14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Grila de salarizare mesterita de Putere: Judecatorii Inaltei Curti ar putea cobori la 5500 lei pe luna. Pentru judecatorii de la instantele inferioare, Dumnezeu cu mila! (Document)

Scris de: | pdf | print

30 September 2010 14:53
Vizualizari: 10240

In timp ce un judecator suprem din Germania are un venit lunar incepand de la 10.000 de euro, la noi, magistratii instantei supreme risca sa aiba, in 2011, veniturile taiate la aproape jumatate din cat primeau in primavara lui 2010, adica de la 10.000 de lei pe luna, la numai 5.500 lei. Planul ii apartine Ministerului Muncii, care a elaborat un proiect de lege cadru pentru anul viitor, proiect care mai cuprinde o gaselnita de natura a-i ingrijora pe judecatori: din 2011, baza de calcul se va stabili anual, ceea ce inseamna ca in 2012, de exemplu, este posibil ca salariul magistratilor sa fie chiar mai mic decat cel din 2011. Daca simularile veniturilor se vor aplica asa cum au fost intocmite de Minister, ar insemna ca magistratii vor avea un venit egal cu cel al deputatilor. Oficialii Ministerului omit insa ca judecatorii si procurorii nu au voie sa aiba venituri din alte activitati, adica le este interzis prin lege sa faca afaceri, asa cum fac parlamentarii sau guvernantii.

Daca simularile veniturilor se vor aplica asa cum au fost intocmite de Minister, ar insemna ca magistratii vor avea un venit egal cu cel al deputatilor. Oficialii Ministerului omit insa ca judecatorii si procurorii nu au voie sa aiba venituri din alte activitati, adica le este interzis prin lege sa faca afaceri, asa cum fac parlamentarii sau guvernantii.

 

Magistratii instantei supreme nu accepta un venit mai mic decat cel din iunie 2010

Proiectul Ministerului Muncii a fost discutat si cu reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar acestia au declarat ca nu vor accepta ca veniturile lor sa scada mai jos de cele pe care le aveau in iunie 2010. Mai mult, aceeasi grila de salarizare li se va aplica si procurorilor de la Parchetul General, egalizarea prevazuta de lege fiind un alt motiv de nemultumire pentru judecatori.

In iunie 2010, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie aveau venituri cuprinse intre 10.292 si 12.500 de lei, cu exceptia presedintelui acestei instante, care incasa aproape 14.200 de lei. Conform unui proiect cadru facut de Ministerul Muncii, aceste venituri ar urma sa scada, in 2011, cu pana la jumatate. Astfel, potrivit simularii facute de oficialii ministerului, venitul unui magistrat de la Inalta Curte ar trebui sa inceapa de la 5.578 de lei si sa nu depaseasca suma de 7.504 lei, cu exceptia presedintelui, care ar urma sa primeasca suma de 9521 de lei lunar. Exact aceleasi venituri sunt preconizate de Ministerul Muncii si pentru Parchetul General, respectiv Procurorul General al Romaniei. Simularile au ingrozit magistratii Inaltei Curti, care i-au spus clar ministrului Muncii, Ioan Botis, la intalnirea de marti dimineata, ca nu sunt dispusi sa lucreze pentru venituri mai mici decat cele pe care le aveau in iunie 2010, adica dinainte de taierea de 25%. De altfel, magistratii instantei supreme considera nedreapta egalizarea veniturilor presedintelui instantei cu cel al procurorului general, deoarece conducatorul acestei instante este reprezentantul intregii Puteri judecatoresti si trebuie recompensat ca atare.

Veniturile vor fi taiate drastic si la instantele inferioare

Nici judecatorii de la instantele inferioare nu sunt feriti de taierea veniturilor. Astfel, daca in iunie 2010, un judecator de la Judecatorie castiga intre 2900 si 7.200 de lei, iar presedintele instantei incasa lunar aproape 8200 de lei, potrivit proiectului cadru de lege al Ministerului Muncii, un judecator va primi lunar de la 3.200 de lei pana la 5.100, iar presedintele Judecatoriei nu va ridica din casierie mai mult de 6.300 de lei. Nici la tribunal lucrurile nu vor sta mai bine. Astfel, un magistrat de la Tribunal care in iunie 2010 putea sa incaseze intre 6.400 si 8.100 de lei, cu exceptia presedintelui, care castiga aproape 9.300 de lei, in 2011 judecatorii care activeaza la nivelul acestor instante vor avea veniturile limitate intre 4.300 si 5.700 de lei, iar presedintele va putea castiga maximum 6.300 de lei. Conform proiectului de lege al Ministerului Muncii, la curtile de apel din tara taierea veniturilor va fi una si mai drastica. Astfel, in iunie 2010 un judecator de la orice curte de apel incasa intre 7.600 de lei si 9.300 de lei, cu exceptia presedintelui, care castiga lunar putin peste 10.000 de lei. Daca proiectul de lege va trece in forma in care a fost propus de Ministerul Muncii, un judecator de curte de apel va primi intre 4.693 de lei si 6.471, iar presedintele curtii va ridica 7.323 de lei.

Cititi aici grila de salarizare simulata de Ministerul Muncii.

Comentarii

# vivi pescaru date 30 September 2010 16:14 +5

In opinia mea, ideal ar fi ca magistratii sa aiba venituri lunare de minim 3.000 EUR (debutantii), mergand pana la 10.000 EUR la ICCJ, cu o conditie : introducerea raspunderii pentru vicierea actului de justitie, mai cu seama pentru incalcarea regulilor obligatorii de procedura - fapta pentru care as introduce raspundere penala expresa.
Credeti ca ar accepta ? Magistratii tineri (cei nelegati ombilical de mafie), care intra in paine cu dorinta de a aplica legea si a face dreptate,cu siguranta ar accepta.
Insa ghiftuitii de spagi + influenta din ICCJ si CSM, pentru care salariul e maruntis, care fac si desfac totul in domeniu, sigur n-ar accepta.
Dumneavoastra ce credeti ?

# avocat date 30 September 2010 16:56 +9

Sa ajungi la sfarsit de cariera la o instanta SUPREMA, peste care nimeni nu mai domneste si sa beneficiezi de un salariu de doar 5.500 RON, mi se pare intr-adevar putin.
Munca in justitie e grea si se presteaza cu neuronul ... adica dupa munca nu poti sa-ti inmoi oasele cu un samagon si sa fii a doua zi ca nou ... ajungi acasa si-ti descalcesti neuronii si cand ti sau mai relaxat nervii, te culci, ca maine intri iar in complet ... E GREU!!!
Din pacate opinia publica este potrivnica oricarei incercari a magistratilor de autodeterminare in cadrul celorlalte profesii, pentru ca simt ca magistratii sunt ... dincolo de reguli ... din pacate ... NU DAU SOCOTEALA NIMANUI ... NICI MACAR CSM-ului, CARE E DOAR UN "SINDICAT" ... O MARE FAMIGLIA ...
Sunt multi magistrati care merita toate onorurile, din pacate mare parte doar pretind si-si aceste onoruri, nefiind in stare sa si le aproprie, castige.
Ne-am grabit in anii '90 sa ni-i facem inamovibili si acum ne minunam de prostiile lor.
NU EXISTA RESPONSABILIZARE PENTRU MAGISTRATI!
Cred ca de-aici trebuie inceput, de la raspunderea fiecarui magistrat. Sa aiba un magistrat de judecatorie un salariu ca al presedintelui Romaniei, celor de la ICCJ unul de 10-12 ori mai mare, dar sa raspunda pecuniar pentru deciziile luate ... sa vezi ca le tzatzaie fundul pentru ce decid si sa-i vezi cum chiar aplica dubiul in favoarea celui care se obliga, cum dispun arestarea cand chiar nu se mai poate lua alta masura, cum asculta partile cu tot ce au ele de spus si nu le dau cu flit ... SI ATUNCI "ONORATA INSTANTA" SI "RESPECTUOASA RUGAMINTE" nu vor fi vorbe in desert! :-)
JOS PALARIA! 8)

# BALBECK date 30 September 2010 18:41 -3

Magistratii ar trebui sa castige 1500 lei pe luna.Tara asta e foarte saraca,nu e Germania...
In plus magistratii si-au votat singuri salariile,sporurirle.Noi ce platim Incompetenta?Magistratii ce si-au batut joc de Viorica Visan merita 3000 euro pe luna?Magistratii ce l-au omorat pe Tundrea Petre,merita 3000 euro pe luna?Magistratii ce o tin dupa gratii pe florentina Carstea,merita 3000 euro pe luna,dupa ce au eliberat-o on vorbe,magistratii merita 3000 euro pe luna pentru ca au eliberat-o in vorbe pe Oana timis si dupa aia o tin dupa gratii,
magistratii ce l-au tinut 7 luni dupa gratii pe antonie solomon merita 3000 euro,magistratii ce il tin pe platon dupa gratii merita 3000 euro,magistratii ce il tin pe penescu dupa gratii merita 3000 euro,magistratii ce l-au arestat pe gigi becali,merita 3000 euro?M-am plictisit.
CEDO sanctioneaza,magistratii sa plateasca sanctiunile,nu noi,din cauza voastra s-ar putea sa nu intram in spatiul schengen in 2011.

# racaceanu catalin date 30 September 2010 19:04 +5

Ia de la mama, ia de la tata, ia de la Basescu... Dar sa nu-l uitam pe don ministru Predoiu. Luati si de la el

# schmoukiz date 30 September 2010 19:52 -4

In afara de politicieni nu stiu alta categorie care sa aiba insolenta de a cere salarii ca ale omologilor occidentali.
Va trebui sa intelegem pana la urma ca si judecatorii si toate institutiile statului sunt prestatoare de servicii catre po******tie. Atat si nimic mai mult.
O suma de cetateni liberi se aduna si platesc din surplusul muncii lor pe cativa dintre ei sa presteze servicii pentru binele comun: profesori (sa le educe copiii), doctori (sa le oblojeasca batranii), militari (sa ii apere la o adica), judecatori si politisti (sa isi poata rezolva problemele fara sa isi dea in cap).
Salariile magistratilor sunt scandaloase din doua argumente simple: serviciile prestate de ei sunt catastrofale (a se vedea gradul de hotie din aceasta tara) si resursele produse de societate sunt precare. Cand o sa producem mercedesuri in loc de dacii, o sa putem vorbi si de salarii de zeci de mii de euro.

# prostanacu date 30 September 2010 20:52 +5

un absolvent de drept are de ales intre avocatura=5000 euro, notariat=15.000 euro, executor judecatoresc=5000 euro, consilier juridic la banci,ministere etc=5000 euro toate lunar si magistratura=1500 euro.si culmea magistratii sunt cei care au conform constitutiei puterea in stat, celalti sunt auxiliari ai justitiei. Nu mai spun ca magistratii nu au voie sa mai aiba alte venituri in timp ce ceilalti sunt liberi sa o faca. Si mai vrem sa intre si sa mai si ramana in sistem cei mai buni juristi.Ca sa atragi spuma trebe bani grei sa-i platesti sa ramana in sistem, asa e in capitalism scoti banu daca vrei justitie de calitate.

# de ce noi date 1 October 2010 06:41 0

:P :P :P
Dar de ce nu ar avea salariu ca orice functionar al statului - si ce daca e inamovibil? Asta nu inseamna ca e si inamovibil la banii primiti...
Au dreptul sa ia bani din invatamant, au dreptul sa isi recupereze banii pe medicamente (in timp ce oricine altcineva plateste, poate dintr-o pensie de urmas, si o aspirina), au dreptul sa li se plateasca chiriile (desi s-ar pute, nu stiu exact ca unii sa fie casatoriti, dar sa nu aibe acelasi nume in urma casatoriei, si astfel, stau unul in casa celuilalt, si statul le deconteaza chiriile), au dreptul sa stea detasati (desi au grad de judecatorie)si sa ia salariu de inalta curte, au dreptul, daca sunt detaşati sa ia si diurna de detasare ... De ce cei care sunt asimilati judecaotilor si procurorilor au aceleasi drepturi ca si cei din instante si parchete, cand singura treaba pe care o fac e sa invarte hartiile? De ce sa primeasca sporul de 50% de risc, cand nu au niciun risc membrii familiilor lor ca cei condamnati ies din inchisoare si le maltrateze odraslele (asa cum poate cu cei care cerceteaza cazuri sau pronunţa hotarari)? De ce instanţele si parchetele trebuie sa planga ca au posturi vacante si incarcatura pe magistrat e mare, cand mai mult de un sfert dintre ei sunt detasati prin alte institutii, si nu fac nimic altceva decat sa invarta hartiile, nu sa cerceteze cazuri, sa pronunte hotarari ... De ce trebuie sa fie detasati ca sa promoveze inaintea celor din instante? De ce ? De ce? De ce?
De ce trebuie sa le plangem lor de mila, cand noi suntem dati afara, lasati cu copii sa ii crestem, la fel cum sunt multi dintre noi, din pensia de urmas ...
Imi pare rau de noi, sau poate nici nu trebuie sa imi para rau. Pur si simplu ne meritam soarta si primim ceea ce meritam . Majoritatea se supune minoritatii.

# xxxxxxxxxxxxxxx date 1 October 2010 06:49 0

xxxxxxxxxxx

# dixit date 4 October 2010 20:27 +2

@ prostanacule, cati avocati castiga 5000 euro lunar? dar executori judecatoresti? dar consilieri juridici? mai uita-te si tu in jur sa vezi cum merge piata. sunt avocati care n-au bani sa-si plateasca darile! si aici nu ma refer la stagiari si nici la idioti!executori judecatoresti care plang dupa clienti (taxele fiind prea mari, multi cauta alte solutii) iar la consilieri salariile incep de la 300 euro si nu stiu daca depasesc 1000 euro la banci.

# Radu A. date 14 February 2011 20:09 0

Magistraţii reprezintă puterea judecătorească în stat pe care o recunoaştem cu toţii ca o axiomă. Dar greşelile flagrante ale magistraţilor cine le plăteşte, tot statul?

# dark date 9 October 2011 15:51 0

ai mare dreptate, dixit, unii nu stiu ce vb

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva