13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CU ASA FLAGRANTE TREBUIE SA FACA DNA DOSARE – Imagini cu momentul in care seful Consiliului Judetean Vaslui Dumitru Buzatu ar primi mita de 1,25 milioane lei. Denuntatorul avea banii intr-o geanta de piele, pe care Buzatu a luat-o si a pus-o in portbagaj. Flagrantul este calea parchetului anticoruptie catre reabilitare, dupa mai bine de zece ani de abuzuri, inscenari si rateuri judiciare rusinoase (Video si Foto)

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 September 2023 22:17
Vizualizari: 4988

Asa trebuie sa lucreze DNA daca doreste sa devina o institutie credibila in randul romanilor. Dupa mai bine de zece ani de abuzuri, inscenari, rateuri judiciare dintre cele mai rusinoase si dosare fabricate doar pe interpretari si supozitii ale procurorilor, iata ca in sfarsit parchetul anticoruptie livreaza un dosar important care da semne ca ar fi facut ca la carte. Si cel mai important este ca dupa zeci de ani in care flagrantul aproape ca a lipsit cu desavarsire, DNA apeleaza la aceasta metoda, regina probelor, una care practic face imposibila orice fel de aparare. Ne referim desigur la dosarul in care DNA l-a retinut pe presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru luare de mita, sambata noapte, 23 septembrie 2023, Tribunalul Vaslui emitand in aceeasi zi un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile. Intre timp au aparut noi detalii din ancheta DNA, iar parchetul a facut o noua retinere.


 

Astfel, Dumitru Buzatu a fost prins in flagrant dupa ce a primit 1,25 milioane lei, bani care ar fi reprezentat, potrivit DNA, 10% dintr-un contract pe care societatea denuntatorului il incheiase cu Consiliul Judetean Vaslui, avand ca obiect reabilitarea si modernizarea unor drumuri. Denuntator ar fi omul de afaceri Emil Savin, candva un apropiat al lui Dumitru Buzatu. Denuntul a fost depus dupa ce intre cei doi a intervenit un conflict, seful CJ Vaslui cerand in schimb 1,25 milioane lei pentru a onora platile dintre contract catre societatea lui Savin.

Banii ar fi fost adusi de omul de afaceri intr-o geanta de piele (foto 1), fiind luati de Buzatu si pusi in portbagajul masinii sale, acolo unde au fost gasiti de DNA (foto 2). De altfel intregul moment a fost filmat de procurorii DNA (vezi video).  

 


In alta ordine de idei, in acelasi dosar DNA a mai facut o retinere. Este vorba despre un expert,  acuzat de luare de mita si trafic de influenta, pe nume Radu Judele.

 


Iata comunicatul DNA privind retinerea sefului CJ Vaslui Dumitru Buzatu:

 

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, presedinte al Consiliului judetean Vaslui, pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, in calitatea mentionata mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor in cauza) sume de bani, reprezentand un procent de 10% din valoarea unui contract de achizitie publica pe care acesta din urma il incheiase cu Consiliul judetean Vaslui si care avea ca obiect reabilitarea si modernizarea unor drumuri din judetul Vaslui astfel incat contractul sa se deruleze in bune conditii (plata facturilor).

In contextul mentionat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

 

Prezentam comunicatul DNA referitor la retinerea expertului Radu Judele:

 

“In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 940/VIII/2023 din data de 23 septembrie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infractiunilor de:

-luare de mita,

-trafic de influenta.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In anul 2019, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri europene, intre Consiliul judetean Vaslui si o societate comerciala a fost incheiat un contract de achizitie publica ce avea ca obiect reabilitarea si modernizarea unor drumuri din judetul Vaslui.

In cursul anului 2021, in conditiile in care lucrarile erau finalizate in proportie de 80%, intre reprezentantul societatii comerciale respective (martor in cauza) si inculpatul Buzatu Dumitru, presedintele Consiliul judetean Vaslui, ar fi aparut neintelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) si implicit la cuantumul mitei care trebuia remisa acestuia din urma.
In acest context, Consiliul judetean Vaslui a incheiat un contract cu o societate comerciala (al carui obiect de activitate este realizarea de activitati de inginerie si consultanta tehnica) administrata de inculpat pentru a efectua o expertiza tehnica a lucrarilor executate.

Dupa intocmirea raportului de expertiza (in care erau trecute date care nu corespundeau realitatii din teren), in data de 22.06.2022 respectiv in perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei in scopul formularii unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate in baza contractului incheiat cu Consiliul judetean Vaslui si implicit de „a favoriza” societatea martorului (in sensul de a i se achita in totalitate facturile in valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executarii intocmai a lucrarilor conform caietului de sarcini).
De asemenea, pentru suma de bani pretinsa, expertul i-ar mai promis omului de afaceri ca va interveni pe langa factorii decidenti din cadrul Consiliului judetean Vaslui si ca-i va determina pe acestia sa achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrarile executate.

In contextul mentionat mai sus, expertul a primit in datele de 02.03.2023 si 27.04.2023 suma totala de 714.000 de lei.

Dupa remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi inaintat Consiliului judetean Vaslui documentatia tehnica privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrarile efectuate de catre societatea martorului care a fost primita si acceptata de catre factorii decidenti din cadrul institutiei publice, printre care si inculpatul Buzatu Dumitru.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 24 septembrie 2023, inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

 

 

Comentarii

# DODI date 24 September 2023 00:19 +7

Noroc cu un pesedist vopsit din fost comunist că a reușit după 25 de ani și DNA să facă ceea ce este scris în abecedarul procurorilor. Poate aplică această simplă lecție și cu mulțimea de corupți din partidul hoțului imobiliar ciolANUSS. Ar fi bine pentru toată lumea să se facă acest lucru. În fapt procentul de șpagă de 10% din valoarea unui contract este derizoriu față de procentele practicate de partidul altui securist: petrov (unde se mergea până la 50%!). Iar campionii pedeliști sunt bine mersi și cu banii luați și cu libertatea garantată.

# Lorenzo de Medici date 24 September 2023 21:50 +3

Dragă # Dodi, că te respect. Nu e nimic din ce zici tu. Este nimicirea taberei anti Cioloacu din PSD. Atât și nimic mai mult. Doar nu crezi, Doamne ferește, că DNA a inceput sa lupte împotriva corupției?

# maxtor date 25 September 2023 15:02 0

vezi momentu cand Farmazon si-a ridicat bracinarii imediat dupa tranzactie - a fost un instantaneu de descarcare nervoasa, actiona "basic instinct".(victima se intorsese cu spatele,clank! nu aveti decat sa-l intrebati)

# faracatuse date 25 September 2023 15:17 0

Intreb si eu ca un fariseu, e flagrant ca la carte, asta? Am auzit pareri impartite, si pare ca nu prea e... Ca l-au prins in fapt, asta e clar, dar flagrantul stiam ca se intampla cand suspectul pune mana pe bani... Poate ma insel, dar intreb si eu... La momentul in care ia asta geanta, nu erau in masina nici sarmalele, nici vinul... Deci alea au fost puse ulterior, cineva a umblat in masina, si nu-mi inchipui ca a carat oala cu sarmale, marele Buzatu...

# LuciParizianul date 25 September 2023 20:24 0

Flagrant ca la carte! Problema e ca judecatorii vor tine cont ca are 67 de ani si ca e la prima abatere si dupa ce va sta 6 luni in arest preventiv, va primi suspendare!

# Nae date 26 September 2023 15:02 0

e flagrant deoarece tranzacția "braconierilor" a fost filmata procurorii deghizați in pescari iar bibanul Buzatu a fost prins in năvod la părăsirea imobilului ( bălții farmazonului)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva