7 martie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREFIERII SE DUC PESTE STELICA – Demonstratii in fata Ministerului Justitiei si a mai multor prefecturi: „Problemele reale ale sistemului: volumul de activitate, subfinantarea cronica, subdimensionarea schemelor de personal, lipsa de conditii minime pentru activitate, care sa respecte conditiile de sanatate si securitate in munca, inechitati salariale... Federatia PUBLISIND a discutat cu ministrul Raluca Turcan. Am obtinut doar motive de ingrijorare si de proteste”

Scris de: V.B. | pdf | print

19 ianuarie 2021 13:06
Vizualizari: 6342

Grefierii s-au intalnit deja cu ministrul Muncii, Raluca Turcan (foto dreapta), dar aceasta n-a facut altceva decat sa-i irite si mai tare, agravand protestele breslei. Dezvaluirea a fost facuta marti, 19 ianuarie 2021, de catre Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, care a anuntat ca manifestatiile vor continua miercuri, 20 ianuarie 2021, in fata Ministerului Justitiei, condus de catre Stelian Ion (foto stanga).


 

Si nu doar la Ministerul Justitiei, ci si in fata a trei prefecturi din tara (Constanta Mures si Prahova), au adaugat grefierii.

Ministrul Stelian Ion s-a intalnit cu grefierii inca din 8 ianuarie, dar intr-un cadru informal, promitandu-le cu acea ocazie o noua discutie, formala, unde breasla sa-i prezinte cele mai presante probleme. Totusi, acea a doua intalnire nu a mai avut niciodata loc, reclama SNGJ.

De aceea, grefierii insista in actiunile de protest, pana cand regimul PNL-USR isi va pleca urechea in mod real la nevoile lor. Ei ameninta ca ar putea declansa chiar si greve in cazul in care protestele le vor ramane fara rezultat.


Redam intregul comunicat al Sindicatului Dicasterial:


Continuam protestele. Ministrul Justitiei nu reactioneaza!

SNGJ DICASTERIAL, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul „Grefierul” Alba, Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Dreptatea Bacau s-au raliat inca de la inceput protestelor declansate de Federatia PUBLISIND si au participat in numar semnificativ la mitingurile organizate in data de 13 ianuarie 2021 in fata prefecturilor din judetele Cluj, Timis si Bacau (vezi imagini).

Interesul mass-media cu privire la formele de protest s-a conretizat in prezenta acestora intr-un numar foarte mare in fata sediului Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si in fata prefecturilor pichetate, precum si prin difuzarea la nivel national a miscarilor din strada. Lozincile scandate impotriva guvernantilor au avut rasunet pana la Palatul Victoria si stim ca au deranjat, dar tocmai asta urmarim si nu vom renunta pana nu vom gasi calea de dialog cu factorii de decizie pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntam.

Miercuri, 20 ianuarie 2021, intre orele 10:00-12:00 scandam impreuna!

In fata Ministerului Justitiei si in fata prefecturilor din judetele Constanta, Mures si Prahova

La toate mitingurile din 13 ianuarie 2021 delegatiile formate din reprezentantii tuturor sindicatelor protestatare au fost chemate la negociere si au inaintat memorii guvernantilor, care inca nu renunta si nici macar nu dezmint informatiile din spatiul mediatic privind viitoare masuri de austeritate.

La Ministerul Muncii, delegatia Federatiei PUBLISIND a discutat cu insusi ministrul Raluca Turcan si nu am obtinut decat noi motive de ingrijorare si, deci, de proteste. Detalii aici.

In data de 8 ianuarie 2021 anuntam intalnirea informala dintre presedintele SNGJ Dicasterial si Ministrul Justitiei, care a avut drept scop informarea acestuia despre principalele probleme cu care se confrunta categoria profesionala.

In urma discutiilor, domnul ministru si-a aratat toata disponibilitatea pentru a organiza, in cel mai scurt timp, o intalnire formala in cadrul careia se vor identifica masurile ce se impun a fi adoptate pe termen scurt, mediu si lung, in vederea solutionarii lor. Am crezut ca s-a reluat dialogul intre partenerii de dialog social. Am trimis ministrului, asa cum a solicitat, o prezentare succinta a problemelor, urmand a fi detaliate si analizate in cadrul acestei intalniri. Intalnire care pana la aceasta data nu s-a anuntat.

Stim care sunt prioritatile Ministrului Justitiei, dar adevaratele probleme ale sistemului sunt cu totul altele si vizeaza in mod direct omul care participa la infaptuirea actului de justitie. Indiferent de functia si rolul in infaptuirea lui. Cu totii ne confruntam cu problemele reale ale sistemului: volumul de activitate, subfinantarea cronica a sistemului, subdimensionarea schemelor de personal, lipsa unor conditii minime pentru desfasurarea activitatii si care sa respecte conditiile de sanatate si securitate in munca, inechitati salariale. Dar vrem digitalizarea sistemului cu aparatura tehnica uzata si depasita de provocarile vremii.

Chiar daca ne doare pe toti, nu toti luptam! Multi colegi sustin in mediul virtual, insa cu participarea fizica, efectiva, e mai greu. Nu e simplu sa stai doua ore in frig si sa sufli corect in vuvuzea! Noi insa mizam pe majoritate si mergem inainte cu cei care aleg sa sacrifice si ceva confort in lupta care urmeaza, motiv pentru care le suntem recunoscatori.

In aceasta dupa-amiaza si in aceasta seara, precum si maine dimineata, vor pleca spre Bucuresti colegi din Alba, Arges, Brasov, Focsani, Timis, Valcea si vor fi prezenti si cei din capitala, la mitingul din fata Ministerului Justitiei.

Iar cei din judetele Constanta, Mures si Prahova vor picheta prefecturile.

Momentan participam la formele de protest organizate de federatie, insa luam serios in calcul declansarea unor forme de protest independente care sa conduca la intreruperea activitatii in instante si parchete.


E nevoie de toti!”

Comentarii

# DODI date 19 ianuarie 2021 15:20 +14

De unde or fi aflat grefierii că pupincuristul stelică are preocupări pentru bunul mers al justiției române? El are pe ordinea de zi doar desființarea SIIJ și pensionarea urgentă a magistraților cu coloană vertebrală pentru înlocuirea lor cu procurori obedienți și șantajabili.

# Gica contra sistemului date 19 ianuarie 2021 17:56 +7

Privești și te crucești ce personaje au ajuns sa conducă Ro și sa rezolve problemele grave ale diferitelor categorii socioprofesionale. Din cati oameni de valoare are tara asta, în posturi cheie ajung personaje luate parca din desenele animate. Cu ei la butoane falimentul tarii e garantat! Referitor la proteste, spuneam într-o postare anterioara ca greul în instante îl duc grefierii, la propriu și la figurat. Au ajuns sa care dosarele cu cărucioarele, ca în supermarketuri, multe dintre hartoagele din dosare fiind redactate de ei, inclusiv hot jud. Și asta pentru ca magistrații iau potul (unii pun și botul) dar nu soluționeaza dosarele cu celeritate, asa cum cere procedura, sa nu se mai adune în dosare hârtii fără valoare.

# mitica date 19 ianuarie 2021 18:22 +1

Care grefieri,care stelica? Romania nu are justitie.

# VOX. date 20 ianuarie 2021 00:26 0

Romanul are un proverb : In calul care trage la caruta , dai cu biciul !. Asa si cu GREFIERII nostrii in epoca ORBAN !!.

# Bogdan date 21 ianuarie 2021 07:28 +1

Cred ca ar fi bine de stiut ca salariul mediu in meseria de grefier e in jur de 5500 lei net. La care se adauga beneficii de genul: decontare chirie pana la 600€, decontare cheltuieli naveta fara limita, decontare cheltuieli transport in concediu....... Cei care apeleaza la metode infractionale (si sunt multi), isi rotunjesc veniturile la 1300-1400 €/lunar net. Aviz celor care le plang de mila.......

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.03.2021 – Clona Cameliei bantuie la CAB

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva