21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GHITA NU ACCEPTA UMILINTA – Deputatul PSD Daniel Ghita ii cere socoteala premierului Nicolae Ciuca: „Guvernul preconizeaza masuri de retorsiune contra statelor ce impiedica accederea Romaniei in Schengen?... Cat au investit Olanda, Austria si Suedia in Romania dupa 1989? In ce domenii?... Ce profituri au realizat in Romania ING, Damen, OMV, Raiffeisen, Schweighofer si Electrolux?... Guvernele Romaniei au verificat vreodata respectarea clauzelor contractuale postprivatizare?”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 November 2022 12:41
Vizualizari: 4451

Deputatul PSD Daniel Ghita (foto) ii cere socoteala prim-ministrului Nicolae Ciuca in legatura cu atitudinea Romaniei fata de Olanda, Austria si Suedia – tari care se opun intrarii noastre in Schengen.Luni, 21 noiembrie 2022, Ghita i-a solicitat lui Ciuca sa precizeze daca Guvernul Romaniei are in vedere reactii concrete impotriva Olandei, Austriei si Suediei, precum si sa ofere cifre in legatura cu relatiile economice dintre aceste state si Romania. Mai exact, sa spuna la cat se ridica investitiile totale olandeze, austriece si suedeze in Romania, domeniile vizate de aceste investitii, profiturile rezultate din ele, precum si companiile infiintate de straini in Romania. Nu in ultimul rand, parlamentarul social-democrat vrea sa stie daca guvernele Romaniei au verificat vreodata respectarea de catre straini a clauzelor din contractele de privatizare ale intreprinderilor romanesti.


Redam textul intrebarii adresate de deputatul PSD Daniel Ghita premierului Nicolae Ciuca:


Obiect: Activitatea unor companii din Olanda, Austria si Suedia in Romania

In temeiul prevederilor articolului 112 alineatul 1 din Constitutia Romaniei si ale articolului 194 din Regulamentul Camerei Deputatilor, va adresez urmatoarea

INTREBARE:

Avand in vedere obstinatia cu care Parlamentul, Guvernul si premierul Olandei se opun, de mai multi ani, intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, precum si recentele demersuri efectuate de premierul Mark Rutte pe langa guvernele si paramentele altor state membre ale Uniunii Europene, ca Suedia si Austria, pentru a obstructiona aderarea tarii noastre la acest spatiu, va solicit sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:

1.Care este valoarea totala a investitiilor realizate de Olanda, Austria si Suedia in Romania dupa 1989 si pe ce loc se claseaza aceste state in topul investitiilor straine in tara noastra?

2.Care sunt principalele domenii in care au realizat investitii guvernele si companiile din Olanda, Austria si Suedia? Care sunt principalele companii cu capital de stat achizitionate de acestea in Romania si care a fost pretul de cumparare al acestora? Ce companii noi au infiintat investitorii din aceste tari in Romania?

3.Ce cifre de afaceri si ce profituri au realizat in Romania urmatoarele companii: ING Bank, Nederlanden Asigurari (NN), Friesland si Damen din Olanda, OMV, Raiffeisen Bank si Schweighofer din Austria si Electrolux din Suedia?

4.Daca guvernele Romaniei au verificat vreodata respectarea clauzelor contractuale postprivatizare de catre OMV dupa privatizarea PECO-Petrom, de catre Raiffeisen Bank dupa achizitionarea Bancii Agricole, de catre Schweighofer dupa achizitionarea mai multor intreprinderi de taiere si prelucrare a lemnului din Transilvania si Bucovina, de catre Friesland dupa cumpararea mai mai multor fabrici de lapte din tara noastra (Cluj Napoca, Satu Mare, Targu Mures, Oradea s.a.) si de catre Electrolux dupa cumpararea fabricii de aragaze Samus din Satu Mare (cea mai mare din tara si printre cele mai mari din Europa in acest domeniu)?

5.Daca Guvernul Romaniei preconizeaza masuri de retorsiune impotriva statelor care impiedica accederea Romaniei in Schengen, desi indeplineste conditiile necesare?

Solicit raspuns scris si oral”.

Comentarii

# DODI date 22 November 2022 13:12 +285

De la capu' la stat se împut toate cele. Respectiv de la vuvuzeaua serviciilor secrete germane și române, nulitatea ce ocupă samavolnic locul de la Cotroceni. Credeți că acest alogen este în stare să lase organele de specialitate să facă un cotrol amănunțit al fărădelegilor comise de firmele străine al cărui satelit este? Credeți că nulitatea de la Cotroceni are simț patriotic românesc și vibrează alături de popor? Dacă acestea le credeți sunteți ori naiv ori userist. Un om normal nu poate crede asta. Și din cauza unor asemenea gunoaie umane suntem priviți în Europa ca un popor de slugi și corupți.

# Miron date 22 November 2022 16:07 +138

@Dodi, USR si Johannis se iubesc ca soarecele cu pisica. LOVE mare este intre Johannis, PNL si PSD. Johannis i-a adus la guvernare pe cei de PeSeDe :-):-):-) Daca USR nu a reusit sa modifice legile justitiei, actuala coalitie (PSD & PNL & UDMR) a reusit, cu ajutorul neprecupetit al actualului CSM. Informatiile tale sunt neactualizate de mai bine de 1 an de zile

# Vasiloiu date 22 November 2022 19:04 +358

Conform trocului din actuala coalitie de guvernare, ministerul Economiei este al PSD. Florin Spătaru, actualul ministru al Economiei, a fost angajat al firmei mixte controlată de Damen, dar şi al Damen Galaţi, timp de mai multe decenii (din 1995 până în noiembrie 2021). Mai mult, şeful Damen Naval România este generalul în rezervă Gheorghe Savu, fost Șef al Direcției Informații Militare și Director General al Direcției Generale de Informații a Apărării. Privatizarea Petrom (OMV) si Bancii Agricole (Raiffeisen) au avut loc in mandatil guvernului PSD, condus de Adrian Nastase. Asadar, dl Ghita ar trebui sa ceara lamuriri in primul rand de la colegii de partid (PSD)

# ILINCA ALEXANDRU date 23 November 2022 07:36 +65

Felicitari domnule senator. Mai sunt si alte domenii si activitati preluate, sa nu spun altfel, la care contractele nu au fost respectate, etc., situatii fata de care cred ca se impunea izgonirea lor din tara si preluarea prin nationalizare, chiar si cu o minima despagubire daca se justifica si daca nu s-au savarsit acte si fapte penale. Etc. Raspunsul care sper sa-l primiti, faceti-l cunoscut, sa nu i se dea caracter de "secret" !!!!!!! Cu stima, Al.Ilinca

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva