24 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOSAR PENTRU MAMA CATUSELOR – Plenul CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru a ancheta presiunile pe care sefa DNA Laura Kovesi le-ar fi facut asupra procurorului inspector Mihaela Focica. Decizia CSM vine dupa ce Lumeajustitiei.ro a difuzat o inregistrare uluitoare in care Mihaela Focica ii povestea adjunctului Inspectiei Judiciare, procurorul Gheorghe Stan, ca dupa intalnirea avuta la cererea lui Kovesi i-au "tremurat genunchii"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

21 septembrie 2017 15:41
Vizualizari: 21938

Lovitura dura pentru sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Dupa lungile discutii din sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de joi, 21 septembrie 2017, in care membrii judecatori si procurori s-au contrat pe posibilitatea demararii unor verificari fata de inregistrare uluitoare publicata de Lumeajustitiei.ro cu dialogul dintre procuroarea Mihaela Focica si inspectorul sef adjunct al Inspectiei Judiciare procurorul Gheorghe Stan, in care aceasta ii povestea ca i-au tremurat genunchii in fata lui Kovesi, CSM a luat o decizie devastatoare pentru sefa DNA.


Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat cu 13 - 3 sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea anchetarii posibilelor presiuni pe care Laura Kovesi le-a facut asupra inspectoarelor din Inspectia Judiciara in timpul Controlului de la DNA. Prin acest vot, CSM a admis practic sesizarea formulata de Asociatia Magistratilor din Romania si Uniunea Judecatorilor din Romania si inaintata Plenului la sedinta din 21 septembrie 2017, urmand astfel ca la Inspectia Judiciara sa fie deschis un dosar disciplinar pentru anchetarea dezvaluirilor facute de Mihaela Focica in inregistrarea publicata de Lumeajustitiei.ro. 

Decizia de a dispune verificari fata de Laura Kovesi prin sesizarea Inspectiei Judiciare de catre CSM este de-a dreptul surprinzatoare, cu atat mai mult cu cat in dezbaterile din Plen s-a vazut ca procurorii din CSM si unii judecatori care ne-au obisnuit ca voteaza cu procurorii erau preocupati mai mult de anchetarea Inspectiei Judiciare, decat de tragerea la raspundere disciplinara sau chiar penala a sefei DNA.

Pe de alta parte, in opinia noastra, in cazul de fata se impune suspendarea din functie a Laurei Kovesi pe perioada derularii cercetarilor de catre Inspectia Judiciara. Asta pentru a nu exista suspiciuni si pentru a impiedica o eventuala imixtiune in activitatea inspectorilor. Mai ales ca cele relatate pe inregistrarea audio nu exclus o asemenea posibilitate.

Potrivit precizarilor Consiliului Superior al Magistraturii, tematica oficiala a sesizarii Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari va viza urmatoarele:

"-Daca a fost incalcata independenta functionala si operationala a IJ/inspectorilor judiciari, in realizarea atributiilor de serviciu in raport de informatiile aparute in presa in legatura cu verificarile realizate la DNA;

-Daca au existat situatii de incalcare a independentei IJ prin presiuni interne si externe;

-Daca au existat situatii de incalcare a independentei inspectorilor judiciari prin presiuni interne sau externe;

-Modul de comunicare a conducerii IJ cu ceilalti inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor ce tin de independenta inspectorului judiciar;

-Daca a existat o inregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul in care continutul pretinse convorbiri a fost adus la cunostinta inspectorului sef, motivele eventualei intarzieri si orice alte aspecte relevante."

Iata solicitarea UNJR si AMR:

CATRE
CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania(AMR) solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca, in baza art. 30 din Legea 317/2004, sa se sesizeze de indata in vederea apararii independentei intregului sistem judiciar fata de pretinsele presiuni pe care procurorul-sef DNA Laura Codruta Kovesi le-ar fi facut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnata sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA.

In fapt, pe data de 19.09.2017 presa a publicat o inregistrare ambientala a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, si procuroarea Mihaela Focica, procuror inspector care a facut verificari la DNA.

Din spusele procuroarei Mihaela Focica, asa cum rezulta din respectiva inregistrare, procurorul-sef DNA Laura Codruta Kovesi ar fi facut presiuni asupra ei in lucrarea care ii era desemnata si in care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala savarsire de catre acestia a unor abateri disciplinare.

De asemenea, din cadrul aceluiasi dialog, reiese si ca procurorul Codrut Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focica.

Amintim faptul ca, in conformitate cu art. 65 alin. 3 din Legea 317/2004, 'Inspectia Judiciara actioneaza potrivit principiului independentei operationale, indeplinind, prin inspectori judiciari numiti in conditiile legii, atributii de analiza, verificare si control in domeniile specifice de activitate'.

Daca faptele mentionate in acea inregistrare se confirma, acestea reprezinta incalcari extrem de grave ale independentei justitiei, prin imixtiuni si presiuni ale procurorului-sef DNA Laura Codruta Kovesi in activitatea Inspectiei Judiciare, prin care se incalca nu doar independenta acestui procuror inspector, dar si independenta sistemului judiciar in ansamblul sau.

Inspectori judiciari sunt cei care verifica nu doar actele intocmite de procurori si judecatori, ci si conduita acestora in exercitarea functiei sau in afara acesteia. Inspectorii judiciari sunt singurii abilitati sa faca astfel de verificari, cu exceptia cazului in care magistratii sunt acuzati de savarsirea unor fapte penale.

Din acest motiv, am sustinut si sustinem in continuarea ca este absolut necesar ca inspectorii judiciari sa actioneze in deplina libertate si independenta, orice presiuni facute asupra lor rasfrangandu-se asupra intregului sistem judiciar. Afirmatiile noastre sunt fundamentate pe dispozitii legale, in conditiile in care, prin art. 69 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, se prevede ca 'Inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare nu solicita si nu primeste instructiuni de la nicio autoritate, institutie sau persoana in realizarea atributiilor sale referitoare la declansarea, desfasurarea si valorificarea controalelor, cu exceptia situatiilor prevazute de prezenta lege'. De asemenea, legiuitorul a stabilit, prin art. 72 alin. 1, ca 'inspectorii judiciari isi desfasoara activitatea in mod independent si impartial'.

Pe de alta parte, inspectorii judiciari trebuie sa isi foloseasca independenta conferita de lege pentru a cerceta toate plangerile cu care sunt sesizati, in mod obiectiv, eficient si efectiv, indiferent din partea cui provin si pe cine vizeaza.

Imixtiunea grava devoalata de procurorul inspector Mihaela Focica necesita o reactie pe masura a CSM, garantul independentei justitiei.

De altfel, imixtiunea este recunoscuta si definita ca atare chiar de catre procurorul Gheorghe Stan, inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, care, in cursul conversatiei, se arata revoltat de cele intamplate si spune ca 'Asta inseamna imixtiune! Clasica!'.

CSM a amendat ferm, in anii trecuti, declaratiile unor politicieni, jurnalisti ori functionari publici prin care respectivii criticau punctual actiuni ale procurorilor DNA, iar CSM a apreciat ca astfel de declaratii sunt acte care au afectat independenta sistemului judiciar in ansamblul sau. CSM trebuie, cu atat mai mult acum, sa actioneze pentru verificarea actiunii procurorului-sef DNA care, daca se confirma, afecteaza grav independenta, impartialitatea procurorului inspector si, prin aceasta, independenta sistemului judiciar in ansamblul sau.

Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toata seriozitatea de catre CSM, in calitatea pe care o are de garant al independentei justitiei.

Solicitam efectuarea unei anchete efective, audierea in sedinta publica a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate si intocmirea unui raport asumat de CSM in care sa se clarifice toate aspectele mentionate in acea inregistrare.

Independenta justitiei nu este un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetateanului, tocmai de aceea CSM are obligatia sa actioneze si sa dovedeasca opiniei publice ca isi indeplineste fara intarziere obligatia prevazuta de art. 133 din Constitutie de a fi 'garantul independentei justitiei'.

In concluzie, solicitam CSM-ului sa se sesizeze de indata si sa verifice cu celeritate toate aspectele relatate in respectiva inregistrare si sa ia toate masurile care se impun in scopul apararii independentei sistemului de justitie in ansamblul sau impotriva presiunilor reclamate de un procuror inspector ca fiind exercitate de procurorul-sef al DNA.

Judecator Dana Girbovan

Presedinte UNJR

Judecator dr. Andreea Ciuca

Presedinte interimar AMR

Comentarii

# X date 21 septembrie 2017 16:16 +16

The beginning of the end !

# Vladimârrr...!!! date 21 septembrie 2017 16:17 +26

La câte s-au strâns pe capul acestei nevinovate (aici in sensul de "straina") in ale justiției dar experta in toate mârșăviile posibile, acest CSM trebuie măcar acum, in al doisprezecelea ceas, sa o suspende și sa pornească o ancheta serioasă fata de cea care a desfigurat la propriu ideea de justiție, aducând-o la un număr de susținători sinceri, cel mult egal cu cei ai echipei de fotbal din Chiajna. Și impreuna cu ea, trebuie cercetați și sancționați penal, toți cei care au încurajat-o, susținut-o și laudat-o, din "obscure" interese personale, ajutându-se pana la ultimii doi pseudopresedinti ai țării și, de ce nu, la desINTERESATII diplomați străini. Altfel, justiția noastră nu are ABSOLUT NICIO ȘANSA DE ÎNSĂNĂTOȘIRE ...!!!

# PESIMISTU date 21 septembrie 2017 22:29 +3

CIOLANNIS VON JOIANNIS va merge pînă-n pînzele albe cu susținerea plagiatoarei. Să nu uităm cum vru să ne aburească - cică zise ca prof să fie zburat cine a plagiat și apoi a-ntors-o, în calitate de om politic. Doar că era prima oară... în recreație, la meciul politic cu Ponta...

# Vladimârrr...!!! date 22 septembrie 2017 07:21 +2

Cineva spunea ca PESIMISTUL este un optimist bine informat. Se pare ca avea dreptate. Data viitoare, ceva și despre optimist. O zi buna și zâmbește, ca mâine va fi mai rău !

# VVV date 22 septembrie 2017 10:42 -1

Taci, cobe! Perversa F(l)ocica s-a plîns de cucuveauamov la alde Stan ca să poată apoi să-l dea pe mîna femeii puternice. Desigur ca să îmbunătățească situația puradelului ei :P :P :P , lăsînd la o parte cea deontologie...

# Vladimârrr...!!! date 21 septembrie 2017 16:37 +3

La câte s-au strâns pe capul acestei nevinovate (aici in sensul de "straina") in ale justiției dar experta in toate mârșăviile posibile, acest CSM trebuie măcar acum, in al doisprezecelea ceas, sa o suspende și sa pornească o ancheta serioasă fata de cea care a desfigurat la propriu ideea de justiție, aducând-o la un număr de susținători sinceri, cel mult egal cu cei ai echipei de fotbal din Chiajna. Și impreuna cu ea, trebuie cercetați și sancționați penal, toți cei care au încurajat-o, susținut-o și laudat-o, din "obscure" interese personale, ajutându-se pana la ultimii doi pseudopresedinti ai țării și, de ce nu, la desINTERESATII diplomați străini. Altfel, justiția noastră nu are ABSOLUT NICIO ȘANSA DE ÎNSĂNĂTOȘIRE ...!!!

# Liviu S. date 21 septembrie 2017 18:22 +8

Sens unic spre excluderea din magistratură... Vom vedea dacă justa aplicare a legii este valabilă și pentru „Mama Cătușelor”...

# NO COMMENT date 21 septembrie 2017 23:20 +1

„Kovesi e atacată pentru că arată bine.” :P :P :P

# Justitiarul date 21 septembrie 2017 18:33 +7

Daca nici acum nu se obtine nici un rezultata, este GRAV! DE buna voie nu va pleca de la sefia DNA, asa este cert. Dar cand va pleca, si daca va pleca, multe vor iesi la lumina. Asteptam cu interes.

# Floriana date 22 septembrie 2017 04:34 +1

Las' ca vine el , dom' Klem si ii repereaza onoarea... 8)

# zn-zn*!* date 22 septembrie 2017 05:00 +12

Chiar daca Lulutza a promis ca poate aresta si zece mii de persoane :eek: (daca in mintea ei cloceste tot mai mult paranoia :cry: ), iar secu-procurorii 8) sapa sarguinciosi gropile altora, - Sa ne amintim de marturia celor judecati si condamnati prin abuzul celor imbatati de putere, dar lasi ca niste sobolani :-x : Eric von Witzleben - You may hand us over to the executioner, but in three months' time, the disgusted and harried people will bring you to book and drag you alive through the dirt in the streets! :lol: / Vous pouvez nous remettre au bourreau. Dans trois mois, le peuple harcelé et dégoûté vous demandera de rendre des comptes et vous traînera vivant dans la boue de la rue ! :-*

# zn-zn*!* date 22 septembrie 2017 17:05 +1

Valabil si pentru Tolomacul sasoi :cry: : - „Sie können uns dem Henker überantworten 8) . In drei Monaten zieht das empörte und gequälte Volk Sie zur Rechenschaft und schleift :eek: Sie bei lebendigem Leib durch den Kot der Straßen.“ :-*

# xXx - Triple X date 22 septembrie 2017 11:54 +3

Pace Voua, Nu va alarmati prea mult. Capul Mafiei Johanni-SS , este la instructaj in America. Sanchi ONU si alte fumarii aruncate pe Canalele Dambovitei care ascund Media. Acest Presedinte care din America sta linistit si doar comenteaza , il asimilez cu un Agent CIA , mers la Reciclare. In alte conditii si chiar sub alti sef de state, nu vorbesc si de tari, cand auzi ca In Tara Ta Care O Conduci se Intampla CEVA Groaznic, iei avionul Prezidential ( daca nu ai imprumuti si vi ACASA, ca poporul sa te simta ca esti alatur de el ). Dar acest Sa-SS ulmas al acestora si proprietar al averii acestora, din Strainatate ne trimite bezele si Lindicatii . Sa-i dea lui Nevasta-Sa. Scuzate sa-mi fie vorba abrupt. EL DECLARA ca INSTITUTIILE STATULUI SANT OK ; SI NU SE POT BANUI DE NEREGULARITATI.

# xXx - Triple X date 22 septembrie 2017 12:11 +4

Iubita Lui Johan, este Laudatium Pentru Romania , cu un Recwiem de Brahms. Astazi in Romania se canta Noaptea Nibelungilor si Corul Sclavilor din Nabucodonosor. Este trist dar adevarat. Au fost destui in Presa care le-au fost frica sa deschida gura. Acum incep si ei sa fasaie cate putin. Nu stiu daca in Limba Romana existe vreun cuvant care, ne jignind sa defineasca aceasta Fiinta , urmasa a procurorilor Comunisti. Nu cred ca poate sa o atinga sau sa o jigneasca, orice critica sau cuvinte scrise in Presa sau Net : Este- Psihopata cand afirma ca : NOI SANTEM DNA SI NU NE LASAM !!! Exact asa a spus si Ceausescu, Stalin sau Hitler. Deci totul trebuie stopat, deoarece s-a ajuns prea departe. Ministru Justitiei CERETI IMPERIOS DEMISIA ACESTEIA PANA LUNI 25. Septembrie 2017. URGENT !! Johan fiind tinut de bracinari nu cu Casele asta este Gazeta Tineretului. Are el altele in spate. Incepeti sa anchetati elivi, eleve, profesori care au fost in subordine, functionari ai primeriei. Hai Baietii !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2022 – La ICCJ se umbla cu masca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva