28 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEMERS IMPOTRIVA POLITIEI POLITICE – Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu propune infiintarea Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept: „Obiectivul este de a prezenta un tablou analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice, cat si a modului in care puterile in stat sunt organizate potrivit principiului constitutional al separatiei, echilibrului si controlului reciproc”

Scris de: G.T. | pdf | print

15 iunie 2015 16:45
Vizualizari: 3250

Dupa declaratiile publice in care a condamnat abuzurile DNA si ale celorlalte institutii de forta din Romania, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) – singurul lider politic ce a avut o asemenea atitudine – a demarat un proiect concret impotriva politiei politice reinstaurata in ultimii ani. Tariceanu a depus, luni 15 iunie 2015, la Biroul Permanent al Senatului o solicitare de constituire a Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania.

Potrivi solicitarii, Comisia urmeaza sa analizeze institutiile democrfatice din Romania, precum si modul in care este respectat principiul puterilor in stat. Un asemenea demers este cat se poate de necesar in conditiile in care asistam la din ce in ce mai multe abuzuri din partea DNA si a celorlalte institutii de forta consolidate de Traian Basescu si preluate de presedintele Klaus Iohannis, institutii care au ajuns sa nu fie controlate de nimeni si sa nu raspunda in fata niciunei alte puteri. Ori, intr-o democratie veritabila controlul reciproc este unul dintre principiile de baza.


Altfel, intrebat daca sefa DNA Laura Codruta Kovesi ar putea fi chemata la Comisie, Calin Popescu Tariceanu a precizat ca nu s-a gandit la acestu lucru, dar nu a negat posibilitatea, explicand insa ca nu se poate vorbi despre o audiere, ci despre o discutie: ”Nu ne-am gandit la asemenea lucruri. Eu cred ca o discutie inter-institutionala poate sa aiba loc intre Senat si orice alta institutie a statului”.

Iata solicitarea depusa de Calin Popescu Tariceanu:

In temeiul articolului 77, alin. (1) din Regulamentul Senatului se infiinteaza Comisia speciala pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania, compusa din 9 membri, cu termen de depunere a raportului de 9 luni de la data adoptarii hotararii de infiintare.

Obiectivul Comisiei este acela de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti un tablou analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice, cat si a modului in care puterile in stat sunt organizate potrivit principiului constitutiopnal al separatiei, echilibrului si controlului reciproc. In calitatea sa de camera superioara a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa si moderata instanta de reflectie asupra unei tematici ce este considerata de toate partile implicate in dezbaterea publica ca fiind de maxima acutalitate si importanta.

Misiunea Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat insotit de recomandari de lege ferenda si, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative in temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament.

Exista in prezent mai multe metode de masurare a calitatii democratiei sau de clasificare a natiunilor pe o scara democratica, toate utilizate exclusiv de entitati private. Aceste modele opereaza cu un numar variabil de indicatori si se bazeaza pe culegere de opinii si pe identificarea perceptiilor sociale cu privire la caracterul democratic al unor institutii sau practici.

Pe baza acestei experiente de masurare acumulata in literatura de specialitate, Comisia peciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania isi va consititui proprii indicatori si propriul model de analiza. Cu titlu de exemplu, printre indicatori ar putea fi: participarea si reprezentarea politica, densitatea si intensitatea retelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul fata de minoritatile de orice natura, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viata privata si securitatea colectiva, capacitatea de reglare a erorilor si abuzurilor institutionale, responsabilitatea politica, transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea deliberarii instituionale si a dezbaterii publice, independenta si impartialitatea sistemului judiciar, rigoarea si rationalitatea procedurilor, controlul parlamentului asupra executivului, controlul civil asupra institutiilor de forta, consistenta drepturilor si libertatilor individuale precum si a garantiilor constitutionale, formele si eficacitatea controlului cetatenesc asupra tuturor institutiilor si puterilor statului.

Metodele de lucru ale Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania vor fi: documentarea, culegerea de date din surse publice, consultari cu societatea civila, mediul academic si reprezentanti ai institutiilor, organizarea de dezbateri publice”.

*Cititi aici solicitarea lui Calin Popescu Tariceanu

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 15 iunie 2015 17:26 +8

CRED CA O SA FIE VIITORUL PRIM MINISTRU!!!!!!!caline,daca vrei sa intri in istorie ca st cel mare sau mihai viteazul in primul lucru sa te ocupi de (in)justitie ca sa se faca JUSTITIE,pina acum esti singurul care ai dovedit ca ai coloana vertebrala si NU SANITARA

# unul din lumea cea mare date 15 iunie 2015 21:53 +3

...SI MAI CRED CA PE MINE O SA MA NUMEASCA MINISTRUL SANATATII//MINTALE......

# unul din lumea cea mare date 16 iunie 2015 17:19 0

wowwwww spagarita lui vilcov a luat 2 semne de verde!!!!!!! unul de la pavelescu si unul de la gusa,bai rares tu ce faci?

# mulder, agentul mulder date 15 iunie 2015 23:04 +3

Maitre, cu o floare nu se face primăvară!  E singurul man cu boase din politichia de Dâmbovița! Restul.......cancan! 

# unul din lumea cea mare date 16 iunie 2015 00:20 +5

pentru mulder//eu ti/am dat verde nu lua in seama pe nevasta lui vilcov care semneaza cu aliasul meu ca altfel la ratingul ei de spagareasa (complice)nici 2 semne rosii nu aduna

# Mirela date 15 iunie 2015 17:56 +6

Felicitari dlui Tariceanu! este singurul politician care merita votat la urmatoarele alegeri. Curaj, consecventa si inteligenta policitca si sociala...bravo!

# Luluca date 19 iunie 2015 22:29 0

Va fi votat daca nu il saltam pana atunci. In rest e praf. 8)

# carcotas date 15 iunie 2015 18:09 +2

Cu ce oameni se va face acțiunea asta? 

# cucu date 15 iunie 2015 18:09 +6

D.LE TARICEANU,COMISIA POATE CONCLUZIONA DOUA CAUZE MARI ALE DEZECHILIBRULUI PUTERILOR IN STAT,CU DOMINATIA UNEIA DINTRE ELE PRIN DNA SI ANUME: 1)LIPSA LEGII RASPUNDERII PATRIMONIALE A MAGISTRATILOR,RESPINSA DE CAMERA DEPUTATILOR,INSA CU POSIBILITATE DE ADOPTARE IN CAMERA SUPERIOARA-SENATUL.2)MODIFICAREA CODULUI PENAL IN SENSUL INBUNATATIRII ACESTUIA, PRIN ELIMINAREA CARENTELOR CE REZULTA DIN PRACTICA CURENTA.EX:ARESTARI ABUZIVE(FARA PROBE CONCRETE) SI DOVEDITE ULTERIOR ILEGALE,CONFLICT DE COMPETENTE,ETC

# votant date 15 iunie 2015 18:40 +4

FELICITARI, d-le Tariceanu! Aveti votul meu! Mai avem o speranta..... :P

# speranta..... tariceana date 16 iunie 2015 09:47 0

Speranta...... mermelitorilor poate fi acest domn. Sa faca, sa propuna o comisie care sa afle cine a talharit Romania. Credeti ca mai are ,, boasse''? Propune asa ceva?

# obiectiva date 15 iunie 2015 20:45 -1

DRAGILOR, NU MAI CADETI IN EXTAZ FATA DE TARICEANU ...INTAI CITITI DESPRE CE AU SEMNAT ASTIA LA LISABONA , pe langa alte pacate```Ei au descoperit ceva de acest gen: ”Carte drepturilor fundamentale” a UE stipuleaza abolirea pedepsei cu moartea, dar…(si acum apare surpriza) face o trimitere la o notita din josul paginii, scrisa cu litere foarte mici, care precizeaza: ”cu exceptia situatiei de razboi, dezordine sociala si insurectie” ! ("except in the case of war, riots, upheaval”)````BREAKING NEWS  Oficialii UE sustin ca se opun pedepsei capitale. Si totusi, din decembrie 2007, la nivel european s-a legiferat pedeapsa capitala pentru ... ”dezordine sociala” ! :eek: Oficialii UE sustin ca se opun pedepsei capitale. Si totusi, din decembrie 2007, la nivel european s-a legiferat pedeapsa capitala pentru ... ””dezordine sociala``In Romania, prevederea a intrat in vigoare din februarie 2008, gratie lui Basescu, Tariceanu, Cioroianu si a Parlamentului de la acea vreme. SURSA  OVIDIU ZARA.

# Maxim date 15 iunie 2015 21:38 +4

Tot astept sa se întâmple ceva in tara asta... oameni batjocoriti de justiție, dosare făcute la comandă de institutia represivă numita dna, judecători aserviti acesteia, pentru care nu există apărare, doar acuzarea miseilor...Domnule Tăriceanu, regret că la acel moment am considerat ca nu am pe cine vota...M-am înselat. Suntem cam singurul prin politica asta jalnica, care mai secretati acei hormoni care sa va indreptateasca sa purtați pantaloni.

# gigi date 15 iunie 2015 21:39 -1

daca sunteti asa asa de curati precum va credeti nu aveti de ce sa va temeti de DNA , trebuie sa existe si o institutie care sa nu fie coordonata de catre politicieni , o institutie a populatiei care sa va trimita pe oti acolo unde va este locul pt cea ce ati facut acestei tari si oamenilor din ea , putini sunteti voi astia care o duceti bine de la revolutie incoace , iar restu am saracit si in special din cauza voastra a incompetentei voastre in conducerea acestei tari si din mita primita sa inchideti ochi , toate astea va va ajunge din urma , cand nu va mai fi nici o institutie care sa va pedepseasca veti fi pedepsiti de populatie . Tariceanule cred ca te simti cu musca pe caciula de sari in sus , cred ca tu urmezi cu un dosar de coruptie , daca te crezi sfant stai in banca ta   :D

# georgfischer date 16 iunie 2015 07:42 -3

dupa infiintarea acestei comisii de evaluare a democratiei, propun sa infiintam si o comisie de verificare a comisiei de evaluare a democratiei si inca o comisie de verificare a comisiei de verificare a comisiei de evaluare a democratiei si asa mai departe & etc. scade somajul fratilor!  :lol:

# votantul date 16 iunie 2015 09:55 0

Dle Tariceanu, corect ar fi sa infiintati si o comisie care sa studieze stadiul masurilor aberante pe care le-ati propus/luat. Studiati si informati alegatorii despre stadiul taxei de poluare. Explicati de ce ati introdus aceasta aberatie. Cat a platit statul roman in urma acestei ,, afaceri,, de familie.

# oricine date 16 iunie 2015 10:26 +1

Este nevoie de un anumit nivel de instruire ca sa constati obligativitatea masurilor de mediu.

# votant nemultumit date 16 iunie 2015 12:43 0

Masuri de mediu!? Unul direct interesat sau aflat in noaptea mintii poate considera taxa tariceana ....... masura de mediu. Taxa a fost si este o masura smecheresca de protectie a unor interese de grup, de casta mafiota. Dupa nivelul ,,ridicat de instruire,, - masurile de mediu sunt doar pentru prostime si se aplica selectiv?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2021 – Bobi le multumeste lui Cosmin si Narcis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva