18 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOSARUL LUI NICUSOR, TINUT LA SERTAR – Exclusiv: din 2016, PICCJ nu a lucrat mai nimic in dosarul de spalare de bani si delapidare, care ii poate face felul primarului general al Capitalei Nicusor Dan. Cauza a fost deschisa la plangerea AEP privind presupusele ilegalitati la finantarea campaniei locale din 2016 a Uniunii Salvati Bucurestiul, fostul partid al lui Nicusor Dan. La PICCJ a ajuns de curand si dosarul disjuns de DNA privind afacerea „Nicusor-Caine” (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 iulie 2021 13:07
Vizualizari: 8336

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan (foto), nu a fost deranjat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul de spalare de bani si delapidare privind presupusele ilegalitati de la finantarea campaniei locale a Uniunii Salvati Bucurestiul (USB), fostul partid al politicianului. Ne referim la o cauza deschisa de catre PICCJ in decembrie 2016, dupa sesizarea depusa de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la felul in care fusese finantata campania locala a USB din mai-iunie 2016.Faptul ca Parchetul General nu l-a deranjat pe „Plicusor Ban” in aceasta speta (in sensul de a-l transforma in suspect) nu o spunem noi, ci PICCJ insusi, intr-un raspuns la o adresa pe care Lumea Justitiei a trimis-o in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.


Mai precis, am solicitat (vezi facsimil 1):

- numarul dosarului format ca urmare a sesizarii trimise la PICCJ in data de 8 decembrie 2016 de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la finantarea campaniei locale din acelasi an a formatiunii politice Uniunea Salvati Bucurestiul;

- numele persoanelor fata de care a fost inceputa urmarirea penala in dosarul mentionat;

- numarul de instanta al cauzei, in cazul in care a fost trimisa in judecata;

- temeiul legal al eventualei clasari dispuse in respectivul dosar.

 

Iar pentru ca Parchetul Inaltei Curti sa identifice mai usor cauza de mai sus, am facut precizarea ca Autoritatea Electorala Permanenta a sesizat PICCJ ca urmare a raportului de control intocmit de catre aceeasi AEP „in urma validarii sumelor si verificarii legalitatii veniturilor si cheltuielilor electorale, in vederea rambursarii cheltuielilor electorale inregistrate de Partidul Uniunea Salvati Bucurestiul, cu ocazia alegerilor autoritatilor administratiei publice locale din anul 2016”. Citatul apare in ordonanta din dosarul nr. 214/P/2020, in care procuroarea DNA Vasilica-Gabriela Albu a clasat acuzatiile de competenta Directiei Nationale Anticoruptie si a declinat catre PICCJ celelalte acuzatii, care nu intra in fisa postului DNA. Aceste acuzatii au in vedere inclusiv afacerea imobiliara dintre Nicusor Dan si omul de afaceri Mihai Mitrache, poreclit „Caine” (click aici pentru a citi).

 


PICCJ nu se grabeste cu Nicusor


Astfel, Parchetul General ne-a transmis ca dosarul deschis la sesizarea AEP din decembrie 2016 privind posibile ilegalitati in finantarea campaniei USB se afla in momentul de fata in faza de urmarire penala "in rem". Adica sunt cercetate numai fapte, nefiind inceputa urmarirea penala fata de vreo persoana. Practic, dosarul lui Nicusor Dan sta la PICCJ de mai bine de patru ani, timp in care procurorii nu au facut mai nimic. Asta da celeritate.


Prezentam raspunsul PICCJ (vezi facsimil 2):

Cu referire la cererea adresata institutiei noastre, inregistrata la Biroul de informare si relatii publice sub numarul de mai sus, va comunicam urmatoarele:

Dosarul la care faceti referire se afla in lucru la Sectia de urmarire penala si criminalistica, dispunandu-se prin ordonanta inceperea urmaririi penale in rem pentru infractiunile de delapidare (art. 308 rap. la art. 295 Cod penal) si spalare de bani (art. 29 din Legea nr. 656/2002 modif.), incadrare juridica ulterior schimbata in art. 49 alin. 1 lit. a din Legea nr. 129/2019 cu aplicarea art. 5 Cod penal. (n.r. Schimbarea incadrarii a fost cauzata de faptul ca Legea 129/2019 a abrogat complet Legea 656/2002.)

Avand in vedere caracterul nepublic al procedurii in timpul urmaririi penale, astfel cum statueaza art. 285 alin. 2 din Codul de procedura penala, precum si prevederile art. 12 alin. 1 lit. e si f din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si pe cele ale Ghidului de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotararea nr. 197 din 17 septembrie 2019, alte informatii nu pot fi furnizate in acest moment”.


In incheiere, va lasam sa apreciati singuri ce soarta va avea noul dosar vizandu-l pe Nicusor Dan, pe care DNA l-a trimis la Parchetul General dupa disjungerea de mai sus.

 


Comentarii

# Ioana M. date 18 iulie 2021 13:57 +113

Asa e in...justitie ! Se tine...pana se prescrie ! Doar pentru unii ! Altii sunt hartuiti ani de zile pana cedeaza inima sau psihicul sau apare vreo boala incurabila. Sper sa i bantuie !

# Neanae date 18 iulie 2021 16:25 +101

Ce a făcut, ce n-a făcut nu va fi ușor și clar sa se despleteasca ceva cu surogatul asta de justiție. Dar ceea ce este SUPER EVIDENT e ca e un nespalat, un om împuțit cu degetele in nas. La el sub masa, lângă pat și lângă canapea e plin de biluțe de rahat nazal. Iar ce aduna cu unghia din urechi șterge cu dinti și cu limba. Nu vreau sa ma ducă imaginația pe la jumatea corpului lui jegos. Precum caracterul’! Oare chiloții îi duce la spălat la coana Clotilda Sansgêne? Aia spală cum ia gunoiul.

# Valter Cojman date 18 iulie 2021 17:13 +120

Asta este „justițea” de K K T, băsisto-iohaniSStă, de tip mafiot dorită de Băsescu, IohaniSS, PNL, USR-PLUS, PMP și acoliții lor din presă, „onege”-uri și #rezist.

# Gilu date 18 iulie 2021 17:28 +129

S-au dus procurorii la Observatorul Astronomic , au căutat cu luneta pe planeta Marte ,apoi pe Venus ; au luat la rand toate planetele si nu gasesc fapta ...Și- au pus apoi capacele pe urechi, budigaile reginei Nefertiti pe ochi si imediat li s- au arătat niste " fapte " întâmplate în curtea PEE- SEE-DEE,cu 20 de ani în urmă...Ce a urmat ? Dosare penale, divizii de presa, ceausescu- morosanu, corupția ucide( daca e pe stanga), toate jigodismele dambovitene ale unei justitii ce se da drept " indepedenta " - cum zicea nea Nicu,pe când, aceasta putana ce se vinde ieftin,are carnetul de partid în chiloți...Procurorii sunt atât de compromiși, încât până și securistii dinainte de 1964 ai lui Drăghici se pot considera superiori acestor lighioane...Amintiti- va de furturile de voturi supravegheate de un astfel de sinistru personaj...Si toate acestea se intampla intr- o asa zisa democratie de operetă.

# X date 19 iulie 2021 06:03 +224

Cu Scutea procuror general amețiții ăștia nu vor păți nimic. Sunt de ai ei, se aseamănă.

# escu date 19 iulie 2021 14:56 +112

Ciocul mic, acum sunt ei la guvernare, justiția neavând anticorpi pentru fărădelegile lor. Dragnea a fost condamnat, în scurt, pentru simplul fapt că a chemat lumea la referendum și că, nedemonstrat, ar fi făcut o mișcare cu niște angajate pe la partid. Dar așa se întâmplă când justiția acționează la comandă, când alți neaveniți de afară cer condamnări pentru cei care mai vor și binele României și cetățenilor ei. Când vom scăpa de acei câțiva procurori și judecători care acționează împotriva interesului național, aplicând legea după cum li se dictează și nu după conștiința lor. Să ne mai amintim cum, pe vremea lui Ponta, un fost procuror a fost invitat la o cafea și pe baza unei înregistrări a fost arestat și, cât pe ce să fie condamnat, pe motiv de trafic de influență? Acum, acești indivizi, vorba lui Ciolannis, fac trafic de influență pe față, nimeni nu se autosesizează de parcă parchetele sunt anesteziate.

# Dana date 19 iulie 2021 16:06 +357

Ati observat ca tot ce ar fi de interes public devine secret ? Vedeti de ce mai trebuiesc desfiintate din serviciile alea "zecrete" , caci nu mai incapoi de ele si se baga in toate locurile si dosarele. Reduceti la jumate bugetul servicilor , urgent ! :eek:

# Asta este date 19 iulie 2021 20:29 +57

Roackere , te duci la bulau cred ... :-*

# Vasile date 19 iulie 2021 22:26 +29

Păi și când juriștii AEP au văzut că a trecut UN AN de la depunerea plângerii și NU a mișcat nimic, de ce nu au cerut instanței celeritate pe Legea 255/20013, art. 488? Adică faci plângerea și atât, nu o urmărești mai departe???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2022 – A murit o victima a Completului negru

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva