18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

INTERVIU - Dragos Tanase, director general al RMGC: „ONG-urile nu fac nimic pentru a elimina dezastrul de azi de la Rosia Montana! In lipsa de argumente, ONG-urile folosesc ca tactica lansarea unei avalanse de litigii impotriva proiectului!"

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

19 June 2011 13:19
Vizualizari: 11532

Dragos Tanase (foto) conduce de trei ani, cu o mana de fier, compania “Rosia Montana Gold Corporation” si este, dupa cum o dovedeste munca depusa zi de zi, un tanar cu o mare ambitie, care vrea sa vada realizat proiectul din zona miniera a Apusenilor, unde locuitorii asteapta, de o gramada de ani, o minune care sa le faca viata mai buna si aerul mai curat. Tanase a ajuns managing director la RMGC dupa 10 ani in care a lucrat, mai intai, dupa absolvirea Academiei de Studii Economice din Bucuresti, la Ministerul Finantelor. Apoi, a fost timp de trei ani, consultant in afaceri la Arthur Andersen (una dintre cele mai puternice companii de consultanta si audit). Inca sapte ani, din 2001 pana in 2008, Dragos Tanase a fost Chief financial officer la UPC Romania, iar din 2008, dupa doar doua luni pe functia de vicepresedinte al RMGC a ajuns managing director al companiei. Dragos Tanase are si un master in audit si management financiar, iar studiile si experienta capatata pana acum reprezinta un cumul pe care multi mizeaza acum pentru implementarea proiectului “Rosia Montana”. Numai ca proiectul “Rosia Montana” are si el dusmanii lui. Sunt voci care se ridica impotriva acestui proiect, sunt manifestari ONG-iste in Justitie, care vor sa puna “talpi” sau sa intarzie demararea exploatarii. In legatura cu aceasta situatie, dar si pentru ca mai sunt multe lucruri importante de spus despre proiectul “Rosia Montana”, Lumeajustitiei.ro a solicitat un interviu chiar directorului general al RMGC, care a acceptat sa raspunda intrebarilor noastre la finele saptamanii trecute.


Sunteti, din 2008, directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation. De atunci au trecut trei ani. Cand ati preluat compania, debordati de optimism. Cat a inaintat proiectul in acesti ani?

Sunt in continuare la fel de optimist ca la inceput. Romania are un potential imens in resurse in domeniul exploatarii resurselor minerale si sunt convins ca industria miniera va reporni si va fi una din principalele industrii ale Romaniei in urmatorii ani. In acest context, proiectul Rosia Montana va merge mai departe si va fi un motor de dezvoltare a Muntilor Apuseni.

In Romania, exista pareri si pareri despre acest proiect. In declaratiile anterioare pe care le-ati facut, catalogati proiectul drept unul tehnic si pregatit perfect, pana la cele mai mici detalii. Puteti sa explicati, mai putin tehnic, pe intelesul tuturora, de ce acest proiect reprezinta un pas mare pentru economia romaneasca?

Proiectul Rosia Montana va avea un aport la PIB de aproape 1%. Acest impact economic se va concretiza in peste 6000 de locuri de munca, directe si indirecte pe perioada constructiei, cu o investitie straina directa de pe 1 miliard de dolari in urmatorii doi ani, in plus de cei aproape 500 milioane dolari cheltuiti pana azi, si in stimularea economica a sute de intreprinderi mici mijlocii si mari din domeniile conexe cele a mineritului. Toate acestea, pe termen lung, vor aduce un input economic direct de 4 miliarde de dolari, iar daca includem si efectul indirect de multiplicare in economie prin afacerile conexe, impactul estimat va fi mai mare de 19 miliarde de dolari in viitorii 20 ani. In plus, fata de impactul economic, acest proiect salveaza practic o comunitate de la saracie, asta e realitatea oricat ar vrea unii sa o ascunda. Comunitatea din Rosia Montana a fost si este o comunitate miniera veche de 2000 de ani. Daca mergi in acele locuri si vorbesti cu oamenii, indiferent ca vorbesti cu batrani, tineri, femei, barbati, toti iti spun povesti mineresti si iti vorbesc despre minerit. De aceea, a dezvolta un proiect minier acolo este un lucru cat se poate de natural. Tocmai pentru ca sunt din tata in fiu mineri, ei au fost primii care au inteles beneficiile proiectului pe termen lung, si de aceea ei le sustin. Tocmai de aceea, aceasta comunitate are legitimitatea de a se pronunta pe acest proiect si nu vreun ONG de la Bucuresti sau din alta parte a lumii.

Ce suparari aveti vizavi de perceptia pe care unii o au despre proiectul Rosia Montana? Pentru anumite persoane, el este doar o goana dupa aur. Altii, printre care si politicieni, dar mai ales europarlamentari, pun tot felul de obstacole. Ce interese credeti ca sunt la mijloc?

Este surprinzator cum unii oameni refuza sa inteleaga argumentele logice referitoare la acest proiect. Refuza sa accepte beneficiile si se opun unui proiect care poate aduce avantaje economice, culturale si sociale. Am intalnit des persoane care se opun proiectului in baza unor mituri sau perceptii false larg raspandite. Este cumva de inteles opozitia lor prin faptul ca aceste persoane nu au o informare completa asupra acestui proiect pentru a avea o opinie educata. Ce ma surprinde este faptul ca atunci dupa ce prezentam toate argumentele proiectului, cele mai multe persoane ajung fie la neutralitate, fie devin sustinatori ai proiectului. Dar exista si persoane care, desi le sunt prezentate toate argumentele, continua sa se opuna. Daca au alte motive in spatele opozitiei, nu stiu, eu nu pot sa speculez.

In ultimele zile a existat un atac sustinut la adresa europarlamentarului Adina Valean, sotia presedintelui PNL Crin Antonescu, care a fost acuzata ca a devenit un sustinator al proiectului, desi la inceput a fost unul din opozantii lui. Multi nu au avut o explicatie, intrebandu-se daca nu cumva in spatele acestei schimbari ar exista o apropiere financiara a RMGC fata de Adina Valean. Cum comentati?

RMGC nu finanteaza partide politice sau politicieni. Nu a finantat niciodata si nu le va finanta. Avand in vedere ca Uniunea Europeana se orienteaza si emite politici de exploatare a resurselor minerale pe continent (de exemplu Raw Materials Innitiattive) care incurajeaza dezvoltarea mineritului in Europa, in acest context europarlamentarul Adina Valean a organizat o dezbatere despre modul in care industria miniera se poate dezvolta, respectand in acelasi timp criteriile de dezvoltare durabila si standartele de siguranta a mediului. In cadrul dezbaterii au fost invitati diversi reprezentanti, inclusiv membrii ai Comisiei Europene (DG Environement si DG Enterprise). Rosia Montana a fost un studiu de caz prezentat in cadrul acelei dezbateri. Noi nu stim ca Adina Valean sa fi facut vreo actiune de lobby sau de sprijin a proiectului sau a industriei miniere.

Sunt ONG-uri care acuza ca s-ar putea produce un dezastru ecologic prin otraviri cu cianuri. Totusi, acest proiect avea nevoie de niste avize extrem de importante de la factorii decidenti in acest domeniu. Ce spun specialistii? Care sunt contraargumentele?

La Rosia Montana este un dezastru ecologic astazi, cand dupa 50 de ani de minerit, avem doua cariere rudimentar, doua cariere deschise, nereabilitate ecologic, 18 hale de steril, apele poluate intr-o asemenea masura incat nu exista flora si fauna subacvatica. Dezastrul este azi, iar ONG-urile nu fac nimic pentru a elimina acest dezastru. Proiectul nostru a fost gandit la cele mai inalte standarte posibile azi in industria miniera, va exploata aurul de la Rosia Montana cu tehnologii moderne, in care grija pentru mediu este prioritatea absoluta. La final, vom reabilita complet mediul, inclusiv pana la epuizarea resursei, vom elimina dezastrul ecologic actual si vom reabilita complet mediul. Vom lasa totul verde. Multi ne intreaba ce se intampla daca dam faliment. Raspunsul e simplu. Noi o sa punem banii jos, ca o garantie de reabilitare a mediului. Orice s-ar intampla, acesti bani sunt la dispozitia statului si vor acoperi in totalitate costurile de reabilitare. Deci, nimeni nu trebuie sa se ingrijoreze, riscul este zero.

Este adevarat ca Parlamentul European a interzis tehnologia cu cianura, asa cum sustin unii opozanti? Unde este cianura folosita astazi in Uniunea Europeana si in lume?

Parlamentul European a emis o declaratie fara putere juridica, prin care recomanda Comisiei Europene sa investigheze tehnologiile de extractie a aurului. Comisia Europeana, cea care are puterea de reglementare in domeniu si nu Parlamentul European, a raspuns deja, precizand faptul ca Comisia Europeana a studiat acest domeniu timp de 6 ani si l-au legiferat prin Directiva 2006/21/CE - privind deseurilor miniere, transpusa in Romania prin HG 856/2008. Aceasta directiva permite folosirea tehnologiei cu cianura, dar reglementeaza continutul de cianura la cel mai mic nivel din lume – 10 miligrame/litru. In restul lumii, limitele sunt undeva intre 50-150 miligrame/litru. Proiectul nostru de la Rosia Montana este gandit mult mai strict chiar si decat Directiva europeana, undeva la un maxim de 5-7 miligrame pe litru.

Am gasit unele declaratii aparute anterior in presa, dintre care una interesanta, a doamnei Stefania Simion, de la Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, care spune asa: „Noua, ONG-urilor, ne place sa ne judecam si ne vom judeca mult timp de acum inainte” – (citata de ziarul Unirea din Alba Iulia in 21 ianuarie 2010. Sunt ONG-urile cele care va dau in judecata, in mod traditional? Daca da, de ce? Care sunt ONG-urile cele mai active din acest punct de vedere?

In lipsa de argumente, ONG-uri fara nicio legatura cu zona Rosia Montana folosesc ca tactica lansarea unei avalanse de litigii impotriva proiectului sau a autoritatilor emitente de autorizatii si permise. Ceea ce nu spun ONG-urile insa este ca noi am castigat marea majoritate a acestor procese. In ultimele 15 luni ni s-a dat castig de cauza in 10 din 11 litigii majore. Aceste ONG-uri sunt interfata aceluiasi grup de oameni condusi din spate de Stephanie Roth din Elvetia.

Fundatia Soros a avut si ea niste declaratii in acest sens, insinuand, in ianuarie 2010, ca Justitia se va opune proiectului. Gabriel Petrescu de la Fundatia Soros spunea urmatoarele: „Acest proiect nu poate avea sorti de izbanda. Am incredere in Justitia din Romania” Ce s-a intamplat anul trecut si in acest an, din punct de vedere juridic? Dvs. cata incredere aveti in Justitia din Romania?

Domnul Petrescu spunea, printre altele, ca noi nu ne-am fi platit niste milioane de dolari impozit pe profit. Acelasi domn Petrescu uita sa mentioneze ca aceasta companie nu a avut niciodata profit, desi nu avea cum sa plateasca impozit, iar faptul ca statul roman a confiscat o suma importanta in perioada 2008 din conturile RMGC, a fost un abuz. Intre timp, noi am dovedit in justitie ca am avut dreptate si ca, logic, nu poti plati impozit pe profit daca nu ai venituri. Faptul ca am castigat marea majoritate a proceselor de pana acum ma face sa cred ca Justitia romana functioneaza.

Ati avut discutii recente la nivel european? Care este opinia reprezentantilor europeni?

UE incurajeaza dezvoltarea mineritului pe continent. In acest sens s-au lansat o serie de initiative. Fara minerit nu exista dezvoltare economica. Toata lumea vorbeste de energie verde, ONG-urile care critica proiectul Rosia Montana, omit sa spuna ca toate aceste centrale eoliene care asigura energia verde sunt fabricate cu metale extrase de pe urma exploatarilor miniere. Din fericire, UE are o intelegere superioara ONG-urilor, la nivel european, toate statele consuma 180 milioane de tone de materii prime si materiale anual. In UE se produc anual doar 30 de milioane de tone. UE nu este competitiva pe termen lung, daca nu reuseste sa dezvolte industria economica pe continent, in contextul unui razboi economic, geostrategic, la nivel mondial, pentru accesul la resurse, precum si daca nu va stimula dezvoltarea mineritului pe continent.

Exista in zona oameni care detin pamanturi fara de care proiectul nu se va putea derula. Ce solutii ati antamat pe aceasta problema?

Toata lumea ne-a spus la inceput ca nu vrea sa vanda, dar foarte multi care au spus asta au revenit, pentru ca noi avem un program de relocare extrem de competitiv, care ofera nu doar bani pentru o proprietate, noi oferim o viata mult mai buna, intr-o noua locatie. Am cumparat pana acum 80% din proprietati si credem ca vom achizitiona si restul de 20%, mizand pe faptul ca oamenii sunt foarte multumiti.

Dar cu privire la monumentele istorice? Care este solutia RMGC? Profesorul Ioan Piso de la Cluj sustine sus si tare ca distrugeti patrimoniul din zona. Care este punctul dvs. de vedere?

Oricine merge la Rosia Montana constata ca fara investitii semnificative patrimoniul se autodistruge chiar astazi. Niciunul dintre opozantii proiectului nu vine cu solutii de salvare a patrimoniului. Noi vom salva patrimoniului prin investitii semnificative din banii rezultati din exploatarea miniera. Vom reamenaja un complex de galerii romane pentru vizitare, care astazi sunt inaccesibile. Vom reabilita complet centrul istoric al localitatii Rosia Montana, inclusiv cele 41 de case monument istoric din zona. Avem o serie de programe, unele demarate deja, de investii in patrimoniul cultural din zona, cum ar fi fosta primarie si fosta scoala din comuna, azi colapsate, pe care intr-un an de zile le reabilitam complet. Acordam sprijin tuturor bisericilor din zona pentru eventualele nevoi. Am amenajat un muzeu al mineritului in centrul Rosia Montana, unde expunem rezultatele celui mai complex program de cercetare arheologica din istoria Romaniei – Alburnus Maior.

Multi au ideea preconceputa ca proiectul RMGC va fi unul numai de imbogatire a companiei. Ca lucrurile sa fie limpezi, va punem o intrebare clara: care va fi castigul statului roman din exploatarea minereului aurifer in zona?

Economia Romaniei va beneficia de peste 4 miliarde de dolari. Din acesti 4 miliarde, 1,8 miliarde vor merge la bugetul de stat, dividentul net calculat pentru investitorul Gabriel Resources este de 1,3 miliarde dolari. Este evident ca beneficiul major va merge catre economia Romaniei. Practic, statul va castiga mai mult, in conditiile in care nu investeste niciun leu! Este ceea ce ONG-urile se fac ca nu vad.

Scenariul post-proiect creionat de unele ONG-uri este apocaliptic: munti distrusi, un lac de cianuri si mii de someri. Dumneavoastra cum vedeti zona peste 20 ani? Ce garantii au romanii ca tot ceea ce spuneti dumneavoastra se va intampla intocmai?

Peste 20 de ani totul va fi verde, iar obiectivele de patrimoniu reabilitate, impreuna cu programul de dezvoltare durabila realizat impreuna cu comunitatea. Comunitatea va dezvolta alte activitati, in principal turismul care va aduce beneficii pe termen lung. Sunt multe exemple, in strainatate. de mine reabilitate economic si transformate in obiectiv turistice, care creaza venituri semnificative pentru comunitatile respective. De exemplu, mina Erzberg din Austria, unde comunitatea traieste in urma turismului adus de exploatarea miniera.

Cand veti socoti ca v-ati incheiat misiunea la Rosia Montana?

Cand voi vedea mina in exploatare, patrimoniul reabilitat si turistii vizitand masiv localitatea. Si asta se va intampla in urmatorii patru-cinci ani.

Comentarii

# Aladin date 19 June 2011 13:29 -1

Interesant interviu. Deci ONGeurile noastre dragi fac tapaje in justitie ca sa traga foloasele pe spuza lor. Urat, dar e la fel ca si cu ONGeurile din sistem. de fapt sunt cam aceleasi, toate cu bani de la ungurul Soros, zau ca nu inteleg de ce judecatorii nu le dau afara din sala cand fac interventii prin diverse dosare

# Einstein date 19 June 2011 13:38 0

in cadrul exceptiilor de lipsa de calitate procesuala, completele de judecata ar trebui sa oblige aceste ONGuri parazite sa dovedeasca cine le finanteaza. De multe ori aceste structuri asa-zis civice sunt instrumente de santaj ori de blocare a unor proiecte pozitive pentru Romania pentru ca asa vor grupurile de interese care le manevreaza, care le folosesc drept paravan

# Niculae Radulescu Dobrogea date 21 June 2011 10:18 +1

Sunt impotriva acestui proiect care constituie cea mai mare crima pusa la cale impotriva Romaniei. Argumente sunt pe site-ul www.eco-civica.ro. Sa urmariti, neaparat, si finantarea pe care o primim din ultimii 12 ani. O sa va prindeti urechile cautand finantatorii Eco-Civica. Pt. ca nu avem nici un finantator ! Avem insa un crez ! Presedinte Eco-Civica, Niculae Radulescu-Dobrogea

# avocat date 19 June 2011 19:00 +2

Publicitate. Nu veti reusi sa ne convingeti. Mai bine va limitati pierderile si plecati. Nu mizati pe coruptia din Romania.

# Socrate date 20 June 2011 11:24 0

tu avocat? cred ca esti purcica Pipidi sau iorguleasca de la Crrrrrjjj amara paine mai mancati, dupa voi Romania ar putea descoperi orice zacaminte de aur sau alte metale rare si sa nu le exploateze, ca as vor niste fripturisti de la ONG-uri, pentru ca e ordin sa nu ne dezvoltam ca stat, trebuie sa ramanem la stadiu de consumatori

# enescu date 19 June 2011 19:35 +1

de acord cu aladin. nici eu nu vad de cand e un ONG parte vatamata sau interesata indosar. oricum au devenit niste mafioti. pe astia nu-i intreaba nimeni de averi, nici cati bani toata de la UE pe tot felul de proiecte basite! daca astia au un proiect bun pentru zona, de ce nu? eu sint pentru! si locuiesc in Aburd. decat mizeria asta care e....

# inginer date 19 June 2011 22:56 +1

se pare ca nu stim despre ce vorbim..este vorba de resursele naturale de aur ale Romaniei !! acest proiect nu poate fi avizat de cele cateva sute de oameni localnici ! daca la RMGC le este mila de ei, nu trebuie sa investeasca 500 mil dolari !!!! e foarte simplu:le face 2, 3 fabricute, si le da de lucru pentru o viata intreaga..!! nu cheltuie mai mult de 100 de mil !!! in turism, agricultura, livezi, cresterea animalelor, mici mestesugari...sunt o gramada de idei !!!NU LE TREBUIE CEA MAI MARE EXPLOATATIE DE AUR DIN EUROPA !!!Hai sa fim seriosi si reali..nimeni nu mai pune botul la asemenea proiecte pentru "cetatenii tarii" ca le vrea binele..!! Trebuie sa fim reali si directi, ne uitam la procentul afacerii si ne dam seama imediat ! La 1 kg de aur scos, Romania ia 160 de grame, iar restul de 840 de grame intra in buzunarele RMGC ! NU stiu daca asa este.ar asa am vazut in precontractul facut de RMGC.Astept sa ma convinga cineva ca nu este asa !

# Ingineru de la ONG date 19 June 2011 23:47 -1

Inginerasule, da-te mai acana, se vede din avion ca esti de la asociatiile lui soros. vrea soros sa exploateze el zacamintul si nu stie cum sa scoata RMGC din cursa. D-aia se face atata scandal, dar daca citesti ce spune omul in interviu iti dai seama ca e un proiect f bun pentru Romania, si pe care vor sa puna altii mana :-*

# Ingineru de la companie date 20 June 2011 12:15 +2

Injinerule de la ONG, zi exact unde a gresit inginerul pe care il contrazici, acesta a dat cifre concrete iar tu dai numai din gura. Da cifre!

# catalin ingineru date 20 June 2011 08:04 0

:lol: :lol: crezi ca dca iti schimbi pseudominul nu ne prindem ca tot al lui SAoroselu esti? bai, dar voua cati bani va da neica unguru sa butonati pe-aici????

# Lavinia date 20 June 2011 08:21 +2

Faptul ca se distrug 5 munti in Apuseni, ca aurul, argintul si alte multe metale si nemetale se iau aproape gratis de aceasta companie, ca radacinile noastre istorice se distrug odata cu arhitectura, cultura si vestigiile arheologice se sterg cu buldozerul, asta nu va spune nimic? Domnul Tanase, ce ar trebui sa faca ONGurile? Dau ele legile? Detin ele bugetul pentru investitiile pe care le blocati dv? Poate ar fi bine sa va informati despre rolul ONGurilor, exista o lege a lor si poate va ajuta daca o cititi. Dar nu ma tem ca prea curand veti vedea investitia facuta pentru ca dv mai aveti interese sa specultati pe burse iar partidele de la putere au interesul sa va mai "mulga" de bani si pentru alegerie ce vor veni. Intre timp ONGurile sunt tapii ispasitori si dusmanii poporului! Oricum si ONGurilor infiintate de dv intr in aceeasi categorie si asta ma bucura foarte tare.

# Athos date 20 June 2011 11:18 -1

Se distrug in mintea ta, da carierele de acum din toata tara nu distrug? Crezi ca daca americanii gaseau un zacamant de aur stateau cu maiinile in san si se impiedicau de cateva ONGuri pline de flamanzi care pentru o chifla mai alba ataca pe oricine? Nu vor unii proiectul pentru ca Romania trebuie sa ramana saraca, sa n-aiba autostrazi, sa n-aiba spitale samd E de castigat de aici, iar faptul ca statul ia mai mult fara sa bage un leu e f bine, chiar daca nu convine unor nenorociti

# Petre date 20 June 2011 09:20 +1

Cine vine sa viziteze monumentele si obiectivele turistice intr-o nebunie de exploatare aurifera de suprafata? De aici se vede cat de parsivi sunt cei de la RMG, pentru ca ei stiu gradul de poluare si aspectul neturistic intr-o asemenea exploatare si ei stiu ca nimeni nu o sa vina acolo in afara de cei care lucreaza... Dar mint de ingheata apele, vorbesc pentru prosti...

# unde GRATIS? date 20 June 2011 10:50 -2

nu stiu daca ai dreptate Lavinia, pentru a dupa cate se arata si i articol, statu ia mai mult decat RNGC, cu se spune, fara sa bage nici u ban. Si in alte tari sunt extractii aurifer realizate de catre companii straine si nu crapa nimeni, dimpotriva. asa ca....

# inginerul de la companie date 20 June 2011 12:24 +2

Daca "firma nu a avut profit", din ce a dat asa-zisele "sponsorizari" care au curs cu miile? Si in ce s-au dus mult-trambitatii 500 milioane? Dl. Tanase zice ca "vor depune cash o garantie pentru refacerea mediului". Cat este aceasta suma, exact? Cand or sa o depuna? E depusa deja?

# inginerul de la RMGC date 20 June 2011 15:56 +1

e simplu, dragule. din banii actionarilor, care au afaceri ce merg in strainatate. Ce zici? intelesesi????????/

# Stanciu Catalin date 22 June 2011 09:37 0

Prietenii mei dragi (de la RMGC), este legitim sa incepi o investitie de minerit in Apuseni, asa este, mai ales ca de 2000 de ani (stim noi) aceasta este o activitate traditionala acolo! Dar eu va intreb ceva, este traditional sa faci minerit cu cianuri??? Au folosit oamenii lui Burebista cianuri pe acolo? Au folosit ulterior romanii, austro-ungarii, si alti cianuri pe acolo? Faceti si voi minerit traditional, si sa vedem daca va mai arde sa investiti in aceste conditii! Sau nu mai iese profitu'. Cazuri ca astea mai cunosc, si e drept ca se fac investitii, dar comunitatatile locale nu beneficieaza de ele! In cel mai bun caz oamenii de acolo o sa lucreze ca muncitori necalificati sau paznici! Si o sa va bateti joc de ei cu salarii mizere! Pe cand grosul banilor o sa mearga la smecheri (cei drept pregatiti/scoliti de cele mai multe ori) din Canada sau alte tari unde aveti actionariat.

# Deceneu date 22 June 2011 09:59 0

:D am vizitat recent Rosia Montana. O seama de oameni au fost dezradacinati si li s-a construit in Alba Iulia un cartier "rezidential". O minoritate din aparatul administrativ al RMGC desigur o sa aiba salarii ciclopice dar de prostime nu stiu ce sa spun. Cred ca numai un imbecil poate crede "intentiile nobile" ale actionarilor RMGC. Si ceea ce este interesant, se face tapaj mare pe originea americana, anglo-saxona a concernului, uitandu-se faptul ca tot un roman este la baza lui. Le este oare rusine de originea romana, caci numele de Timis este frecvent in Maramures. Asa ca, unor indigeni cu rafie in jurul fundului li se pot da margele frumos colorate...iar "sefilor de trib", niscaiva conturi mai grase in banci din paradisuri fiscale.

# atentione date 22 June 2011 09:49 +1

:lol: :lol: :lol: tu vrei ca lumea sa fi ramas la stadiul tribalk? tu de ce nu umbli pe strada in chlioti de piele de tigru? hai ca asta e buna, nene Stanciu. dacii nu foloseau cianuri. normla, ca nu trimiteau nici sateliti in spatiu, nu faceau multe, nici furculite nu aveau!

# katun date 26 June 2011 15:23 +1

Corporatiile miniere din Australia sunt recunoscte pentru grija cu care trateaza localnicii din zonele unde demareaza exploatari... pentru cei care nu stiu sau nu cred ca este posibil ca o corporatie sa angajeze mercenari platiti va recomand sa vedeti ce s-a intamplat in Bougainville. Si acolo s-au folosit aceleasi argumente pentru obtinerea drepturilor de exploatare, care exploatare aproape a distrus insula si a provocat in final declansarea unei revolutii prin care po******tia locala a reusit sa stopeze exploatarea respectiva. Desi compania a angajat mercenari ca sa cucereasca insula, bastinasii au rezista... a urmat o blocada economica impotriva acestora, dar acestia au descoperit ca pot folosi uleiul din nuca de cocos pe post de combustibil auto si au rezistat astfel inca 20 de ani. Guvernul din Papua Noua Guinee, corupt de corporatiile miniere australiene sa concesioneze exploatarea de pe acea insula, abia de curand, dupa mai bine de 30 de ani, a recunoscut ca a fost o greseala!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva