5 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXPLOZIE IN SISTEM: JUDECATOARE SUSPENDATE ABUZIV DIN FUNCTIE – Exclusiv: judecatoarele Neluta Tudorache si Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi, suspendate din functie inainte ca impotriva lor sa fie formulata oficial vreo acuzatie disciplinara, au castigat la Inalta Curte. Instanta suprema a anulat hotararea de suspendare dispusa de CSM la indicatiile scrise pe o hartiuta de Bogdan Mateescu. Judecatorii nu pot fi suspendati dupa o simpla sesizare depusa impotriva lor (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 May 2021 16:15
Vizualizari: 15253

Lumea Justitiei a avut dreptate cand a atras atentia asupra abuzului comis de Sectia pentru judecatori a CSM fata de judecatoarele Neluta Marinica Tudorache si Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi, suspendate din functie inainte ca impotriva lor sa fie formulata vreo acuzatie disciplinara oficiala si la indicatiile scrise pe o bucatica de hartie de seful Consiliului Superior al Magistraturii Bogdan Mateescu (foto stanga).


 

Judecatoarele Neluta Marinica Tudorache si Ileana Alexandru au castigat luni, 24 mai 2021, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Concret, Completul de 5 judecatori al ICCJ a decis anularea hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara de suspendare din functie a judecatoarelor Tudorache si Alexandru. Este vorba despre hotararea nr. 5J din 22 februarie 2021, luata cu majoritate de Sectia pentru judecatori a CSM, si cu opiniile separete ale judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina formulate impotriva suspendarii din functie. Decizia instantei supreme, care este definitiva, vine dupa ce tot Inalta Curte hotarase in 19 aprilie 2021 suspendarea executarii aceleasi hotarari a CSM de suspendare din functie a judecatoarelor Tudorache si Alexandru (click aici pentru a citi).

Practic, decizia ICCJ nu face altceva decat sa consfinteasca faptul ca judecatorii nu pot fi suspendati din functie doar ca vrea CSM, in baza unei simple sesizari impotriva lor si fara ca fata de ei sa fie formulata macar o acuzatie oficiala privind comiterea unei abateri disciplinare. In caz contrar, orice reclamatie depusa la adresa unui magistrat ar putea conduce la suspendarea din functie a acestuia, ceea ce ar fi un atac grosolan la idependenta acestuia, dar si o actiune de intimidare.

In ceea ce le priveste concret pe judecatoarele Tudorache si Alexandru problemele lor nu s-au incheiat odata cu aceasta decizie a ICCJ. Asta intrucat exista posibilitatea, destul de mare, ca Inspectia Judiciara sa mearga mai departe si sa exercite actiunea disciplinara fata de cele doua, adica sa le trimita in judecata disciplinara, chiar daca intregul caz este tras de par si exagerat.

Intre timp, judecatoarea Tudorache si-a dat demisia din magistratura, dupa ce acelasi CSM a incercat sa o blocheze cu o amanare nejustificata, insa conform unor surse avizate s-ar dori excluderea acesteia din magistratura pentru a fi lasata fara pensia de serviciu, avand in vedere ca sanctiunea excluderii are efecte si dupa plecarea din sistem. Iar totul se intampla doar pentru ca Tudorache a indraznit sa semnaleze anumite probleme de functionare a Tribunalului Calarasi, acolo de unde, coincidenta, provine actualul secretar general al CSM George Catalin Serban.

 

Iata minuta ICCJ din 24 mai 2021 din dosarul 698/1/2021:

Admite contestatiile formulate de contestatoarele Alexandru Ileana si Tudorache Neluta Marinica impotriva Hotararii nr.5J din 22 februarie 2021, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, in dosarul nr. 1J/2021. Desfiinteaza hotararea atacata si respinge sesizarea din oficiu privind suspendarea din functia de judecator a contestatoarelor. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica astazi, 24 mai 2021”.


Cronologia abuzului


Neluta Marinica Tudorache si Ileana Alexandru au fost suspendate din functie in 22 februarie 2021, prin hotararea Sectiei pentru judecarori a CSM in materie disciplinara nr. 5J din 22 februarie 2021, pronuntata in dosarul 1J/2021, pe motiv ca ar fi afectat prestigiul Justitiei, masura fiind luata suspect de rapid, la doua saptamani de la inregistrarea dosarului disciplinar la Inspectia Judiciara in care erau vizate. Dosar care priveste posibile abateri precum “manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”; “atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”; “nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.


Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit, suspendarea celor doua judecatoare a fost initiata printr-o rezolutie scrisa de mana de catre seful CSM Bogdan Mateescu, atentie, la numai o zi de la data la care Inspectia Judiciara incepuse lucrarea disciplinara impotriva judecatoarelor. Mai exact, in 9 februarie 2021, Mateescu a scris o rezolutie de mana in care a convocat Sectia pentru judecatori a CSM pentru data de 17 februarie 2021, cu mentiunea discutarii suspendarii din functie a celor doua judecatoare (vezi facsimil):

Se va convoca Sectia pt jud pt data de 17.02.2021, ora 10 – termen pt a aprecia asupra incidentei art. 52 din L. 317/2004, rep. Se citeaza ij si d-nele jud., cu mentiunea – discutarea suspendarii din functie”.

 


 

Desi ancheta disciplinara si ulterior posibila judecata disciplinara (posibila pentru nu este obligatoriu ca inceperea cercetarii disciplinare sa se soldeze cu sesizarea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara, deci cu trimiterea in judecata disciplinara a magistratului) se puteau derula fara ca judecatoarele Neluta Tudorache si Ileana Alexandru sa fie suspendate din functie, Sectia pentru judecatori a CSM in majoritate a decis sa le aplice magistratelor aceasta dura masura. Motivul: pretinsa afectarea a prestigiului justitiei. O concluzie care s-a bazat strict pe memoriul trimis de conducerea Tribunalului Calarasi impotriva celor doua judecatoare, in care, halucinant, se reproseaza formularea unor cereri de suspendare si anulare a unei hotarari de colegiu de conducere si ulterior contestarea prin actiuni in instanta sau prin cereri de revocare a masurilor dispuse de colegiul de conducere, actiuni pe care, culmea, Tudorache si Alexandru le-au si castigat.

Nu doar ca hotararea de suspendare din functie dispusa de CSM, pana la finalizarea procedurii disciplinare, se bazeaza doar pe acuzatiile aduse intr-un memoriu, insa judecatorii din Consiliu nici macar nu au explicat in concret cum anume a fost afectat prestigiul justitiei.


Iata un fragment din hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM privind suspendarea din functie a judecatoarelor Neluta Tudorache si Ileana Alexandru:

Raportat la cauza de fata, Sectia, cu majoritate, retine ca atingerea grava adusa prestigiului justitiei este conturata de faptul ca abaterile pentru care s-a inceput cercetarea disciplinara fata de doamnele judecator Tudorache Neluta si Alexandru Ileana, precum si circumstantele concrete si urmarile relevate in cuprinsul memoriului Tribunalului Calarasi sunt de natura a crea, pana la finalizarea procedurii disciplinare, o indoiala cu privire la onooarea si probitatea profesionala a magistratilor vizati de aceasta procedura, respectarea prevederilor legale la incompatibilitati si interdictii, formularea unor cereri de abtinere cu respectarea dispozitiilor legale, respectarea dispozitiilor si deciziilor cu caractar administrativ dispuse de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazuta de lege sau regulamente, solutionarea cazuelor cu celeritate si respectarea termenelor de efectuare a lucrarilor.

Fata de aceste aspecte, Sectia, cu majoritate, constata ca procedura disciplinara din cauza de fata este de natura sa aduca atingere grava prestigiului justitiei, avandu-se in vedere si raporturile tensionate existente la nivelul instantei, necesitatea luarii deja a unor masuri de natura administrativa de catre conducerea instantei pentru a remedia aceste situatii, posibilele consecinte negative asupra modului de desfasurare a activitatii in instanta si asupra relatiilor interumane.

Astfel, se contureaza o situatie ce este dfe natura a afecta in mod grav prestigiul justitiei, faptele pentru care s-a inceput cercetarea disciplinara in lucrarea nr. 21-484 generand un impact negativ la nivelul relationarii interumane si creand o atmosfera tensionata in cadrul colectivului din care fac parte doamnele judecator, creandu-se premisele unui mediu de lucru care nu este propice infaptuirii in conditii optime a actului de justitie.

In consecinta, Sectia, cu majoritate, retine ca derularea procedurii disciplinare pentru faptele pentru care s-a inceput cercetarea disciplinara (raportat la aspectele dezvoltate in cuprinsul memoriului formulat de conducerea Tribunalului Calarasi) este de natura a induce, in mod indirect, ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar, cu consecinta directa a alterarii increderii opiniei publice in competenta, corectitudinea si probitatea pe care, in mod legitim, orice persoana le asteapta de la magistratii carora le incredinteaza apararea drepturilor sale.

Prin urmare, Sectia, cu majoritate, apreciaza ca prin mentinerea in functie a doamnelor judecator Tudorache Neluta Marinica si Alexandru Ileana pana la finalizarea procedurii disciplinare ce face obiectul lucrarii Inspectiei Judiciare nr. 21-484 se aduce atingere grava imaginii, respectiv prestigiului justitiei”.

 

Aducerea la ascultare a judecatorilor


Practic, asa cum am mai explicat la momentul prezentarii acestui caz, tinand cont de motivarea de mai sus a CSM, orice judecator de la orice instanta ar putea fi oricand suspendar din functie daca sefii sai se supara pe el si trimit un memoriu catre CSM.

Orice judecator de la orice instanta ar putea fi suspendat din functie in cazul in care indrazneste sa conteste hotatari ale colegiului de conducere sau ale presedintilor de instanta.

Orice judecator de la orice instanta ar putea fi suspendat din functie daca se cearta cu colegi de-ai sai. Iar totul se poate intampla pe motiv ca asemenea situatii aduc atingere prestigiului justitiei.

Plus ca, repetam, motivarea de suspendare nu cuprinde nicio proba care sa demonstreze afectarea prestigiul justitiei atunci cand, spre exemplu, s-au atacat in instanta hotarari ale colegiului de conducere, actiuni care de altfel au si fost castigat.

Motivarea CSM din acest caz nu a fost in opinia noastra decat un avertisment dat judecatorilor independenti si “neascultatori” care indraznesc sa critice decizii ale sefilor, mai ales ale sefilor care au legaturi si in CSM. Iar in acest context decizia ICCJ de luni, 24 mai 2021, de anulare a hotararii de suspendare din functie a judecatoarelor Tudorache si Alexandru trebuie cu atat mai mult salutata.

 

Inalta Curte le confirma pe Baltag si Oprina

 

Pe de alta parte, dupa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in editiile trecute, opinia separata formulata de judecatoarele CSM Gabriela Baltag si Evelina Oprina impotriva suspendarii din functie a judecatoarelor Tudorache si Alexandru devoaleaza atat executia care a fost pusa in practica, dar si disproportionalitatea masurii adoptate de Consiliu.

Astfel, in opinia separata judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina arata ca suspendarea din functie s-a produs intr-un moment in care rezolutia de incepere a cercetarii disciplinare nu era inca redactata. O rezolutie care urma sa fie supusa avizarii de catre directorul Directiei de judecatori a Inspectiei Judiciare si confirmarii de catre inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, existand asadar in teorie oricand posibilitatea ca rezolutia de incepere a cercetarii disciplinare sa fie infirmata:

In prezenta cauza, inspectorul judiciar a invedert ca lucrarea se afla in stadiul redactarii rezolutiei de incepere a cercetarii disciplinare, inscris care se intocmeste la finalizarea verificarilor prealabile, dar care, in absenta unei motivari care se efectueaza in termen de 7 zile de la data dispunerii acestei solutii si a procedurii specifice de avizare de catre directorul directiei si confirmarii de catre inspectorul-sef, nu poate constitui un temei pentru inceperea cercetarii disciplinare, in conditiile in care rezolutia aferenta poate fi infirmata si, astfel, amanat momentul inceperii cercetarii disciplinare.

In plus, fundamentarea solutiei de incepere a cercetarii disciplinare prin raportare la aspectele sesizare este un element intrinsec al rezolutiei de incepere a cercetarii disciplinare alaturi de continutul abaterilor disciplinare pentru care s-a dispus inceperea cercetarii si dispozitiile legale aplicabile.

Asadar, in conditiile in care, in cauza de fata, la momentul dispunerii masurii suspendarii, procedura se afla in faza de motivare a rezolutiei de incepere a cercetarii disciplinare, rezulta ca, fata de prevederile art. 45 din Legea nr. 317/2004, cauza cunoaste doar etapa constatarii existentei unor indicii privind savarsirea unor abateri disciplinare, indicii care presupun doar o aparenta si o probabilitate in sensul savarsii unei/unor fapte cu potential disciplinar. Neavand, asadar, gradul de certitudine si suport probator pe care il presupune rezolutia de exercitare a actiunii disciplinare din perspectiva inspectorului judiciar, rezolutia de incepere a cercetarii disciplinare nu poate sustine o atare masura in privinta magistratului vizat. Mai mult decat atat, art. 46 alin. (1) din Legea 317/2004 prevede ca stabilirea faptelor, urmarilor acestora, imprejurarilor in care au fost savarsite, precum si a datelor care permit aprecierea existentei sau inexistentei vinovatiei se realizeaza abia in cursul cercetarii disciplinare, etapa destinata acestui scop, ceea ce inseamna ca pana la finalizarea cercetarii disciplinare nu se poate lua in discutie existenta unor elemente relevante de natura celor ce trebuie evaluate de Sectia disciplinara in aprecierea incidentei art. 52 ali. (1) din Legea nr. 317/2004”.


Altfel, prin masura suspendarii, CSM nu a facut altceva, credem noi, decat sa puna presiune pe directorul Directiei de judecatori a Inspectiei si asupra inspectorului sef al Inspectiei astfel incat acestia sa confirme rezolutia de incepere a cercetarii disciplinare a judecatoarei Tudorache.


De asemenea, in aceeasi opinie separata, judecatoarele Baltag si Oprina atrag atentia asupra unui alt aspect extrem de relevant pentru executia care a avut loc. Si anume ca la momentul suspendarii din functie dispuse de CSM nu existau indicii minime cu privire la savarisrea unor abateri disciplinare. Iar in ceea ce o priveste pe judecatoarea Neluta Tudorache nu a fost invocat niciun motiv concret pentru luarea unei masuri atat de dure precum suspendarea din functie:

Or, in conditiile in care Sectia pentru judecatori nu cunoaste la momentul cand trebuie sa dispuna masura suspendarii minime indicii cu privire la savarsirea unei abateri disciplinare de catre magistratii vizati, nefiind decelata nici macar situatia de fapt dedusa verificarilor prealabile, nu exista posibilitatea pentru ca membrii Sectiei disciplinare sa poata aprecia asupra proportionalitatii unei asemenea masuri grave decat existenta unui just echilibru intre dreptul la munca al magistratului suspendat si interesul public al asigurarii prestigiului justitiei.

(…)

Cu privire particulara la situatia doamnei judecator Tudorache Neluta Marinica, retinem ca nu s-a conturat nici din dosarul cauzei, nici in timpul sedintei de judecata si nici nu s-a invederat de catre inspectorul judiciar vreun motiv concret pentru care ar trebui sa intervina o masura atat de grava si de intruziva in cariera magistratului si in exercitiul dreptului ma munca al acestuia”.


* Cititi aici hotararea CSM de suspendare din functie a judecatoarelor Neluta Marinica Tudorache si Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi si opinia separata a judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina impotriva suspendarii

Comentarii

# mircea, fost coleg judecator date 24 May 2021 18:34 +14

Felicitari,doamna judecator Alexandru Ileana. Salutari sotului, domnului judecator.Am fost colegi la Judecatoria Constanta. Multa sanatate, aveti grija cu sistemul, e format din mizerabili la conducere!Mie dor de o cafea cum o facea domnu judecator si sa mai revad colectia sa de ceasuri clasice pe care singur le repara si intretinea! Dicu s-a transferat la Sectorul 1 si a iesit la pensie judecator si nu stia sa judece un dosar; l-am vizitat la Bucuresti si nu m-a primit in birou, astia sunt buni, care nu sunt buni!

# MN date 24 May 2021 21:20 +4

cu ajutotul lui dumnezeusi cu voia celor care au dispus suspendare celor doua judecatoare, credca va esi un razboi fara precedent pentru ca aici sunt fapte de corupyir, trafic de influenta decieste un grup infractional otganizat condus de SRI si executat de bobita si gasca lui de maimutoi. mai matilet daca sunteti voi asa de corecti de ce nu cereti voi sa se bage raspunderea magistratului?, executantii unor ofiter SRI.

# santinela date 25 May 2021 06:08 +58

Este trist sa constati ca dupa sectia Nufarul s-a timpit si sectia pt.judecatori a CSM -ului.Aici se pare ca sint numai doua judecatoare cu scaun la cap si cu meseria la ele-Baltag si Evelina ! CSM-ul a devenit oglinda "Multiporeclitului " care il conduce,adica vezi o imagine mizerabila,murdara,plina de slugi si interese !

# Gilu date 25 May 2021 10:56 +2

Vai,vai ! S-au sters la c*r cu prețioasă notiță a lui Bobita ! Propun să recuperăm " beletu' " ,sa- l dăm din mâna 'n mâna, după care sa fie înapoiat emitentului ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.12.2023 – Iata viitorii sefi ai CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva