faceți greve pe scări). V-ați făcut în timp salarii și pensii puțin spus nesimțite. În batjocuta celorlalți. N-am intrat în Schengen din cauza voastră, a MCV-ului pe justiție. A-ti fost complicii spectacolului procurorilor politici timp de peste 10 ani. Ați incuviințat zeci de mii de interceptări, ați fost partenerii serviciilor, ați admis orice cerere dementă a procurorilor. Ați făcut ca romanii sa nu dea un scuipat pe justiție.

# Ioana M. date 24 May 2023 14:48 +16

Falsa problema. Sa plece cei ce au dreptul si doresc sa se pensioneze. Sa vina cei ce doresc sa munceasca pauana la 65 de ani, ca tot romanul. De ce au impresia ca alte categorii de personal nu au munca vrea si foarte grea? De ex.,medicii in pandemie, care au stat la 40 de grade C cu acele combinezoane, 6 ore cel putin, de li se abureau ochelarii? Unii isi montau pampersi deoarece nu se puteau dezbraca ! Scoateti posturi la concurs si nu va mai rugati de cei ce vor sa plece. Sa plece, sa vina un suflu nou care poate va reforma justitia rigida, intepenita in trecut.

# revoltare date 24 May 2023 15:55 +5

De ce se aproba iesirea la pensie a judecatorului pana nu solutioneaza dosarele pe care le-a tinut pe rol mai bine de 10 ani ?

# Nicu date 24 May 2023 17:57 +2

De ce sa nu iasă și magistrații la 65 ani ca toți romanii? dar ce ei sunt specii speciale? La munca pana la 65 ani nu sa ieșiți la pensii de sute de mii de lei la 45 în floarea vârstei...

# Misu date 24 May 2023 18:01 +3

Hai cu impozitarea…sa plătească totata lumea dări la stat…!!!

# 911 date 24 May 2023 18:26 +40

Magistratii au contribuit la pensia lor"minuscula""cu 3.800 lei si primesc de la stat, adica noi diferenta pana la acele pensii pe care nu vreau sa le cataloghez.Apropo daca va iubiti meseria stati pana la 65 de ani la "catedra"",nu la 50 de ani cu 4000 -5000 de euro lunar rupeti avioanele,aeroporturile si faceti plaja dupa o cariera de piatra juridica.Am tot respectul pentru magistratii corecti care muncesc din greu dar printre voi sunt prea multe lepre care va compromit profesia si justitiabilul pe acestia ii observa nu pe voi.In concuzie va reamintesc art 16 al 2 din Constitutie 'Nimeni nu este mai presus de lege"nici macar voi.Si mai este un aspect de ce va este rusine sa spuneti vecinilor ce profesie ati avut.Insemna ca ati facut mult ""bine"" daca va temeti de oameni.

# Daniela date 24 May 2023 20:38 -31

Ăștia care comentați adiduu împotriva magistraților, habar nu aveți ce înseamnă munca asta stresantă. Cine credeți că acceptă să calce pe lângă bălți de sânge cu cadavrul în mijloc, pe lângâ urâțenii văzute doar în filmele horor, pentru un salariu și o pensie de doi lei. Ce știți voi, ignoranților și habarniștilor, ce înseamnă o asemenea încărcăturâ emoțională negativ.ă?! Cât îți ruinează sănătatea?! Aș vrea să vă văd mutra , cănd vor umbla criminalii liberi pe străzi, că nu va avea cine să-i aresteze și să-i judece. Nimeni nu va mai dori o carieră în magistratură, pe doi lei și cu ura asta a voastră ilogică, a unor oameni fără judecată. Și magistrații sunt oameni , care se încarcă cu toate mizeriile lumii ăștia , inconștienților!!!.

# Unul date 24 May 2023 21:28 -73

Magistrații nu contribuie la pensii cu 3000 lei ci cu mult mai mult. Un magistrat ia în mână 58 la sută din salariul brut. Deci contributia la sta este considerabilă. Inclusiv la sistemul de pensii. Dar toți vă bucurați că se vor pensiona magistrații la 65 de ani. Ar trebui să fiți supărați și să protestați pentru creșterea vârstei de pensionare, cum se întâmplă în Franța. Francezii protestează deși speranța de viață e mai mare la ei decât la noi, dar voi va bucurați că se vor pensiona magistrații la 65 de ani. Nu va vedeți interesul muriți de capra vecinului. Tipic românește și tipic pentru needucați invidioși.

# Paraipan date 24 May 2023 22:47 -21

Tare-s curios ce profesii au cei ce scrasnesc din dinti cand scriu comentarii. Ce bine am duce-o daca fiecare si-ar face meseria cum trebuie, inainte de a ponegri pe altul. Ia spuneti un domeniu care merge bine in tara. Si mai spuneti daca in afara de ce cititi prin media si de prejudecati, ati avut vreo problema in justitie. Ce problema si cum s-a rezolvat? Ca sa vedem daca dreptatea dupa care plangeti e dreptate intr-adevar, ori vreti ceva pe langa lege si nu s-a nascut judecatorul potrivit sa va serveasca. Si mai aveti grija cand blestemati ca sunteti judecati cu aceeasi masura.

# Șifonierul securicilor, cepelegilor si perdanților naționali date 24 May 2023 23:26 -7

Îmi place ca toți acuza justitia de secureală, dar nimeni nu are treabă cu ,,securiștii” care chipurile trag sforile prin justiție. Ăia pot să aibă pensii speciale, nu are nimeni nicio problemă, oricum sunt clasificate.

# Altul date 25 May 2023 05:30 +72

Suntem suparati ca nu avem justitie ca in Franta.Nu mi se pare normal ca dvs sa aveti pensie mai mare ca un profesor,medic,etc.Parca si dvs ati trecut prin scoala si profesorii fac greva din cauza veniturilor mici la fel si medicii care nu au consumabile sa opereze pacientii ca aveti pensie mai mult decat toti.Nu este invidie este o constatare realista.Interesul nostru este sa avem o justitie curata si de calitate dar nu cu majoritatea oamenilor ca dvs cu tot respectul.Si mai incet cu pianul pe scari ca mai needucati si mai invidioasi ca dvs nu am vazut si exemple sunt destule in spatiul public.Nu aveti argumente reale pentru o polemica civilizata pe acest subiect si jigniti ceea ce va eticheteaza.Intrebati justitiabilii au incredere in dvs si o sa fiti surprinsi ce ïubiti"sunteti.

# brutus date 25 May 2023 09:24 -51

Cei care aruncati cu zoaie(ca altfel nu pot sa spun)in magistrati,linistiti-va! Maine poate fi randul comentatorilor plini de venin si orbiti de ura! Odata incalcate principii de drept statornicite de la dreptul roman incoace(mai cititi,ca sa stiti ce comentati)de catre clasa politica si efemerii diriguitori ai tarii,ele vor fi incalcate si in mic,si in mare,oricand,oriunde,pentru orice si pentru oricine!Unii comentatori inversunati pare ca le stiu pe toate,dupa vechea spunere,din vremuri pe care le credeam apuse,-,,Lasa ca stim noi,,respectiv,,Va meritati soarta,,! Salvarea neamului,prin atacarea constanta(cu un zel demn de o cauza mai buna),pe multiple paliere, a magistratilor,conform unei alte ziceri,,destepte,,,,Asa vor muschii nostri,,(cu obladuire externa),nu va veni!Ar fi fost de admirat daca erati asa de vehementi si la adresa clasei politice de azi si de 30 de ani incoace!Stati linistiti!Nu-i nimic de admirat! Maine,halucinatiile legislative se pot aplica oricui!

# Amy date 25 May 2023 12:16 +1

Pensiile respectă legile statuate de la vremea lor! Însă de ce atât dvs. în calitate de președinte de onoare al AMR, precum și Asociațiile Magistraților nu ați solicitat respectarea stabilirii și legalității condițiilor de muncă în care instanțele de judecată își desfășoară activitatea? Existența condițiilor de muncă fiind o dispoziție esențială de reducere a vârstei de pensionare, de la data înscrierii condițiilor în cărțile de muncă, statele de plată și Decizia de pensionare.De ce după normarea muncii judecătorilor, evidențierea suprasolicitări neuropsihice,urmată de stabilirea taxelor judiciare pe complexitatea cauzelor, astăzi, pentru cauze de complexitate identică, ordonatorii oferă sporuri pentru afectarea sănătății, diferite pe curți.Familia ”Justiție” fiind singura pentru care ordonatorul principal de credite este nelegal exceptat de responsabilitate.Astfel, art. 25, alin. 2, L. 157/2017, se referă doar la instituții deconcentrate iar alin.1 permite intepretarea exceptării M.J.

# maxtor date 26 May 2023 00:13 -7

ce aflam de pe rt.com: " Article 355 of the Indian Constitution,which empowers the federal government to declare a state of emergency, " -articolul 355 din Constitutie?????????????????????????????????????????????????????????

# Totuși... date 29 May 2023 22:40 -2

Eu nu inteleg...de unde atata interes ptr acest subiect? Vorba unui fotbalist venit dintr-o tara "calda"...cum de se vb.asa la voi in tara despre salarii la TV! Noi nu mai putem trai de "bine " si totul se reduce la pensiile magistratilor ! Oare tot ce nu merge in tara asta( o mai merge oare ceva??) e din cauza lor??? Altceva mai e de facut??? Sau dupa asta ...va curge si lapte si miere? ! Cat despre comparații...dlor si doamnelor cu respect va spun , nu sunt a trăia puetre

# Totusi... date 29 May 2023 23:05 -5

De ceva vreme ,subiectul asta a devenit sufocant ! Dezagreabil complet ! Mai vede totusi cineva ca e doar praf in ochi ? Ca nu se pot face comparatii intre mere si pere darămite intre profesii - putere in stat si non-... Suna rau ! Dar dlor militati pentru drepturi pe hartie , pe stat, nu ptr bani negri si gri ...ca astia nu se pun la pensie ! Da ...cand esti invatat cu zeci de bonusuri si bani la plic sau in celebrul buzunar al halatului , te trezesti la pensie ca nu se mai pun inca odata ! Pensiile nesimtite sunt date de statul roman conform legii ! De ce or fi nesimtite? E de-a dreptul hilar ca fix cei care le-au dat le numesc asa ! Daca faci o "nesimtire" TU cum te-oi numi? Înger, desigur! Se schimba lumea toata ..si noi nu mai putem de magistrati ! Ce chestie unica in toata lumea asta mare ! Tipic romaneasca ! Sigur dupa ...va curge lapte si miere! Totul e scump, nimic nu merge bine, resursele s-au dus , vine randul proprietatilor dar ,ba dar pensiile astora ...Trezirea va rog!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva