14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HAINEALA I-A SPART PE NARCOTRAFICANTI – Procuroarea DIICOT Oana Haineala a destructurat o retea de trafic de droguri cu legaturi in temutul cartel columbian Cali. Chimistii columbieni au fost prinsi in timp ce extrageau cocaina din cafea intr-o cabana de langa Oradea: “Inculpatii de cetatenie columbiana insotiti de inculpatii cetateni romani au introdus 6 kilograme de cocaina... A fost identificat pe teritoriul Romaniei primul laborator de extragere secundara a cocainei” (Foto si Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 July 2022 13:34
Vizualizari: 6996

Procuroarea Oana Haineala (foto) de la DIICOT a dat lovitura intr-un caz desprins parca din celebrul serial “Narcos”. Haineala a destructurat o importanta retea de trafic de droguri, formata din cetateni romani, israelieni si columbieni, cu legaturi in temutul cartel columbian Cali, potrivit informatiilor pe care le detinem.


 

DIICOT a anuntat marti, 12 iulie 2022, rezultatele unei ample operatiuni derulate in vederea destructurarii unui grup infractional organizat specializat in importul de droguri de mare risc pe teritoriul Romaniei in vederea comercializarii ulterioare a acestora. Este vorba despre o retea care a introdus in Romania 6 kilograme de cocaina, aceasta fiind dismulata in cafea pentru ca ulterior sa fie extrasa de doi chimisti columbieni. Extragerea cocainei urma sa se produca intr-o cabana inchiriata de traficanti si situata langa Oradea, intr-o zona izolata, in conditiile in care procedeul de extragere a cocainei presupune mirosuri puternice, or intr-o arie populata acestea ar fi atras atentia oamenilor. De altfel, in momentul descinderii, patru membri ai retelei au fost prinsi in flagrant in prin proces de extragere a cocainei. “In urma perchezitiei domiciliare efectuate in cauza au fost descoperite si ridicate un calup presat de 1 kilogram care contine procaina, 148 grame cocaina maronie, ce nu a fost trecuta prin procesul de cristalizare, cat si un amestec de cocaina si cafea cantarind 5 kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanta maronie constituind amestec de substante chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea macinata, un litru de acetona, o canistra de 20 de litri cu benzina si 10 pungi de cafea sigilate”, anunta DIICOT.


Noua tendinta a cartelurilor columbiene


Cazul instrumentat de procuroarea Oana Haineala reprezinta o premiera pentru Romania. Mai exact, este primul laborator de extragere secundata a cocainei identificat pe teritoriul tarii noastre.

In legatura cu acest aspect, oficiali din cadrul DIICOT au explicat pentru Lumea Justitiei ca tendinta cartelurilor columbiene de trafic de droguri este sa isi deschida laboratoare de extragere a cocainei in Europa. Iar asta pentru ca este mai ieftin si mai putin riscant ca introducerea cocainei sa se faca disimulata in cafea, carbuni, lemn sau alimente, si ulterior ea sa fie extrasa de chimisti specializati in asemenea activitati, folositi de cartelurile din America de Sud.


Prezentam comunicatul DIICOT si imagini cu descinderea si captura realizata la cabana inchiriata de reteaua de traficanti:

 

“La data de 10 iulie 2022, procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala impreuna cu politisti din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate - Serviciul Antidrog au desfasurat o actiune ampla in vederea destructurarii unui grup infractional organizat specializat in importul de droguri de mare risc pe teritoriul Romaniei in vederea comercializarii ulterioare a acestora.

In fapt, s-a retinut ca la, inceputul lunii iunie 2022, a fost constituit un grup infractional organizat format din 3 inculpati (doi cetateni romani si un cetatean israelian), la care ulterior au aderat alti doi inculpati (cetateni columbieni), care au sprijinit activitatea grupului, in scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operatiunilor chimice de extractie, purificare a drogurilor si distribuirea/traficarea ulterioara a acestora pe teritoriul Romaniei. Acest grup si-a derulat activitatea infractionala fara intrerupere din momentul constituirii lui si pana la data de 10.07.2022.

Astfel, la data de 01.07.2022, inculpatii de cetatenie columbiana insotiti de inculpatii cetateni romani, au introdus pe teritoriul Romaniei cantitatea de aproximativ 6 kilograme de cocaina. Cocaina a fost introdusa pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriana, de catre inculpatii cetateni columbieni. Cei doi inculpati de cetatenie columbiana au avut pe langa rolul de carausi ai drogurilor si pe acela de chimisti specializati in extragerea de cocaina din marfuri aparent legale.
In perioada 30.06-06.07.2022, membrii grupului infractional organizat au efectuat demersuri in vederea procurarii mijloacelor necesare efectuarii operatiunilor de extractie a drogurilor, respectiv achizitionarea substantelor chimice necesare si a vaselor de reactie. De asemenea, in vederea derularii in bune conditii a procesului de extragere pe cale chimica a cocainei, acestia au identificat si inchiriat o cabana aflata in afara zonelor locuite din judetul Bihor.

In cadrul operatiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus in aplicare mandatul de perchezitie domiciliara, 4 dintre inculpati fiind surprinsi in plin proces de extractie a cocainei din cafea pe cale chimica si fiind astfel identificat pe teritoriul Romaniei primul laborator de extragere secundara a cocainei.

In urma perchezitiei domiciliare efectuate in cauza au fost descoperite si ridicate un calup presat de 1 kilogram care contine procaina, 148 grame cocaina maronie, ce nu a fost trecuta prin procesul de cristalizare, cat si un amestec de cocaina si cafea cantarind 5 kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanta maronie constituind amestec de substante chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea macinata, un litru de acetona, o canistra de 20 de litri cu benzina si 10 pungi de cafea sigilate.

Mentionam faptul ca valoarea de piata a cocainei depistate cu ocazia activitatilor este de aproximativ 200.000 euro.

Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus retinerea pentru 24 de ore, a cinci inculpati, doi cetateni columbieni, doi cetateni romani si un cetatean israelian.

In cursul zilei de astazi, urmeaza sa fie sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva a celor cinci inculpati.

Actiunea a beneficiat de sprijinul ofiterilor antidrog din cadrul D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, brigazilor de combatere a criminalitatii organizate Oradea si Cluj-Napoca, precum si al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bihor si al pompierilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale si Serviciul pentru Interventii si Actiuni Speciale din cadrul Politiei Romane.

Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”.

 


 

 

 

 

 


Comentarii

# santinela date 12 July 2022 14:52 +83

Cine Haineala , ce gluma buna ! Informatia despre locatie sau "pontul" a venit de acolo,cu date concrete .Nu mai ridicati in slavi o simpla actiune de interventie "la gata ". Ne facem totusi de ris.Aia au actionat binemersi de mult timp la noi !

# visu date 12 July 2022 17:15 0

Io cre” ca-i dubla de-i placuta...

# Oana date 12 July 2022 19:01 +14

Din cate rețin a mai fost un caz similar cu cocaina in pământul de flori anterior si procurorul nu a fost indicat…

# vazi date 12 July 2022 20:56 0

emisiunii "La Ordinea Zilei", difuzată la Antena 3, Radu Tudor a făcut un anunţ important : "Se pare că procurorul Oana Hăineală Schmidt se pregăteşte pentru a invalida votul celor 1700 de judecători pentru revocarea din funcţia de membru al CMS a doamnei judecător Alina Ghica, a domnului judecător Cristi Vasilică Dănileţ. Miercuri la ora 8 o să fie cel mai interesant live al CSM".

# vazi date 12 July 2022 20:57 +8

asta ii aceeasi cu: «Scandalurile din Justiție în 2013. Kovesi, Papici, Hăineală și Danileț, cap de listă» muhahahaaa ...6 kilograme de cocaina??? atata ramane prin nispu din plaja dupa ce trece #rezist pe acolo, imo. dar acu serios 6 kg cu tot cu ambalaj? sunteti siguri ca nu ii cofeina si a scris dna gresit o virgulă la antene

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva