25 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEZASTRU: 25 DE ACHITARI SI 3 PROHODURI – DNA a reusit contraperformanta uimitoare de a incasa 25 de achitari in 4 dosare pe parcursul a 10 zile. Alti trei oameni trimisi in judecata in aceste dosare n-au mai apucat sa auda sentintele, murind inainte de pronuntare. Cea mai recenta cauza s-a soldat la Tribunalul Gorj cu achitarea a 10 inculpati, printre care primarul comunei Pades, Mihaita Troaca (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 aprilie 2021 14:20
Vizualizari: 6253

Perioada 5-14 aprilie 2021 poate fi trecuta ca doliu in calendarul Directiei Nationale Anticoruptie. Nu de alta, dar parchetul a incasat nu mai putin de 25 de achitari in aceste zece zile, in patru dosare. Alti trei inculpati nu au mai avut ocazia de a primi sentinta, din cauza ca au murit inainte de pronuntare.Cea mai recenta dintre cauze s-a soldat cu un pachet de 10 achitari, printre care Mihaita Gabriel Troaca (foto 1), primarul comunei Pades din judetul Gorj.

Vorbim despre un dosar in care Sectia a II-a de la DNA – Structura Centrala acuza presupuse fraude cu fonduri europene. Miercuri, 14 aprilie 2021, judecatoarea Laura Mihaela Sarcina (foto 2) – presedinta Tribunalului Gorj – a pronuntat achitari pentru zece inculpati, incetarea procesului penal in cazul altuia (ca urmare a decesului), precum si o singura condamnare, insa si aceea cu suspendare (1 an de inchisoare). Totusi, trebuie precizat ca, in cazul femeii condamnate, DNA a nimerit o singura acuzatie, incasand achitare pentru alte trei fapte retinute in sarcina aceleiasi inculpate.

Asa cum veti vedea in minuta de mai jos, toate achitarile au fost pronuntate in baza art. 16 alin. 1 lit. b Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

 

Unde a mai dat DNA rasol


Inainte sa va prezentam minuta instantei si comunicatul DNA, va readucem in atentie celelalte dosare in care parchetul anticoruptie a suferit infrangeri in intervalul 5-14 aprilie 2021 (in ordine cronologica):


- fostul deputat PMP Cornel Samartinean si alte doua persoane – toti achitati definitiv la ICCJ intr-un dosar vizand Aeroportul „Traian Vuia” din Timisoara; cauza a fost ticluita de catre DNA cu ajutorul SRI (click aici pentru a citi);

- ex-presedintele Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea-Stancu si alti 17 inculpati – toti achitati la fond, la Tribunalul Vrancea, intr-un dosar legat de asfaltarile din judet; dosar fabricat de Binomul DNA-SRI; alt inculpat a murit inainte de pronuntare (click aici pentru a citi);

- fostul judecator Mircea Puscas de la Curtea de Apel Oradea si alti trei oameni, toti achitati la fond, dupa o condamnare si o rejudecare; a cincea persoana a murit inainte de sentinta de dupa rejudecare; chiar daca DNA nu a mentionat colaborarea cu SRI in comunicatul privind trimiterea in judecata, faptul a iesit la iveala in instanta (click aici pentru a citi).


Iata minuta sentintei nr. 41/2021 din dosarul nr. 3998/95/2017:


1. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Paulescu - Buican Nistor, pentru savarsirea:

- a trei infractiuni de uz de fals in inscrisuri sub semnatura privata, fapta prev. si ped. de art. 323 C.pen. (doua cu aplic. art. 5 C.pen.);

- infractiunii de instigare la infractiunea de fals intelectual in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 47 C.pen. rap la art. 321 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. - 2 acte materiale;

- infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. - 2 acte materiale.

2. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpata Guran Codruta-Ilona, pentru savarsirea:

- infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, fapta prev. si ped. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep., cu aplic art. 35 alin.1 C.pen. - 4 acte materiale.

- infractiunii de uz de fals, fapta prev. si ped. de art. 323 C.pen., cu aplic. art. 5 C.pen.

- infractiunii de instigare la fals intelectual in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 47 C.pen. rap. la art. 321 alin. 1 C.pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.pen. - 5 acte materiale.

In baza art. 396 alin. 1 si 2 C.pr.pen. condamna inculpata Guran Codruta-Ilona, pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 326 C.pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.pen. (4 acte materiale) (n.r. fals in declaratii in forma continuata), la pedeapsa inchisorii de 1 an si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a si b Cod penal.

In baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatei, pe durata executarii pedepsei, drepturile prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a si b Cod penal. In baza art. 91 C.pen. suspenda executarea pedepsei sub supraveghere si stabileste termen de supraveghere de 2 ani, conform dispozitiilor art. 92 C.pen. In baza art. 93 alin. 1 C.pen. obliga inculpata ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Mehedinti, la datele fixate de acesta; b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; d) sa comunice schimbarea locului de munca; e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta. In baza art. 93 alin. 2 lit. d C.pen. impune inculpatei sa nu paraseasca teritoriul Romaniei fara acordul instantei. In baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Primariei municipiului Dr. Tr. Severin sau D.G.A.S.P.C. Mehedinti pe o perioada de 80 de zile lucratoare.

3. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Baloi Ion, pentru savarsirea:

- infractiunii de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, fapta prev. si ped. de art. 48 C.p. rap. la art.181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 rep., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.p. - 15 acte materiale;

- infractiunii de fals intelectual in forma continuata, fapta. prev. si ped. de art. 321 alin. 1 C.p., cu aplic art. 35 alin. 1 C.p. - 16 acte materiale.

4. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Argintaru Nita, pentru savarsirea:

- infractiunii de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 48 C.pen. rap. la art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. - 15 acte materiale;

- infractiunii de fals intelectual in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplic art. 35 alin. 1 C.pen. - 18 acte materiale.

5. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Troaca Mihaita Gabriel, pentru savarsirea:

- infractiunii de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata, fapta prev. si ped. de art.48 C.pen. rap. la art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. – 12 acte materiale;

- infractiunii de fals intelectual in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 321 alin. 1 C.pen., cu aplic art. 35 alin.1 C.pen. - 12 acte materiale.

6. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Nicolescu Ion, pentru savarsirea:

- infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.pen., cu aplic art. 5 C.pen. - 2 acte materiale;

- infractiunii de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, fapta prev. si ped. de art. 48 C.pen. rap. la art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep. cu aplic. art. 5 C.pen.

7. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Nicolescu Ilie-Claudiu, pentru savarsirea:

- infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep., cu aplic art. 35 alin.1 C.pen. - 4 acte materiale;

- infractiunii de instigare la fals intelectual in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 47 C.pen. rap la art. 321 alin. 1 C.pen., cu aplic art. 35 alin.1 C.pen. – 5 acte materiale.

8. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Baloi Cosmin, pentru savarsirea:

- infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. - 3 acte materiale;

- infractiunii de instigare la fals intelectual in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 47 C.pen. rap la art. 321 alin. 1 C.pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.pen. si cu aplic art. 38 alin.1 C.pen. - 4 acte materiale.

9. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Ordeanu Adrian, pentru savarsirea:

- infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. - 3 acte materiale;

- infractiunii de instigare la fals intelectual in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 47 C.pen. rap la art. 321 alin 1 C.pen., cu aplic art. 35 alin.1 C.pen. - 4 acte materiale.

10. In baza art. 396 alin. 1 si 6 C.pr.pen raportat la art. 16 lit. f C.pr.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul Stoicanel Haralambie, pentru savarsirea:

- infractiunii de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 48 C.pen. rap la art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 rep., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. - 3 acte materiale;

- infractiunii de fals intelectual in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 321 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. - 6 acte materiale;

urmare intervenirii decesului acestuia.

11. In baza art. 396 alin. 1 si 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen. achita inculpatul Curelea Gheorghe, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, fapta prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. - 3 acte materiale.

In baza art. 25 alin. 5 C.pr.pen., lasa nesolutionata actiunea civila formulata de catre partea civila Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura. Mentine masurile asiguratorii, dispuse prin ordonantele din: - data de 18.11.2016 (volumul 20 dos. u.p., filele 1-3), fata de inculpatul Baloi Cosmin prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 31.796,628 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpat la Raiffeisen Bank S.A si Banca Comerciala Romana S.A., precum si asupra sumelor de bani platite de catre angajatorul S.C. NAGARDO S.R.L. cu titlu de salariu. - data de 18.11.2016, prin Ordonanta nr. 644/P/2015 (volumul 20 dos. u.p., filele 4-7), fata de inculpatul Baloi Cosmin, prin care a fost dispusa instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, pana la concurenta sumei de 31.796,628 RON, asupra urmatoarelor bunuri aflate in proprietatea acestuia: - cotei de 1/1 din imobilul constituit din teren extravilan, categoria de folosinta "pasune", in suprafata de 1.841 mp situat in extravilanul satului Calugareni, comuna Pades, judet Gorj, tarla nr. 138 parcele nr. 10449,10450 dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu BALOI ION la pretul de 2.000 lei si autentificat prin Incheierea nr. 982 din 13.04.2016 la BNP „Ovidiu Pasarin” si inscris in Cartea Funciara cu nr. 35733 a OCPI Gorj – BCPI Targu-Jiu la data de 14.04.2016; - cotei de 1/1 din imobilul constituit din teren extravilan, categoria de folosinta “pasune” in suprafata de 11,63 ha, situat in extravilanul comunei Pades, judet Gorj, potrivit celor comunicate de Primaria comunei Pades prin adresa cu nr. 47000/23.05.2016; - autoturismul marca NISSAN NAVARA, an de fabricatie 2007, de culoare negru, cu seria carte de identitate F884324, seria motor 840204 si seria sasiu VSKCVND40U0200075, avand numarul de inmatriculare GJ92BIM atribuit la data de 07.10.2010. - data de 18.11.2016, prin Ordonanta nr. 644/P/2015(volumul 20 dos. u.p., filele 13-25), fata de inculpatul Nicolescu Ilie-Claudiu, prin care a fost dispusa instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, pana la concurenta sumei de 114.448,72 RON, asupra urmatoarelor bunuri aflate in proprietatea acestuia: - cotei de 1/1 din imobilul constituit din teren intravilan, categoria de folosinta "arabil", in suprafata de 807 mp situat in intravilanul satului Orzesti, comuna Pades, judet Gorj, dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu Vrancusi (fosta Nadrag) Maria la pretul de 2.000 lei si autentificat prin Incheierea nr. 2125 din 23.08.2015 la BNP „Ovidiu Pasarin”, inscris in Cartea Funciara cu nr. 35982 a OCPI Gorj – BCPI Targu-Jiu la data de 24.08.2012; - autovehiculul tip autoutilitara marca Ford Tranzit, an de fabricatie 1992 de culoare alb, serie carte de identitate J594597, fara serie motor, serie sasiu SFAAXXBDVAND35743, avand numarul de inmatriculare GJ27WIO atribuit la data de 19.11.2012. - data de 18.11.2016 (volumul 20 dos. u.p., filele 22-25), fata de inculpatul Nicolescu Ilie-Claudiu, prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 114.448,72 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpat la Raiffeisen Bank S.A, ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucuresti si Banca Comerciala Romana S.A., precum si asupra sumelor de bani platite de catre angajatorii S.C. AMIS&MOB S.R.L. si Asociatia Camera de Comert si Industrie Romania-Japonia, cu titlu de salariu. - data de 18.11.2016 (volumul 20 dos. u.p., filele 26-28), fata de inculpata Guran Codruta Ilona, prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 320.688,38 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpata la Banca Comerciala Romana S.A., B.R.D. Groupe Societe Generale S.A. si CEC BANK S.A. precum si asupra sumelor de bani platite de catre angajatorul Consiliul Judetean Mehedinti, cu titlu de salariu. - data de 18.11.2016, prin Ordonanta nr. 644/P/2015 (volumul 20 dos. u.p., filele 29-31), fata de inculpatul Ordeanu Adrian, prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 40.624,874 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpata la Banca Comerciala Romana S.A. si Garanti Bank S.A. precum si asupra sumelor de bani platite de catre angajatorul Primaria orasului Baia de Arama, judet Mehedinti,cu titlu de salariu. - data de 18.11.2016 (volumul 20 dos. u.p., filele 32-36), fata de inculpatul Ordeanu Adrian, prin care a fost dispusa instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, pana la concurenta sumei de 40.624,874 RON, asupra urmatoarelor bunuri aflate in proprietatea acestuia: - cotei de 1/1 din imobilul in suprafata construita desfasurata de 246 mp situat in oras Baia de Arama, strada Brebina, nr. 22, judet Mehedinti, cu valoarea de impozitare de 309.960 lei, conform datelor comunicate de Primaria orasului Baia de Arama, judet Mehedinti prin adresa nr. 8347 din 17.05.2016; - cotei de 1/1 din imobilul constituit anexa in suprafata construita desfasurata de 39 mp situata in oras Baia de Arama, strada Brebina, nr. 22, judet Mehedinti, cu valoarea de impozitare de 14.332,50 lei, conform datelor comunicate de Primaria orasului Baia de Arama, judet Mehedinti prin adresa nr. 8347 din 17.05.2016; - cotei de 1/1 din imobilul constituit din teren intravilan, categoria de folosinta “curti-constructii” in suprafata de 597 mp situat in oras Baia de Arama, strada Brebina, nr. 22, judet Mehedinti, conform datelor comunicate de Primaria orasului Baia de Arama, judet Mehedinti prin adresa nr. 8347 din 17.05.2016; - cotei de 1/1 din imobilul constituit din teren extravilan categoria de folosinta “pasune” in suprafata de 3300 mp, conform datelor comunicate de Primaria orasului Baia de Arama, judet Mehedinti prin adresa nr. 8347 din 17.05.2016; - cotei de 1/1 din imobilul constituit din teren intravilan categoria de folosinta “pasune” in suprafata de 4700 mp, conform datelor comunicate de Primaria orasului Baia de Arama, judet Mehedinti prin adresa nr. 8347 din 17.05.2016; - cotei de 1/1 din imobilul constituit din teren extravilan categoria de folosinta “pasune” in suprafata de 10000 mp, conform datelor comunicate de Primaria orasului Baia de Arama, judet Mehedinti prin adresa nr. 8347 din 17.05.2016, - autovehicul marca OPEL ASTRA, an de fabricatie 1995, de culoare albastru, serie carte de identitate H076566, seria motor 20336962, seria sasiu W0L000059S5258439. - data de 08.12.2016, prin Ordonanta nr. 644/P/2015 (volumul 20 dos. u.p., filele 43-45), fata de inculpatul Stoicanel Haralambie, prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 182.220,23 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpat la Banca Comerciala Romana S.A. si B.R.D. – Groupe Societe Generale S.A.. - data de 08.12.2016 (volumul 20 dos. u.p., filele 46-48), fata de inculpatul Stoicanel Haralambie, prin care a fost dispusa instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, pana la concurenta sumei de 182.220,23 RON, asupra urmatoarelor bunuri aflate in proprietatea acestuia, si anume asupra imobilelor situate pe raza comunei Pades, judetul Gorj, constituite din teren avand diferite categorii de folosinta in suprafata totala de 5,02 ha, o casa de locuit in suprafata desfasurata de 32 mp cu anul darii in folosinta 1968, o casa de locuit in suprafata desfasurata de 24 mp cu anul darii in folosinta 1982, ambele avand o valoare de impozitare de 12.462 lei, potrivit celor comunicate de Primaria comunei Pades, judet Gorj prin adresa cu nr. 4700 din 23.05.2016. - mentine masura asiguratorie a popririi instituita prin ordonanta nr. 644/P/2015 din data de 08.12.2016 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, pentru sumele poprite inculpatului Nicolescu Ion din conturile deschise la Banca Comerciala Romana S.A., cod fiscal 361757, Raiffeisen Bank S.A., cod fiscal 361820, BRD - Groupe Societe Generale S.A., cod fiscal 361579 si Garanti Bank S.A., cod fiscal 25394008, asa cum s-a stabilit prin incheierea nr. 12 din data 03.04.2019 pronuntata in dosarul nr. 3998/95/2017/a3; - data de 08.12.2016, prin Ordonanta nr. 644/P/2015 (volumul 20 dos. u.p., filele 70-72), fata de inculpatul Argintaru Nita, prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 747.004,18 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpat la Banca Comerciala Romana S.A., si B.R.D. – Groupe Societe Generale S.A., precum si asupra sumelor de bani platite de catre angajatorul Primaria comunei Pades, judetul Gorj, cu titlu de salariu. - data de 08.12.2016 (volumul 20 dos. u.p., filele 73-76), fata de inculpatul Argintaru Nita, prin care a fost dispusa instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, pana la concurenta sumei de 747.004,18 RON, asupra urmatoarelor bunuri aflate in proprietatea acestuia: - cotei de 1/1 din imobilul constituit din teren extravilan, categoria de folosinta "pasune", in suprafata de 500.000 mp, dobandit in baza titlului de proprietate nr. 1504149 din 18.01.2010 eliberat de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Gorj si actului de partaj voluntar autentificat prin Incheierea nr. 2415 din 10.05.2010 la BNP „Claudia Parau” si inscris in Cartea Funciara cu nr. 35652 a OCPI Gorj – BCPI Targu-Jiu la data de 29.04.2011; - cotei nedeterminate din imobilul constituit din teren extravilan, categoria de folosinta "padure", in suprafata de 89.000 mp, dobandit in baza titlului de proprietate nr. 238 din 01.09.2003 eliberat de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Gorj impreuna cu numitii Argintaru Ion, Cilcioi Alexandrina, Argintaru Marita, Barbu Marina si Argintaru Rica si inscris in Cartea Funciara cu nr. 35209 a OCPI Gorj – BCPI Targu-Jiu la data de 17.09.2008, - imobilelor constituite din casa de locuit in suprafata desfasurata de 140 mp avand anul darii in folosinta 1977 precum si doua anexe gospodaresti respectiv una in suprafata de 36 mp (adapost pentru animale) si cealalta in suprafata de 18 mp (garaj), cu o valoare de impozitare de 80.213 lei, potrivit celor comunicate de Primaria comunei Pades, judet Gorj prin adresa cu nr. 4700 din 23.05.2016, - autoturismul marca Dacia Sandero, an de fabricatie 2016, de culoare albastru, cu seria motor F454383 si seria sasiu UU15SDE3455860391,cu numarul de inmatriculare GJ50MAI, inmatriculat la data de 31.10.2016. - data de 08.12.2016, prin Ordonanta nr. 644/P/2015 (volumul 20 dos u.p., filele 112-114), fata de inculpatul Baloi Ion, prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 591.780,907 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpat la Banca Comerciala Romana S.A., CEC Bank S.A., Raiffeisen Bank S.A. si B.R.D. – Groupe Societe Generale S.A., precum si asupra sumelor de bani platite de catre angajatorul Primaria comunei Pades, judetul Gorj, cu titlu de salariu. - data de 08.12.2016 (volumul 20 dos. u.p., filele 115-119), fata de inculpatul Baloi Ion, prin care a fost dispusa instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, pana la concurenta sumei de 591.780,907 RON, asupra urmatoarelor bunuri aflate in proprietatea acestuia: - cotei de 1 din imobilul constituit din teren intravilan, categoria de folosinta "curti constructii", in suprafata de 800 mp si casa de locuit in suprafata construita la sol de 101 mp compusa din patru camere, situat in sat Calugareni, comuna Pades, nr. cadastral 35516, dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu Argintaru Tudorica si autentificat prin Incheierea nr. 228 din 24.01.2007 la BNP „Pasarin Ovidiu” , inscris in Cartea Funciara cu nr. 35516 a OCPI Gorj – BCPI Targu-Jiu la data de 25.01.2007; - cotei de 1 din imobilul constituit din teren intravilan, categoria de folosinta "livada", in suprafata de 212 mp, situat in sat Calugareni, comuna Pades, nr. cadastral 35517, tarlaua 12, parcela 460/1 dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu Argintaru Tudorica si autentificat prin Incheierea nr. 228 din 24.01.2007 la BNP „Pasarin Ovidiu” , inscris in Cartea Funciara cu nr. 35517 a OCPI Gorj – BCPI Targu-Jiu la data de 25.01.2007; - imobilelor situate pe raza comunei Pades, judetul Gorj, constituite din suprafata totala de 13,82 ha teren de diferite categorii de folosinta potrivit celor comunicate de Primaria comunei Pades, judet Gorj prin adresa cu nr. 4700 din 23.05.2016; - autoturismul marca Dacia Duster, an de fabricatie 2016, de culoare negru, cu seria motor D022171 si seria sasiu UU1HSDJ9G55140894,cu numarul de inmatriculare GJ03BIM, inmatriculat la data de 26.09.2016; - autoturismul marca Hyundai Accent, an de fabricatie 2007, de culoare gri, cu seria motor 7U113913 si seria sasiu NLHCM41VP7Z058234,cu numarul de inmatriculare GJ62BIM, inmatriculat la data de 09.10.2007; - autoturismul marca Dacia Double Cab 1.9D 4x4, an de fabricatie 2005, de culoare albastru, cu seria motor UA29745 si seria sasiu UU1D4F7675A475430,cu numarul de inmatriculare GJ03ZMD, inmatriculat la data de 20.05.2005 - data de 08.12.2016, prin Ordonanta nr. 644/P/2015 (volumul 20 dos. u.p., filele 134-137), fata de inculpatul Paulescu-Buican Nistor, prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 290.966,978 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpat la Banca Comerciala Romana S.A., CEC Bank S.A., Raiffeisen Bank S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A. si B.R.D. – Groupe Societe Generale S.A., precum si asupra sumelor de bani platite de catre Casa Nationala de Pensii Publice, cu titlu de pensie. - data de 08.12.2016 (volumul 20 dos u.p., filele 138-143), fata de inculpatul Paulescu-Buican Nistor, prin care a fost dispusa instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, pana la concurenta sumei de 290.966,978 RON, asupra urmatoarelor bunuri aflate in proprietatea acestuia: - cotei de 1 din imobilul constituit din teren extravilan, categoria de folosinta "padure", in suprafata de 10.000 mp situat in loc. Pistrita, Punctul “teiutului”, Tarla 1, Parcela 110, judet Mehedinti, dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu Angelescu Alexandru-Victor-Constantin la pretul de 2.000 lei si autentificat prin Incheierea nr. 427 din 16.02.2005 la BNP „Ilie Serban” , inscris in Cartea Funciara cu nr. 51416 a OCPI Mehedinti – BCPI Drobeta-Turnu Severin la data de 17.02.2005, respectiv 1.000 lei pentru cota de 1. - cotei 1 din imobilul constituit apartament in suprafata utila de 67 mp, compus din camera de zi, 2 dormitoare, bucatarie, 2 bai, hol, camara si balcon situat in orasul Baia de Arama, str. Republicii, nr. 22, bloc 22, scara 2, etaj 2, ap. 7, judet Mehedinti, dobandit in data de 10.09.1991, potrivit contractului de vanzare-cumparare nr.154 si inscris in Cartea Funciara nr. 50207-C1-U8 a OCPI Mehedinti – BCPI Drobeta-Turnu Severin la data de 26.03.2015, cu un pret mediu de circa 610 lei/mp/suprafata utila (20.435 lei pentru cota de 1), conform anunturilor de vanzare de pe pagina http://olx.ro, http://www.multecase.ro si grila notariala corespunzatoare judetului Mehedinti, orasul Baia de Arama, respectiv 10.217 lei pentru cota de 1. - cotei 1 din imobilul constituit din teren extravilan categoria “padure” in suprafata de 34.920 mp situat in extravilanul orasului Baia de Arama, judet Mehedinti, Tarlaua 107, parcela nr. 6, cu numar cadastral 50146, dobandit in data de 08.03.2010 la pretul de 117.600 lei, potrivit contractului de vanzare-cumparare autentificat prin Incheierea nr. 217/08.03.2010 la Biroul Individual Notarial „L. LESE, R.I. COCEA” si inscris in Cartea Funciara nr. 50146 a OCPI Mehedinti – BCPI Drobeta - Turnu Severin la data de 09.03.2010, respectiv 58.800 lei pentru cota de 1; - imobilelor situate pe raza comunei Ponoarele, judet Mehedinti, constituite din suprafata totala de 15,83 ha teren agricol, 2,00 ha teren vegetatie forestiera, casa de locuit, magazie, remiza si anexa, potrivit celor comunicate de Primaria comunei Ponoarele, judet Mehedinti prin adresa cu nr. 2333 din 16.05.2016; - autoturismul marca Opel Vectra, an de fabricatie 2002, de culoare gri, cu seria motor 20Y71624 si seria sasiu W0L0ZCF6921058919,cu numarul de inmatriculare MH 04 RDK, dobandit la data de 15.11.2010 conform contractului de vanzare-cumparare incheiat cu GURAN ALEXANDRU CRISTIAN la pretul de circa 2.000 euro, respectiv 9.000 lei. - autoturismul marca Skoda Fabia, an de fabricatie 2007, de culoare gri, cu seria motor 292425 si seria sasiu TMBJY16Y874156046, cu numarul de inmatriculare MH 03 TON, dobandit la data de 14.03.2007 conform facturii fiscale emisa de SC AUTEC AUTOTECHNIK SRL, CUI RO1155790 la pretul de 27.542,65 lei - data de 08.12.2016, prin Ordonanta nr. 644/P/2015 (volumul 20 dos. u.p., filele 154-156), fata de inculpatul Troaca Mihaita Gabriel, prin care s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, pana la concurenta sumei de 564.783,65 RON, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de catre inculpat la Banca Comerciala Romana S.A. si B.R.D. – Groupe Societe Generale S.A. Respinge cererea de desfiintare a inscrisurilor: adeverintele eliberate, de catre inculpatii Baloi Ion, Argintaru Nita si Stoicanel Haralambie, inculpatei Guran Codruta Ilona: nr. 3802/datata 31.02.2011, nr. 2174/29 martie 2012 , nr. 2117/21-03- 2013, nr. 3188/14-04-2014; Pozitia de rol nr 72 , vol. 1 din registrul agricol din anul 2012 al localitatii Cerna- Sat , com. Pades , jud. Mehedinti; Cererile unice depuse de catre inculpata Guran Codruta Ilona la APIA – Centrul Judetean Mehedinti: nr. MH36066/01.06.2011, nr. MH18793/11.04.2012, MH16556/05.04.2013 si nr. MH 20792 /17.04.2014; Contract de arendare 3803/31.05.2011 intre Angelescu Alexandru-Victor-Constantin si Guran Codruta Ilona; Deciziile de plata emise de catre APIA Centrul Judetean Mehedinti: nr. 1211494 din data de 18.10.2011, nr. 3420596 din data de 10.04.2012, nr.1374796 din data de 19.10.2012, nr. 1855480 din data de 19.11.2012, nr. 747246 din data de 11.09.2013, nr. 1527711 din data de 18.10.2013, nr. 1694713 din data de 06.11.2014 si nr.2753044 din data de 21.01.2015; Adeverinte eliberate de catre reprezentantii Primariei Pades inculpatului Nicolescu Ilie Claudiu: nr. 2906 din data de 23.03.2012, nr. 3540 din data de 30.04.2013, nr.3665 din data de 28.04.2014 si nr. 5131 din data de 11.06.2015, nr.5132 din data de 11.06.2015; Pozitia de rol nr.136, fila 136 vol. 3 al Registrul Agricol sat. Orzesti, com Pades jud. Gorj; Contractul de arenda nr. 2485/09.04.2012 si contractul de comodat din data de 10.08.2014; Cererile unice depuse de catre inculpatul Nicolescu Ilie Claudiu la APIA centrul Local Motru, nr. GJ-25008/1105.2012, nr. GJ-23.874/08.05.2013, nr. GJ-22950/12.05.2014, nr. GJ-18558/13.06.2015; Deciziile de plata emise de catre APIA Centrul Local Motru: nr. 1636028/23.10.2012, nr. 1860867 din data de 19.11.2012, nr. 1916910 din data de 22.10.2013, nr. 775495 din data de 12.09.2013, nr. 2188173 din data de 04.12.2013, nr. 1696469, nr. 2094857 din data de 16.12.2014; Adeverinte eliberate de catre inculpatii Troaca Mihaita Gabriel, Argintaru Nita si Baloi Ion inculpatului Baloi Cosmin: nr. 3768/13.05.2013, nr.1509/03.03.2014 si nr. 5171/11.06.2015; Pozitia de rol din registrul agricol al comunei Pades din ,vol. III, si vol. IV pozitia 330; Contractul de arenda nr.3607 din 07.05.2013 si contractul de comodat incheiat cu Angelescu Aurica la data de 10.08.2014; Cererile unice depuse de inculpatul Baloi Cosmin la APIA Centrul local Motru: nr. GJ 32537 /21.05.2013, nr. GJ 3844 /17.03. 2014 si nr. GJ 22883/ 25.05.2015, Deciziile emise de catre APIA Centrul local Motru, nr.1032590/21.09.2013, nr. 2084479 din data de 28.10.2013, nr. 2375370 din data de 06.12.2013, nr. 1689739 din data de 30.11.2015, nr. 18840642 din data de 06.10.2016; Formular M3-retragerea partiala a declaratiei de suprafata 2013 avand nr. 1774/22.05.2013, respectiv GJ-43502/05.06.2013 aflat la dosarul constituit ca urmare a cererii unice formulate de Consiliului Local Pades in campania 2013, la APIA centrul judetean Gorj; Adeverinte eliberate de catre inculpatii Troaca Mihaita Gabriel, Argintaru Nita si Baloi Ion inculpatului Ordeanu Adrian: nr.2961/15-04-2013, nr. 1560/04-03-2014 si nr. 5452/16-06-2015; Pozitia de rol din registrul agricol nr.468 din vol. VI; Contractul de arenda nr. 2925/14.04.2013; Cererile unice de plata nr. MH 32848/02.05.2013, nr. MH 19988/16.04.2014, nr. MH 21925/15.06. 2015, Deciziile emise de catre APIA Centrul Local Baia de Arama: nr.884248/14.09.2013, nr.1593073/19.10.2013, nr. 1730555/13.11.2014, nr. 1924289 din data de 11.12.2014, nr. 2118510 din data de 30.11.2015, nr. 9609561/14.05.2016; Adeverinta eliberata de catre inculpatii Troaca Mihaita Gabriel, Argintaru Nita si Baloi Ion inculpatului Paulescu Buican Nistor: nr.5222/12.06. 2015, Pozitia de rol din registrul agricol din vol. 1 pozitia 72 al satului Cerna Sat, com. Pades jud. Gorj, Contractul de comodat din 20.05.2015, Cererile unice depuse la APIA centrul Local Baia de Arama: nr. MH-21043/14.06.2015 si nr. MH-21262/21.05.2016, Deciziile emise de catre APIA Centrul Local Baia de Arama: nr. 1712215/ 30.11.2015, nr. 6666134/08.04.2016 si nr. 9611150/14.05.2016, Raportul de expertiza tehnica si hartile ortoplanuri anexa, datate 18.05.2011 si semnate de catre Curelea Gheorghe. In baza art. 175 alin. 5 teza I C.pr.pen. obliga inculpatii Nicolescu Ion, Paulescu Buican Nistor si Argintaru Nita, la plata sumei de 3.000 lei reprezentand diferenta onorariu de expert in favoarea expertului desemnat in cauza - Cavaloiu Dumitru. In baza art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Admite cererea de majorare a onorariului din oficiu in cuantum de 750 lei, formulata de avocat Calescu Nicolae, care va fi stabilita initial la suma de 1.807 lei (554 lei in procedura de camera preliminara si 1253 in cursul cercetarii judecatoresti) conform art. 5 alin. 1 lit. c din Protocolul nr. 14.511 din data de 14.02.2019, care va fi majorata cu 50% conform art. 10 alin. 2 din acelasi act normativ, rezultand un onorariu in cuantum de 2.710,5 lei, suma care va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Gorj, in conformitate cu dispozitiile art. 275 alin. 6 Cpr.pen. In baza art. 274 C.pr.pen. obliga inculpata Guran Codruta Ilona la 60.000 lei cheltuieli judiciare statului din care suma de 50.000 lei reprezinta cheltuieli judiciare in cursul urmaririi penale. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi 14.04.2021, la Tribunalul Gorj”.


Redam si comunicatul din 5 iulie 2017, prin care DNA anunta trimiterea in instanta a cazului:


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

PAULESCU - BUICAN NISTOR, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

- uz de fals (trei infractiuni),

- instigare la infractiunea de fals intelectual in forma continuata,

GURAN CODRUTA-ILONA, fiica primului, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,

- uz de fals,

- instigare la fals intelectual in forma continuata,

- fals in declaratii, in forma continuata,

NICOLESCU ILIE-CLAUDIU, ORDEANU ADRIAN si BALOI COSMIN, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,

- instigare la fals intelectual in forma continuata,

TROACA MIHAITA GABRIEL, la data faptelor primar al comunei Pades, judetul Gorj, BALOI ION, la data faptelor viceprimar/referent agricol in cadrul aceleiasi comune, ARGINTARU NITA, la data faptelor secretar in cadrul primariei Pades, judetul Gorj, si STOICANEL HARALAMBIE, la data faptelor referent agricol in cadrul aceleiasi institutii, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,

- fals intelectual in forma continuata,

NICOLESCU ION, la data faptelor inginer silvic-topometrist, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,

CURELEA GHEORGHE, expert topograf in cadrul Primariei Comunei Obarsia-Closani, judet Mehedinti, cu privire la savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:


In perioada 2011 - 2016, inculpatii Nicolescu Ilie-Claudiu, Guran Codruta-Ilona, Ordeanu Adrian, Baloi Cosmin si Paulescu - Buican Nistor au depus, cu rea-credinta, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) - Centrul Judetean Mehedinti, mai multe documente false, in scopul de a obtine in mod injust sprijin pe suprafata din Fondul European de Garantare Agricola (in cadrul masurii privind pajistile alpine) pe suprafete de teren (in total 96,25 ha) pe care nu le detineau in realitate.

In acelasi context, cei cinci inculpati i-au determinat pe functionarii Primariei Pades, judetul Gorj, sa elibereze mai multe documente false din care rezulta faptul ca acestia sunt proprietari/arendasi ai unor suprafete de teren de pe raza comunei, inscrisuri ce au fost considerate ca fiind esentiale pentru a fi declarati eligibili. Practic, fermierii au declarat suprafete ce „apartineau” unei persoane care niciodata nu avusese in posesie terenul respectiv, aspect stiut si de functionarii Primariei Pades.

Inculpatii Nicolescu Ilie-Claudiu si Paulescu Buican Nistor au beneficiat si de sprijinul inculpatilor Nicolescu Ion si Curelea Gheorghe, care, in calitate de inginer silvic-topometrist respectiv expert topograf, au intocmit harti si rapoarte de expertiza in care au inserat date nereale si care au fost folosite ulterior in relatia cu A.P.I.A.

Prin aceste demersuri, cei cinci inculpati au obtinut fonduri nerambursabile in valoare totala de 557.073 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Baloi Cosmin, Nicolescu Ilie-Claudiu, Guran Codruta Ilona, Ordeanu Adrian, Stoicanel Haralambie, Nicolescu Ion, Argintaru Nita, Baloi Ion, Paulescu-Buican Nistor si Troaca Mihaita Gabriel. De asemenea, a mai fost dispusa masura asiguratorie a popririi, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de aceeasi inculpatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.


sursa foto Troaca: Gorjexpress.ro

sursa foto Sarcina: Gorjeanul.ro

Comentarii

# mitica date 19 aprilie 2021 19:03 +11

Procurorii de la DNA sunt manelisti sau teroristi? Pentru ce platim aceste nimicuri?

# tamaris.lucian date 25 aprilie 2021 13:41 +5

Am sa va repet pina pricepeti. Dosarele respinse sunt facute de avocati impreuna cu procurori si judecatori special ca sa fie respinse. PRICEPETI cardasia . Nu va faceti ca nu pricepeti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.05.2022 – Procurorul DNA a lesinat la ICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva