24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEPROFESIONALIZAREA PROCURORILOR, RECUNOSCUTA OFICIAL – Situatie grava in parchete, dezvaluita de procurorul Daniel Horodniceanu din CSM: “Iau legatura cu procurori care au intrat in sistem din cei cu cinci ani vechime. Principala problema pe care majoritatea mi-au relatat-o este ca nu cunosc tehnici, tactici de ancheta... Politistii care altadata puteau sa fie un reper in ceea ce priveste invatarea tehnicilor de ancheta sunt lipsiti de experienta sau de motivare” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 March 2024 17:12
Vizualizari: 4543

Parchetele se confrunta cu o situatie deosebit de grava. Si nu este vorba despre lipsa acuta de procurori, ci de deprofesionalizarea acestora. Realitatea a fost dezvaluita chiar de unul dintre procurorii de la varful sistemului, si anume membrul CSM Daniel Horodniceanu (foto).


 

Cu ocazia audierii in Plenul CSM a procurorului Viorel Badea, care a primit un nou mandat de adjunct al INM, Daniel Horodniceanu i-a semnalat o problema fara precedent in parchete. Mai exact, Horodniceanu a dezvaluit ca cei mai multi dintre procurorii care au intrat in sistem din randul celor cu cinci ani vechime in profesii juridice se plang de faptul ca nu cunosc tehnici si tactici de ancheta.

In plus, a aratat Horodniceanu, nici politistii nu ii pot invata pe procurori tehnici si tactici de ancheta din acelasi motiv. Nu mai exista politisti cu experienta sau motivati.


Prezentam declaratiile procurorului DIICOT Daniel Horodniceanu si raspunsul directorului adjunct al INM, procurorul Viorel Badea (video):

 


“In deplasarile pe care le fac aproape saptamanal prin tara iau legatura de foarte multe ori cu procurori care au intrat in sistem din cei cu cinci ani vechime. Principala problema pe care majoritatea dintre acestia mi-au relatat-o este ca – ei sunt toba de carte, fac drept penal, criminalistica, medicina legala, au invatat – problema lor este ca nu cunosc tehnici, tactici de ancheta. Va ganditi si la o astfel de pregatire in viitor, si cum ar trebui facuta treaba asta? Pentru ca exista o dubla problema: sunt foarte multi procurori fara experienta, dar care intra definitiv in parchete, si in aceeasi masura politistii care altadata puteau sa fie un reper in ceea ce priveste invatarea tehnicilor de ancheta sunt la fel foarte noi, sau lipsiti de experienta sau de motivare”.

Comentarii

# Stef date 21 March 2024 17:14 +5

Corect!

# SIIJ date 21 March 2024 17:27 +11

Lipsa experientei este cauza abuzurilor de putere , a incalcarii brutale a legii penale si a drepturilor omului !

# Cârcotaș date 21 March 2024 17:51 +15

Pe pariu ca nici dospitul ăsta habar n-avea sa facă o audiere! Dar zice adevărul: toate prostiile le-a învățat de la milițienii lui ceașcă. Asa a trecut peste veac spiritul patriotic:noi nu ne vindem țara înainte de a o pustii .

# Marare date 21 March 2024 18:18 +86

Prietene, ai condus DIICOT cu mult “profesionalism”, sunt droguri disponibile în România la orice colț de stradă! Nu te mai lamenta , ești și tu la fel de “profesionist “ ca și cei despre care vorbești! Îți cunosc “ cariera” de la început și în afară de mult tupe și nesimțire nu știu alte tehnici pe care să le stăpânești! Ne lași? … sau dacă ai ceva de spus totuși, când te trece, ai putea ruga ziariștii să-ți publice vorbele fără poză?

# DODI date 21 March 2024 19:33 +5

Tot hoțul strigă ”Uite hoțul!”. De exemplu de ”profesionalism” a dat dovadă când s-a luat la harță cu niște amărâți de polițieni de provincie care nu-l cunoșteau pe Marele șef DIICOT pe care îl doare în COT de starea profesională a... inferiorilor săi.

# Ioana M. date 21 March 2024 20:28 +4

Fiecare profesie ce implica studii superioare,avocati, medici, arhitecti, psihologi, etc, sunt obligati sa faca un numar de ore de curs, anual, pentru autorizarea in profesie Magistratii sunt proptiti in birouri su asa raman.De ce onorabilul SEF Horodniceanu, nu a organizat colocvii, de ex., unde sa invite practicieni, criminalistica, INML, psihiatri, medici( la o judecatorie din Bucuresti, in sedinta, se intreba domnul jude unde este tibia), in fiscalitate, etc??? Se mira ca nu are procurori fara practica ? Pai, e singura "meserie", care se respecta si fara cursuri obligatorii... "Ba, voi stiti cine sunt eu?" O replica optorie

# Lila date 22 March 2024 10:59 +25

Pi buni?cum și.o fi dat seama?mai corect...acum și.a dat seama?oare n.o avea legătură și cu oamenii puși in funcții de conducere?

# Lila date 22 March 2024 11:08 +10

# Ioana M,...știi tu exact că nu se fac cursuri,colocvii?...spre marea ta surprindere se fac si sunt obligatorii ,fiind un criteriu in evaluarea magistraților!

# Un chip cat 1000 de cuvinte date 22 March 2024 12:32 +17

Se preface a nu înțelege ca statul paralel a promovat procurori obedienți si nepregătiți dispuși sa execute ordinul serviciilor sau al ambasadelor ? Nepregătiții sunt pensionați la 50 de ani pentru stresul tergiversării dosarelor in vederea prescrierii faptelor. Nu este ușor sa freci menta 10 ani așteptând pensia cu dosarele prăfuite pe birou

# Parchetarul suprapoderal date 22 March 2024 12:33 +11

Ne vorbește un maestru la anchetarea fripturilor cu fălcile din dotare?

# Ioana M. date 22 March 2024 16:40 -1

@LILA: Ma bucur sa aud asta. Atunci domn procuror sef Horodniceanu acuza pe nedrept magistratii !

# Lila date 22 March 2024 18:46 +2

# Ioana M.e de apreciat că scrii comentarii pe Luju,problemele se pun in alt fel,seminarii se fac tot timpul,dar nu.s suficiente pt profesonalizarea procurorilor...de ex. munca ar fi...iar dl.Horodniceanu,printre altele,nu pune problema corect in totalitate,nu sunt vinovați doar cei intrați cu 5 ani,situația fiind mult mai complexă!..iar ca o paranteză,polițiștii și avocații de penal intrați in magistratură,in mod sigur mai știu câte ceva despre cum se desfășoară o anchetă...

# Ioana M. date 22 March 2024 20:44 -1

Atunci, ar trebui restructurata programa la INM...zic si eu asa...Cu mai putine spete si toceala si mai multa criminalistica, INML, fiscalitate sau notiuni despre cadastru intabulare...Magistratii stagiari au dovedit cu un examen greu ca stiu teorie...ar trebui mai multa practica..se observa din motivari la cei cu mai putina experienta..

# E tu Brute... date 23 March 2024 08:16 0

@ Ioana M. si @ Lila, stimate Doamne, in prezent, in opinia mea, "diplomele" se "echivaleaza" cu "atestate de om destept" intr-o mare majoritate. Ele pot fi 2,3,4, etc in 1. Inseamna ,stimate D-ne, ca diferenta intre generatii isi spune cuvantul. Existenta atestatelor de om destept, este obligatorie insa este doar o conditie. Dar celelalte DEFINITORII? Ma gandesc la celelalte calitati OBLIGATORII pe care omul trebuie sa la indeplineasca pe pentru a se numi judecator, procuror, politist, medic, militar etc. In comformitate cu "previziunile" lui EINSTEIN ,referitoare la depasirea relatiilor interumane de catre tehnologie, va rog tratati cu ingaduinta generatiile create si "cizelate" in baza studiilor "informatizate". Si va rog sa nu uitati ca omul(reprezentant al regnului aninimal) are instincte primare foarte greu de stapanit, in special cele negative , care isi pun amprenta si il descalifica ca si OM. Cele positive pot fi prezente in mica parte si in "partile" neesentiale. Exemple !

# Lila date 23 March 2024 13:46 0

# E tu Brute... evident că ne putem invârti in jurul cozii,cu teorii sterile...dar...esența e mai simplă...și pusă in practică chiar funcționează...cinste,corectitudine,implicare,multă muncă,studiu,lipsă de aroganță,fițe,figurație și alte asemenea chestii...banale,chiar...dar care puse in practică...duc la niște magistrați adevărați!...iar cei care n.au depășit regnul animal își pot incerca norocul in altă parte!

# Vasilică Pădureț date 24 March 2024 17:39 -1

Las că știu tactici polițaii din Vaslui. Da ce e procuratura? Câmp tactic? Unii nu pricep nimica nici după ce pățăsc. Zero barat.

# E tu Brute... date 24 March 2024 20:25 0

@ Lila, personal va impartasesc punctul de vedere referitor la magistratii care se respecta ca si adevarati profesionoisti si care se bazeaza pe cinste, corectitudine, implicare, studiu etc. Dar in practica, lucrurile depasesc aspectele din asa zisele "teorii" care genereaza eschiva "din jurul cozii". Inteleg asa zisa aroganta ca si OM. Dar asa cum bine specificati , fite, figuratie etc, chiar daca sunt 'banale", in practica pot genera aspecte si pcte de vedere NU tocmai placute, dar reale. Se rasfrang asupra tuturor - si unii, majoritatea NU O MERITA. Stimata Doamna, ceea ce deranjeaza si din pacate ,se manifesta ,este lipsa de reactie a "magistratilor adevarati", vis a vis de "cei care n'au depasit regnul animal". In acest context, acceptul nu inseamna asumare? In ceea ce priveste previziunea lui EINSTEN, este chiar deosebit de actuala. Omul a fost este si va ramane o fiinta sociala , si nu se poate ascunde in spatele "sticlei" in relatia cu societatea indiferent de statut.

# Lila date 24 March 2024 22:06 0

# E tu Brute... apreciez că.mi urmăriți comentariile...dar frazele..poetice nu folosesc la nimic,iar reacțiile să le lăsam pe seama magistraților din activitate,iar noi,cei de pe margine să facem ce putem și noi...să ne dăm cu părerea...mai mult sau puțin pertinent!

# E tu Brute... date 25 March 2024 07:55 -1

@ Lila..stimata doamna. Va multumesc la randul meu, pentru aprecierea facuta. Din pacate, "experientele" pe care le avem,vad ca nu au nici o valoare practica (nici macar de opinie) nici in prezent iar viitorul pt unii, ce mai conteaza, pt ei. Pertinenta parerilor(avand experienta din trecutul apropiat) celor de pe margine va fi confirmata sau infirmata doar de practica. Cu umilinta impusa de statutul "nostru", va rog sa apreciati si D-vs, perspectiva, in conditiile in care, intregul nou esafodaj se realizeaza pe baza "continuitatii" guvernate de "principiile si evenimentele" rau clamate si acceptate si a unei resetari "0". Ori, la sitautii identice(chiar si din trecutul apropiat) sa astepti rezultate diferite, nu cred ca este posibil(din experienta dobandita de "terti". Deorece, ei spuneau ,altfel).

# Lila date 25 March 2024 18:08 0

# E tu Brute...incerc să.mi dau seama la ce vă referiți,dar sincer imi scapă sensul...eu zic să incheiem aici polemica!

# E tu Brute... date 25 March 2024 20:25 0

OK, stimata doamna. "O eroare nu devine greșeală decât atunci când refuzi să o corectezi"-Orlando A. Batista .(Conteaza sa o si recunosti erorea, sa nu ti se para "firescul" si de aceea ma tem ). Ma refer Doamna, la "erorile" voite sau nu si la perdantii "cu legea in mana". Ma refer la "errare humanum est, perseverare diabolicum". Cu stima.

# ?????? date 27 March 2024 01:10 0

@ O , ''târguială'' care încearcă să explice că pentru unii ,,motivațiile'' au rămas în urma vremurilor, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva