21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

JUDECATOARE #REZIST, EXCLUSA PE REPEDE INAINTE – Judecatoarea Brindusa Andreea Sarbu de la JS1, care a protestat singura pe treptele CAB in numele idealurilor #rezist, a fost zburata din magistratura. Sarbu a fost data afara din sistem pentru neredactarea la termen a hotararilor judecatoresti. Ciudat: chiar a doua zi dupa excludere, CSM trebuia sa discute cererea de demisie a judecatoarei (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

24 September 2020 12:59
Vizualizari: 7512

Unul dintre magistratii #rezist a fost zburat din sistem. Este vorba despre judecatoarea Brindusa Andreea Sarbu (foto), de la Judecatoria Sectorului 1. 

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii a exclus-o din magistratura pe judecatoarea Sarbu pentru neredactarea la termen a hotararilor judecatoresti. Ciudat: decizia de excludere - luata cu majoritate, ceea ce inseamna ca au existat judecatori in CSM care s-au opus acestei masuri – a venit fix cu o zi inainte ca aceeasi Sectie pentru judecatori sa discute cererea de demisie a judecatoarei Brindusa Sarbu (vezi facsimil 2). Tocmai de aceea afirmam ca avem parte de o excludere pe repede inainte. Departe de noi sa ii plangem de mila judecatoarei #rezist, insa ne intrebam de ce oare au tinut anumiti membri ai CSM cu tot dinadinsul sa o dea afara pe aceasta atat de repede, cand puteau sa ia act de demisia ei, si cu asta basta. Mai mult, ciudat este si faptul ca pentru abateri disciplinare similare alti judecatori au primit sanctiuni mai blande pana acum.

Despre Brindusa Andreea Sarbu Lumea Justitiei a scris anul trecut, cu ocazia precedentei sanctiuni disciplinare. In aprilie 2019, CSM i-a taiat salariul cu 10% timp de o luna pentru intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile (art. 99 lit. h teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor). De data aceasta, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara i-a aplicat pedeapsa maxima pentru o abatere disciplinara asemanatoare: neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (art. 99 lit. r teza I din Legea 303/2004). Tot anul trecut, Luju.ro v-a prezentat parcursul profesional al judecatoarei Sarbu si prezenta ei la protestele de pe treptele Curtii de Apel Bucuresti, la un moment dat fiind chiar singura participanta la o astfel de manifestatie (click aici pentru a citi).


Redam minuta hotararii din dosarul nr. 5/J/2020 (vezi facsimil 1):


Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Sarbu Brindusa Andreea – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

In baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Sarbu Brindusa Andreea – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

  


Ca urmare a excluderii pronuntate in sedinta de la ora 10:00, patru ore mai tarziu, Sectia pentru judecatori a hotarat suspendarea din functie a Brandusei Sarbu, incepand cu aceeasi zi, in baza art. 62 alin. 1 lit. e din Legea 303/2004, care spune ca: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (...) in perioada cuprinsa intre data pronuntarii hotararii sectiei corespunzatoare de aplicare a sanctiunii disciplinare prevazute la art. 100 lit. e) si data eliberarii din functie” (vezi facsimil 3). O masura care face ca solicitarea de demisie a judecatoarei Sarbu sa nu mai poata fi luata in discutie.

 


Comentarii

# Grigore Ureche date 24 September 2020 14:05 +7

Cum de la o virsta memoria a inceput sa imi joace feste, am hotarit ca singura cale sa nu uit ce traiesc e sa deschid un letopiset. Bine am facut,caci alminteri m-as fi tot minunat ce are stapinirea cu biata dregatoare degraba iesitoare pe treptele palatului... Si m-am linistit. Poate ar trebui si altii sa mai rasfoiasca letopisetul, nu numai ravasele de la stapinire https://www.luju.ro/magistrati/instante/pedeapsa-pentru-magistrata-activista-judecatoarea-brindusa-andreea-sarbu-de-la-js1-a-fost-sanctionata-disciplinar-cu-taierea-salariului-pentru-intarzierea-repetata-in-efectuarea-lucrarilor-sarbu-a-vrut-sa-demisioneze-in-2017-din-aceeasi-cauza-dar-s-a-razg

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva