7 martie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCULPAT PENTRU UCIDERE DIN CULPA, TRATAT CU MAXIMA LEJERITATE – Judecatoarea Carmen Mihaela Layet de la Judecatoria Buftea i-a acceptat de mai multe ori unui barbat acuzat de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului, conducere fara permis sub influenta bauturilor alcoolice si furt imblanzirea masuriii arestului la domiciliu, permitandu-i sa-si paraseasca locuinta inclusiv pe motiv ca trebuia sa faca voluntariat. Magistrata a interpretat extrem de lax art. 221 alin. 6 Cpp (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 februarie 2021 18:03
Vizualizari: 4219

Daca ai fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa si ai noroc sa nimeresti la un judecator precum cel de mai jos, arestul la domiciliu iti va fi floare la ureche.Vorbim despre Cristian-Florian David, un barbat din orasul Buftea, care in toamna anului trecut a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului, conducere fara permis si sub influenta bauturilor alcoolice si furt in scop de folosinta. Mai exact, dupa cum a relatat pentru Lumea Justitiei avocatul Alexandru Morarescu (foto), David l-ar fi lovit mortal pe studentul masterand Bashir Madalin Kili, in timp ce conducea baut o autoutilitara ce nu-i apartinea. Mentionam ca Alexandru Morarescu este aparatorul familiei Kili (parti civile in cauza).

Partea ciudata a lucrurilor a fost ca dupa aceea David a obtinut din partea judecatoarei Carmen Mihaela Layet de la Judecatoria Buftea o serie de imblanziri ale masurii arestului la domiciliu. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, nici Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea nu a atacat respectivele imblanziri, desi ele sunt cat se poate de controversate, dupa cum veti vedea imediat.


Iata explicatiile maestrului Morarescu pentru Luju.ro:


La data de 10.05.2020, numitul David Cristian-Florian a condus pe drumurile publice, sub influenta bauturilor alcoolice si fara a detine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, o autoutilitara apartinand societatii comerciale la care era angajat, lovind cu aceasta ocazie un biciclist care se deplasa regulamentar si parasind locul accidentului. Ca urmare a impactului, victima a zacut timp de 9 zile in coma, decedand ca urmare a ranilor provocate. Victima se numeste Kili Bashir Madalin si era masterand in primul an in domeniul Inginerie Mecanica, specializarea Inginerie si Proiectare Asistate de Calculator pentru Masini si structuri Mecanice, si absolvent magna cum laude al Facultatii de Inginerie a Sistemelor Biotehnice din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Autorul accidentului a fost retinut si arestat preventiv timp de aproximativ 2 luni, ulterior fiind plasat in arest la domiciliu.

La mai putin de o luna dupa plasarea sa in arest la domiciliu, inculpatul a formulat o cerere adresata Judecatoriei Buftea, pentru ca in baza unui contract de voluntariat incheiat cu Organizatia Comunala Vultureni, judetul Cluj, sa poata parasi imobilul pentru a efectua munca de voluntariat, in zilele de luni, miercuri si vineri, in intervalul orar 10:00-12:00, pe raza comunei Vultureni si in satele care apartin de aceasta. Apreciind ca legitim demersul inculpatului, judecatoarea Carmen Mihaela Layet admite cererea, in regim de urgenta, hotarare neatacata de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea.

Trebuie mentionat ca, inculpatul a prezentat judecatoarei un contract de voluntariat, incheiat in aceeasi zi, fara ca acesta sa fi avut o activitate similara anterioara, insa magistratul a apreciat ca efectuarea acestei activitati este necesara pentru realizarea drepturilor si intereselor legitime ale inculpatului.

Dupa nici 2 luni, respectiv 29.10.2020, acelasi magistrat admite cererea inculpatului de parasire a imobilului pentru prezentarea la locul de munca din cadrul unei societati din Cluj-Napoca, in zilele de luni pana vineri, intre orele 06:00-19:30 “unde va fi angajat ca muncitor necalificat”. Pana in acel moment avem deci, de luni pana vineri, 13 ore pe zi, incuviintare de parasire a imobilului unde trebuia executata masura arestului la domiciliu.

La acel moment, programul de lucru se suprapunea peste programul de voluntariat, astfel incat la data de 20.11.2020, dupa aproximativ o luna, inculpatul solicita modificarea parasirii imobilului pentru activitati de voluntariat, din timpul saptamanii, in weekend, intre orele 09:00-12:00, solicitare admisa prin incheierea din data de 24.11.2020, definitiva prin neatacare de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea.

La acel moment, aveam deci un inculpat aflat sub masura preventiva a arestului la domiciliu, care insa putea parasi imobilul, de luni pana vineri, intre orele 06:00-19:30, iar sambata si duminica, intre orele 09:00-12:00, solutie reiterata si prin incheierea din data de 18.02.2021.

Intrebarea care se pune este daca judecatoarea Carmen Mihaela Layet a verificat existenta contractului de voluntariat cu Organizatia Comunala Vultureni, realitatea activitatilor ce urmau a fi prestate, prin prisma interesului legitim al arestatului la domiciliu, dar si prin prisma esentei acestei masuri, dar si realitatea contractului de munca,a executarii acestuia, a veniturilor realizate si a solicitat / primit informari de la organul de supraveghere, coordonat de IPJ Cluj, cu privire la realitatea celor declarate de inculpat, atat in ceea ce priveste prezenta sa la munca, cat si in ceea ce priveste activitatile de voluntariat.

Pe scurt: este prima hotarare judecatoreasca in care voluntariatul este asimilat unui interes legitim al inculpatului. In rest, mersul la medic, la notar – aici n-am fi avut nimic de comentat. Dar aici vorbim despre o premiera legata de un asa-zis 'voluntariat'. De obicei, voluntariatul nu este in folosul celui care il presteaza. Si atunci dispare legitimitatea.

Familia tanarului inginer ucis acum 9 luni la varsta de 23 de ani se declara stupefiata de modul in care judecatoarea din cadrul Judecatoriei Buftea a inteles gravitatea faptelor inculpatului, urmarea actiunilor sale si drama prin care trece”.


Interpretare laxa a Codului de procedura penala


Totusi, nu o putem acuza pe judecatoarea Carmen Layet de incalcarea vreunei legi, intrucat insusi Codul de procedura penala, la art. 221, alin. 6, le permite instantelor luarea unor masuri de imblanzire a arestului la domiciliu (chiar daca magistrata in cauza a interpretat alineatul de mai jos intr-un sens extrem de lax):

La cererea scrisa si motivata a inculpatului, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, prin incheiere, ii poate permite acestuia parasirea imobilului pentru prezentarea la locul de munca, la cursuri de invatamant sau de pregatire profesionala ori la alte activitati similare sau pentru procurarea mijloacelor esentiale de existenta, precum si in alte situatii temeinic justificate, pentru o perioada determinata de timp, daca acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului”.

In incheiere, mentionam ca judecatoarea Mihaela Layet a ingrosat in octombrie 2017 randurile magistratilor-activisti, semnand memoriul Forumului Judecatorilor din Romania impotriva noilor legi ale justitiei.


* Cititi aici toate minutele prin care judecatoarea Carmen Mihaela Layet i-a imblanzit inculpatului arestul la domiciliu

Comentarii

# Valter Cojman date 23 februarie 2021 10:16 0

Asta este „justițea” de KKT băsisto-iohaniSStă pe care o doresc IohaniSS și complicii lui.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.03.2021 – Clona Cameliei bantuie la CAB

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva