4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HARTUIREA JUDECATOAREI OPRINA – Scandalos! Agentia Nationala de Integritate o verifica pe judecatoarea Evelina Oprina pentru o pretinsa incompatibilitate intre activitatea de membru CSM si autoare de carti juridice. Coincidenta, verificarile vin dupa ce Oprina a facut opozitie dura in CSM. Evelina Oprina: “Oare recenta informare pe care am primit-o, in sensul ca in privinta mea se deruleaza o verificare de catre ANI pentru un posibil conflict de interese, sa fie oare intamplatoare?”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

15 September 2022 18:51
Vizualizari: 5076

Fara doar si poate, judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina, reprezentatele judecatorilor de la tribunale in Consiliul Superior al Magistraturii, au fost cele mai categorice contestatare ale proiectelor de modificare a Legilor Justitiei propuse de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, acestea devoaland capcanele din actele normative aflate in dezbatere, care conduc la nesocotirea chiar a Constitutiei Romaniei, dar si excesul de zel de a se reglementa legile de functionare a justitiei dupa bunul plac si fara sa tina cont de realitatile din sistem.


 

Dar, tot judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina sunt cele doua reprezentate ale Consiliului care au fost izolate in CSM pentru opiniile lor, contrare majoritatii CSM. Iar acest curaj de a face opozitie in CSM si de a dezvalui lucruri nu tocmai in regula care se intampla in Consiliu are si consecinte. Si nu dintre cele mai placute!


Judecatoarea Evelina Oprina a dezvaluit cum, pe nepusa masa, a fost instiintata ca face obiectul unor verificari efectuate de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru un posibil conflict de interese. Atentie, conform datelor pe care le detinem, verificarile au fost declansate ca urmare a sesizarii facute de o "persona fizica" si ar avea legatura cu faptul ca judecatoarea Evelina Oprina scrie carti!

Exact: ANI o verifica pe judecatoarea Evelina Oprina pentru ca in timp ce este judecator scrie si carti si desfasoara o activitate publicistica! Nu este o gluma, este realitatea trista care se desprinde din actiunile Agentiei Nationale de Integritate care in trecut a reprezentat un instrument de manevra al politicienilor pentru eliminarea de pe esicherul politic, la un moment dat, a unor oameni incomozi. In acest caz vedem insa ca, odata cu trecerea timpului, ANI si-a extins activitatea si catre magistrati pentru a-i lua la bani marunti de ce scriu carti, o activitate perfect legala, si mai si incaseaza bani declarati pentru asta!

Dezvaluirea a fost facuta de judecatoarea Evelina Oprina duminica, 11 septembrie 2022, in timpul emisiunii Culisele Statului Paralel de la Realitatea Plus, cand, prezenta in studio alaturi de judecatoarea Gabriela Baltag, Evelina Oprina a povestit cum, duminica dimineata a gasit in cutia postala o adresa de la ANI prin care era anuntata ca asupra sa se fac verificari privind un pretins conflict de interese:

"Vreau sa fac o paranteza si sa va spun un lucru. Oare recenta informare pe care eu personal am primit-o, in sensul ca in privinta mea se deruleaza o verificare de catre Agentia Nationala de Integritate pentru un posibil conflict de interese, sa fie oare intamplatoare? Nu stiu, intreb, este o intrebare retorica.

Vreau sa va spun ca atat eu, cat si colega mea, am trait niste experiente nu tocmai placute in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. A fost chiar un an, 2020, 2021, in care daca am avea timp as enumera toate hartuielile la care eu si colega mea (n.red. - judecatoarea Gabriela Baltag), dar care finalmente nu au avut nicio consecinta. Insa a fost suficient ca ele au existat, ne-au tracasat, au consumat timpul si energia Consiliului, in conditiile in care trebuia sa se preocupe de alte chestiuni.

A fost doar o paranteza, pentru ca, ce sa vedeti, chiar astazi am gasit la cutia postala informarea despre care va vorbeam".


ANI: "Va informam ca, in urma sesizarii transmise de o persoana fizica s-a declansat evaluarea respectarii regimului juridic al incompatibilitatilor, pe perioada exercitarii functiei publice"


Lumea Justitiei a intrat in posesia Adresei nr. 38179/G/01.09.2022 pe care Agentia Nationala de Integritate i-a comunicat-o judecatoarei Oprina, din continutul acesteia reiesind ca, in urma sesizarii transmise de o persoana fizica in luna iunie 2022 "s-a declansat evaluarea respectarii regimului juridic al incompatibilitatilor, pe perioada exercitarii functiei publice".

Ca atare, precizeaza ANI, "Agentia va proceda la solicitarea de date si informatii care nu sunt publice, necesare desfasurarii activitatii de evaluare, de la institutiile si autoritatile publice, precum si de la alte persoane juridice de drept public sau privat sau persoane fizice". In situatia in care in urma verificarilor, precizeaza ANI "vor rezulta elemente in sensul existentei unei stari de conflict de interese in temeiul dispozitiilor art. 20 din acelasi act normativ", vor transmite judecatoarei Oprina "o noua informare".

In final Adresei, ANI precizeaza ca daca va identifica elemente de incalcare a legislatiei penale, fiscale, contraventionale sau disciplinare, va sesiza organele de urmarire penala, fiscale, respectiv disciplinare pentru declansarea procedurilor specifice.


Iata adresa de la ANI:

Editia I din "Povestea cartilor" a avut loc in 2020


Nu este pentru prima data cand judecatoarea Evelina Oprina este hartuita pentru ca deranjeaza prin activitatea sa. Astfel cum ne amintim, in 2020, inaintea organizarii alegerilor pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2021, "minti luminate" au nascocit o pretinsa incompatibilitate a judecatoarei Oprina pe motiv ca in timp ce este judecator ocupa si functia de director al Revistei de Jurisprudente, inca de atunci discutandu-se despre sesizarea Agentiei Nationale de Integritate.

Atentie, aceasta anatema era aruncata asupra judecatoarei Oprina, in conditiile in care Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevedea posibilitatea ca magistratii sa desfasoare activitati stiintifice, acest lucru nereprezentand o incompatibilitate, lucru clarificat atat de CCR, cat si de CSM in trecut.


La acea data, pentru a clarifica situatia, judecatoarea Evelina Oprina a transmis o informare de presa intitulata "Iertat sa-mi fie ca scriu" in care evidentia ca interesul pentru activitatea sa stiintifica a aparut dupa ce si-a anuntat candidatura la sefia CSM, vreme de 15 ani nefiind insa nimeni preocupat de vreo pretinsa incompatibilitate (Click aici pentru a citi).

La fel ca si atunci, si acum este un moment cheie in care luarile de pozitie ale judecatoarei Oprina deranjeaza, fiind extrem de bine argumentate si clarificatoare pentru orice cetatean de buna credinta, dar nu pe placul unora dintre capii Justitiei.

Deranjeaza aceste pozitii? Cu siguranta ca da, si cu siguranta ca nu este o intamplare intre adresa ANI si pozitiile judecatoarei Evelina Oprina exprimate atat public, cat si in interiorul CSM!

Comentarii

# Alina date 15 September 2022 19:06 +219

Nu simt decat o mare scarba.... am crezut ca epoca Basescu a luat sfarsit ....mi-e rusine ca traiesc in tara asta imi este mie rusine in fata acestei judecatoare..... opriti-va odata cu marsaviile astea .... ce fel de oameni sunteti? Ne-am saturat de jocurile astea au prins la inceput ... pana am inteles toti realitatea....

# ANI by savo sri date 15 September 2022 19:43 +213

Nu va place democratia noastra ? Vaaai cat ma mir !!! Cat ma mir ca pe Evelina au bagat o in malaxor pentru a da explicatii pentru munca ei cinstita si permisa de lege in acelasi timp in care se implinec trei ani de cand ANI refuza sa solutioneze dosarul averii Liei Savonea. Pai se poate doamna ANI sa nu ne explicati daca doamna S , stapana la justitie, o are licita sau o are de la Vintu. Gradi stieeeee

# Ssss date 15 September 2022 21:32 +178

Toata lumea stie de unde vine comanda. Pui pe cineva sa faca o sesizare si gata. Auzi, incompatibilitate ca scrie carti sau conduce reviste. Bai, prostilor, atat ati gasit impotriva ei? Si cine crede ca Evelina e vreo fraiera si nu stie sa joace jocul asta se insala rau. Cea care a gandit asta mai bine ar avea grija sa o asculte catelusii pe care i-a trimis in csmul de la anul. Nu zic bine, dna L?

# Bai handicapatilor pe Kovesi nu o vazura-ti ?! date 15 September 2022 23:30 +42

Sau pe handicapatul sef de la Cotroceni, cu trafic de copii , bisnita de case ??? Mda stiu ca suna bizar , `tu-va muma-n coor de jigodii 1

# santinela date 16 September 2022 07:23 +2

Nu toate cretinitatile scrise de cineva "persoana fizica" trebuie sa fie luate in considerare.Faci mai intii o verificare sumara,sa vezi ce spune idiotul care a sesizat si apoi trebuie sa se apuce TUTA (ca inspectoarea de fata) sa comunice scris tot felul de idiotenii ! Doamna Colac nu te doare nimic ?

# ALEXANDRU LAPUSNEANU date 16 September 2022 10:58 +4

Viitorul societatii romaneascti este extremismul! Au fost publicate mai multe sondaje de opinie referitoare la intentiile de vot si s-a constatat "surprinzatoarele" scorurile inregistrate de "extremisti"! Sursa extremismului rezida din coportamentul total abuziv, dictatorial, desconsiderant si de tip mafiot cvasi practicat de justitia romaneasca in raport cu OMUL si drepturile si libertatile sale fundamentale! Institutiile de forta au tergiversat, mizand pe uitare si acum ... cer albirea "negulestilor. oneilor, portocalilor", etc, astfel ca sunt asigurate temerile sustinute de un politician(in esenta : lichea) cu privire la promovarea acestora in structuri europene! Iata de ce singura solutie identificata de cetateanul roman de rand este extremismul! Totul se datoreaza abuzurilor si comportamentului de tip mafiot a unei parti insemnate a justitiei! Oare cand se va intelege ca democratie nu poate exista decat atunci cand justitia nu va mai emite solutii interesate, comandate!

# Amelia date 16 September 2022 17:49 +12

Nu sunt fan Oprina dar se vede de la o posta ca este la comanda!

# dulapul pelticiunii, scutelnitei si peirzaniei nationale date 17 September 2022 08:13 0

JoS SCARBOASA NEOSECURITATE! Jos tradatorii! Jos SCULELE SECURISTE DIN CAPUL STATULUI! AFARA CU SECUREALA vanduta strainatatii! JOS SISTEMUL SECURIST TICALOSIT! HUO!HUO !HUO!HUO SECURISTILOR SCARBOSI SI VANZATORI DE TARA! HUO !HUO!HUO! PARTIDULUI SECURIST TRADATOR LABARAL! TOATA PRETUIREA ACESTOR DOAMNE PATRIOATE! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI! AFARA CU REZISTII SORoSISTI si SECURISTI tradatori! aista-i o opinie!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva