21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINISTRESA DE COSMAR – Raluca Pruna este acuzata ca a refuzat categoric sa aplice corect OUG nr. 20/2016 in ce priveste salarizarea judecatorilor. FRDD: "V-ati permis sa faceti presiuni asupra Procurorului General in vederea retragerii sau suspendarii Ordinului... Doamna ministru, daca nu stiti, va spunem noi: un ordin administrativ intrat in circuitul civil nu mai poate fi revocat... Reveniti la sentimente mai bune fata de magistrati si raspundeti la intrebarea: Ati lucrat la SIE?"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

22 August 2016 16:29
Vizualizari: 19079

De cand a fost numita ministru al Justitiei si pana in prezent, Raluca Pruna a luat decizii dintre cele mai nepopulare in randul magistratilor, practicienilor Dreptului si chiar justitiabililor. Pe langa ordonantele date pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala sau a ordonantei pentru modificarea prevederilor privind conditiile care trebuie indeplinite pentru liberarea conditionata, in timpul mandatului Ralucai Pruna s-au modificat si indemnizatiile judecatorilor si procurorilor, in baza Ordonantei nr. 20/2016 a Guvernului Ciolos privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Daca pentru procurori, majorarea a fost de 18%, ajungand ca un procuror de parchet de judecatorie sa incaseze o indemnizatie egala cu cea a unui judecator de curte de apel, pentru judecatori veniturile au fost majorate cu sume cuprinsa intre 200 si 300 lei. Ulterior, potrivit unor surse, Raluca Pruna i-ar fi recomandat Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar, sa retraga ordinul prin care punea in acord indemnizatiile procurorilor cu OUG nr. 20/2016, ceea ce a generat nemultumire in sistem.


Presedintele Fundatiei Romane pentru Democratie prin Drept (FRDD), dr. Dan Hazaparu, o acuza pe ministresa Justitiei, Raluca Pruna, ca a refuzat categoric sa aplice in mod corect Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016 in ceea ce priveste salarizarea judecatorilor, evidentiind ca refuzurile Ministerului Justitiei de a elimina discrepantele salariale fata de judecatori au generat aparitia unor discrepante majore intre diverse categorii de judecatorii dar si intre judecatori si procurori.

Potrivit unui comunicat de presa al FRDD, Raluca Pruna este vazuta ca fiind principalul vinovat pentru faptul ca OUG nr. 20/2016 a fost aplicata partial si inechitabil, “neintroducand in salariile judecatorilor indexarile de circa 18% pe care le primeste Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si unele instante din tara".

In cuprinsul comunicatului de presa al FRDD pe care Lumeajustitiei.ro il prezinta in integralitate, Raluca Pruna este acuzata ca si-a permis sa faca presiuni asupra Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar, pentru ca acesta sa isi retraga sau sa suspende Ordinului intrat in vigoare la 1 august 2016 prin care procurorilor si personalului de specialitate asimilat magistratilor li s-au majorat indemnizatiile cu 18%.

Presedintele FRDD, dr. Dan Hazaparu, ii transmite ministresei Raluca Pruna ca, in cazul in care nu stie, sa afle ca un ordin administrativ intrat in circuitul civil nu mai poate fi revocat, retras sau suspendat decat de instanta de contencios administrativ.

Pentru aceste actiuni, dar si pentru altele care se regasesc in cuprinsul comunicatului de presa, presedintele FRDD ii recomanda Ralucai Pruna sa revina la sentimente mai bune fata de magistratii, sa reia dialogul cu acestia, sa elimine discriminarile salariale dintre judecatori si procurori, dar sa nu uite sa raspunda "la intrebarea pe care fostul presedinte Traian Basescu v-o adreseaza in mod insistent: Ati lucrat la Serviciul de Informatii Externe?"

Prezentam in continuare comunicatului Fundatiei Romane pentru Democraie prin Drept:

"Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept a fost si ramane un sustinator constant al politicilor publice implementate de Ministerul Justitiei si a apreciat favorabil transparenta si onestitatea de care dumneavoastra personal ati dat dovada in primele saptamani dupa numirea in functia de ministru.

Ulterior, am constatat ca ati racit semnificativ relatiile cu societatea civila in general si cu asociatiile magistratilor in special, ca ati refuzat sa raspundeti initiativei acestora de a va sprijini in rezolvarea spinoasei probleme a Administratiei Nationale a Penitenciarelor si ca in prezent ati ramas in contact doar cu grupurile de interese care au sprijinit numirea dumneavoastra.

Cel mai grav aspect l-a constituit insa refuzul dumneavoastra categoric de a aplica in mod corect Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016 in ceea ce priveste salarizarea judecatorilor.

Dupa ce Directia de resurse umane din Ministerul Justitiei a refuzat sa aplice Legea nr. 71/2015 privind eliminarea unor discriminari salariale fata de judecatori facand sa apara discrepante majore intre diverse categorii de judecatorii dar si intre judecatori si procurori, intelegeti acum sa aplicati partial si inechitabil Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016, neintroducand in salariile judecatorilor indexarile de circa 18% pe care le primeste Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si unele instante din tara.

Cel mai grav aspect consta in aceea ca v-ati permis sa faceti presiuni asupra procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie in vederea retragerii sau suspendarii Ordinului intrat in vigoare la 1 august 2016 prin care procurorii si personalul de specialitate asimilat magistratilor beneficiaza de indexarile de 18% acordate de Guvernul Romaniei in perioada 2005 – 2007 si refuzate magistratilor dar recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive.

Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept ca membru al Consiliului National al Societatii Civile, prin structurile de specialitate ale acestuia, are o expertiza deosebita in ceea ce priveste drepturile salariale si de pensii ale personalului bugetar din tara noastra.

Doamna ministru, daca nu stiti, va spunem noi: un ordin administrativ intrat in circuitul civil nu mai poate fi revocat, retras sau suspendat decat de instanta de contencios administrativ.

Reveniti la sentimente mai bune fata de magistrati, reluati dialogul cu acestia, eliminati discriminarile salariale dintre judecatori si procurori si nu uitati sa raspundeti la intrebarea pe care fostul presedinte Traian Basescu v-o adreseaza in mod insistent: Ati lucrat la Serviciul de Informatii Externe?

Cu deosebita consideratie,

Presedintele Fundatiei Romane de Democratie prin Drept

dr. Dan Hazaparu

Comentarii

# Dan date 22 August 2016 16:40 +20

Este clar ca ca madam tescovina are sustinere din partea toxicului de la Cotroceni !

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 22 August 2016 16:45 -14

BAI JUDECATORILOR!!!!!!!!!!!atunci cum o DECIZIE DEFINITIVA ,IREVOCABOLE,EXECUTORIE SI EXECUTATA ATI CASAT/O DUPA 3,9 ANI?MAI AVETI TUPEUL SA INVOCATI CEEA CE VOI CASATI?DRAGALASELOR DIN SINDICATE

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 22 August 2016 17:27 +5

PENTRU,, DRAGALASELE SI DRAGALASII,, DIN JUSTITIE// are cineva ,,corajul sa vrea sa vaza,, DOVEZILI!!!!!!!!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 22 August 2016 18:14 -4

PENTRU ,,DRAGALASELE,, DIN SINDICATE SI DRAGALASII DIN JUSTITIE// SA VA MAI SPUN CA 3 JUDECATORI CAB AU ZIS,, ca/i ilegal sa se caseze o decizie JUDECATOREASCA definitiva ,irevocabila,executorie si executata,dupa 3,9 ani ,DAR JUDECATORII VOSTRII MINUNAT DE SPAGUITI CIT SI PROCURORII ,,CINSTITI,, NU VOR SA O ,,VAZA,,(bai mermeLITORII care apasati leoarca de transpiratie pe rosu SE VEDE CA IN MESERIA SI CAPUL VOSTRU ADEVARUL NU CONTEAZA CI DOAR SALARIUL VOSTRU).V/AM LUAT PE NEPREGATIELEAE PE AIA CARE APASATI PE ROSU>?DOVEDESTE DIN PLIN CIT DE PROFESIONISTI ATI AJUNS SI CIT DE TARE VA MERITATII SALARIILE RIDICOL DE MARI CIT SI O NOUA CERERE DE MARIRE SPRE SPRE UN SALARIU EXORBITANT SI NEMERITAT

# ADEVARUL date 22 August 2016 18:22 -1

DACA TOT STAU LA ACEEASI MASA SI SUNT LA FEL DE TARI IN CLONT...DE CE SA NU CASTICE LA FEL,VRE-O 200.000 DE LEI NU LE STRICA SARACII,OM FI REPUBLICA PORCURORILOR...DA SA NE FIE RUSINE...LA IRESPONSABILITATI EGALE...RETRIBUTII EGALE...NU PE MASURA...

# ADEVARUL date 22 August 2016 18:06 +10

BASESCU DE CE ESTE LIBER?

# mitica date 22 August 2016 18:41 +7

Buna intrebare! Penalul de Base e liber pentru ca nici un procuror nu are curajul sa-i faca un dosar, cu toate ca toti stiu ca e un penal ordinar! :sad:

# mitica date 22 August 2016 18:43 +10

Si eu intreb: Pruna, ai fost la SIE? Zi da sau nu!

# David date 22 August 2016 19:58 -3

SO what......... if I was....maybe I wasn't ????Tell me :-) was I?

# Psihiatru date 22 August 2016 20:57 +4

Pt afectiuni psihice e recomandat un consult de specialitate...

# ARGUS date 22 August 2016 21:43 -2

O fi fost angajata la SIE,dar poate traducatoare.Dupa cum se [prezinta nu cred ca putea efectua vreo operatiune specifica.La SIE lucreaza oameni destepti.

# ARGUS date 22 August 2016 21:45 -2

O fi fost angajata la SIE,dar poate traducatoare.Dupa cum se [prezinta nu cred ca putea efectua vreo operatiune specifica.La SIE lucreaza oameni destepti.

# capac date 22 August 2016 22:39 +12

Propozitiile tale sunt goale. Un stat cu resurse si cu o po******tie educata nu poate fi cel mai sarac din UE decat cu ofiterași ciobănași hoți fără caracter.

# Sfinxul date 23 August 2016 08:11 +2

Pare normal ca politia politica sa fie mai bine platita.Altfel cine face rechizitorii asa cum se cere,cine falsifica stenogramele(Sturza ex.),cine-i trimite pe incomozii si adversarii politici la beciul domnesc,cine-i expune in vitrina presei cu catuse?Totul(nu toti) se plateste

# andrei date 23 August 2016 11:07 +1

Incredibil... Cat le mai trebuie, cat mai smulg din buget magistratii? 18% la salariile lor??? Si guvernul se cearta pt 50 de lei la salariul minim...

# Gica Sculierul date 24 August 2016 11:07 0

Complicat contenciosul asta, nu ?! Urata materie :D. Unii n-o s-o intelega nici dupa ce ies la pensie de pe la instantele superioare.

# Cineva date 24 August 2016 18:42 0

O dementa!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva