14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU EXCLUSIV – Laura Voicu, avocata fostei sefe DIICOT, Alina Bica, dezvaluie abuzuri din dosarul spectacol al DNA: “Nimic nu se leaga cu nimic. Nu mai exista nici macar starea de fapt prezentata la momentul punerii in miscare a actiunii penale… Nu exista logica sau ratiune juridica cu privire la evenimentele petrecute… Este realmente socanta abundenta de acuzatii facute public de catre DNA… Miscarile de trupe nu sunt facute fara interes”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 January 2015 19:14
Vizualizari: 9925

Dosarul de abuz in serviciu deschis de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie impotriva fostului procuror-sef DIICOT, Alina Bica, a zguduit din temelii lumea magistraturii, fiind apreciat drept momentul de rascruce din Justitie. Au trecut 47 de zile de la data la care procurorii DNA au saltat-o din trafic pe fosta sefa DIICOT, Alina Bica, şi tot atatea zile de cand aceasta a fost retinuta, trimisa in arest preventiv si tinuta dupa gratii fara nicio justificare, dat fiind ca presupusele fapte imputate de anchetatori ar fi fost savarsite in calitatea sa de secretar de stat in Ministerul Justitiei in urma cu patru ani. In conditiile in care in dosarul de abuz in serviciu al Alinei Bica exista extrem de multe necorelari, prezentante pe larg in spatiul public, Lumeajustitiei.ro a realizat in exclusivitate un interviu cu avocata Laura Voicu (foto), cea care se lupta in instanta pentru a dovedi nevinovatia fostei sefe a DIICOT.


Dupa cum veti vedea mai jos, in cuprinsul interviului acordat Lumeajustitiei.ro, avocata Laura Voicu vorbeste despre faptul ca in timpul urmaririi penale nu au fost lamurite toate aspectele in ce priveste vinovatia Alinei Bica, “imprejurare ce atrage dupa sine o falsa stare de fapt”, dar şi faptul ca ca intreaga regie a ridicarii abuzive a avut ca unic scop crearea unei aparente de pericol in ochii opiniei publice. Avocata Laura Voicu ne-a dezvaluit ca de la momentul ridicarii sale din trafic şi pana in prezent, Alina Bica a fost audiata doar 15 minute. De altfel, s-a vorbit in acest caz chiar despre implicarea serviciilor secrete, lucru care desi nu a fost dovedit pana in prezent, conform declaratiilor avocatei Laura Voicu, exista “cateva supozitii la acest moment”, insa “fara sustinere probatorie”. Aceasta apreciaza ca dosarul Alinei Bica este lipsit de logica şi ratiune juridica, dat fiind sirul derularii evenimentelor.

Am intrebat-o pe aparatoarea Alinei Bica, avocata Laura Voicu, cum apreciaza aparitia fotografiilor in care fosta sefa DIICOT apare alaturi de Elena Udrea şi Ana Maria Topoliceanu la Paris, iar raspunsul este pe cat de diplomat, pe atat de lamuritor: “Fotografiile respective sunt punctul de plecare in a ne lamuri cateva dintre semnele de intrebare pe care ni le ridicam cu privire la legalitatea anchetei penale”.

Un alt aspect asupra caruia avocata considera ca trebuie aduse precizari este felul in care DNA a dispus disjungerea din dosarul Alinei Bica a doua dosare care ii priveau pe afaceristii Ioan Niculae, Ovidiu Tender sau Dorin Cocos. Aceasta apreciaza drept “bizar” modul in care au fost aduse in prim-plan aceste nume, in conditiile in care dosarele erau in lucru de un an de zile.

Nici terenul din Snagov pretins a fi fost primit de Alina Bica prin intermediari de la Dorin Cocos nu are o situatie prea clara, mai ales ca, sustine avocata Laura Voicu, se presupune ca Alina Bica “a primit ceva necunoscut de la cineva neaudiat”.

Prezentam in continuare interviul realizat de Lumeajustitiei.ro cu avocata Laura Voicu:

Alina Bica se afla in arest preventiv de 46 de zile. Cum se simte? Care este starea de spirit a dumneaei?

Doamna Alina Bica se simte ca o persoana careia i s-a comis o mare nedreptate. Cu toate acestea, se bazeaza pe profesionalismul si obiectivitatea magistratilor de la ICCJ in stabilirea adevarului, avand in vedere ca urmarirea penala nu a lamurit cauza sub toate aspectele, imprejurare ce atrage dupa sine o falsa stare de fapt.

Se justifica mentinerea in arest preventiv a Alinei Bica, in conditiile in care faptele de care este acuzata aceasta dateaza din 2011, mai exact perioada in care Alina Bica ocupa functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei? Care este pericolul pentru Alina Bica al prelungirii unei astfel de masuri preventive de catre instanta?

In primul rand, retinerea, in maniera abuziva in care a fost facuta, este total nejustificata. O simpla citatie (asa cum este procedural de altfel) ar fi fost suficienta pentru prezentarea doamnei Bica la DNA in vederea audierii. Este cel putin surprinzatoare oprirea in trafic si "ridicarea" din strada la modul violent, de tip "show", ca si cum ar fi fost nevoie de "rating". Din cate cunosc, institutia respectiva are deja un rating ridicat. Mai mult, doamna Bica nu mai indeplinea niciun fel de atributii in cadrul MJ, nu a fost vorba de vreun flagrant, de o presupusa activitate infractionala prezenta sau orice alta imprejurare care sa indice ca Alina Bica a incercat zadarnicirea anchetei penale. Este evident, in atare conditii, ca intreaga regie a ridicarii abuzive a avut un singur rol: acela de a crea o aparenta de pericol in ochii opiniei publice. Este singura justificare cu iz rezonabil pentru spectacolul trist care a fost prezentat.

Referitor la partea a doua a intrebarii, din pacate, conform noilor reglementari legale aflate in vigoare, dat fiind faptul ca dosarul a fost trimis in instanta dupa 3 saptamani, judecatorul nu a avut de ales decat sa mentina masura arestului preventiv, intrucat intre data luarii si data mentinerii masurii nu au existat temeiuri noi care sa permita judecatorului un alt tip de actiune. Avem de-a face cu o procedura care nu permite instantei in aceasta etapa procesuala un alt tip de actiune, dar, speram ca odata cu inceperea cercetarii judecatoresti in fond, lucrurile se vor schimba.

A mai fost Alina Bica audiata in dosarul in care este trimisa in judecata sau in dosarele disjunse din acesta cauza?

Doamna Alina Bica nu a fost audiata in dosarele disjunse din cauza intrucat nu are nicio calitate in acestea. In dosarul trimis in instanta a fost audiata 15 mininute la momentul ridicarii. Atat.

De ce crede clienta dumneavoastra ca este victima unei inscenari in acest dosar-spectacol? Ce interes apreciati ca au avut cei de la DNA sa o dea jos din functia de procuror sef al DIICOT?

Nimic nu se leaga cu nimic. Nu mai exista nici macar starea de fapt prezentata la momentul punerii in miscare a actiunii penale. Atat timp cat a respectat dispozitiile legale ce reglementau modul de desfasurare al sedintelor, unde este ilegalitatea? In mod cert, in cursul anului 2011, daca ar fi existat suspiciuni la adresa doamnei Bica, autoritatile statului ar fi reactionat. Mai ales ca DNA monitoriza activitatea ANRP la acea data, din cauza vicepresedintelui Remus Baciu, arestat ulterior pentru luare de mita.

Noi nu putem aprecia sau discuta despre interesul DNA, daca a existat vreunul. Lucrurile se vor lamuri in timp.

Cum poate fi explicat faptul ca au fost date publicitatii pe un site infiintat pentru cateva zile, dupa care desfiintat, fotografii cu domnia sa si cu Elena Udrea si Ana Maria Topoliceanu la Paris? Cine si de ce credeti ca a facut-o? Considerati ca aceasta actiune a fost o avanpremiera a actiunii DNA?

Fotografiile respective sunt punctul de plecare in a ne lamuri cateva dintre semnele de intrebare pe care ni le ridicam cu privire la legalitatea anchetei penale. Avem si raspunsuri, dar bazate deocamdata doar pe perceptii proprii.

Care au fost limitele relatiei dintre Alina Bica si Elena Udrea? Aveti cunostinta daca Elena Udrea i-a solicitat vreodata fostei sefe DIICOT o anumita solutie in vreun dosar?

Alina Bica nu a ascuns niciodata relatia de prietenie cu Elena Udrea. Dimpotriva, a adus-o la cunostinta tuturor persoanelor cu drept de decizie si nu a negat-o niciodata, indiferent cine a adresat intrebarea. Niciodata nu s-au depasit limitele de decenta si corectitudine ale acestei relatii si NU a fost o preluare de anturaj al Elenei Udrea de catre Alina Bica. Nu i s-a solicitat niciodata o pozitie neprincipiala sau contrara legii de catre Elena Udrea.

Doamna Alina Bica a acceptat functia de sef DIICOT abia dupa ce s-a asigurat ca solutia dispusa in 2010 in dosarul ALRO de netrimitere in judecata fusese confirmata de catre ICCJ si, practic, in acest mod procedural, dosarul nu mai putea fi redeschis. Probabilitatea de aparitie a unor elemente noi era una redusa, dar pana si in aceasta imprejurare, prin faptul ca nu a ascuns prietenia cu Elena Udrea, doamna Bica putea folosi institutia abtinerii, ca atare, nu se punea problema incalcarii deontologiei profesionale.

A avut vreun interes Laura Kovesi in compromiterea Alinei Bica? Este adevarat ca se incearca in ultima vreme popularea DIICOT cu fosti procurori DNA, astfel incat aceasta Directie sa fie controlata de anumite grupuri de interese? Punem aceasta intrebare intrucat un numar important de procurori de elita ai DNA au fost transferati in ultima vreme la DIICOT. Intrebarea va este adresata in contextul in care, in prezent, clienta dumneavoastra este arestata in urma anchetei DNA.

Alina Bica este interesata in dovedirea nevinovatiei sale. Pentru ca statul de drept te obliga sa-ti probezi nevinovatia. Miscarile de trupe nu sunt facute fara interes. Noi nu cunoastem aceste imprejurari si nici nu le putem comenta.

Avea cunostinta Alina Bica despre noile dosare disjunse, in sensul in care se prefigura extinderea cercetarilor?

Alina Bica nu avea cunostinta despre disjungeri si ni s-a parut cel putin ciudat din punct de vedere procedural faptul ca aceste dosare disjunse se aflau in investigatia DNA din decembrie 2013 si ianuarie 2014, au fost conexate la dosarul ANRP in noiembrie 2014, nu s-a efectuat niciun act de urmarire penala in aceste fapte, iar la 20 de zile de la conexarea lor procurorul le-a disjuns, din nou.

DNA avea aceste disjungeri in investigare de un an de zile. Ca atare, este bizara aducerea lor la lumina pentru a fi, din nou, date la o parte ulterior. Daca Alina Bica ar fi savarsit vreuna din acele fapte, de ce nu a existat nicio reactie? Speram ca si aceste aspecte vor fi lamurite in perioada urmatoare.

Ce se intampla cu terenul din Snagov? A existat sau nu acest teren care ar fi fost primit prin intermediari de la Dorin Cocos?

Nu cunoastem nimic despre vreun teren in Snagov. Este clar ca nici procurorul nu cunoaste. Altfel nu ar fi facut o noua disjungere. Nici macar cota parte care se presupune ca i-ar fi revenit prin intermediari nu a fost individualizata. Se presupune ca a primit ceva necunoscut de la cineva neaudiat. Alina Bica nu cunoaste despre existenta unei tranzactii si nici nu a fost audiata cu privire la aceste aspecte.

De unde credeti ca i se trage Alinei Bica acest dosar? Pot fi luate in considerare afirmatiile aparute in spatiul public privind implicarea unor structuri de informatii in acest caz, mai exact, a unor servicii secrete? Daca da, despre ce anume credeti ca este vorba?

Avem cateva supozitii, la acest moment, fara sustinere probatorie. Este clar ca nu exista logica sau ratiune juridica cu privire la evenimentele petrecute, in conditiile in care, timp de 17 ani cat a activat in magistratura, Alina Bica nu a avut nici macar o sesizare penala sau de alta natura referitoare la deontologia sa profesionala. Este realmente socanta abundenta de acuzatii facute public de catre DNA.

Sunt adevarate informatiile aparute in presa, conform carora dosarul Alinei Bica este o razbunare a Laurei Codruta Kovesi?

Sunt perceptii pe care nu doresc sa le comentez.

Care erau relatiile dintre Alina Bica si Laura Codruta Kovesi?

Este normal ca sefii de institutii sa interactioneze. Nu cunosc amanunte.

Exista la DIICOT vreun dosar care sa o vizeze pe Laura Codruta Kovesi? Au fost lansate astfel de afirmatii si consideram ca necesita anumite explicatii, intrucat, in opinia noastra, ar fi justificate anumite actiuni ale DNA.

Alina Bica nu cunoaste astfel de informatii. Daca este vorba de dosare cu inceperea urmaririi penale in rem, nu avem cum sa luam la cunostinta. Doar daca sunt conexate si ulterior disjunse.

De ce credeti ca la pachet cu Alina Bica s-au lansat acuzatii grave si la adresa consilierilor DIICOT Mihail Udroiu si Ionut Mihailescu?

Ionut Mihailescu nu este consilier DIICOT. Din anul 2012 lucreaza in privat. In legatura cu Mihail Udroiu, acuzatiile sunt cel putin socante, deoarece, din discutiile cu Alina Bica am inteles ca este o persoana integra, un adevarat profesionist al dreptului. El nu avea atributii investigative la nivel DIICOT, solutiona doar din punct de vedere stiintific lucrarile care ii erau repartizate.

Cum apreciati faptul ca in prezent Gheorghe Stelian se afla in stare de libertate, desi acesta are un rol important in acest dosar?

Consider ca genul acesta de masura preventiva induce ideea ca, orice infractiune savarsesti, in momentul in care spui lucruri neprobate despre anumite persoane cu interes, te judeci in stare de libertate si beneficiezi de clementa organului judiciar, imprejurare pe care nu o consider corecta. Mai mult, Stelian a afirmat ca a intalnit-o accidental pe Alina Bica, pentru 2 minute, la un restaurant, in 2014, si ca nu a cunoscut-o pana atunci.

Ce credeti ca mai este important de spus in favoarea clientei dumneavoastra in acest proces-spectacol? 

Show must go on. Fara voia noastra. Fara probe contra, doar pro Alina Bica. Fara nimic concludent, din punct de vedere legal care sa indice savarsirea unei infractiuni. Traim in Romania.

 

Comentarii

# visu date 10 January 2015 20:26 +3

Mica dilema, imi place c-a picat dar rationalul, ma-ndreapta si mai emotiv spre abuzul potentatilor.

# jon date 11 January 2015 01:46 +5

personal nu am nimic cu Alina Bica, dar imi aduc aminte de judecatorul Rosu care condamna un nevinovat cu urmatoarea idee, ,,daca nu a gresit acum a gresit el candva ''.....

# obiectiva date 11 January 2015 08:48 +2

poate intre kiorvesi si bica era .......un BARBAT......si se certau pentru vreun SPP ist, ce va bagati si voi ????? :P

# Obs date 11 January 2015 11:55 +5

Este avocatul ei si este normal sa o apere. Problema este ca acuzatiile de pana acum au trecut prin filtrul mai multor judecatori, asa ca, sa nu ne lasam induiosati .

# ThinkAgainRO date 11 January 2015 12:37 +4

Cand au fost publicate pozele cu BICA si UDREA la PARIS, BICA precum o tata ordinara din piata, a facut urmatoarea afirmatie: DA ce DRAGA trageam ceva pe nas? Eram la cumparaturi! Orice om obisnuit care nu a tras cocaina pe nas nu face astfel de afirmatii! BICA este creatoarea acestui SISTEM TOTALITAR GENOCIDAL si merita sa i se intoarca ce a dat ea poporului roman. DAr cel mai important este ca OPERATIUNEA BICA a avut drept scop ANESTEZIEREA OPINIEI PUBLICE timp de cateva zile PENTRU A NU SE OBSERVA CUM A FOST ELIBERAT BASESCU MIRCEA DIN PUSCARIE! Arestarea BICA-i in TRAFIC s-a facut cu show tocmai pentru ca idiotul ce sta cu gura deschisa la TV sa creada ca SISTEMUL TOTALITAR GLOBAL este CORECT! Cand a vazut-o pe BICA cu catuse gata sa linistit! JUSTITIA FUNCTIONEAZA! Iar a doua zi cine zambea liber dupa 4 luni de parnaie? Tovarasul Mirceaaaaa Baaassseeeeescuuuuu!

# DOREL date 11 January 2015 14:13 0

Nici una nici alta, Alinuta a picat la comanda, ca sa se inteleaga cine e sefu' si pen' ca Elena Udrea si Tr. Basescu sa priceapa ce-i asteapta daca nu joaca cum trebuie ! Dovada (una din ele!): Tr. Basescu s-a dat lovit pe 22.12. cand trebuia sa preia sefia PMP si a lasat-o pe Nuti cu ochii-n soare ! Parerea mea ... Si, b): da' cine e sefu' ? Pai, ghici ghicitoarea mea ....

# BOTA date 11 January 2015 20:21 0

:lol:ARESTATI BOTISTIIC AR EINTRA ABUZIV IN INSTANTE.SEMNAT ADEVARATIIA VOCATI NU IMPOSTORII BOTISTI!!!! 8)

# oarca date 11 January 2015 23:01 0

Lasa carmolul ba traditionalule ca o sa orbesti. Oricum e bezna in mintea ta. Mai era unul pe aici numit oarecare. Asta s-a dus dintre noi, se pare ca e la new york.

# Catalin Racaceanu date 12 January 2015 07:49 0

:D :D :D bine asa. Da cu Viorel Ponta cum ramane, ca l-au ''facut'' traditionalii avocat pe baza ''doctoratului'' ?

# Obiectivu' date 12 January 2015 10:39 0

:lol: ...iar din declaratia de avere a lui Viorel reiese ca mai toata ''averea'' a facut-o prin exercitarea profesiei de avocat. Interesant, foarte interesant. Si cei de la UNBR 2004 sunt ''ilegali''. Noaptea mintii

# @BOTA date 12 January 2015 09:59 0

Dle/Dna avocat trd. comentariul dv. arata frica. lasitate si ceia ce este mai grav discriminare fata de oamenii din jurul tau si asta este ceva ffffff grav. Nu am nimic impotriva nimanui dar cred ca STATUL ROMAN are institutii abilitate care pot rezolva aceasta problema . DE CE NU O FAC ? Ceia ce fac unii judecatori in salile de judecata arata care sunt ocrotitorii acestei caste care fraudeaza bugetul de STAT. Av. din U>N>B>R> 2004, nu au cerut statului roman niciun ban. Ps. Prin acesta lupta VOI ascundeti marea evaziune FISCALA.... Faceti publice contractele de asistenta....XEROX

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva