22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Dezlegati-o!

Scris de: Av. Vladimir CIOLACU | pdf | print

24 June 2024 15:38
Vizualizari: 5796

Dezlegați-o la ochi! Pe ea, cum vreți să-i ziceți, doar dezlegați-o, indiferent că o strigați Themis, Dike sau Iustitia.


O aveți cu toții în minte, zeița justiției, mândră, autoritară, legată la ochi, cu o sabie într-o mână și cu balanța în alta. Ni se pare idealul justiției, imparțială pentru că nu vede cine-i în fața ei, pune totul în balanță și aplică pedepsele cu sabia. Este de fapt un fals istoric, rupt de realitățile moralei creștine, simbolul unei justiții vindicative și răzbunătoare, simbolul, în România de azi, al unor mentalități sovietoide care visează doar la pușcării și la DNA să vină să vă ia. Justiția civilă pare să se fi pierdut demult din mentalul colectiv.

Adevărul istoric este că zeița romană a justiției, a cărei imagine stă la baza actualei reprezentări nu era legată la ochi. Din contră, avea ochii larg deschiși pentru a vedea bine faptele și probele, pentru a înțelege societatea și pentru a nu tăia acolo unde pedeapsa ar ucide. A fost legată la ochi pentru prima oară prin 1543 de către Hans Gieng, sculptor renascentist elvețian, autorul Gerechtigkeitsbrunnen (Fântâna Justiției) din Berna. Ideea unei justiții legate la ochi era la început satirică! Sublinia că este oarbă la nedreptățile care i se petrec în față. Și ca de multe ori în istoria omenirii, satira a fost îmbrățișată de mase, i s-au dat valențe nobile de imparțialitate cârpei care-i acoperea ochii și a fost transformată.

Dezlegați-o dragi confrați avocați! De ziua noastră, în loc să ne spunem la mulți ani, să ne promitem că o vom dezlega.

Odată dezlegată se va fi lepădat de instrumentele unei justiții păgâne, căci nici panteonul roman și nici cel elen nu erau creștine. Își va arunca singură sabia și balanța.

Balanța faptelor noastre este una singură, cea divină. Judecata adevărată este una singură, cea a cântarului între bine și rău.

Nu vreau o justiție cu mâinile ocupate de instrumente, ci cu mâinile libere, cu una să ajute, să prevină, să îndrume iar cu cealaltă să ofere iertarea.

Dezlegați-o la ochi pentru a putea vedea faptele și probele. Altminteri va auzi doar zvonurile și veninul ce-i va fi picurat în urechi.

Comentarii

# Cârcotaș date 24 June 2024 15:53 -1

Bine, Vladimire!

# Cetateanul date 24 June 2024 17:54 +1

La cum arată acum tot cu dez îi doar că despre hăinuri. :lol:

# maxtor date 25 June 2024 01:12 +1

ha! la asa indemn astia ii vor scoate centura de castitate!!!

# maxtor date 25 June 2024 01:13 0

cu art 369 de ex. i-au dat "libera exprimare" PE MANA!

# Carmen Marinescu date 5 July 2024 10:26 0

Frumos!!!

# lege-faradelge date 15 July 2024 23:21 0

CHIAR DACĂ O DEZLEGĂM LA OCHI TOT OARBĂ VA FI.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva