18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DETENTIE NELEGALA RECUNOSCUTA DE PROCURORII DNA – Politistul judiciar Gheorghe Radu a obtinut la CAB 110.000 euro daune morale pentru 11 luni si 5 zile de temnita nedreapta. Ofiterul a fost arestat abuziv de procurorul PNA Vasile Doana si achitat de ICCJ pe motiv ca faptele de luare de mita si favorizare a infractorului „nu exista”. Avocatul Marius Catalin Predut, aparatorul ofiterului: „Grav este ca si Curtea de Apel a perpetuat aceleasi erori” (Comunicatul)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

9 June 2016 17:47
Vizualizari: 18729

Directia Nationala Anticoruptie a Laurei Codruta Kovesi nu a avut nicio problema in a recunoaste, in fata instantelor civile chemate sa repare prejudiciul intr-un caz de eroare judiciara, nelegalitatea masurii arestarii preventive dispuse de procurorul PNA Vasile Doana (foto), pe vremea cand parchetul anticoruptie era condus de actualul judecator CCR Daniel Morar. Victima privarii nelegale de libertate (eroare judiciara in acceptiunea vechilor dispozitii procesual penale – art. 504 VCPP) este politistul judiciar Gheorghe Radu. Aparat de avocatul Marius Catalin Predut din Baroul Bucuresti, ofiterul a castigat irevocabil, marti 7 iunie 2016, la Curtea de Apel Bucuresti, 110.000 euro daune morale (cu 10.000 euro mai mult decat acordase TMB in prima instanta) si 42.306 lei daune materiale.


Iata minuta deciziei CAB nr. 558/07.06.2016 (dosar nr. 32788/3/2012):

Cu majoritate jud. Grigore Daniela si Moraru Daniela: Respinge recursurile declarate de Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justite-DNA. Admite recursul reclamantului. Modifica in parte sentinta recurata, in sensul ca: Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 110.000 euro, in echivalent in lei la data platii, reprezentand despagubiri pentru prejudiciul moral. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei. Obliga pe intimatul parat Statul Roman, prin MFP, la plata catre recurentul reclamant a sumei de 4.500 lei cheltuieli de judecata in recurs. Irevocabila. Opinie separata Jud. Dorina Zeca: Respinge recursul reclamantului. Admite recursurile declarate de Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justite-DNA. Modifica in parte sentinta recurata, in sensul ca: Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 50.000 euro, in echivalent in lei la data platii, reprezentand despagubiri pentru prejudiciul moral. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei. Irevocabila”.

11 luni si 5 zile de arest preventiv pentru fapte inexistente

In 2003, Gheorghe Radu a fost arestat preventiv de procurorul Vasile Doana, masura prelungita timp de aproape 1 an de instante, intr-un dosar in care a fost acuzat si trimis in judecata de PNA pentru luare de mita si favorizare a infractorului. Politistul a executat in total 11 luni si 5 zile de arest preventiv si a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 3 ani inchisoare. La recurs insa, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat definitiv, pe motiv ca „faptele nu exista” - decizia ICCJ nr. 2348/03.07.2012 (dosar nr. 7043/2/2007).

DNA: „Detentia a fost nelegala”

Odata castigat procesul penal declansat in mod nejustificat de procurorii PNA impotriva sa, ofiterul a dat statul in judecata, cerand Tribunalului Bucuresti sa oblige Ministerul Finantelor Publice sa ii plateasca 2 milioane euro daune morale si materiale, drept reparatie pentru traumele suferite in arest. In incheierea de sedinta care a precedat pronuntarea in prima instanta - pe care o vom prezenta in curand alaturi de sentinta civila si de alte acte din dosarul penal -, se arata ca insasi DNA a admis caracterul nelegal al detentiei: „Directia Nationala Anticoruptie, prin reprezentant, solicita instantei admiterea in parte a daunelor materiale. Cu privire la prejudiciul moral, suma este exagerata. Pronuntarea unei solutii definitive de achitare intruneste conditiile prevazute de art. 504 alin. (1) Cpp. Invoca dispozitiile art. 5 din CEDO. Detentia a fost nelegala”.

Magistratul de la fond, judecatoarea Sanda Paun de la Sectia a V-a civila a Tribunalului Bucuresti, care i-a acordat victimei 100.000 euro daune morale, a retinut in sentinta ca „cele 11 luni si 5 zile de arest preventiv in care nu s-a dat eficienta apararilor invocate de reclamant constituie o imprejurare susceptibila a produce suferinte pe plan moral, social si profesional de natura sa lezeze profund demnitatea si onoarea acestuia”.

Prezentam in continuare comunicatul Cabinetului de Avocati „Marius Catalin Predut”, aparatorul politistului Gheorghe Radu, emis imediat dupa pronuntarea deciziei civile a CAB:

Statul Roman obligat la plata a peste 120.000 euro pentru erorile judiciare ale procurorilor anticoruptie

Marti, 07.06.2016, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat definitiv in procesul intentat de domnul Radu Gheorghe impotriva Statului Roman, pentru repararea prejudiciilor morale si materiale suferite ca urmare a erorilor judiciare savarsite de procurorii Parchetului National Anticoruptie (in prezent, Directia Nationala Anticoruptie).

In anul 2003, impotriva domnului Radu Gheorghe, politist judiciar, a fost inceputa urmarirea penala ca urmare a unei presupuse actiuni de santaj a mai multor persoane acuzate de sustrageri de combustibil din conductele detinute la acea vreme de PETROTRANS S.A., persoane care, in fapt, erau cercetate de catre acesta. Fara probe sau minime indicii, impotriva domnului Radu Gheorghe a fost luata masura arestarii preventive, care a fost mentinuta pana in anul 2004, cu toate ca s-au formulat nenumarate contestatii si cereri de revocare si de inlocuire a acestei masuri abuzive.

Trimis in judecata, Curtea de Apel Bucuresti a dispus condamnarea domnului Radu Gheorghe la pedeapsa de 3 ani inchisoare cu executare. In urma rejudecarii cauzei de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a dispus achitarea acestuia, pe motivul ca faptele pentru care a fost trimis in judecata si arestat preventiv nu exista.

In anul 2012, dupa achitarea politistului, a fost intentata actiune impotriva Statului Roman pentru erorile judiciare ale procurorilor si judecatorilor care au dispus lipsirea de libertate, trimiterea in judecata si condamnarea pe nedrept a domnului Radu Gheorghe.

Tribunalul Bucuresti, ca instanta de fond, a acordat daune de 100.000 euro pentru prejudiciul moral suferit si aproximativ 10.000 euro daune pentru prejudiciile materiale. In urma judecarii recursurilor declarate de toate partile impotriva Sentintei pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Curtea de Apel Bucuresti a modificat hotararea instantei de fond, in sensul ca a marit cuantumul daunelor pentru prejudiciul moral suferit, de la 100.000 euro la 110.000 euro, si a mentinut toate celelalte dispozitii ale instantei de fond.

Avocat Marius-Catalin Predut, membru al Baroului Bucuresti: 'Statul Roman a fost obligat sa acorde aceste despagubiri ca urmare a erorilor savarsite de procurorii P.N.A. incepand cu anul 2002, cand au dispus inceperea urmaririi penale si au solicitat arestarea preventiva a domnului Radu Gheorghe. Starea de arest a fost solicitata de procurori si mentinuta nejustificat de judecatori pe o perioada de 11 luni si 6 zile, timp in care s-au formulat numeroase contestatii si sesizari impotriva acestei masuri abuzive. Grav este ca si Curtea de Apel a perpetuat aceleasi erori, dispunand condamnarea la inchisoare cu executare a domnului Radu Gheorghe'.

'Aceasta solutie reprezinta o indreptare a unui sir lung de erori judiciare si o sanctionare a abuzurilor savarsite de procurorii anticoruptie, confirmate de judecatorii investiti cu solutionarea acestui dosar penal. Este un semnal ca toate actiunile si judecatile impotriva oricarei persoane trebuie sa se circumscrie, strict, intr-un cadru temeinic si legal, ca nicio persoana nu poate fi supusa unor restrictii de libertate sau condamnata fara existenta unor probe concludente', a mai declarat Marius-Catalin Predut, avocatul care l-a reprezentat pe domnul Radu Gheorghe in procesul de raspundere a Statului Roman pentru erorile judiciare ale magistratilor.

Decizia de condamnare a Statului Roman la plata a peste 120.000 euro este definitiva si urmeaza a fi pusa in executare”.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 9 June 2016 18:02 +20

FOARTE BINEEEEEE!!!!!!!CA I S/AU DAT PAGUBELE CERUTE CACI NIMENI NU POATE SA PLATEASCA SUFERINTA PUSCARIEI PE NEDREPT!!!!!!!!!!!!!!!!DAR CINE PLATESTE?????????CA EU M/AM SATURAT SA PLATESC MERMELELILE BUCATARILOR CHINEZI AI INJUSTITIEI!!!!!!!!!!!!!!!!!!DRAGNEA!!!!!!!!!!(de gorghiu nu zic) CIND PUI PE ORDINEA DE ZI LEGEA CU RASPUNDSEREA MATERIALA A MINITIISTATULUI!!!!!!!!!DRAGNEA DACA VREI IN TOAMNA SA AI VOTURI PUNE LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATILOR!!!!!!!!!!!CA NE/AM SATURAT DE SPAGILE SI PROSTIA LOR!!!!!!!!!!!!!!

# DOREL date 9 June 2016 20:15 +11

Lipsa ratiunii naste monstrii ! Asta e nenorocirea cu acoperitii (ma rog, "adanc acoperitii") din justitie care executa si nu discuta ! Si, b): Vasile Doana nu este (ma rog, nu era, pentru ca, intre timp, a parasit scena) nici primul si nici ultimul dintre acoperitii (aaa.. "adanc acoperitii") din justitie, priviti in jur si veti intelege ! Parerea mea ...

# Vladi Mârrr... date 9 June 2016 19:09 +23

Dragii mei, eu cand am fost "piscat" de radar, pentru cativa km in plus fata de viteza legala, mi-am platit cuminte amenda. Cand am lipsit din localitatea de bastina si n-am putut sa-mi achit la timp intretinerea, am suportat cu stoicism majorarea. Asa a fost si cu ENEL-ul, Apa Nova, si altele... .Cand pe la servici am mai dat-o si eu ca tot romanul in bara, cu mai multa sau mai putina vina, am mai luat si cate o "prima la dreapta" sau alte asemenea "recompense". Cand ........ , am luat-o legal, deci binemeritat "in barba". Intr-un cuvant, EU CA SI VOI CEI MULTI, AM PLATIT ! Dar niciodata, dar absolut niciodata, nu mi-a platit greseala, mica mare, cum a fost ea, nimeni altul decat subsemnatul. Asa ca nu pot sa inteleg nici in ruptul capului, de ce trebuie sa platesc EU SI NOI TOTI, prostia, reaua credinta, razbunarea, ordinele primite si ce or mai fi ele acolo, ale falsilor magistrati care oricum, sunt cei mai bine platiti MUGEtari romanesti ... !    S I    P Â N Ă   C Ă N D ?!?! 

# Cetateanul roman date 9 June 2016 19:10 +23

Ar trebui sa fie prioritatea principala in viitorul legislativ. Fara o lege a raspunderii magistratului nu va exista niciodata o justitie corecta! Fara o justitie corecta, orice discutie despre democratie "este un lux teoretic"!!!

# DODI date 9 June 2016 20:13 +16

Când te gândești că aceste reparații abia acum încep și ele vor continua în ritm tot mai mare, pentru că Morar era mic copil pe lângă baschetbalistă. Partea dureroasă este că aceste reparații le plătitim tot noi, iar marii specialiști ai luluței ne râd în față ei având ”imunitate totală” față de orice răspundere materială. Acum nu sare luluța să dea interviuri în străinătate și să arate ”Succesurile” realizate de DNA?

# pelin date 9 June 2016 20:52 +16

LIBERTATEA ESTE UN ATRIBUT ESSENTIAL AL PERSOANEI CA MEMBRA A SOCIETATII.TOT/ODATA LIBERTATEA ESTE O VALOARE CONSACRATA SI GARANTATA DE CONSTITUTIE,SUB DIFERITELE SALE FORME.INFRACTIUNILE CONTRA LIBERTATII PERSOANEI,PREZINTA UN PERICOL SOCIAL EVIDENT,DEOARECE DESFASURAREA NORMALA A VIETII SOCIALE NU ESTE CU PUTINTA FARA RESPECTAREA LIBERTATII PERSOANEI SUB DIFERITELE ASPECTE ALE ACESTIA.IN ACEST CONTEXT SE IMPUNE INTREBAREA:CE SANTIUNE(PEDEAPSA)AR MERITA CEI CARE L-AU PRIVAT DE LIBERTATE PE OFITERUL IN CAUZA!?CAND VA RASPUNDE PENAL,ORGANELE JUDICIARE DIN ROMANIA,CARE REGURG LA FAPTE DE NATURA CELOR DE MAI SUS!????????

# Violeta date 9 June 2016 22:01 +19

Fac un apel la domnul Presedinte Tariceanu - va implor introduceti in Parlament "Legea raspunderii magistratilor"!!! Ne-am saturat sa platim din buzunarele noastre incompetenta si rautatea "magistralilor" nostri.....

# ilie date 10 June 2016 09:29 +7

ROMANII SUNT MACELARITI DE MAGISTRATI CRIMINALI CARE NU SE MAI SATURA DE BANII. In Slatina judetul Olt, oras cu daua strazi, s-au format zeci de grupari mafiote de crima organizata conduse de magistrati. S-a nu uitam de SPAGA luata de Presedinta Tribunalului Olt CARMEN MARNESCU, de SPAGA luata de MInistrul de finante DARIUS VALCOV sau de clanul SANDU ANGHEL zis ,,BERCEA MONDIAL” etc., etc., etc. Acesti camatari emit hotarari false, la serviciu. si mai si primesc bani pentru asta. 1. Magistrati olteni au condamnat un OM NEVINOVAT pentru, ,, Fals în înscrisuri sub semnătură privată si Delapidare fara sa fi identificat vreun inscris in urma caruia s-a motiveze HOTARARILE lor. 2. Magistrati olteni ,respectiv procurorul DNA - MARIN CALUSARU si Prim-procurorul Tribunalului Olt ANCA ELENA-ANUTA au creat un prejudiciu fictiv de 221.578,88 lei si au platit martori mincinosi cu dosare penale cu cate 10.000 lei/persoana pentru a condamna UN OM NEVINOVAT. In fapt: I. Pentru u

# bogdanmsp date 10 June 2016 13:23 +3

Vreti drepturi, vreti ca si magistratii sa raspunda ? Pai hai sa vedem ce spune ”partenerul de nadejde al dna-ului”, ca ea nu crede chiar asa de tare in prezumtia de nevinovatie, deci odata luat de DNA, gata esti vinovat, asa ca CANCI DREPTURI, doar obligatii, sa platim impozite cat mai multe si cat mai mari la stat, ca sa poata partenerul de nadejde sa-si incaseze leafa.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva