17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA RAMANE RUSINEA PARCHETELOR – Chiar daca e in scadere fata de anii trecuti, rata de achitari a DNA continua sa fie uriasa. In 2021, rata de achitari a DNA a fost de peste 20%: “Ponderea achitarilor din totalul trimiterilor in judecata (730 inculpati/317 cauze) a fost de 20.95%. Calculand procentul achitarilor prin raportare la totalul inculpatilor judecati in anul 2021 (633 de inculpati judecati), ponderea achitarilor este de 24,17%” (Raportul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 February 2022 15:59
Vizualizari: 5398

Rata de achitari inregistrata de DNA continua sa fie una nepermis de mare pentru un parchet. Chiar daca se observa o sacadere a acesteia, in comparatie cu anii trecuti.


 

Directia Nationala Anticoruptie condusa de Crin Nicu Bologa (foto) si-a prezentat joi, 24 februarie 2022, raportul de activitate pe anul 2021. Astfel, bilantul parchetului anticoruptie dezvaluie o rata de achitari de peste 20% pentru anul 2021.

Procentul este in continuare unul ridicat, desi se observa o scadere a ratei de achitari fata de anii trecuti. Concret, in 2019 rata de achitari a DNA fusese de 52% (cea mai mare din istorie), iar in 2020 rata de achitari fusese de 30%.


Iata ce se precizeaza in raportul de activitate al DNA pentru anul 2021 privind rata de achitari (intregul raport este atasat la finalul articolului):


Ponderea achitarilor din totalul trimiterilor in judecata (730 inculpati/317 cauze), conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii (incluzand si achitarile dispuse ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale cu efect de dezincriminare si a celor determinate de lipsa de pericol social concret), a fost de 20.95%.

Calculand procentul achitarilor pronuntate in anul 2021 prin raportare la totalul inculpatilor judecati in anul 2021 (633 de inculpati judecati), ponderea achitarilor este de 24,17%.

Totodata, ponderea inculpatilor achitati pe alte temeiuri decat lipsa de pericol social concret si deciziile Curtii Constitutionale cu efect de dezincriminare a fost de 17,39%.

Astfel, din cei 153 de inculpati achitati definitiv in anul 2021:

-21 inculpati au fost achitati in temeiul art.16 alin.1 lit.b (teza I) C.pr.pen. ca urmare a aplicarii Deciziei CCR nr. 405/2016 cu efect de dezincriminare partiala a infractiunii de abuz in serviciu;

-5 inculpati au fost achitati in baza art.181 C.pen. 1969 apreciindu-se de catre instanta de judecata lipsa pericolului social al faptelor deduse judecatii;

-127 de inculpati au fost achitati pe alte temeiuri decat lipsa de pericol social si a deciziilor Curtii Constitutionale38 (din care 23 de inculpati au fost achitati ca urmare a excluderii interceptarilor).

Dintre cei 153 de inculpati achitati prin hotarari definitive, fata de 46 de inculpati au fost pronuntate in prima instanta pedepse de condamnare pana la 8 ani inchisoare cu executare, ceea ce releva o jurisprudenta neunitara”.

 * Cititi aici raportul de activitate al DNA pe anul 2021

* Cititi aici graficele de sinteza

Comentarii

# Kluivert date 24 February 2022 17:20 +10

Desființați DNA-ul, deoarecere este o structură bugetofagă și care pentr a-și justifica prezența forțează dosarele. Redați competența parchetelor de pe lângă tribunale, unde să existe birouri anticorupție . La fel și cu DIICOT-ul care a scăpat din mână traficul de droguri.

# M date 24 February 2022 21:31 +3

Cu Bologa, Badea vreti voi sa faceti dosare adevarat curate? Pai astia sunt procurori, sa ai pretenti trebue sa raspunzi ce decizi, ce faci....dar cand ei nu raspund cu nimic nu este normal sa ne sfideze?.

# santinela date 25 February 2022 07:11 +4

DNA-ul si sctia pentru procurori a CSM-ului (adica Nufarul) sint rusinile justitiei romanesti,po******te numai de indivizi nuli din punct de vedere profesional, cu caracter la fel. Trist este ca a inceput si in sectia pentru judecatori ( 3 exceptii)a CSM-ului sa se manifeste aceeasi mizerie,ridicata la rang de "performanta" de penibilul Bobita !!

# banditu coroiu date 25 February 2022 08:56 +2

Daca se face un calcul estimativ cati bani au tocat nenorocitii astia de procurori incompetenti si ticalosi cu rezultate zero absolut, ne luam cu mainile de cap. Coruptia este mai infloritoare ca oricand iar marionetele astea aservite ancheteaza doar babutele care vand patrunjel la marginea drumului si nicidecum scarbele astea infecte din usr/pnl care au dat tunuri dupa tunuri in ultimii 2 ani. Este doar un jeg de institutie care functioneaza ca orice alta anexa a statului si anume pe sistem mafiot-grup infractional organizat comandat de securisti. Off topic. Dl Savaliuc, nu va mai puneti la mintea unor gorile trepanate basiste de teapa lui visan prin emisiuni de tip cloaca la marginea santului gazduite de rtv.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva