22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEMOLARE DE MILIOANE DISPUSA DE JUSTITIE – Executorul judecatoresc Dorin Gont l-a somat pe primarul general al Capitalei Sorin Oprescu sa emita in 10 zile decizia de desfiintare a Cathedral Plaza, ridicata fara autorizatie de construire. Titlul executoriu: sentinta irevocabila a Tribunalului Dambovita, care a obligat Primaria Capitalei sa demoleze ilegalul turn de 20 nivele de langa Catedrala Sf. Iosif (somatia si sentinta)

Scris de: Adina A. STANU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

22 September 2013 13:22
Vizualizari: 17407

 

Cea mai severa sanctiune aplicata de Justitia romana in cazul unui imobil de zeci de milioane de euro, ridicat ilegal in baza unei autorizatii de construire frauduloasa (si anulata ulterior de instanta) emisa de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Executorul judecatoresc Dorina Gont a comunicat Primariei Capitalei, la data de 17 septembrie 2013, Somatia prin care a pus in vedere primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa emita in termen de 10 zile decizia de desfiintare a turnului Cathedral Plaza, ridicat fara autorizatie de construire la doar opt metri distanta de monumentul istoric Catedrala Sf. Iosif a Arhierpiscopiei Romano Catolice Bucuresti, pe str. General Berthelot nr. 11 – 15 sector 1, constructie care ameninta integritatea lacasului de cult si care constituie o grava abatere de la normele urbanistice (vezi foto 2).


Somatia

Prin Somatia emisa la 16.09.2013 in dosarul de executare silita nr. 1090/2013, si primita de PMB la data de 17.09.2013, executorul judecatoresc a pus in vedere primarului Sorin Oprescu urmatoarele: “in termen de 10 zile de la primirea sau lasarea somatiei la sediul dumneavoastra, sa va conformati intru totul titlului executoriu mentionat mai sus, in sensul de a emite decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr. 11 – 15, sector 1 si respectiv Luterana nr. 15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria Sectorului 1 Bucuresti, precum si obligarea de luare a tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif si de a achita creditorilor Dudac Mihaela, Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti si Bor Iuliana suma totala de 7.688 lei cu titlu de cheltuieli de executare silita (…) In cazul in care nu va conformati prezentei somatii si nu veti indeplini obligatia de a face pe care o aveti, respectiv nu veti achita sumele datorate in termenul aratat, vom continua executarea silita, conform legii, daca va fi necesar si cu sprijinul organelor de politie, jandarmerie sau altor agenti ai fortei publice, urmand sa suportati toate cheltuielile de executare necesare acestei activitati”.

Precizam ca executarea silita a fost incuviintata de Judecatoria Sectorului 2, prin Incheierea din 19 iunie 2013 (Dosar nr. 18919/300/2013), fara cale de atac.

Titlul executoriu – sentinta irevocabila a Tribunalului Dambovita

Decizia de demolare a constructiei ilegale a fost emisa prin sentinta nr. 2520 din 28 iunie 2012 a Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Dambovita – judecator Carmen Irinel Ducu, care a dispus: “Obliga pe paratul Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr. 11 – 15, sector 1 si respectiv Luterana nr. 15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria Sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea paratului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif”. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila la 23.01.2013, prin respingerea recursului PMB ca fiind tardiv formulat.

De amentionat ca in aceste procese, avocatii Arhipiscopiei Romano Catolice Ofelia Birsan si Mugur Popescu (foto 1) au dus o lupta de mai bine de circa sapte ani pentru a ajunge la rezultatul obtinerii in Justitie a deciziei de demolare a turnului, a carei ridicare a fost posibila datorita ajutorului dat de fostii primari ai Capitalei Traian Basescu si Adriean Videanu.

Motivatia Tribunalului Dambovita este un exemplara si constituie un serior avertisment la adresa celor care cred ca mai pot construi imobile ilegal in Romania. Conform sentintei, in cazul Cathedral Plaza s-a retinut: “In acest context, existand o hotarare irevocabila, care constata caracterul ilegal al emiterii autorizatiei de construire, Primarul Municipiului Bucuresti avea obligatia (rezultata in mod expres din continutul coroborat al art. 4, lit. c, pct. 2; art. 27, alin. 1; art. 28, alin. 2 si art. 33 din Legea nr. 50/1991) sa emita actul administrativ (dispozitia) privind desfiintarea contructiei edificate in Bucuresti... Primarul Municipiului Bucuresti era obligat sa constate incalcarea prevederilor legale si sa aplice sanctiunile stabilite, decizia de desfiintare a constructiei reprezentand o masura de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul nu produce efecte... desfiintarea acestei constructii reprezinta pe de o parte aplicarea principiului legalitatii, iar pe de alta parte singura posibilitate a inlaturarii afectarii drepturilor si intereselor reclamantilor, intrucat libertatea religioasa cuprinde dreptul oricarei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a si-o manifesta in mod individual sau colectiv, in public sau in particular... Construirea fara autorizatie valabila, indreptateste la demolare si corespunde unui interes public – protectia mediului, planurilor urbanistice ori prin edificarea imobilului de birouri in imediata vecinatate a celor doua monumente istorice de valoare nationala si universala, afecteaza protectia acestor lacasuri de cult. Nu in ultimul rand, inactivitatea autoritatilor publice, exercitarea incorecta, incompleta sau ineficienta a competentelor acesteia, nu pot limita dreptul reclamantilor de a reclama si obtine satisfactie intr-o actiune proprie, prin care se urmareste protejarea unui bun propriu, a unui bun de cult, un patrimoniu national, un simbol al culturii si istoriei nationale. In consecinta, constatand ca autoritatea publica – Primaria Municipiului Bucuresti – nu a solutionat in termen petitia adresata de reclamanti, va admite cererea si va dispune obligarea Primarului Municipiului Bucuresti sa emita decizia de desfiintare a constructiei... si luarea tuturor masurilor necesare in vederea refacerii cadrului construit si cel natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif, astfel cum a existat anterior emiterii autorizatiei de construire nr. 179/18/B/430074”.

* Cititi aici Somatia executorului judecatoresc adresata Primariei Capitalei

* Cititi aici sentinta definitiva si irevocabila a Tribunalului Dambovita, care a dispus demolarea turnului Cathedral Plaza

 

Comentarii

# hunter date 22 September 2013 13:57 -3

nu reiese cine suporta costurile demolarii !!!

# targhet date 22 September 2013 14:06 +12

simplu: pe cheltuiala celui care a construit cladirea fara autorizatiile legale. nerespectarea unei hotarari judecatoresti constituie infractiune

# virgil date 23 September 2013 14:28 -6

cui ajuta??hai sa daramam si palatul parlamentului, sa secam lacul morii.. asa de dragul justitiei!!!

# cristian date 23 September 2013 14:39 +5

Ajută Bucureştiului, disciplinei urbane, bunului-simţ, bisericii Sf. Iosif, ajută la respectarea legalităţii in România! Comparaţiile cu Palatul Parlamentului si cu Lacul Morii sunt forţate, neinspirate şi nepotrivite cu situaţia \"Cathedral Plaza\"!

# Rezolvarea demolarii date 22 September 2013 14:09 +13

Daca primarul general invoca ca nu are bani, sa faca demersuri sa-i ia din bugetul Primariei Sector 1, care poarta raspunderea emiterii unei autorizatii ilegale. Eu in locul lui Oprescu as da decizia si as soma Primaria Sector 1 si firma Millenium sa o demoleze pe cheltuiala lor, sa intre Chiliman la parnaie pentru ce a facut

# AMELIE date 22 September 2013 14:47 +17

Justitia a functionat excelent in acest caz și judecatorul care a hotarat demolarea trebuie felicitat. Despre astfel de sanctiuni (restitutio in integrum) am mai citit doar prin cartile de drept . Slava Domnului ca se intampla si in Romania, ca un ”șmecher” care a jonglat cu legea cum a vrut, bineinteles ca multi altii, sa trebuiasca sa plateasca asa cum trebuie. Demolarea este SINGURA masura justa de a repara prejudiciul produs. Felicitari Justitia Romana si sper ca autoritatile sa duca la bun sfarsit aceasta hotarare judecatoreasca.

# avocat BB-52 date 22 September 2013 16:31 +13

Felicitari si din partea mea ptr. magistratul/magistratii respectivi. Stimati colegi avocati vreau sa va spun ca la TRIBUNALUL DAMBOVITA sunt foarte multi magistrati cinstiti si corecti si la sedintele acestora intrii ca avocat sau justitiabil cu placere in special la sectia cont. si comercial. Mai sunt si \"gretosi\" sau rau \"intentionati\" dar procentul acestora a inceput sa se micsoreze. Se observa ca REVOLUTIA in magistratura este la ea acasa in Dambovita asa cum a fost si \"REVOLUTIA\" din 1989 prin evenimentele din Targoviste. Inca o data felicitari onorati magistrati cinstiti din Dambovita care contribuiti cu toate eforturile la cresterea increderii justitiabilor in magistratura.

# nea gheorghe date 22 September 2013 16:34 -4

Magistratii din DB recunosc pe cei de la Bota drept avocati ?

# avocat BB-52-continuare date 22 September 2013 16:41 +5

Am observat ulterior postarii mele anterior cine a fost judecator: Carmen Irinel Ducu o adevarata profesionista si de o probitate morala si profesionala ireprosabila. Va spun acest lucru foarte serios si cu maxima obiectivitate dezinteresat fara sa am vreo legatura de rudenie, afinitate, prietenie cu acesta dna judecatoare. Mai mult de atat am si pierdut dosare cand m-a judecat onorata judecatoare dar le-am pierdut pe buna dreptate ca nefondate in sensul ca probele care erau la dosarul cauzei depuse de partea care o aparam nu puteau duce la admiterea actiunii si ca atare dnei judecatoare nu i se poate reprosa nimic. Inca o data miiiiiiiiii de felicitari.

# nea Mihai date 27 September 2013 23:49 0

Domnu\'avocat, cum a ramas cu onestitatea, corectitudinea si loialitatea? Spre studiu: \"Relatiile dintre avocat si clientii sai se bazeaza pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate, loialitate si confidentialitate.\" Pentru ca am lamurit primul aspect, hai sa incercam si pe cel de-al doile: d-na judecatoare este cumva ruda cu dl. executor judecatoresc Ducu? Multumesc!

# nea Mihai date 27 September 2013 23:51 0

Domnu\'avocat, cum a ramas cu onestitatea, corectitudinea si loialitatea? Spre studiu: \"Relatiile dintre avocat si clientii sai se bazeaza pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate, loialitate si confidentialitate.\" Pentru ca am lamurit primul aspect, hai sa incercam si pe cel de-al doile: d-na judecatoare este cumva ruda cu dl. executor judecatoresc Ducu? Multumesc!

# speranta moare ultima date 22 September 2013 22:00 +6

Doamne, da sa fiu de fata cand demoleaza astia cladirea asta hidoasa.

# fara speranta date 22 September 2013 22:08 +6

La fel ca la Rosia Montana , caracterul penal al acestor afaceri ale mafiei transpartinice a politicienilor si o parte a presei ar elimina orice obligare de depagubire a Romaniei sau in cazul de fata al bucurestenilor fata de jefuitori. Caracterul penal este atat de evident incat sesizarea din oficiu se impune imediat. Din pacate aceste situatii nu sunt singulare si de aceea Romania se prabuseste pe toate planurile. Cu riscul de a fi acuzat de plagiat prin ineptia acestei motivari  (Ponta vs Basescu) declar ca nu sunt de acord cu aceste proiecte pentru ca Dna Av. Diculescu Sova este avocata acestor \"investitori\" cum de altfel este si avocata PMB in acest caz aflandu-se intr-un grav conflict de interese. Dar pentru ca suntem in Romania aceste lucruri nu prezinta interes pentru ca am uitat de trecut iar viitorul nu ne intereseaza.

# fara speranta date 22 September 2013 22:10 +7

 Romania a fost jefuita de politicienii activisti emanati care nu sunt interesati decat de privilegii , functii si avere ca si in trecut. Din pacate generatile de sacrificiu se multiplica. Felicitari JUDECATORILOR pentru curaj si profesionalism.

# Pol date 23 September 2013 09:48 0

Fiat Justitia! Un act corect de dreptate, care da sperante tuturor justitiabililor. Pacat ca inca sunt putini asemenea magistrate. Pentru \"gaozarul\" ala de a postat aici despre avocatii lui Bota, aruncand cu mucii in fasole, ii transmit sa priveasca mai atent in salile de judecata....

# nea gheorghe date 23 September 2013 09:53 0

bai pol-mucea, tocmai ca privesc salile de judecata si colegii tai de uniune sunt cam contestati de judecatori direct sau la solicitarea av. traditionali, daca ridica exceptia in sedinta. Asa ca uita-te mai bine in gaoaza ta, cu oglinda, sau roaga vreun coleg sa se uite si sa-ti spuna ce vede.

# Dr.Vasile Botomei,www.unbr.info;0744191717;www.botomeivasile date 23 September 2013 12:55 -5

Dr.Vasile Botomei nu este de acord cu demolarea blocului. Astept proprietarii sa vina sa-i reprezint ca aparator.Decizia administrativa ce ar urma sa o dea Primarul capitalei este un act administrativ ce se poate ataca cu plangere prealabila la institutia primarului capitalei, iar ulterior sa fie atacata la Tribunalul Bucuresti sectia de contencios administrativ, inclusiv cu cerere de suspendare a executarii actului administrativ,  Actualii proprietari nu sunt aceiasi care au construit. Imobilul este intrat in circuitul civil prin intabulare la cartea Funciara ,iar cine l-a cumparat a dobandit imobilul fara sarcini de demolare. Daca s-ar emite dispozitia de demolare pe primul proprietar, aceasta nu este opozabila actualului proprietar. Biserica romano catolica fata de care am tot respectul, trebuie sa ia procesul de la capat pentru a intra in actiune si actualul proprietar. Executorul este necunoscator in materie de drept administrativ si nu este  vina sa.

# POLO.NICU date 23 September 2013 13:42 +6

:D :D :D ai Botomei tu nu te-ai putut apara pe tine cum trebuie si ti-a demolat primarul din Bacau aprozarul, ce aparator poti fi pentru altii... Oamenii au nevoie de avocat, tu nu prea mai esti. Doar doctor.

# motobei bataie la femei date 23 September 2013 13:43 +6

Vasile, esti bolnav taica! Asta-i cea mai tare faza de la bacau... :-*

# Sora (medicala) date 27 September 2013 23:53 0

Alo, dom\' doctor! \"Cartea a V-a NCPC\" va evoca ceva amintiri?! Dupa asta va trebui sa va luati vitaminele... neaparat cu apa!

# Saracu tolombei date 23 September 2013 13:03 +3

Tolombei (dottore fara dottorat !) Auzi: executorul nu stie drept ! De-aia ai batut politista cand a venit sa te execute ? La puscarie escroc ordinar !

# dotorului infractor lobotomei date 23 September 2013 13:12 +2

Pe cine vrei sa reprezinti ca aparator, ăi, escrocule: Tu esti inculpat in 5 dosare pentru fals, ultraj, exercitarea fara drept a profesiei : Judecatoria Bacau - 7 octombrie 2013, dos. 16700/180/2012, 8 oct. 2013, dos. nr. 12179/180/2011, Curtea de apel Bacau, 10 oct. 2013 - dos. nr. 458/32/2013, 16 oct. 2013, Judecatoria Suceava 16 oct. 2013- dos. nr. 5588/314/2013

# Ai Bota... date 23 September 2013 15:02 -2

...da alta treaba n-ai decat sa-i tii socoteala lui Botomei la dosare. Lasa-l frate si vezi de ale tale ca ai destule. Avocati care sa apara prin instante nu prea mai ai. La Bacau doar Botomei mai facea valuri. 

# e frate date 23 September 2013 16:04 +1

esti frate cu Bota ? Nu cred ca esti prea prost !

# Ai ghicit date 23 September 2013 15:05 -4

Cum dracu ai ghicit ca îs Bota ? Esti tari di tat, ai !

# AWA date 23 September 2013 18:05 -3

Somatia  o sa faca  FASSSS :P O SA SE EXECUTE SENTINTA AIA  LA PASTELE CAILOR!!!

# AWA date 23 September 2013 18:08 -2

Somatia  o sa faca  FASSSS :P O SA SE EXECUTE SENTINTA AIA  LA PASTELE CAILOR!!!

# POPA date 23 September 2013 23:56 +3

Daca cedau cele 2 etaje catre Arhipiscopia Romano Catolica ca spaga acum aveau inchiriat tot blocu. :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva