22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Eu cu CINE votez?!

Scris de: Viorica COSTINIU, judecator, presedinte de onoare al AMR | pdf | print

6 September 2022 17:02
Vizualizari: 3635

Stau si ma privesc in oglinda si ma intreb ce oferta electorala m-ar reprezenta mai bine in forul decident.

Votul ma exprima pe mine.

Beneficiarul votului trebuie sa compatibilizeze cu mine, cu principiile ce guverneaza profesia – faptic, nu doar ca aparente sau doar ca imagine.

Cata incredere imi inspira promisiunile de campanie?

In ce masura ma conving ca sunt chiar izvorul actiunilor viitoare ale celui votat si imi dau siguranta ca ele vor fi in interesul comun, de sistem, si nu doar o mentiune in CV-ul sau, o treapta de cariera ambitioasa in cursa de vanatoare de functii ori doar o sursa ca premisa vizata de a accede la vreo alta functie de interes (ceea ce ar reprezenta o miza personala, nu pe NOI)?


 

De la Lege, este unda verde:

-sa fii judecator/procuror

-sa ai o conduita respectabila si respectata

-sa ai experienta profesionala oglinda, fara retusuri, fara puncte albe, fara umbre sau indoieli cu privire la etica proprie, la viata de zi cu zi, in mijlocul colegilor, al familiei, in raport cu cei pe care ii judeci sau cercetezi, in relationarea cu toti ceilalti, direct, indirect sau, cum ar spune unii si internauti, pe facebook.

Experienta anilor trecuti, realitatea omniprezenta nu numai in lumea juridica, ci si la nivel de societate ar trebui sa ne faca acum si pe viitor mai circumspecti, sa dam mai multa valoare votului nostru, sa fie mai constientizat, mai avizat si sa vada ceea ce Legea doar intrevede...

Stim cu totii ca si judecatorul / procurorul este emanatia societatii in care traieste.

Nu intotdeauna votul nostru a fost si benefic.

Trebuie sa ne asumam acest declic si faptul ca am ignorat sau nu jocul de culise ori "jocul de glezne" al celor care si-au dat cu parerea, au rasfirat "recomandari" prietenesti catre cei nedecisi sau care trebuiau decisi pentru unul sau altul dintre candidati.

Principiile sa premearga oricarei candidaturi!

Dar ele sa nu fie doar debitate, ci si respectate / aplicate fara speculatii ori travestite in situatii dupa conjunctura.

Sa nu uitam ca cel care trebuie sa ne reprezinte trebuie sa fie UN REPER NATIONAL, mai presus si de tine, care ii dai votul.

Sa stii ca intr-adevar demnitatea la care aspira beneficiarul votului tau nu este pentru el doar o promovare in cariera, o mentiune elogioasa in CV, o sursa ca premisa la vreo functie de interes ce ar reprezenta doar o miza personala, urmarita strategic, planificat.

Votul trebuie sa fie cum sunt ca judecator / procuror:

-corect, obiectiv, onest, echilibrat, rational si mai ales in cunostinta de cauza.

Experienta profesionala pentru demnitatea supusa votului da votantului constient, responsabil puterea si intelepciunea sa citeasca lizibil si in spatele cuvintelor, al promisiunilor, al conduitei celui care – direct sau prin interpusi, linear ori in salturi, cu vorbe mestesugite – se straduie sa-ti manipuleze votul.

Roba nu este o haina de schimb.

Trebuie sa fii la fel si cand o porti si cand o pui in cui.

Cine vizeaza o inalta demnitate judiciara, in special sau generic vorbind, te astepti sa fie implinit in viata si in activitate, sa fie exemplu de urmat, nu sa ia exemplu (vad incompatibilitate in termeni) de un inalt nivel caracterial cu o etica ireprosabila, convingatoare tinuta reprezentativa, de un profesionalism deja desavarsit care sa nasca incredere si siguranta nu numai in mediul juridic, dar si in cel social, ca intelege si cunoaste in profunzime problemele sistemului nu numai ale instantei ori a parchetului de unde vine.

Votul tau e singur.

Fara emotii, fara prietenii sau vibratie colegiala si atat, fara surse de inspiratie dirijate.

Votul tau este proiectia viitorului FOR de care depinde cariera ta.

Orice bresa admisa prin vot foloseste celui care, aflat in nevoie, mai putin "disciplinat", mai de "lume", mai lent si doar purtator de roba fara vocatie, va spera, poate si cu succes, ca va beneficia de blandete, de intelegere, compasiune sau chiar de sprijin fatis (se poarta!) al celui caruia i-a dat votul cu gandul la oarece umbre sau indoieli care planau asupra preferatului electoral din aceasta perspectiva, si nu din cea a principiilor pe care toti declara ca le respecta pana la proba contrarie.

CSM-ul actual este o dovada certa, la vedere!

Cugetati, ganditi, responsabilizati-va, dragi colegi!

Nu sacrificati sistemul pentru emotii de moment!

Va mandatez sa votati si pentru mine!

Votul este al Dumneavoastra, dar pentru toti!

Sa invinga cel mai bun in realitate, nu dupa aparente!

EU cu cine votez...?!

Comentarii

# Gilu date 6 September 2022 19:30 -32

După ce am văzut filmul si fotbalul cu sacii de voturi masluite de ciracii useristi de la sectorul 1 , în favoarea d-nei Armand, eu nu mai obosesc sa votez : oricum votul meu nu conteaza ... Ma minunez ca mai exista români care vin la vot ; probabil ca se uita la alte televiziuni . Legea lui Stalin : cei care votează, constituie doar decorul pentru cei care hotărăsc cine este ales...Încolo... sa auzim numai de bine ; in frunte ajung in mod obligatoriu ,doar cei mai răi...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva