4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IAR SUNTEM BUNI DE PLATA – Statul roman a suferit doua noi condamnari la CEDO. Maria Dambean a primit despagubiri de 15.000 euro pentru incalcarea dreptului la viata. Statul va trebui sa ii platesca lui Mihai Scarlat peste 5.000 de euro dupa ce acesta s-a imbolnavit in penitenciar si a fost operat la inima

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 iulie 2013 16:04
Vizualizari: 10394

 

Intr-o singura zi Statul Roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului la plata a 20.000 de euro in doua cauza intentate impotriva Romaniei pentru incalcarea art. 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind interzicerea torturii, si a art.2 din Conventie, referitor la dreptul la viata. CEDO a decis, in data de 23 iulie 2013, ca Statul Roman trebuie sa achite cei 20.000 de mii de euro catre Mihai Scarlat si Maria Dambean in termen de trei luni de la data la care decizia de condamnare este definitiva.


CEDO: Scarlat vs. Romania – despagubiri in valoare totala de 5230 euro

In prima cauza, "Scarlat vs. Romania", Mihai Scarlat a sesizat CEDO, in data de 7 iulie 2010 si 10 octombrie 2011, acuzand conditiile precare de detentie din inchisorile Jilava Bucuresti, Bucuresti Rahova si Giurgiu, precum supraaglomerarea celulelor, lipsa caldurii si prezenta mizeriei.

Cauza sa a fost judecata in Sectia a treia din CEDO, camera compusa din judecatorii Josep Casadevall, presedinte, Corneliu Birsan, Ján Šikuta, Luis López Guerra, Nona Tsotsoria, Kristina Pardalos, Johannes Silvis.

Mihai Scarlat, condamnat in 2003 la 10 ani si 10 luni de inchisoare pentru trafic de droguri, a acuzat Statul roman de incalcarea art. 3 din Conventia EDO, care prevede interzicerea torturii, a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. Acesta a aratat ca pe toata perioada detentiei a fost transferat in trei penitenciare, timp in care a luat un microb din inchisoare, din cauza caruia a facut o boala de inima. A fost nevoie de o interventie chirugicala pentru a se vindeca, motiv pentru care in anul 2010 a fost eliberat pentru cateva luni.

In urma judecarii cauzei, judecatorii de la Strasbourg au stabilit ca a fost incalcat art. 3 din Conventia EDO, in ceea ce priveste conditiile de la Rahova si Jilava. Din acest motiv, CEDO a dispus ca Statul roman sa ii achite lui Mihai Scarlat, sub forma de daune morale, suma de 4.500 de euro si 730 de euro cheltuieli de judecata.

CEDO: Dambean vs. Romania – despagubiri in valoare totala de 15.390 euro

In ceea ce priveste cauza "Dambean vs. Romania" judecatorii de la Strasbourg de la Sectia a treia, reunita intr-o camera compusa din Josep Casadevall presedinte, Corneliu Birsan, Ján Šikuta, Luis López Guerra, Kristina Pardalos, Johannes Silvis si Valeriu Gritco au decis condamnarea Statului Roman la plata a 15.000 de euro daune morale si 390 de euro cheltuieli de judecata catre Maria Dambeanu, dupa ce s-a constatat incalcarea art. 2 din Conventia EDO privind dreptul la viata.

In fapt, Maria Dambeanu a sesizat Curtea Europeana a Drepturilor Omului la data de 9 august 2004, acuzand ca ancheta in ceea ce priveste moartea sotului ei, dupa un accident, nu a fost realizata corect. Aceasta a aratat ca raportul de expertiza din martie 2000 care concluziona ca soferul camionului implicat in coliziune este vinovat de producerea accidentului, era diferit de cel de-al doilea raport intocmit in septembrie 2004, care demonstra contrariul. In urma acestui raport, soferul de camion a fost scos de sub urmarire penala.

In acest caz, judecatorii de la CEDO au constatat ca ancheta si modul in care s-a desfasurat procesul nu au fost echitabile, fiind pronuntata o solutie abia la sapte ani de la producerea accidentului rutier in care a murit sotul Mariei Dambean.

Initial, Maria Dambean ceruse 46.000 de euro prejudiciu material reprezentand veniturile sotului sau pe cinci ani, 5.000 de euro, costurile reparatiei masinii, 3.500 de euro pentru cheltuielile de inmormantare si daune morale de 500.000 de euro pentru suferinta suportata de ea si copiii sai, suferinta care ar fi cauzat si decesul fiicei sale, in 2011.

Erorile judiciare si incalcarile drepturilor omului au costat Statul roman, in ultimii ani, zeci de milioane de euro. Numai in perioada 2008 – 2013, Ministerul Finantelor Publice a platit despagubiri in valoare de peste 155 de milioane de lei noi, ca urmare a condamnarilor suferite la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Ceea ce inseamna mai mult de 35 de milioane de euro.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 24 iulie 2013 19:11 +11

in mod expre ponta!!!!!!!iti cer ca banii din condamnarile cedo sa fie platite de napircile si viperele care au instrumentat si dat decizii!!!!!!!!!!! chiar m/am saturat de napircariile voastre.daca nu ceri cit mai repede ponta sa se regreseze statul impotriva celor care ne fac pagube o sa incep sa militez activ pentru neplata taxelor la nivel national!!!!!!!!!!!

# nea caisa date 25 iulie 2013 10:02 +4

Idee de bun simt, insa de nerealizat in timp scurt, deoarece o mare parte din justitie isi permite sa-si bata joc de romani exact in ideea ca nu ei platesc! Sa vedeti ce ragete si zbierete ar trage matroanele justitiei daca ar fi iminenta o legiferare in acest sens! Insa nu este doar asta. Din date publice, se pare ca intretinerea unui prizonier in inchisoare ne costa cam 2700 lei lunar. In timp ce numeroase salarii, din care se intretin familii, nu ating 1000 lei lunar. Ei bine, atunci cand nu poti asigura o existenta minimala cheltuind lunar doua salarii medii pe economie, inseamna ca se intampla ceva, nu? Si concluzia ca, in acesti ani de \"sa traiti bine\", un roman liber traieste, datorita grijii statului, de doua ori mai prost ca un puscarias! Bravos natiune, halal sa-ti fie!

# BERCEA MONDIAL;; e manevra lu frații miei..............,, date 24 iulie 2013 20:12 +14

Cât trebuie să mai plătim pentru condamnările CEDO ????????.   Solicităm intervenția PARLAMENTULUI ROMÂNIEI pentru STOPAREA RISIPEI BANULUI PUBLIC.  Noi prostimea vom plăti enorm din pensii și salarii iar ei sunt funcționari publici care au salarii de mii de euro.       Dați nepoții, concubinele și odraslele afară și instalați profesioniști, terminații cu această ,,MAIMUȚĂREALĂ,, ne-am făcut de râs în toată lumea. Rușine         Nu există instituție publică unde să nu fim întâmpinați de vre-o CADÂNĂ, SAU ACCIDENT GENETIC.

# Eco date 25 iulie 2013 00:11 +9

E bine ca esti optimist. De cand tara asta are parlament, si ma refer aici la unul care chair sa-si exercite atributiile. La cat de inutili sunt si cate ordonante de guvern se dau, mai bine s-ar desfiinta. Daca chiar am avea parlament, opate ca nici Basescu n-ar fi asa cum este.

# mihai date 24 iulie 2013 21:34 +11

popor de prosti! nimeni nu ia nici o masura. stimabilii de la guvernare nu mai sunt activi ca atunci cand erau in opozitie. ar trebui sa ia masuri ca sa plateasca cei vinovati pt ca fiecare angajat al statului plateste pentru greseala, cu exceptia magistratilor. asa isi permit unii procurori sa bage oameni in arest, spunand ca nu-i pasa ca oricum statul plateste pt prostia lui. in plus, daca reclami un magistrat, CSM il spala si spune ca desi a bagat la puscarie un om nevinovat, omul cica si-a indeplinit atributiile de serviciu..vezi haineala... asadar, popor de imbecili

# mihai date 24 iulie 2013 21:36 +3

popor de prosti! nimeni nu ia nici o masura. stimabilii de la guvernare nu mai sunt activi ca atunci cand erau in opozitie. ar trebui sa ia masuri ca sa plateasca cei vinovati pt ca fiecare angajat al statului plateste pentru greseala, cu exceptia magistratilor. asa isi permit unii procurori sa bage oameni in arest, spunand ca nu-i pasa ca oricum statul plateste pt prostia lui. in plus, daca reclami un magistrat, CSM il spala si spune ca desi a bagat la puscarie un om nevinovat, omul cica si-a indeplinit atributiile de serviciu..vezi haineala... asadar, popor de imbecili

# cota date 24 iulie 2013 22:29 +11

Ministerul  Finantelor Publice vad ca plateste la greu milioane de lei noi ptr.condamnarile la CEDO,dar oare cand isi aduc aminte stimabili din acest minister,alaturi de stimabili din guvern, ca totodata aceeasi stimabili de la finante au OBLIGATIA conform legilor in vigoare sa recupereze prejudiciile cauzate de aceste condamnari, de la acesti procurori si judecatori incompetenti?

# mihai date 24 iulie 2013 23:08 +4

niciodata, din pacate...

# Dan date 25 iulie 2013 07:33 -8

Cota, ai citit articolul? Își dai seama că aberezi pe temă dată. Ai obsesii pentru o problemă care nu te lasă să procesezi informații noi. Mai citește articolul din nou. Poate înțelegi ceva. Mă întreb când o să apară și grupul mamelor batjocorite....

# Orlando date 25 iulie 2013 09:36 +3

Sa vedeti cat o sa platim pentru Nastase ! Tot noi ...

# Lucia date 25 iulie 2013 18:25 0

Ma puteti ajuta cu o adresa de la ceod unde sint afisate cele 2 condamnari ale statului roman?

# unul din lumea cea mare date 26 iulie 2013 00:32 0

pentru lucia//aici ai linkul .sper sa/ti foloseasca.cu placere!!!! ,,http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/Pages/search.aspx#{%22documentcollectionid2%22:[%22GRANDCHAMBER%22,%22CHAMBER%22]},,

# paul date 26 iulie 2013 10:08 +1

Este un haos total în justiţia noastră. Ce face Parlamentul? Procurorii nu sunt deasupra LEGII! dacă greşesc sau dacă sunt simple slugi ale unui regim de mult urât de întreaga societate să plătească. Ce Dumnezeu, vreţi să plătească tot amărâtul de om simplu. 

# M. date 26 iulie 2013 13:52 -3

Saracul traficant de droguri\' ce rau a dus-o in inchisoare, aduceti-mi aminte sa plang. Inchisorile ar trebui sa fie cu pamant pe jos si cu sobolani, ca in Turcia. Nu-mi pare rau ca platesc pentru asta.

# obiectiva date 30 iulie 2013 19:10 0

sa/i ia dracu ` si pe astia de la CEDO.....mie mi/au mai respins o cerere.....din 2009....astia sunt DEMENTI !!!! cred ca dau cu banu` si eu sunt oricum pe LISTA NEAGRA a securitatii.....NU AM VOIE SA CASTIG VREUN PROCES...SI ERA TOT CU DREPTUL LA VIATA !!! CE CERTITUDINE AM EU CA CEREREA MEA CHIAR A FOST JUDECATA SI ACEL JUDECATOR SPANIOL ....SPER CA IN TRENUL ALA SE AFLA SI FAMILIA LUI....si a murit toata....un judecator MITUIT de statul roman, numit L LOPEZ GUERRA....care dupa 4 ANI....examineaza cererea mea si o respinge ca inadmisibila...vreau sa spun ca in recurs completul de 3 judecatori baSSisti...de LA ICCK|J contencios adm...au OMIS sa se pronunte asupra intregii sentinte si au judecat in fapt DOAR CEREREA depusa in 5 zile...de DECLINARE A COMPETENTEI privind un parat din 6....

# obiectiva date 30 iulie 2013 19:14 0

vreau ca L LOPEZ GUERRA, judecator CEDO ,sa imi semneze decizia CEDO cu manuta lui . nu sa primesc o hartie, cand am dat o AVERE pe xerox si pe posta, semnata de vestitul si permanentul si imuabilul referent juridic roman, nici macar in ORIGINAL, ci copie xerox, de V. NICOLESCU....de unde stiu eu ca NU SRI sau SIE au facut aranjamentul acesta ????

# obiectiva date 30 iulie 2013 19:28 0

L LOPEZ GUERRA, fiind judecator in CAMERA A TREIA, nu avea cum judeca SINGUR aceasta cerere e a mea....ci doar in complet de cel putin 3 judecatori....in camera a treia ....ca NU este judecator raportor, sa poata judeca , repede si degraba privind inadmisibilitatea unei cereri....cu siguranta, la CEDO se fac multe porcarii....CELE MAI MARI MIZERII.....da` am eu grija si de ei....LUJU, daca ajungi la CEDO, vezi ca cererea mea e cu nr. 47564/09.....iar judecatorii ICCJ care NU AU JUDECAT RECURSUL meu SI AU SCAPAT DE SANCTIUNE sunt JOITA PREDA, CARMEN FRUMUSELU, MAGDALENA DUMITRU..disjungerea privind cel de-al 6 lea parat era la FOND, dupa 6 ANI...acum este in al 3 lea recurs......si, CEREREA MEA INTRODUSA DIN 2007....inca NU ERA JUDECATA INTEGRAL IN TARA .....si asta... ..garantez eu ca remote viewer ca TOTI JUDECATORII DE LA ICCJ sau din teritoriu PROTEJATI DE SISTEM au parte de favorizarea infractorului la CEDO...numai cei neintegrati sistemului represiv au parte de decizii CEDO in favoarea JUSTITIABILULUI....

# obiectiva date 30 iulie 2013 19:44 0

plus ca am INFORMATII din sursele cele mai sigure ca se FURA din cererea completata ca la CARTE catre CEDO ultima pagina, cea cu SEMNATURA de cele mai multe ori si ti se trimite de catre vestitul si permanentul si imuabilul referent juridic roman, V. NICOLESCU, o hartie prin care ti se aduce la cunostinta ca NU AI COMPLETAT CEREREA CONFORM cu prevederile CEDO....sau se fura de catre SRI sau SIE ...depinde....si ca atare , CEREREA TA NU POATE FI PRIMITA IN VEDEREA CONSTITUIRII UNUI DOSAR.....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva