23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

GORILELE LUI PIRLOG – Scut in jurul procurorului militar Bogdan Pirlog. Sectia pentru procurori a CSM in materie disciplinara a trantit pe procedura 3 dosare disciplinare in care Pirlog era acuzat de insubordonare, manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale, precum si incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii. La pachet au fost scapati procurorii Cristian Ardelean de la PT Bihor si Alexandru Codreanu de la PT Brasov (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 November 2021 16:52
Vizualizari: 6121

Nici gand ca Inspectia Judiciara sa se atinga de vreun procuror activist, ca repede fac scut in jurul lui membrii Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din CSM, ca niste veritabili bodyguarzi! Miercuri, 10 noiembrie 2021, „Brigada Nufarul” l-a albit in nu mai putin de trei dosare pe procurorul militar Bogdan Pirlog (foto), adjunctul Parchetului Militar Bucuresti. Intr-unul dintre dosare, de spalatura „Sindicatului” au beneficiat alti doi procurori #rezistenti: Cristian Ardelean de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor si Alexandru Codreanu de la Parchetul Tribunalului Brasov.Este vorba despre cauze vizand urmatoarele abateri disciplinare (conform art. 99 din Lege anr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor):


- a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” (aceasta abatere ii vizeaza si pe Ardelean si Codreanu);

- b): „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”;

- g): „nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea”;

- m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.


Curiozitatea nu este respingerea in sine a actiunilor, ci trantirea lor pe procedura, in toate cele trei cazuri. Mai exact, „Sindicatul” a admis peste tot exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare. Din fericire pentru Inspectia Judiciara, cele trei hotarari pot fi atacate la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iar in caz ca IJ va avea castig de cauza, instanta suprema va dispune reluarea judecatii disciplinare.


Pirlog risca sa si-o fure grav


Inainte de a va prezenta minutele celor trei cauze, insistam asupra acuzatiei de mai sus de la litera b): „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”. In cazul in care Bogdan Pirlog va fi sanctionat definitiv pentru aceasta fapta, #rezistentului nu-i poate fi aplicata decat una dintre urmatoarele doua sanctiuni: retrogradarea profesionala sau excluderea din magistratura.


Regula a fost introdusa in 2018, odata cu marile modificari de la legile justitiei, si se gaseste la art. 100 al Legii 303/2004:


(1) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertismentul;

b) diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 25% pe o perioada de pana la un an;

c) mutarea disciplinara pentru o perioada efectiva de la un an la 3 ani la o alta instanta sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;

d) suspendarea din functie pe o perioada de pana la 6 luni;

d^1) retrogradarea in grad profesional;

e) excluderea din magistratura.

(2) Prin derogare de la dispozitiile legilor speciale care reglementeaza raspunderea disciplinara, sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 99 lit. b), d) si t) teza intai nu pot consta in cele prevazute la art. 100 lit. a)-d).


Iata minutele din cele trei dosare disciplinare:


Dosar 12/P/2021:


Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 2483/B din 25.08.2021 date in lucrarea nr. 21-1335/a1 la data de 25 august 2021.

 

Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, cercetat sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. g) si m) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

 

Pronuntata in sedinta publica azi, 10 noiembrie 2021”.


Dosar 9/P/2021:


Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 2456/B din 23.08.2021 date in lucrarea nr. 21-1813/a1 la data de 23 august 2021.

 

Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, cercetat sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

 

Pronuntata in sedinta publica azi, 10 noiembrie 2021”.


Dosar 7/P/2021:


Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 2267/B din 22.07.2021 date in lucrarea nr. 21-1240/a1 la data de 22 iulie 2021.

 

Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratilor Pirlog Bogdan Ciprian (prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti), Ardelean Cristian Marius (procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor) si Codreanu Alexandru (procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov), cercetati sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

 

Pronuntata in sedinta publica azi, 10 noiembrie 2021”.

Comentarii

# Prometheus date 10 November 2021 17:12 +196

Pasul 1 pentru revenirea la normalitate: procurorii sa nu mai fie magistrati, asa cum trebuie si asa cum era pana nu demult.

# santinela date 11 November 2021 07:31 +114

Sectia "Nufarul" este cea mai oribila institutie a statului roman,po******ta de cei mai mizerabili,slugi,lipsiti de caracter,nulitati profesionale, functionari din citi exista !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva