21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

GIRBOVAN II DA SAH LUI IOHANNIS - UNJR ii cere presedintelui Klaus Iohannis desecretizarea hotararilor prin care CSAT a sporit pe sest puterile SRI pe zona justitiei. Judecatorii au suspiciunea ca aceste „acte normative” sunt incompatibile cu drepturile omului. Sefa UNJR, Dana Girbovan: „Clarificarea raporturilor... este un imperativ absolut pentru garantarea dreptului fiecarui cetatean ca are acces la o justitie independenta si parte de un proces echitabil”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

8 December 2015 16:00
Vizualizari: 10111

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, prin presedinta Dana Girbovan, a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condus de seful statului, Klaus Iohannis (foto centru), sa ii comunice toate hotararile CSAT de reglementare a raporturilor serviciilor secrete cu justitia. Judecatorii vor sa afle numarul total al hotararilor CSAT referitoare la relatia dintre servicii - in special a Serviciului Roman de Informatii - si justitie, numarul, data adoptarii, obiectul concret si gradul de secretizare al acestora, precum si copii in extenso dupa toate acele hotarari care nu sunt clasificate.


Cererea UNJR, formulata marti 8 decembrie 2015, vine in continuarea demersului inceput in luna iunie 2015 - demers despre care Uniunea arata ca a fost „totalmente ignorat de institutiile ce aveau atributii in acest sens” (aluzie la CSM) -, cand judecatorii i-au solicitat presedintelui Klaus Iohannis convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in vederea verificarii tuturor hotararilor prin care au fost acordate noi competente pentru serviciile secrete in combaterea criminalitati si au fost reglementate moduri de cooperare a acestor servicii cu organele de cercetare penala. Tot atunci, UNJR a cerut verificarea compatibilitatii acestor hotarari CSAT cu tratatele internationale (CEDO), cu Legea fundamentala si cu Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si revocarea acelor hotarari care ar depasi limitele prevazute de lege. Potrivit UNJR, pana la aceasta ora Uniunea nu a primit un raspuns.

Prezentam comunicatul UNJR:

"Uniunea Judecatorilor solicita CSAT sa ii comunice hotararile care implica serviciile secrete in justitie

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa ii comunice toate hotararile care privesc relatia dintre serviciile secrete ale statului cu justitia. Solicitarea a fost facuta pe data de 8 decembrie 2015 in baza legii privind accesul la informatiile publice.

In concret, UNJR a solicitat numarul total al hotararilor CSAT 'referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului, in special cele ale Serviciului Roman de Informatii, cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate'.

S-a mai cerut, de asemenea, numarul si data adoptarii acestor hotarari, obiectul concret al acestora si gradul de secretizare.

Nu in ultimul rand, s-a cerut CSAT 'copie in extenso dupa toate hotararile amintite care nu sunt clasificate'.

Cererea formulata de UNJR vine in continuarea demersurilor incepute de judecatori pentru clarificarea relatiei dintre justitie si servicii secrete, demers ce a fost totalmente ignorat de institutiile ce aveau atributii in acest sens.

Astfel, pe data de 3 iunie 2015, UNJR a solicitat domnului presedinte Klaus Iohannis convocarea CSAT si verificarea tuturor hotararilor emise de CSAT prin care au fost acordate noi competente pentru serviciile secrete in combaterea criminalitati si au fost reglementate moduri de cooperare a acestor servicii cu organele de cercetare penala.

De asemenea, UNJR a cerut atunci verificarea compatibilitatii acestor hotarari cu actele normative avand o forta juridica superioara, respectiv tratatele internationale privind drepturile omului, Constitutia Romaniei, Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii precum si revocarea acelor hotarari care ar depasi limitele prevazute de lege.

Pana la aceasta data UNJR nu a primit un raspuns de la institutia sesizata pe data de 3 iunie.

'Problema nu este ca exista o colaborare institutionala intre serviciile secrete si justitie, ci faptul ca documentele care reglementeaza aceasta relatie nu sunt publice', a spus Dana Girbovan, presedinte UNJR.

O justitie indepedenta nu este compatibila cu reglementarea activitatii sale, direct sau indirect, prin acte normative ce nu sunt publice.

'Toate legile, regulamentele, protocoalele ce vizeaza administrarea justitiei trebuie sa fie accesibile publicului', a afirmat si MEDEL, organizatie europeana a judecatorilor.

'Clarificarea raporturilor ce guverneaza relatia dintre justitie si actiunea serviciilor secrete este un imperativ absolut pentru garantarea dreptului fiecarui cetatean ca are acces la o justitie independenta si parte de un proces echitabil', a concluzionat judecator Girbovan.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va actiona in continuare pentru transparentizarea acestor hotarari care reglementeaza relatia dintre serviciile secrete si justitie".

Iata cererea UNJR catre CSAT:

Catre

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii,

Stimate Domnule Presedinte,

Prin prezenta, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, cu sediul in Oradea, Parcul Traian nr.10, jud. Bihor, formulam o cerere intemeiata pe dispozitiile art. 6 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, prin care va solicitam urmatoarele:

-sa ne indicati numarul hotararilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului, in special cele ale Serviciului Roman de Informatii, cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate;

-sa ne indicati numarul si data adoptarii acestor hotarari;

-sa ne indicati obiectul concret a acestor hotarari,

-sa aratati gradul de secretizare al cuprinsului acestor hotarari, in masura in care acestea reprezinta informatii protejate de dispozitiile Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate.

-sa ne comunicati in extenso copie dupa toate aceste hotarari care nu sunt clasificate.

Ne exprimam dorinta ca informatiile solicitate sa ne fie furnizate, in cel mai scurt timp posibil, in format electronic, la urmatoarea adresa de e-mail: office @unjr.ro.

Va solicitam sa ne comunicati numarul de inregistrare al prezentei cereri.

Va multumim,

Judecator Dana Girbovan

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Comentarii

# SILE SPERIATU date 8 December 2015 16:16 +30

Se face ca lucreaza Herr Ciolannis si ... RAMANE CUM AM VORBIT IN TREN!

# Mulder, agentul mulder date 8 December 2015 18:26 +25

Cine tine pariul ca pe pamatuf il doare drept in ......a de solicitarea onorabilului judecator? La fel si pe piticul porno si pe repetentul general, aaaa? :eek: Ce sunt alea drepturile omului in Romania? Nici daca vine isis in tara noastra nu ar fi mai mare dictatura ca acum!

# flaviu date 8 December 2015 19:21 +14

acum va dati seama ca daca este cu adevarat dictatura in aceasta tara, noi vom disparea urmatorii, dupa ce baietii termina cu politicienii si alti potentiali. Ne-au citit astia demult ip-urile trackingurile si cred ca si parolele de acces wifi, caci pot sa o faca fara prea mari probleme. Eu zic ca inca nu este dictatura, dar sunt absolut de acord ca ne indreptam vertiginos spre asa ceva. Ceea ce realmente ma scarbeste sufleteste (scuzati sentimentalismul ) este faptul ca o organizatie de securisti care realmente are rezultate pozitive impotriva terorismului, pune umarul la distrugerea clasei politice si transformarea noastra intr-o colonie cu sclavi. Este strigator la cer! Si nebunia este ca nu-i prima data. Avem istoria Sigurantei Statului, a Securitatii si acum nefericitii astia.

# mulder, agentul mulder date 9 December 2015 08:13 +7

mastre,, citind cu atentie ce ai afirmat as avea o singura intrebare: de unde stii ca sri-ul are rezultate impotriva terorismului? Pentru ca monitorizeaza toti strainii, cu aplecare spre musulmani, precum si faptul ca suntem noi ocoliti de migrationistii acestui ultim val de refugiati (printre care or fi si teroristi) din cauza SARACIEI din ROmania si nu pentru ca au astia rezultate de maxima securitate (in general sri-ul s-a orientat in ultimii ani spre informatii diin exterior, depasindu-si atributiile date prin legi, toate cu scopul de a-l multumi pe ... ala de codlea - ca sa ia decoratii de la ambasade si/sau serviciile partenere!) si controleaza posibilele grupari din tara noastra. Apropo! cati straini mai avem oficial in Romanica, mai ales dupa criza din anii 2009-10? Si preponderent din tarile astea cu risc terorist? :eek:

# flaviu date 9 December 2015 11:57 +4

din tarile cu risc cred ca avem destui cetateni si sunt absolut convins ca desi oamenii sunt absolut ok si se ocupa doar de kebap sau valuta, securistii stau cu ochiul pe ei. mai sunt si casatoriti cu etnice, asadar mai sunt, zic. de unde stiu ca au rezultate: m-ati prins, am afirmat doar prin deductii. una ati demontat-o, iar cea de-a doua merge pe ideea ca sunt direct interesati, deoarece daca ceva se intampla rau, ei vor fi aratati cu degetul. Desi si asta e cu dus intors: pot sa si spuna, vedeti? daca nu ne dati puteri sporite? bani mai multi samd?

# mulder, agentul mulder date 9 December 2015 15:20 +3

chestia cea mai tare este ca nu am inteles expresia pe casre ai folosit-o "mai sunt si casatoriti cu etnice". Ce fel de etnice? romance? sau de origine islamica? Te intreb pentru ca, daca vorbesti despre lumea raba, atunci trebuie sa inveti (o noutate, poate) ca araboaicele nun se casatoresc decat cu arabi sau musulmani. Traditiile, pe care ei nu le incalca, spun ca fiicel lor nu se dau necredinciosilor. Doar invers, deoarece femeia isi urmeaza barbatul in religie (adica pot sa se casatoreasca barbatii cu orice natie, femeie a oricarui credinta etc). In ultimul rand, fara falsa modestie si fara sa imi asum mari merite, cat am lucrat pentru sistem am ajuns sas cunosc foarte bine ce iintereseaza si ce tinte sunt urmarite. De aceea iti explic ca nu toti putem fi surprinsi placut de "cretinismele care se arunca pe piata" de catre baietii nepregatiti, pentru ca ultimii ani arata ca nu mai au asa de multi profesionisti, doar executanti - care provin din marea masa de mediocrii.....s.a.m.d. 8)

# flaviu date 10 December 2015 08:42 +1

Da, romance. Am folosit cuvantul etnice din simpla intentie de a economisi din numarul limitat de caractere alocat unei postari. Sigur, cuvantul romance ar fi avut doar un caracter in plus. :o Cat despre securisti mediocri: pai de unde sa scoata?! Calitatea invatamantului a scazut uluitor de mult (si nu numai in Ro) asa ca asta ii afecteaza si pe ei. Pe de alta parte o grupare militara sau infractionala sau orice alta activitate care cere ordine ierarhica stricta, fara dispute si comentarii, are nevoie mai degraba de executanti. Acum na! Tu ai vrea sa duci munca de lamurire cu robotul de cafea? Nu! Doar vrei sa iti faca o cafea si atat.

# remember date 8 December 2015 19:25 +15

Mulder, ai dreptate in toate afirmatiile tale dar daca nu ceri, nimeni nu se va oferi sa-ti arate vre-un dosar, chiar falsificat fiind.Realitatea este cea subliniata si de tine:Securitatea (chiar daca si-a schimbat denumirea) este mai puternica chiar si decat temuta Securitate a lui Ceausescu,mama serviciilor de astazi iar dictatura este mai feroce decat dictatura prolet-cultista.Dar doamna judecator incearca macar sa atraga atentia lumii democratice, cu speranta ca se va gasi un democrat mai autentic, care sa traga semnalul de alarma, privind mersul lucrurilor in Romania si pe la Bruxelles si pa Casa Alba.Nu stiu cine ne-ar putea scapa de ciuma asta securista ce ne sugruma social, economic si politic.Un lucru este cert:securistii din tara asta au devenit atat de puternici incat nu le mai pasa de nimeni si de nimic.Pot obtine acum tot ce-si doresc fara prea mari eforturi. ALL IS UNDER THEIR CONTOL!!! :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :roll: :roll: :roll: :roll:

# mulder, agentul mulder date 9 December 2015 08:04 +6

eu inteleg ce vrei sa spui. Inteleg si semnalul de alarma pe care doamna judecator il tot trage. Inteleg si ca anormalul impus de noua securitate trebuie sa devina normal (cel mai mult m-au distrat cele doua forme, sau tentative, de indobitocire a noastra de catre cretinii dintr-un anumit serviciu de informatii, de data asta cu DIICOT; cum dreacu de au anuntat presa sa vina inaintea parchetului ce se ocupa de teroristi in ambele cazuri recente - Tg. Secuiesc si Craiova???!!! care o fi scopul acestei manevre de 2 bani?). Eu ii doresc succes doameni judecator si sunt alaturi de dansa, cu absolut tot ce pot - inclusiv prin postarile pe aici si pe diferite site-uri. Vine Ziua Judecatii, nimic si niciunul dintre cretinii care cred ca ne conduc nu o sa scape nepedepsit!

# flaviu date 8 December 2015 18:32 +16

E ciudat... Banuiesc ca doamna presedinte a UNJR intelege foarte bine la ce pericole se supune. Eu nu ii dau mai mult de doua luni de zile de libertate. Fie politia politica antiromaneasca (si cunoastem cele doua institutii), fie prietenii de extrema dreapta din germania (sau sua, dupa caz) ai iubitului nostru comandant suprem ii vor inventa ceva. Acum ca la ANI este inca un securist inscaunat oficial, ma gandesc ca vor da si aia o mana de ajutor pt a o discredita pe dansa. Ce sa zic... Ii admir curajul.

# mulder, agentul mulder date 8 December 2015 19:16 +10

Maestre cred ca te inseli. O fi binomul dat dracului, dar de o doamna cu sange in....toate instalațiile nu au curajul sa se lege pt ca: 1. Ar face ca doamna in cauza sa devina mai credibila decât este. 2. Ar martiriza-o chiar si pt cel mai prost magistrat judecator (si se vede ca sunt multi, dar nu prosti!). 3. Binomul cunoaste termenul: "neprevăzut" si il i-a bine in calcul pozitia, efectele, posibila revolta, a magistratilor etc.4. Cat de proasta e imaginea sri-ului dupa declarațiile lui Udrea din feb. 2015, fapt pt care ala care a ajuns ilegal gheneral si dr, moare de suparare considerand (pt ca 11 ani e prea mult in functie in orice stat democratic, chiar si dictatorial!) ca sri-ul e al lui, nu si-ar permite sa strice si mai mult relatia deteriorata cu magistratii judecatori (din ce vad, sunt multi acoperiti care nu doresc sa se compromita si mai tare). 5.....etc

# vikkktor date 9 December 2015 02:09 +5

Nu au curajul sa se lege ??...Pariem?? Putintica rabdare...

# gica sculierul date 9 December 2015 09:32 +3

Nu cred ca au ce sa-i faca. Dna Garbovan isi face treaba din punct de vedere profesional, nu au ce-i reprosa. Daca nu or sa lucreze prin alta parte... ca de obicei

# mulder, agentul mulder date 8 December 2015 19:26 +11

Pana azi nu am avut reprezentarea exacta a frustarii uriase pe care o are (vorba prietenului unic si numit "unu....") mermelacul in uniforma. Ce frustare traia personajul ca era general si tb sa mearga in uniforma postei militare? Doamne ce prostanac (sper ca nu voi fi cenzurat deoarece termenul ii apartine președintelui Ion Iliescu!!!)!!!!! :eek: :eek: :eek: cred, cu tarie, ca atunci cand vindea varza cu Aro-ul familiei, intre doua comenzi!, se gandea ce uniforma si-ar trage..... In plus, acum înțeleg de ce nu dorea demilitarizarea si l-a pacalit si pe tatal sau, ba$$ e!

# Camp tactic date 8 December 2015 19:56 +8

Am mai spus - 2016, anul in care se inchide cercul..

# Baspunar date 8 December 2015 21:31 +9

Curtea Constitutionala, PICCJ, DNA, DIICOT, SRI, ANI, ANAF, CSM, ICCJ au actionat in sprijinul regimului „Bătrânei codoaşă", T. Băsescu, care se declara "cel mai informat om din stat. ... " Banditismul de stat marca Șantaj Băsescu şi gagica lui Nuti Udrea. Încep să iasă la iveală fapte că Şantaj Băsescu a patronat un sistem de corupție fără precedent în România. El, care se dădea campionul luptei anticorupție, era în poziția de capo di tutti capi. Uniţi în cuget şi în interesele neruşinate ale P.D.-L. corupt cu securişti, fascişti ... Cine-i mai crede pe Șantaj Băsescu şi gagica lui Nuti Udrea ori e prost, ori nu gândește!

# vikkktor date 9 December 2015 01:49 +8

Ciclic clasa conducatoare simte nevoia sa isi impuna fatis si brutal puterea, sa lase aparentele deoparte. Dupa dictaturi voievodale, regale, naziste, comuniste, iata ca si dictatura sistemului democrat occidental, prin serviciile secrete incepe sa isi faca simtita prezenta. Poate nu intamplator suntem dintr-odata cotropiti de refugiati in fata carora stam ca al poarta noua, poate nu intamplator atentate fac victime in Europa, motive suficiente pentru ca serviciile sa fie peste tot si peste toti...Traim vremuri interesante, dar, cu acelasi numitor comun pentru viitor, statul prin alesii si numitii sai vrea putere mai evidenta si sa mai lase mofturile de democratie a societatii...Oare tinerii frumosi si liberi dorm somnul de veci, sau somnul prostiei caracteristica varstei ?...Adevarul ca dupa 25 de ani, dictatura comunismului se uita, si poate fi reconstruita sub alta forma...

# flaviu date 9 December 2015 08:48 +6

Dap, traim vremuri interesante, dar am obosit putintel. bolsevicii m-au (ma rog, ne-au pe toti) chinuit, efectiv, pana la 24 de ani. alergam dupa mancare, mai mult decat dupa fete (he, he). anii '90 au fost zbuciumati si chinuiti, dar in fine, eram inca tanar si se amortiza totul, cumva. undeva prin 2002 lucrurile parca incepeau sa mearga spre bine, pana in 2008 cand totul s-a dus dracului. Marturisesc ca habar nu aveam cum cresteau ticalosii astia securisti; discret, pas cu pas, imperturbabil pana cand am ajuns la cosmarul prezent. Tinerii nu cred ca dorm somnul prostiei. Sunt doar naivi si lipsiti de backgroundul cultural care te ajuta efectiv sa analizezi dupa mintea ta si nu dupa cum iti spun altii. Ordinarii astia de extrema dreapta au nevoie de fiinte gregare, nu de oameni normali.

# Tiberiu date 9 December 2015 08:17 +6

Ar putea să pună la dispoziția UNJR inclusiv hotărârile secrete! Garantat se găsesc în UNJR și judecători care au certificare ORNISS și pot să se uite prin ele! De obicei, când vrei să faci o ilegalitate, o ascunzi la vedere: o secretizezi! Poate fi publicată, dar nu și citită de către oricine...

# vikkktor date 9 December 2015 11:36 +6

Si acel ,,nu oricine,, care o citeste, poate se mai gandeste daca ia masuri, pt ca are si el in dulap schelete, sau daca nu are se gasesc unii sa jure ca a avut...si asa cercul se inchide si ramane cum am stabilit...este un fel de paralela intre sistemul actual si cel cu jurati...de ce sa aducem jurati, vox populi cand e mai simplu sa avem un jude sau un grup restrans de judecatori pe care-i convingem mai usor, ca doar le stim telefoanele....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva