22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

EXCLUDERE DIN MAGISTRATURA ANULATA DE ICCJ – Instanta suprema a desfiintat hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara prin care s-a dispus excluderea din magistratura a judecatoarei Daniela Stoica de la Judecatoria Galati. Completul de 5 ICCJ a decis suspendarea din functie a judecatoarei Stoica pe o perioada de sase luni (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 May 2024 11:47
Vizualizari: 2430

Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara de excludere din magistratura a judecatoarei Daniela Stoica (foto) de la Judecatoria Galati. Solutia a fost pronuntata luni, 13 mai 2024, de un Complet de 5 judecatori ICCJ, care a admis recursul judecatoarei Stoica.


 

Astfel, magistratii Andreea Marchidan, Maricel Nechita, Bogdan Cristea, Lavinia Dascalu si Virginia Florentina Dumineca de la Inalta Curte au casat in parte hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara din 14 februarie 2024, de excludere din magistratura a judecatoarei Daniela Stoica, dispunand in schimb suspendarea acesteia din functie pe o perioada de sase luni.

Sanctiunea a fost aplicata pentru comiterea a trei abateri disciplinare. Este vorba despre:

- atitudinile nedemne in timpul serviciului fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii (art. 271 lit. b din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (art. 271 lit. g teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (art. 271 lit. q teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).


Prezentam minuta deciziei ICCJ nr. 125/2024 din dosarul nr. 672/1/2024 privind admiterea recursului formulat de judecatoarea Daniela Stoica:


“Admite recursul declarat de Stoica Daniela Marilena impotriva Hotararii nr. 1J din 14 februarie 2024 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 22/J/2023. Caseaza, in parte, hotararea atacata si, rejudecand: in baza art. 273 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica recurentei Stoica Daniela Marilena sanctiunea disciplinara constand in suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 271 lit. b), lit. g) teza I si lit. q teza I din acelasi act normativ. Mentine, in rest, celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Deduce din durata sanctiunii disciplinare aplicate prin prezenta decizie durata suspendarii din functie a recurentei, dispuse in baza Hotararii nr. 352 din 21 februarie 2024 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori. Definitiva. Pronuntata astazi, 13 mai 2024, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, conform art. 402 din Codul de procedura civila”.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara:


“Cu majoritate,

Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Stoica Daniela Marilena – judecator in cadrul Judecatoriei Galati. In baza art.273 alin.(1) lit.f) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor aplica doamnei Stoica Daniela Marilena - judecator in cadrul Judecatoriei Galati, sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit.b), lit.g) teza I si lit. q) teza I din acelasi act normativ.

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Stoica Daniela Marilena – judecator in cadrul Judecatoriei Galati pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. s) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii doamnei Stoica Daniela Marinela – judecator in cadrul Judecatoriei Galati a sanctiunii disciplinare constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit. b), lit.g) teza I si lit.q) teza I din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor”.

 

Iata acuzatiile Inspectiei Judiciare:


Inspectorii judiciari au constatat ca faptele doamnei judecator STOICA DANIELA MARILENA, de la Judecatoria Galati, concretizate in atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de avocati, martori si justitiabilii; amanarea succesiva a pronuntarii, intr-un numar de 311 cauze penale, pe perioade indelungate de timp, cuprinse intre 34 si 305 zile; neredactarea in termenul legal a unui numar de 239 dosare, cu o intarziere cuprinsa intre 7 si 223 zile, de natura sa afecteze grav drepturile persoanelor implicate in procedurile judiciare referitoare la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil; exercitarea functiei cu rea-credinta prin incalcarea, in mod repetat, a dispozitiilor referitoare la prezumtia de nevinovatie si respectarea demnitatii umane, fapte comise cu ocazia solutionarii unor dosare penale”.

Comentarii

# santinela date 14 May 2024 13:54 0

Se pare ca modelul "Nufarul", existent la CSM sectia porcurori, este o boala transmisibila ce i-a pocnit si pe multi ciumpalaci de la ICCJ. "nerespectarea prevederilor legale, atitudine nedemna,neredactarea la timp(cu lunile sau anii) a hotararilor judecatoresti " pentru cei 5 (mari judecatori de la ICCJ-cica-care judeca cu alte parti ale corpului) reprezinta o bagatela,un nimic,un moft si TUTA ,protejata, nu trebuie data afara fiindca sistemul cica are nevoie de astfel de specimene. Ete de asta contribuabilul are o parere atat de buna,excelenta chiar,despre sistemul de justitie de la noi ! De astfel de judecatori (ca astia 5) avem nevoie in sistem care judeca drept ca fulgerul !

# Jiji date 14 May 2024 16:11 +13

JANDARMUL se intoarce?Acum se vezi tipete ,urlete ,apostofari ,batai,dosare neredactate cu anul si prost motivate!Daca aia de la Iccj zic ca e bine asa ,de ce nu o iau la ei acolo la ICCJ?Macar magistrat asistent!

# maxtor date 16 May 2024 02:48 0

termenu e mai mult orientativ,asa...cum sa intelegem "se judecă în termen de 3 zile" cf. L47/1992 -de cand curge termenul?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva