5 iulie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Despre rasism si dublu limbaj

Scris de: av. Vladimir CIOLACU | pdf | print

3 iunie 2020 11:29
Vizualizari: 2434

As putea spune ca in unele cazuri e chiar triplu sau cvadruplu limbaj. Judecarea cu doua unitati de masura a devenit o obisnuinta a activistilor de pe retelele sociale si un mod de a deforma perceptia tuturor celorlalti despre realitatile socio-politice. Sa o luam pe rand...Am urmarit atent retelele sociale si am vazut fotografii postate care prezinta un simplu fundal negru, probabil un mesaj de sustinere al campaniei Black Lives Matter, ceva de genul Je Suis Charlie cand tricolorul francez era suprapus peste toate fotografiile. Interesant este ca 70-80% dintre cei care afiseaza mesaje de sustinere a acestei campanii si care condamna actele de violenta ale politiei americane, sunt aceeasi care in timpul starii de urgenta instituite in Romania indemnau la respectarea orbeasca a „masurilor impuse de autoritati” cu toate ca acestea incalcau drepturile si libertatile cetatenesti. Cam asa functioneaza dublul limbaj...

Intr-o discutie deunazi cu un amic despre situatia din Statele Unite ale Americii, generata de aceste demonstratii violente care tulbura realmente ordinea publica, acesta afirma ca nu ii intelege pe politistii americani cum pot fi atat de duri cu persoanele afro-americane (exact asta fiind exprimarea). Am remarcat de la inceputul discutiei cum isi cantarea vorbele, cum nu a rostit niciodata cuvantul ”negru” cu referire la membrii comunitatii afro-americane, folosind doar termeni considerati politically correct. Aceeasi persoana, cu cateva saptamani in urma, aplauda frenetic interventiile in forta ale Politiei Romane si Jandarmeriei in comunitatile de rromi, afirmand ca ”pe tiganii astia nu ii poti potoli altfel”. L-am apostrofat atunci si l-am intrebat daca e cumva rasist. Raspunsul amicului: ”Nu frate, nu am nimic cu negrii....”

Asadar daca ai ceva cu membrii comunitatii rrome e cumva in regula, dar sa nu ai nimic impotriva afro-americanilor, ca asta te face rasist... Asta da dovada a dublului limbaj...

Departe de mine justificarea oricarei forme de violenta a fortelor de politie. Orice infractiune si mai ales crima trebuie pedepsita, ba chiar mai dur daca este comisa de vreun agent al statului chemat sa se ocupe cu aplicarea legii si a regulilor. Dar violenta punctuala a politiei, indiferent daca vorbim de cea americana, romana sau din orice alt stat, nu justifica cu nimic manifestatiile violente. Jafurile din magazine, distrugerea bunurilor publice si private, incendierea masinilor cetatenilor sau folosirea lor ca baricade contra politiei nu este justificata de nimic. Acestea sunt doar acte de vandalism iar persoanele implicate in aceste fapte nu sunt altceva decat niste infractori, sigur in masura in care vor exista probe pentru probarea fiecarei infractiuni in parte.

Urmarind postarile unor grupuri comuniste americane pe retelele sociale am constatat ca sunt propovaduite seturi de sfaturi in lupta cu fortele de politie (intocmai ca in cazul protestelor organizate in 2017-2018 in Romania), se strang bani pentru avocati si pentru plata unor amenzi (exact la fel cum se intampla si la noi) si se fac planuri de car-sharing pentru a facilita deplasarea demonstrantilor dintr-un loc in altul (si asta pare cunoscut).

Dincolo de realitatea simpla, aceea ca sunt distruse bunuri ale unor cetateni nevinovati in aceste proteste, vedem un pattern de actiune specific tuturor miscarilor de strada din toate tarile din ultimii ani. Indiferent ca vorbim despre eco-terorismul violent cu care s-au confruntat fortele de politie germane, de demonstratiile ”pro-justitie” care au impartit opinia publica romaneasca in doua sau despre prezentele demonstratii ”anti-rasism” din America, toate acestea au in comun organizarea de catre niste celule fara o identitate clara prin intermediul retelelor sociale, existenta unor sfaturi sau reguli de hartuire juridica si in strada a autoritatilor, deplasarea grupurilor turbulente dintr-un loc in altul si crearea unei emotii publice si implicit a unei forme de empatie. Mediul este protejat prin legi clare in majoritatea statelor cu toate acestea se comit violente in numele protectiei mediului, drepturile cetatenesti si egalitatea sunt pietre de temelie ale Constitutiei americane si amendamentelor acesteia precum si a intregului esafodaj legal si jurisprudential american dar cu toate acestea se incendiaza orase in numele luptei contra rasismului, nu este aceasta o dovada a unor judecati cu dubla masura ?

Inchei aducandu-mi aminte o dezbatere despre utilizarea violentei contra imigrantilor care vin spre Europa. Sunt multe voci care clamau utilizarea fortei contra femeilor siriene cu copii in brate sau a altor amarati care fug din calea razboaielor dar care acum posteaza fotografii negre pe retelele sociale si care se alatura campaniei Black Lives Matter... Nu trebuie sa nominalizez pe nimeni. Ii stim cu totii.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 148
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.07.2020 – Oda vomitiva pentru Iulia Motoc. Ceausistul Sica Mandolina

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva