29 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FRICA DE DREPTATE SAU DREPTATEA DE FRICA – Avocatul Flavius Radu: "Dreptatea a castigat. Dar dreptatea de astazi este dreptate doar cu jumatate de masura... Eu stiu, eu nu doar ca am vazut dosarul... Eu l-am trait... Mai sunt multi alti „Robert” care sunt in aceasta situatie si care merita in al 12-lea ceas dreptate. Dar inca stau la coada, pentru ca unora le e frica de dreptate, iar altii fac dreptate doar de frica"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 noiembrie 2021 13:17
Vizualizari: 2455

Cutremurator mesajul avocatului Flavius Radu (foto), unul dintre aparatorii partilor din dosarul Ferma Baneasa, atat in faza de fond, cat si in faza apelului judecat de Completul Negru de la Inalta Curte, format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Ioana Alina Ilie, in urma caruia avocatul Robert Rosu a fost aruncat in inchisoare pentru 5 ani. La scurt timp de la eliberarea lui Robert Rosu din inchisoare, prin admiterea recursului in casatie de marti, 23 noiembrie 2021, dupa 341 de zile de temnita, de catre judecatorii supremi Rodica Cosma, Stefan Pistol si Laura Soane, avocatul Flavius Radu a publicat un articol in care isi exprima bucuria pentru solutia pronuntata in cazul colegului sau de breasla, insa atrage atentia ca in prezent mai sunt multi alti "Robert" care isi asteapta dreptatea.


Dreptate care insa intarzie sa apara, intrucat in instantele romanesti "unora le e frica de dreptate, iar altii fac dreptate doar de frica".

Avocatul Flavius Radu arata ca daca in cazul lui Robert Rosu "presiunea de a face dreptate a prevalat", Justitia se confrunta in continuare cu "presiunea unui sistem represiv care inca isi face simtita prezenta pe holurile unor instante".


In postarea sa, avocatul Radu vorbeste si despre cum s-a incercat in timpul judecarii apelului la Inalta Curte "sa nu deranjam" prea tare Completul Negru pentru ca acesta sa nu se rasfranga asupra partilor din dosar, dar si cum matematic era imposibil ca dosarul sa fi ajuns pe mana judecatorilor Matei, Dragomir si Ilie.

A ajuns insa, iar solutia data in final de Completul Negru, "incununata" de trimirea in inchisoare a lui Robert Rosu, a dat nastere unor proteste masive in randul avocatilor, efectele incalcarii dreptului la un proces echitabil in acest proces avand rezonanta internationala, mai multe organizatii straine condamnand solutia absurda si abuziva fata de avocatul Rosu.

In urma unei "presiuni pentru dreptate", dreptatea a invins in fata Sistemului represiv care inca bantuie holurile instantelor. Nu toti ceilalti "Robert" au insa aceasta sansa!


Redam in continuare luarea de pozitie a avocatului Flavius Radu:

"Frica de dreptate sau dreptate de frica?

Anul trecut pe vremea asta asteptam pronuntarea in dosarul Ferma Baneasa. Desi toate semnele aratau abuzul ce urma sa fie desavarsit prin Decizia din 17 decembrie 2020, am asistat muti la ce se petrecea in sala de judecata, sperand pe de o parte ca poate dreptatea si legalitatea va prevala si pe de alta parte sa nu deranjam prea tare „completul negru” pentru a nu se rasfrange asupra clientilor... Pana la urma era despre viata si libertatea lor, iar nu a noastra, a avocatilor... Pana la un punct..

In 17 decembrie 2020, colegul nostru, Robert Rosu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru constituirea unui grup infractional organizat si pentru complicitate la abuz in serviciu.

Alaturi de el, nume sonore, condamnate la pedepse absurde pentru acuzatii absurde. Printre ei, Remus Truica, Dan Andronic, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz si altii.

Toata lumea juridica a ramas muta pentru o clipa din cauza nedreptatii ce fusese comisa.

Am aratat la acel moment un rationament matematic prin care dosarul nu avea cum sa fie judecat de alt complet. Am aratat la acel moment cum s-a ajuns la executia judiciara devenita subiect de presa internationala.

Au urmat proteste masive ale avocatilor, ale organizatiilor internationale care blamau incalcarea dreptului la un proces echitabil si condamnarea avocatului Robert Rosu.

O marsavie judiciara, s-a spus...

Dar Robert Rosu nu a fost singura victima a acestui proces. Alaturi de el au fost condamnati toti cei aratati si multi alti oameni simpli, fara a fi vreo personalitate publica. De ce? Pentru ca in lipsa condamnarilor acelor oameni nevinovati nu se puteau dispune condamnarile numelor sonore.

Sa ma explic... Functionari publici care s-au bazat in activitatea lor pe niste hotarari judecatoresti definitive (dar nerecunoscute de Completul Negru) au fost condamnati pentru ca au tinut seama de acele hotarari judecatoresti care aratau ca Printul Paul avea calitatea solicitata de legile retrocedarilor.

Cu alte cuvinte, victime colaterale ale unui razboi, in care nu a fost nicio clipa vorba despre dreptate, ci despre a distruge vietile, carierele si imaginile acelor oameni cu nume sonore.

Avocatii s-au solidarizat cand unul de-al nostru a cazut victima acestui complot. Au tipat, au purtat banderole albe in semn de protest, au scris institutiilor internationale, iar vocea lor s-a facut auzita. Raspunsurile organizatiilor internationale au pus o presiune extrema pe sistemul judiciar din Romania. Presiune pentru ce? Presiune pentru dreptate.

Pe 23 noiembrie 2021 s-a facut un dram de dreptate. Colegul nostru Robert Rosu e acasa cu familia lui, gratie eforturilor sustinute ale organismelor profesionale care au avut curajul sa tipe despre abuzul comis iar completul care a decis admiterea recursului in casatie nu a facut decat sa indrepte o nedreptate crunta comisa cu aproape un an in urma. Presiunea cred ca a fost enorma... Presiunea de a face intr-un final dreptate, versus presiunea unui sistem represiv care inca isi face simtita prezenta pe holurile unor instante...

Presiunea de a face dreptate a prevalat. Dreptatea a castigat. Dar dreptatea de astazi este dreptate doar cu jumatate de masura.

Pe cat de mult ma bucura vestea ca Robert e acasa, pe atat ma intristeaza ca ceilalti inca nu sunt..

Condamnarea din cauza Ferma Baneasa, pentru orice persoana cu studii juridice si cu acces complet la dosar, este un total nonsens. Eu stiu, eu nu doar ca am vazut dosarul... Eu l-am trait... Pacat ca solidaritatea din breasla avocatiilor nu functioneaza si in alte domenii. Daca indiferent de breasla, am fi vocali la abuzurile pe care le traim ori le vedem, sistemul judiciar, sub presiunea dreptatii va avea curajul sa dea deciziile drepte si sa se intoarca la origini, IUS EST ARS BONI ET AEQUI („Dreptul este arta binelui si a echitatii”).

Mi-as dori sa vad totodata ca flacara avocaturii si patosul dreptatii nu au apus odata cu victoria partiala de ieri. Mai sunt multi alti „Robert” care sunt in aceasta situatie si care merita in al 12-lea ceas dreptate... Dar inca stau la coada, pentru ca unora le e frica de dreptate, iar altii fac dreptate doar de frica".


Comentarii

# Ionutu' date 24 noiembrie 2021 23:14 +1

Din păcate presimt ca acest război împotriva abuzurilor făcute în acest dosar, razboi dus de UNBR și toate asociațiile naționale și internationale se va opri. Nu mai contează nimic, decât faptul ca Robert Rosu a fost eliberat, nu mai contează ca s-au aplicat jumătăți de măsură.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2021 – Nici Chis nu il mai suporta pe Mateescu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva