5 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FORUM ECONOMIC NATIONAL – Presedintele CCIR a participat la evenimentul "Modelul economic romanesc in Uniunea Europeana. Romania-Orizont 2040". Mihai Daraban: “In Romania, statul mimeaza dialogul social... Lipsa reprezentantilor autoritatilor de la evenimentul de azi vine ca o confirmare a acestui lucru... Imi doresc si o implicare reala a decidentului politic”

Scris de: L.J. | pdf | print

23 iunie 2022 12:15
Vizualizari: 1679

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban (foto stanga), a participat joi, 23 iunie 2022, la Forumul economic national „Modelul economic romanesc in Uniunea Europeana, Romania-Orizont 2040”, organizat de Asociatia pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES), Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE), Asociatia Generala a Economistilor din Romania (AGER), Asociatia Facultatilor de Economie din Romania (AFER). 
Evenimentul a urmarit sa defineasca coordonatele principale ale construirii unei economii nationale romanesti, ca o economie bazata pe potentialul real uman, material, natural, mineral si financiar al Romaniei. De asemenea, temele de discutie au vizat principalele cai de actiune pentru o economie construita pe cunoastere, pe cercetare si inovare, in concordanta cu interesul national, dar puternic deschisa si ancorata economiei Uniunii Europene si economiei mondiale.
 
"Din nefericire, in Romania, dialogul social este mimat, iar lipsa reprezentantilor autoritatilor de la evenimentul de azi vine ca o confirmare a acestui lucru. Camera de Comert si Industrie a Romaniei este organizatia care mediaza dialogul dintre mediul de afaceri si decidentul politic, iar, de-a lungul timpului, in urma consultarii cu antreprenorii romani, am sesizat autoritatile asupra unor probleme cu care acestia se confrunta, in speranta solutionarii acestora. In general, nu s-a intamplat nimic.
Trebuie sa iesim din aceasta paradigma a capitalului de stat, iar guvernul, oricare ar fi el, trebuie sa invete sa delege anumite competente. Avem un deficit comercial urias, raportat pentru sfarsitul anului trecut, iar o mare parte din vina o are diplomatia economica, inexistenta in state cu mare potential economic. Nu putem face nimic, insa, pentru ca sunt asa-zisi diplomati de cariera, angajati ai statului roman si nu ai camerelor de comert asa cum se intampla in Austria, de exemplu. Impreuna cu mai multe organizatii patronale sectoriale am iesit public si am propus reorganizarea teritoriala a Romaniei pentru ca in forma actuala nu se mai pot sustine un numar atat de mare de judete. Stim ca am deranjat foarte multa lume cu aceasta propunere, pentru ca astfel vor disparea foarte multe posturi platite din bani publici. Ne dorim o tara ca afara, dar cand CCIR a propus modificarea legii camerelor de comert dupa modelul german, francez sau italian, au inceput sa apara probleme inainte ca proiectul de lege sa ajunga la faza de dezbatere publica. Salut organizarea forumurilor economice, precum cel de azi, dar imi doresc, in acelasi timp si o implicare reala a decidentului politic”,
a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.07.2022 – Codrut Olaru s-a decis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva