20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GRECO FACE SCUT PENTRU NOUA SECURITATE – Sefa UNJR Dana Girbovan dezvaluie o mentiune revoltatoare din maculatura GRECO folosita pentru atacul la SIIJ: „Problema organismului nu este existenta protocoalelor secrete cu SRI, ci publicarea lor... Modul in care GRECO face referire la protocoale reflecta dezinteresul expertilor anti-coruptie pentru cea mai mare amenintare la adresa independentei justitiei din Romania postcomunista: implicarea secreta a serviciilor de informatii in actul de justitie”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 July 2019 18:04
Vizualizari: 11494

Autorii rapoartelor GRECO s-au dat de ceasul mortii pentru pretinsa afectare a luptei anticoruptie prin schimbarea legilor justitiei, infiintarea SIIJ si publicarea protocoalelor SRI-PICCJ, dar n-au suflat un cuvant despre oribilele executii ticluite tocmai pe baza protocoalelor secrete. Revolta cu privire la acest aspect a fost exprimata miercuri, 10 iulie 2019, de catre Dana Girbovan (foto), presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.


De altfel, scribii care au produs maculatura GRECO n-au avut o problema cu protocoalele in sine, ci – culmea ticalosiei! – cu faptul ca aceste monstruozitati au fost facute publice, mai arata judecatoarea de la Curtea de Apel Cluj.

Si nu e numai atat. Desi protocoalele dintre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul General sunt pomenite doar intr-o biata nota de subsol, cei de la GRECO nu mentioneaza nici macar in trecere celelalte protocoale – incheiate de SRI cu Inalta Curte, CSM si Inspectia Judiciara, care au afectat si ele statutul si independenta judecatorilor si procurorilor, continua presedinta UNJR.

In incheiere, judecatoarea Girbovan reia apelul catre Ana Birchall, pentru ca ministresa Justitiei sa iasa din coconul de tacere si sa prezinte un punct de vedere public cu privire la aberatiile GRECO.

Prezentam postarea de pe Facebook a Danei Girbovan:

Desconsiderarea GRECO pentru statul de drept si drepturile omului in Romania: problema acestui organism nu este existenta protocoalelor secrete cu SRI, ci publicarea lor

In urma scandalului iscat de erorile si lipsurile din rapoartele pe Romania, GRECO – organismul anticoruptie al Consiliului Europei – a transmis Agerpres printr-un purtator de cuvant ca raportul de evaluare privind Romania 'face referire la protocoalele clasificate incheiate intre Parchetul General si Serviciul Roman de Informatii'.

Paragraful la care se refera purtatorul de cuvant al GRECO este cuprins in nota de subsol cu nr. 18 si are urmatorul cuprins:

'De asemenea, GRECO constata cu regret ca recenta publicare a protocoalelor clasificate incheiate intre Parchetul General si Serviciul Roman de Informatii a ridicat intrebari cu privire la independenta parchetului si la admisibilitatea probelor obtinute in numeroase cazuri anticoruptie, subminand astfel credibilitatea eforturile anticoruptie anterioare extrem de apreciate. GRECO se refera la Decizia Curtii Constitutionale nr. 26/2019 din 16 ianuarie 2019, in care se constata ca astfel de practici incalca securitatea juridica a cetatenilor si a dispus ca toate parchetele si instantele din tara sa verifice in toate procesele in curs daca au fost respectate normele de procedura si sa fie luate masuri legale adecvate'.

Modul in care GRECO face referire la protocoalele secrete dintre Parchetul General si SRI reflecta dezinteresul expertilor anti-coruptie pentru ceea ce reprezinta, in realitate, cea mai mare amenintare la adresa independentei justitiei din Romania in perioada post-comunista: implicarea secreta a serviciilor de informatii in actul de justitie.

In primul rand, referirea la protocoalele secrete este ascunsa discret intr-o nota de subsol la urmatoarul paragraf: 'GRECO este preocupat de tensiunile politice continue in Romania in ceea ce priveste reformele sistemului judiciar, cu consecintele sale potential daunatoare pentru combaterea coruptiei'.

Cu alte cuvinte, expertii GRECO sunt in principal preocupati de 'tensiuni' politice si consecinte 'potential daunatoare' si doar ca nota de subsol la aceste 'preocupari' amintesc de un FAPT ce a AVUT in concret consecinte extrem de grave, inclusiv asupra combaterii coruptiei.

In al doilea rand, mult mai grav, GRECO considera 'regretabila' PUBLICAREA protocoalelor secrete PG-SRI, nu INCHEIEREA acestora.

Adica regretul expertilor anticoruptie nu a fost generat de faptul ca in baza unui protocol secret vreme de aproape 10 ani 'efectuarea urmaririi penale se realizeaza in comun de procurori si reprezentantii serviciului secret, cu nerespectarea separatiei de competente intre cele doua structuri si a rolului constitutional, respectiv legal al fiecaruia in parte' (extras din decizia CCR 26/2019), ci regretul lor vine de la faptul ca acest protocol a devenit public!

Se vede ca pentru expertii care au scris acest raport si organismul care si l-a asumat, principiile transparentei si statului de drept au valorile inversate.

In al treilea rand, GRECO regreta ca prin publicarea acestor protocoale a fost subminata 'credibilitatea eforturilor anticoruptie anterioare extrem de apreciate'.

Expertii GRECO par a fi mai preocupati ca si-au compromis credibilitatea, aplaudand ani de zile, alaturi de alte organisme, rezultatele anti-coruptiei din Romania, chiar facute cu incalcarea legii, decat de faptul ca cetatenilor romani le-au fost incalcate garantiile unui proces echitabil.

In al patrulea rand, expertii GRECO regreta decizia CCR si consecintele ei, uitand insa sa CONDAMNE actiunile Parchetului si ale SRI care au condus la aceasta decizie.

Nu in ultimul rand, rapoartele nu amintesc nici macar intr-o nota de subsol despre protocoalele incheiate de SRI cu CSM si Inspectia Judiciara, desi acestea au privit direct statutul si independenta judecatorilor si, desigur, a procurorilor, a caror independenta este in mod deosebit in atentia expertilor europeni.

Lipsa de rigoare si obiectivitate a modului in care expertii GRECO au facut aceasta analiza nu este, din pacate, o exceptie, fiind deja evident ca primordiale in astfel de evaluari sunt perceptiile, temerile, credibilitatea (adica aparenta) ori sloganele imbracate in principii pompos declamate si intr-o masura mult mai mica realitatea faptica, datele, problemele grave de sistem sau modul in care sunt respectate drepturile omului, desi aceastea din urma dau masura unei democratii.

Expertii GRECO se situeaza astfel in epoca post-adevar, in care faptele si datele nu mai conteaza in mod real. Depinde insa de fiecare persoana daca se informeaza si isi foloseste gandirea critica sau daca, dimpotriva, considera ca fiind de necombatut orice concluzii, din simplul motiv ca vin de la organisme europene.

Reiterez solicitarea adresata Ministrului Justitiei Ana Birchall de a prezenta o pozitie publica cu privire atat la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO, cat si cu privire la problemele ce ar fi trebui sa se regaseasca in raport, dar au fost in mod deliberat ignorate.

Comentarii

# Superba acesta doamna judecator ! date 10 July 2019 18:28 +44

„Problema organismului nu este existenta protocoalelor secrete cu SRI, ci publicarea lor... " Corect ! Deci pe miseii din clubul GRECO ii deranjeaza ca noi am fost instiintati de faptul ca se faceu manarii pe baza unor protocoale . Clubul ala trebuie dezosat, fragezit si tocat marunt ... :-* PS. Una din cele mai frumoase femei din tara este si inteligenta ; jos palaria !

# Iulian date 10 July 2019 23:06 +11

Subscriu la P.S , desi cred ca frumusetea interioara (inclusiv inteligenta ) primeaza, e bine sa fie si  frumusete exterioara , ceea ce in cazul d-nei Garbovan (salajeanca de-a noastra , cu care ne mandim ) se adevereste pe deplin 

# nu conteaza date 11 July 2019 11:31 +8

Sunt curios daca cei de la GRECO sau din alt organism de genul asta, ar fi avut curajul sa elaboreze si sa trimita asemenea mizerii, privind vreo institutie din Germania, Franta sau alta tara ... "civilizata"!

# Edelweiss – Ivory Tower Cryptologist date 10 July 2019 18:50 +12

Mey, hai să vă zâc Io* ce anume însamnă „independența justiției” în gura borfașilor din S.C. „GIO - Justiția de Stabor și Paradeală Protocolară” S.R.I.*: Apăi, aiștea grăiesc codat, ca la ei în cazarmă. Când zic de „independență” se referă la „independența” sculelor și jucăriilor lor (tools / toys) față de scopul, rolul și menirea deuteronomică a judecătorului: „Caută Dreptatea și numai Dreptatea”. În limbajul codificat al Grupului Infracțional Organizat patronat de Klaus Plăvannis I cel Clăpăug, a păstra „independența” magistraților în fapt are un sens practic totalmente opus celui consacrat: acela de a rămâne în continuare disciplinat aliniat în Einsatzkommandourile și Sturmabteilungurile neonazismului românesc de rit gestapovist. A fi „independent”, în accepțiunea lui Plăvannis&Cârdășia, înseamnă a fi kamarad devotat, trup și suflet, cauzei de promovare a intereselor alogene și de extincție a cetățenilor români. / (nota*: SRI = societate cu responsabilitate inexistentă)

# Homoroceanu Adrian Camil date 10 July 2019 19:05 +10

La inceputullunii februarie a avut loc inscenarea DNAavsnd ca tinta pe trezorierulPSDpentru ca in 27.02.2019 sa fie dat la o parte Daniel Constantin Barbu din functia de Presedinte AEPin vederea ocuparii acestei functii de catre captivul Muhulet Marian vicepresedinte AEP din:2007-2015.Pt a se putea inregistra un scor electoral fraudulos, la referendum si la europarlamentare, iata de ce exista solidaritate infractionala intre STS AEP Presedintele republicii, PNL,PMP,USR Pro Romania.care vor reeditarea succesului electoral si la viitoarea suprapunere a prezidentialelor cu referendumul pt revizuirea criminala a constitutiei. ora19.03ziua10.07.18

# Edelweiss - Ivory Tower Analyst date 10 July 2019 19:43 +6

De ce s-a ajuns la situația în care cetățenii (autosurghiuniți în Ivory Tower) sunt nevoiți să denumească CÂRDĂȘIA cu denumirea peiorativă „Justiția de STABOR și Paradeală Protocolară”? Inga acilișa, explicația livrată acum mult-mult timp: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2018/01/who-why.html

# Edelweiss - Ivory Tower Inspired Haruspex date 10 July 2019 19:48 +4

Apropo de talente native de chivuț-gâcitor. Inga o postare de prin ianuarie anul trecut, care la vremea ei chiar că n-avea nici un rost. Nici măcar Io* nu puteam livra un motiv valid pentru care postasem asemenea năszbâtii. Dar pentru asta e bun un spațiu de archivare: abia peste oareșce vreme se devoalează anumite tâlcuri ascunse. Inga aicișa postare bizară. Abia azi se înțelege ce era încifrat în acea postare, inexplicabilă chiar și celui ce a alcătuit-o. https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2018/01/dragnea-wessel-lied.html

# Pintea date 10 July 2019 20:07 +14

Asa, si daca a zis GRECO ce? La uma urmei, ce reprezinta GRECO? O adunatura de state care consuma niste bani chipurile, ca sa lupte impotriva coruptiei! Ca DNA! Asta vi se pare ca e lupta sau e conservarea coruptiei? GRECO nu instituie sanctiuni, face niste rapoarte! Am dori sa nu se mai faca atata galagie pentru aceste organisme care nu doresc binele tarii, ci sant platite sa ne destabilizeze si sa ne traga de urechi. Cand SIIJ era in subordinea DNA, GRECO tacea! Acum tipa! N-o fi coada monicai macovei pe-aici? Ca parca asta e stilul...Poate ii investigheaza cineva pe functionarasii de la luptele greco.

# Marian date 10 July 2019 21:02 +5

Cu ani in urma, pe zidurile din Bucuresti , scria "MANEAUA UCIDE" si din pacate scoala nationala s-a prabusit dramatic.Un geniu pustiu in viata (nota .T.B) spunea "scoala de azi scoate TAMPITI ".Unde s-au refugiat ei cu manele cu tot ?. La # REZIST. NU trebuie condamnati, MOMEALA a fost eficienta ANTIROMANILOR STAT PARALEL.

# Marcu date 10 July 2019 21:41 +10

GRECO =Group d'Etats Contre La Corruption. Comisia de la VENETIA =Comisia Europeana pt. Democratie prin Drept. Doua institutii in ESENTA LOR reprezentand "O FORMA fara DECIZIE OBLIGATORIE". Institute ca multe altele ,care au un rol de dezbatere si consultativ al CE . NIMIC MAI MULT. (dragi # rezist).

# Ciprian Soldea date 11 July 2019 01:48 +3

Expertii GRECO pentru Romania?!?! Toti sunt procurori?!?! Representatives/Représentants: Mr Sorin TANASE (Head of delegation) Deputy Director Directorate for Crime Prevention Ministry of Justice Ms Anca JURMA Chief Prosecutor International Cooperation Service National Anticorruption Directorate Prosecutors’ Office attached to the High Court of Cassation and Justice Substitutes: Ms Oana SCHMIDT HAINELEA Prosecutor Head of the Control Department Ministry of Justice Mr Nicolae SOLOMON Prosecutor Member of the Superior Council of Magistracy

# jude date 11 July 2019 07:59 +12

Am impresia ca, rapoartele GRECO si MCV sunt scrise de Johannis care nu vede, nu aude si nu miroase magariile din sistemul judiciar romanesc! O tine langa cu independenta magistratilor dependenti de el si care l-au facut prezident! Huuuo tradatorilor de neam si tara!

# romanul date 11 July 2019 08:11 +11

Bravo doamna Garbovan! Dar ce "experti anti-coruptie" sunt astia, cand cei de la GRECO sunt niste nemernici care vor, cu sprijinul infractorului de la Cotroceni si a presurilor lui, sa destabilizeze Romania transformand-o intr-o colonie a unor puteri straine!

# anemona date 11 July 2019 09:42 +3

Desi cu mic,cu mare,in interior si in exterior,oficiali si neoficiali clameaza independenta justitiei,in realitate ,justitia,magistratii sunt supusi sistematic,cu tenacitate, unor atacuri concentrice,pe toate palierele - tot soiul de rapoarte externe,care nu au nici o legatura cu problemele reale si profunde din sistem,modificarile legislative haotice,incepand cu cele privind competenta materiala a instantelor,continuand cu dreptul material,volumul urias de munca,dotarea materiala insuficienta a instantelor,neplata sau esalonarea drepturilor salariale restante pe mai multi ani,punerea in discutie, cu cerbicie ,in fiecare luna ,a problemei pensiilor de serviciu,ba le taie,ba le impoziteaza progresiv pentru acoperirea deficitului bugetar(veniturile si celealte pensii nefiind supuse aceluiasi principiu),lipsa de predictibilitate a statutului magistratilor si multe altele!Romania nu va avea niciodata o justitie adevarata atat timp cat soarta sa va fi la mana unor politruci!

# Retardanis date 11 July 2019 13:52 +9

Interesanta este geneza acestui raport. Ce persoane l-au scris, cine le-a diktat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva