24 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HOTARARE PENTRU PLATA RESTANTELOR CATRE JUDECATORI – Ministerul Justitiei a inaintat Guvernului propunerea privind alocarea a aproape 3 miliarde lei catre Inalta Curte: „Suma este destinata achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din Inalta Curte si din cadrul celorlalte instanţe judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023” (Hotararea si Nota de Fundamentare)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 November 2023 14:02
Vizualizari: 14749

Inalta Curte de Casatie si Justitie ar urma sa primeasca din partea Guvernului condus de liderul PSD Marcel Ciolacu banii necesari pentru plata restantelor salariale ale judecatorilor si personalului din instante. Este vorba despre drepturile salariale stabilite prin titluri executorii si prin acte administrative ale ordonatorului principal de credite (ICCJ).


 

Ministerul Justitiei condus de Alina Gorghiu (foto) a lansat in dezbatere publica, marti, 28 noiembrie 2023, Proiectul de hotarare a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Proiectul prevede suplimentarea bugetului ICCJ cu aproape 3 miliarde de lei. Mai exact, 2.893.000.000 miliarde lei, adica 578 milioane euro. Suma este destinta, conform proiectului de Hotarare de Guvern, achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023, precum si a accesoriilor aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii.


Iata proiectul de Hotarare de Guvern privind suplimentarea bugetului ICCJ (vezi facsimil 1):


(1) Se aproba suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la capitolul 61.01 'Ordine publica si siguranta nationala', titlul 10 'Cheltuieli de personal' cu suma de 2.145.500 mii lei si titlul 59 'Alte cheltuieli' cu suma de 747.500 mii lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023.

(2) Suma prevazuta la alin. (1) este destinata achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023, precum si a accesoriilor aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii.

Art. 2 - Ordonatorul principal de credite raspunde de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumelor prevazute la art. 1.

Art. 3 - Se autorizeaza Ministerul Finanţelor sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru anul 2022”.

 


Restantele ar putea creste si mai mult daca nu sunt platite


Amintind ca prin hotarari judecatoresti definitive si executorii au fost recunoscute unele drepturi salariale in favoarea personalului din sistemul justitiei pentru care presedintele Inaltei Curti are calitatea de ordonator principal de credite, Nota de Fundamentare a Hotararii de Guvern precizeaza ca ICCJ are obligatia ca in anul 2023 sa efectueze plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, devenite executorii in perioada 2019-2023, in procentele prevazute prin actele normative anterior mentionate.

Totodata, in 2023, a devenit scadenta obligatia de plata a unei parti din drepturile salariale restante ale personalului din ICCJ si celorlalte instante judecatoresti, recunoscute si stabilite la plata esalonat prin acte administrative ale ordonatorului principal de credite.

Daca nu vor fi achitate, toate aceste restante vor creste, avertizeaza Ministerul Justitiei, in conditiile in care drepturile salariale restante astfel stabilite sunt purtatoare de dobanzi legale moratorii si/sau penalizatoare, fiind supuse, in egala masura, si actualizarii cu indicele de inflatie.


Prezentam Nota de Fundamentarea a proiectului Hotarare de Guvern privind suplimentarea bugetului ICCJ (vezi facsimil 2):


Prin hotarari judecatoresti definitive si executorii au fost recunoscute unele drepturi salariale in favoarea personalului din sistemul justitiei pentru care presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite.

In considerarea prevederilor art.39 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art.VI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. VI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, Inalta Curte de Casatie si Justitie are obligatia ca in anul 2023 sa efectueze plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, devenite executorii in perioada 2019-2023, in procentele prevazute prin actele normative anterior mentionate.

De asemenea, in anul 2023, a devenit scadenta obligatia de plata a unei parti din drepturile salariale restante ale personalului din Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, recunoscute si stabilite la plata esalonat prin acte administrative ale ordonatorului principal de credite.

Avand in vedere ca drepturile salariale restante astfel stabilite sunt purtatoare de dobanzi legale moratorii si/sau penalizatoare, fiind supuse, in egala masura, si actualizarii cu indicele de inflatie, orice intarziere a executarii obligatiei de plata a acestora atrage o crestere semnificativa a cuantumului sumei totale pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie o datoreaza titularilor acestor drepturi.

In lipsa alocarii fondurilor necesare, ar fi incalcate dispozitiile art. 205 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, potrivit carora drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi suspendate altfel decat in conditiile prevazute de aceasta lege.

In aceste conditii, este necesara asigurarea sumelor aferente platii acestor drepturi din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, in conditiile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, conditia urgentei prevazuta de aceste dispozitii fiind justificata, printre altele, de necesitatea inlaturarii cat mai rapide a cauzelor care conduc la cresterea cuantumului sumelor datorate de Inalta Curte de Casatie si Justitie titularilor drepturilor salariale restante, precum si de iminenta executarii silite a ordonatorului principal de credite, inceperea procedurilor de executare creand riscul aparitiei unor blocaje in activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inclusiv prin indisponibilizarea sumelor de bani existente in conturile acesteia.

Avand in vedere faptul ca in bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu sunt prevazute sumele necesare pentru plata drepturilor salariale aferente titlurilor executorii al caror termen esalonat de plata a fost stabilit pentru anul 2023, prin prezentul act normativ se propune suplimentarea bugetului inaltei Curti de Casatie si Justitie pe anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01'Ordine publica si siguranta nationala', titlul 10 'Cheltuieli de personal', cu suma de 2.145.500 mii lei credite de angajament si credite bugetare si la titlul 59 'Alte cheltuieli', cu suma de 747.500 mii lei credite de angajament si credite bugetare in vederea platii sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala devenite executorii, pentru personalul din cadrul instantei supreme si celorlalte instante judecatoresti, pentru care presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite.

 


Comentarii

# Ureke date 29 November 2023 15:52 -79

Deci GUVERNUL e cel care trebuie sa dea o aprobare pentru restanțe. Pentru magistrati - si anume pentru 2023 - Guvernul va da probabil aprobarea. Pentru grefieri inca nu se discuta ACUM deci sperantele raman pentru 2024. Ce sens are atunci articolul precedent in care Presedinta Corbu de la ICCJ era criticata de grefieri ca nu le da restantele ACUM ?

# vlad tepes date 29 November 2023 16:12 -138

”saracii” de ei ,bine ca se vor gasi fonduri...pentru invatamant, sanatate,asistenta sociala nu sunt...deh !!!aia nu pot castaga in instante,pentru ca acestea sunt mana in mana cu politicul,urmarindu si doar propriile interese (ieri ccr a hotarat si restituirea pentru politicieni a pensiilor parlamentarilor).

# Adam date 29 November 2023 16:54 +91

Pentru “Ureke” Restantele salariale sunt pentru personalul din justitie( asa scrie in hg și in nota de fundamentare) , prin urmare sunt avute in vedere și restantele salariale provenite din hotărâri judecătorești datorate grefierilor. În articolul la care faceți referire solicitările grefierilor privesc faptul ca în prezent aceștia și o parte din judecători primesc salariul mai mic decât ordinele de salarizare emise. Așa ca dacă nu cunoaștem situația, mai bine nu comentăm!

# imperia date 29 November 2023 17:42 +217

8) Articolul nu precizează dacă s-a adoptat. Că de propuneri... <img src=ops:' />

# Raymond Reddigton date 30 November 2023 02:46 -182

3 miliarde ???? E corect ??? Pentru o mana de oameni si pt vaccinuri si pt armament second hand, sclavim o po******tie intreaga ??? Ce va faceti, intr o situatie profund ipotetica, in care po******tia face greva fiscala ??? Hai, dati unlike toti cei 10-12.000 din sistem ! De ce trebuie toata lumea sa chitzaie de taxe pt voi ??? Asa buni sunteti ? Uitati va la voi si raspundeti ! Comparati va cu multe alte profesii chinuite inainte sa va urlati privilegiile pe care tot voi vi le dati ! "Instantele " dau drepturi...magistratilor ! Dar inginerii de ce nu isi dau drepturi siesi ?

# ?????? date 30 November 2023 12:12 +1

@ Revendică Sturdza pădure și când o să se ajungă la îndatorarea care a fost când au plecat în occident și alte cheltuieli, până la perioada actuală, probabil că ar putea și obține ceea ce revendică , ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.02.2024 – Vreti sa aflati domicilii si CNP-uri? Gasiti la ICCJ (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva